Müdürler Kurulu Başkanı Seçmek Zorunlu mudur ?

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Yeni bir 2 ortaklı limited şirket kuruluşunda iki ortakta müdür olacak. Kuruluş aşamasında bunlardan birini müdürler kurulu başkanı seçmek zorunlu sanırım? Öylemidir?

Bir de müdürler kurulu başkanının diğer müdüre göre üstünlüğü olacak, bu şirket ile ilgili kararlarda nasıl işleyecektir? Diğer ortağın bunda rıza göstermemesi durumunda ana sözleşmeye bu durumu düzeltmek adına yada yetkilerini eşitlemek veya kontrol etmek adına bir madde eklenebilir mi?

Bu konuda örneği vs. olan var mı?

Teşekkürler.
 
evet üstadım zorunlu,

kararlarda da eşitlik halinde başkanın kararı geçerlidir.

müdürler kurulu başkanın üstün oyu yoktur...ana sözleşmeye eklenebilir ( ttk da buna izin verilmiştir)
 
Son düzenleme:
Selamlar
Yalnız şöyle bir durum var.Yeni kuruluşlarda geçerli olabilir bilmiyorum ama,tek ortaklı bir şirkette,hisse devri ile ikinci bir ortak alınıyor.Yeni ortağada müdürlük yetkisi veriliyor ve yetkiler müşterek seçiliyor.Müdürler kurulu başkanı seçmeden kararı tescil ettirdim.
Belki sadece yeni kuruluşlara tanınan bir uygulama olabilir.
 
İmza yetkileri müşterek yapacağım, bu olduktan sonra, bu müdürler kurulu başkanının oy üstünlüğünün ne anlamı kalır?
Ayrıca bu oy üstünlüğü nerede, hangi tür işlerde diğer ortağa (Müdürler kurulu başkanı olan ortak) avantaj sağlar.
 
Sayın Arkadaşlar,

Yeni TTK farklı uygulamalara yol açtı. Bunlardan birinin de LTD'ler için ortaklardan birinin mutlaka sınırsız yetkili olması zorunluluğu. Ortaklar eğer müdürler kurulu oluşturacaksa yani ayrıca dışardan atanan müdürler yoksa başkan atamanın bir anlamı yok. Başkana tercihli oy verilemez. Bu gibi durumlarda ortaklardan birinin fazla oy sahibi olması (tabi kabul ederlerse ) daha uygundur. Özellikle iki ortaklı ve hele paylar eşitse Müşterek imza çok sorunlu olabilir, bunu gözönüne almak lazım.
 
Benim kuracağım şirkette bu şekilde, benim de anlamadığım konu; A ve B ortakları var. İkisi de eşit sermayedar, diyelim ki A ortağı şube açmak istiyor, B ortağı istemiyor, A ortağı Müdürler Kurulu Başkanı, B istemedikten sonra, karara, kira kontratına vs, belgelere imza atmak istemediği sürece A ne yapabilir ki?
Kaldı ki bu ortaklar imza yetkilerini bile müşterek yapıyorlar, birbirlerine güvenmiyor olabilirler, işini sağlam yapmak istiyor, ben şimdi birinizi Müdürler Kurulu Başkanı yapmak zorundayım dediğim zaman, ikisi de olmak isteyecek, diğerinin olmasını istemeyecek, belki iş yapmaktan vazgeçecekler.
Bunun çıkar yolu nedir?
 
Sicil şefi ile görüştüm bugün bu konuyu, seçmek zorunda değilsiniz dedi, tescili zorunlu hususlardan sayılmadığı için, kanun zorunludur demediği için biz seçmek zorundasınız demiyoruz dedi, seçmezseniz de tesciliniz yapılır dedi. Bilginize arkadaşlar.
 
Üst