Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim
)
AÖF konusu hiçbir zaman kapanmayacak heralde.
Ben de görüşümü belirtmek isterim. Açık öğretimli olmayan biri olarak.
Bu meslek için -şu an- AÖF bulunmaz bir nimet, en mantıklı olan seçenek. Okurken çalışıyorsunuz vs.
Örgün öğretim gören arkadaşlardan AÖF'ü küçümseyenler var. Bu olabilir, kendi hatasıdır. Ancak kendisinin örgün eğitim görmesi onu harika bir insan kılmaz. Getirdiği güzel yanları vardır örgün öğretimin, ama bunu başkalarının gözüne sokarak belirtirseniz, antipatik olursunuz.
Aynı şekilde; AÖF li olan birisi de, "üniversite partileri", "sudan çıkmış balık" ya da "herkes AÖF'ni bitiremez" tarzı yaklaşımları da o kadar yanlış.
Yani iki taraf da aynı üslupla devam ediyor. Benim açımdan bu tarz düşünen -iki taraf da- kişiler aynı safta.
Bana çok garip geliyor bu tarz yaklaşımlar.
Benim takıldığım bir nokta daha var, bir kaç defa da yazdım bunu.
Örgün öğretim görmesi çok fark ettirmez belki ama Türkçe'nin kullanımı da benim için önemli. Örgün öğretim okuyup çok hata yapan insanlar var. Belki bu sorunun çözmek için bir tez yazmak falan gerekir. Çünkü çok hata yapıyoruz.
AÖF'de bu daha yaygın diye gözlemliyorum (öyle olmayanlar da var tabi ki)
Benim orta ölçekli bir firmam olsa, çalıştıgım kişilerde bu özelliği ararım. Telefonda konuşma, maillere olan cevaplar vs.
Tabi bu benim tercihim. Çoğu kimse dikkat bile etmiyor.
Yazımın başında belirttim AÖF şu an için daha mantıklı diye. Büro için şu an yine daha mantıklı diyorum. Forumdan bir arkadaş belirtmişti; örgün öğretim okuyanlar daha çok müdür vs. pozisyonlarda oluyorlar ileride falan diye. Mantıklı olabilir ama yine de katılaştırıp, çok çok önemli bir kritermiş gibi bakmamak lazım.
Mesleğimiz çok hızlı değişiyor, yapılan işler, pozisyonlar vs. Yakın zamanda boyut bile değiştirebilir. "Denetim" ile ilgili neler olabilir diye düşününce tahmin edilemese de artık "katiplik" falan bitecek. E-fatura sayesinde barkod okur gibi faturalar işlenebilir. Her şey internetten yapılabilir ve AÖF öğrencilerin okurken çalıştığı için kazandığı tüm avantajlar (dediğim özellikler geldiği zamanki dönemi kastediyorum) yok olabilir. Avantaj olmaktan çıkar yani.
4 yıllık muhasebe bölümü kurulabilir (belki de fakültesi kurulur) ve stajı da kapsayan bir süreç gelebilir (çünkü en olumlu şartlarda bile 26-27 yaşından önce SMMM olunamıyor)
Son olarak belirtmek istiyorum ki; genel bi yaklaşım var SMMM olayım benim statüm yükselsin, meslek saygınlığım artsın, maaşım yükselsin vs.
Mesleki saygınlık lafı çok komik, çünkü kim zaten hangi saygınlığı hak ediyorsa onu alıyor bu şekilde. Eskiden herkes alıyormuş o beklediği saygınlığı. Ama devir çok değişti. Piyasa şartları falan çok sert. Ama hak eden gerçekten alıyor o saygınlığı.
Maaş beklentisi de o şekilde. Tüm mesleklerde bu böyle. Herkes ünvanına göre değil de kişisel bilgisine ve özelliklerine göre para kazanıyor (şans faktörü de var) (unutmadan ayrıca aile faktörü de var, çevre faktörü de var, düşününce 1-2 cümle önce yazdıklarımla çeliştiğimi görüyorum)
Çok takılmayın bence bu tarz şeylere. İki taraf da birbirine aynı tarz yaklaşımda bulunuyor. AÖF lü olan örgün öğretim okusa AÖF'ü beğenmeyecek, Örgün öğretim okuyan AÖF'nde okusaydı bu sefer AÖF'ün olumlu taraflarından bakacaktı.
Burası kesin. Herkes kendini haklı sanıyor. Hayatlar böyle geçip gidiyor.