Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan father
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

merhaba,

Sayın Kerem21,

Tamam borçlara ortak ancak unutmayın varlıklarada ortak. Zaten şahıs işletmesi sahibi varlıklar-borçlar formülüyle bulunan özvarlıkları kadar par alacaktır şirketen.

Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

Bu işi uzatmaya hiç gerek yok. Aynen Sn. Uzman dediği gibi borç alacak net aktif hesaplanır. Bu net aktif kadar firma sahibine pay verilir.

konu nerden nereye geldi ya,

father ' Alıntı:
konu nerden nereye geldi ya,

ayıbımı örttüğünüz için teşekkür ederim diyeceğine konuşuyorsun sende ama ???????

nguroy ' Alıntı:
Bu işi uzatmaya hiç gerek yok. Aynen Sn. Uzman dediği gibi borç alacak net aktif hesaplanır. Bu net aktif kadar firma sahibine pay verilir.

Şimdi anladım 8)

Yani işletmemin gerçek değeriyle ortak oluyorum diğer şirkete... İşte muhasebecilik bu yahu, form doldurmaktan, beyanname hazırlamaktan, kırtasiye hammaliyesi yapmaktan fırsat olmadı ki anlayalım. Sayın Uzman, Sayın muhasebe ve Sayın nguroy üstada çok çok teşekkür ederim. Fırsat bulursam özellikle bu konu üzerindeki çalışmalara bakacam.

Valla kimse sırrını vermez kardeş:)

Arkadaşların forumda yazdıklarına bakınca aslında hepsinin doğru yanları olduğunu söyleyebilirim.Kimi arkadaş piyasada işleyişin çok bilmekle olmadığı mükellefin ne kadar sizi tanıdığı derken başka bir arkadaş kendi azmim ile ve bilgim ile sabır ederek mesleğin saygınlığını koruyarak sonuçta bir yere geldim diyor.Bunların hepsi doğru ancak söylemek istediğim şudurki konuşulanların hepsinin türkiye şartlarında mevcut olduğu ve sizin hangisini daha çok benimsediğiniz ile alakalı.Eger sizin ağzınız tüccar yada esnaf agzı ise ve devamlı müşterilin gözünü boyayabiliyorsanız hallediriz v.s gibi çevreniz bu tip ufak yada kısmen büyük firmalardan oluşuyor bu biraz daha kestime yol.Ancak diger bayan arkadaşın anlattığı gibi şu anda ünlü diyebileceğim firmalar var der iken onları elde etmesi becerebilene yani kendini geliştirmiş olan arkadaşlara tam anlamıyla birinin geliyor olması yeterli ondan sonra gelecek mükelleflerde onun gibi oluyor tabiki bunun için şu önemli sizin her sorduklarınıza cevap veriyor durumda olmanız ve işinize sahip çıkmanız ile alakalı para bu tip insanlar için çok önemli değil işinin görülmesine bakarlar.Ancak büroculuk çok farklı bir durum bi iki tip mükellef çeşidindende insanlar mevcut olduğundan ve profesyonel insanlar olarak çalıştığınızdan yukarıdaki gibi ayrıma gitme şansınız olamaz özellikle ilk başlangıçta.Yani aynı anda hem bakkalın defterini tutuyor iken aynı anda 100-150 kişi istihdam eden imalat işletmesinin yani fabrikanında defetrini tutuyor olabilirsiniz.Bu öyle birşeydirki bakkala gittiniz zaman s.aleyküm deyip fabrika sahibine ise sizinle görüşmemiz gereken bir konu var müsait anınızda toplantı gibi bir oturum yapalım demeniz gerekir.Yani çok basit gibi görünen birşeydir ama özü şudur hitabet kuvvetinizin ve kendinizi ifade ediş tarzınız çok önemlidir.Bunu herkes bilir ancak uygulaması zordur.Örneğin sigara içmenin herkes zararlı oldunu bilir ancak çoğu insan içer.Özetle bakkaldaki arkadaşa v.u.k nun şu maddesine göre demiş olmanız birşeyi ifade etmez iken büyük mükelleflere ise şu şudurbu budur diye direk nokta atışı yapmanız gerekir.Altın kural şudur arkadaşlar ilgili olucaksın alakalı olucaksın ve kendini devamlı güncelliyceksin mükelleflerini kendin gibi koruycaksın sabır gösterceksin bilgi mutlaka yerini bulur ve paraya döner sabır sabır sabır.Amaç saygın para kazanmak olmalı ve bu meslek sevilmeden yapılmaz arkadaşlar amaç para kazanmak olsa idi çok daha başka yollarıda bulunabilirdi herkes kendi bahçesinden sorumlu şu muhasbeci böyle şöyleyi boşverip sizin için mükelleflerinizin senin işini bu arkadaş halleder dedirtmek önemli.Ama ilk önce hayatımızı idame ettirmek gerekiyor onun için bir süreligine bazı şeylerden feragat edip ondan sonra ideallarin peşine koşmalıyız hayat böyle çünkü.Saygılar.
*Başına gelince ögrenir isen muhasebeci,Başına gelmeden okuyarak ögrenir isen mali müşavir olunur*

Büro açmayı düşünen arkadaşlar,defter gelsinde nasıl gelirse gelsin mantığını güderseniz tüm defterler elinizde patlar.Her işte olduğu gibi bu işte de uzman olacaksınız.En azından meslekle ilgili 2 konuda uzman olacaksınız.Ben öyle düşünüyorum.Hangileri olduğuna siz karar verin.Sizi diğer meslektaşlardan ayıran bir farkınız olmalı.İlk etapta büroyu defter doldurabiirsiniz,ama sonra...Problemli defterler yüzünden kaliteli firmaların işlerini aksatabilirsiniz.Hata daha iyi firmalar aramaya bile fırsat bulamayabilirsiniz.Defterin büyüğü küçüğü olmaz,aldığınız ücretin azlığı veya çokluğu firmaya gösterdiğiniz özeni etkilemesin.Bu paraya bu kadar iş mantığı güderseniz tepetaklak olursunuz.Müşteri müşteriyi getirdiği gibi götürür de.17 yıldır büroda çalışıyorum ve çok şeyler gördüm.Herkese aynı ilgiyi gösterin.Defter dolaşarak gezerek bulunmaz.%50 si sohbet anında karşınızdakine bilginizi göstererek veya kendisine yardım veya tavsiyede bulunarak,geri kalanı da tavsiye üzerine gelir.Çizginizi bozmayın,daima dürüst olun,inanın meslekte yanlışta yapsanız,mükellefe ceza da yedirseniz eğer dürüst ve çalışkansanız bunu mükellef takdir ediyorsa sorun çıkarmayacaktır.(tabi cezanın meblağı da önemli)
Hiç unutmam ilk zamanlar 7 yıldır işini yaptığımız bir firma vardı.Kendi eksikliğimizden ve vergi kanunları çok iyi yorumlayamadığımızdan zamanında biraz fazla vergi ödetmiştik.Mükellef defterini almamak için çok uğraştı zorladı ama sonunda çaresiz defteri alıp başka bir tanıdğına verdi.Ayrıldığından 3 yıl sonra tekrar bize döndü.Yanlış yapıyor olabilirsiniz,kanunu iyi bilmiyor olabilirsiniz,ama dürüst ve çalışkansınız.Bu yüzden defterimi yine siz tutacaksınız,demişti. Mükellef size her istediği anda ulaşabilmeli.24 saat telefonumuz açıktır.Yani mükellef zor durumda olduğunda yanında bir müşavirinin olduğunu bilmeli.Öyle çalışacaksınız.Birde bu mesleğin lanet bir tarafı var. Gece sabahlara kadar çalışsanız mükellefin umurunda olmaz.Arandığında ulaşılabiliyormusunuz,bir sorun olduğunda derhal müdahale ediyor musunuz.Herşeyden önce mükellefi yönlendirebiliyormusunuz.onlar için önemli olan bunlar.Yoksa siz gün 28 saat çalışsanız kime ne?Birde başka bir meslektaş kötülenerek mükellefin aklı çelinmez.Kanuna ve herşeyden önce etiğe aykırı.Herkes kendi ekmeğini kazanır az veya çok.Rızkınız ne ise onu alırsınız.Kanaat,şükür,dürüst ve doğru çalışma,insanları kötülememe,kanunları çok iyi bilme,bilmiyorsanız en azından araştırma,mükellefi anında ve doğru bilgilendirme..Böyle çalışın gerisi gelir.Siz ne kadar iyiyseniz mükellefte o kadar iyi ve kaliteli olur.
Sayın Sibel ne güzel anlattınız,elinize sağlık.Bu mesleğin sizin gibi kişilere ihtiyacı var.Sizi takdir ve tebrik ediyorum.
Saygılar.

bu forumda öğrenilecek çok şey var bunu anlıyorum, uzman uzmanlığını göstermiş boşuna uzman olmamış yanii :) tecrübelerinizden bizlerde faydalanabilirsek ne mutlu elinize emeğinize sağlık Allah razı olsun, sayenizde bişey daha öğrenmiş oldum kaldı ki yolun başında sayılırım

Bu mesleği kesinlikle tavsiye etmem. Büro açarak mükellef falan bulamazsınız. Bu mesleğe yeni başlayan eğer bir denetim şirketi bulup orada işe başlayabileceklerse bu mesleği tercih etsinler.Sebebi ise: Bu meslek artık herkesin girebileceği bir meslek oldu. Mesela bir doktor veya avukat işletme mastırı yapıp mali müşavir olurken bir mali müşavirin tıp mastırı yapıp doktor olması düşünülemez.Ayrıca oda da mesleğin kalitesinden çok mesletaş sayısını arttırıp aidat alamak peşinde. Birçok lise mezunu serbest muhasebeci de Mali müşavir olacak.
Ayrıca açık öğretimi bitiren doktor avukat falan olamazken mali müşavir olabiliyor.Bu işi korsan yapanlar da var tabii.Yahu ben bugünkü akla sahip olsam işletme fakültesi bitirmezdim.Girerdim açık öğretime dışardan bitirir sonra da mali müşavir olurdum.İnsana en çok fırsat eşitliği veren meslek mali müşavirlik.Bir ayakkabı boyacısı bile benim hedefim mali müşavirlik diyebilir yani.

pantoron bir mali müşavir olarak seni kınıyorum smmm'leri bu kadar aşağlamak olmaz.Rezil bir yazı.
İnsanlar zaten güç bela ruhsatnameyi alıyor bir senin gibi insanlar heves meves bırakmıyor.Arkadaş ben
mali müşavirim ve bu meslekle gurur duyuyorum ve seni kınıyorum.Bu kadar aşağılama olmaz yahu.
Mali müşavirlik onurlu bir meslektir!!!!!!!!!!!!

çevik001 ' Alıntı:
pantoron bir mali müşavir olarak seni kınıyorum smmm'leri bu kadar aşağlamak olmaz.Rezil bir yazı.
İnsanlar zaten güç bela ruhsatnameyi alıyor bir senin gibi insanlar heves meves bırakmıyor.Arkadaş ben
mali müşavirim ve bu meslekle gurur duyuyorum ve seni kınıyorum.Bu kadar aşağılama olmaz yahu.
Mali müşavirlik onurlu bir meslektir!!!!!!!!!!!!

+1
Katılıyorum

Pantoron bence sen ne kompleski birisisin 1.si açıköğretim okuyanlarla ne alıp veremediğin var bende bir aöf iktisat mezunuyum 4 yıllık fakülteyi 4 yılda bitirdim(zaten mesele bitirmek) + smmm staj sınavını ilk girişimde kazandım ve ben okulu okuduğum sırada Bilge Adama muhasebe kurslarına gittim ve 2 yıl boyunca kurstaki hocamın yanın boğaz tokluğuna çalıştım sırf bir şeyler öğreneyim diye he bu arada bunların hepsini öğrenciyken yaptım.bu arada okulun ilk 2 senesi kasiyerlik satış elemanlığı falan yaptım kurs ve harç paralarını finanse etmek için ve aslanlar gibide okulumuda bitirdim,stajımıda kazandım,2yıl muhasebe bürosu deyimi,2 yıda hizmet sektöründe deneyim sahibi oldum diplomanın yanında:Şimdi sana sorum şu sen sen ne yaptın 4 yılda okul,partilerini,gezileri gırgır şamataları üniversite hayatı dediğimiz o meşur hayattan çıkmışınız(hepsi değil sözüm onlara değil zaten) piyasanın içinde bu işi canavar gibi yapıp sınavlarında sizden daha yüksek netler çıkarıp bu işi başarıyla göğüsleyen insalar var neden bunları küçümsüyorsun. Kardeşim sınav ortak haa aöf bitirmişş,haa boğaziçi,iyi bilen kazanıyor. Madem okadar iyi biliyorsunuz iyi eğitim alıyorsunuz devlet size tonla para harcıyor/aöf ye göre) hadri meydan beceremedikce başarılı insanların önü kesilsinde bizde nemalanım diye beklemeyin,utanmalı bence örgün öğretim bitirip staj sınavını kazanamayım,ama hoca yüzü görmemiş bir aöf mezunu sınavı kazanınca,yazıktır ya devlet size okadar para harcıyor örgünde okuyan bir öğrencinin devlete maliyeti nedir biliyormusun bir aöf nin yanında en 10 a katlıyor,ee peki örgün bitiren aöf birireni bilgi olarak 10 katlıyormu??sorunun cevabını siz kafanızda verdiniz zaten.Dolayısıyla burda marjinal bir kayıp,emek sözkonusu devletin, ve bu sızıntı kompleksli örgün eğitim okuyan arkaşlar yüzünden olmaktadir(hepsi değil).

Özetle çalışana Allah veriyor.pantorunu ++10 kınıyorum,ve saçmalıdığını düşünüyorum.

Üstadım bu ne şiddet ne celal. Baya bi kızdırmış bu pantoron un yazdıkları.

Fakat Pantoron bunu yazalı 6 ay olmuş. Herhalde fikirleri değişmiştir.

Aöf konusunda sizi destekliyorum. Herkes Aöf lü olur ama herkes bitiremez....

Aslında biz mükellefi değil o bizi buluyor.

Soruyu mükellefin bizi bulması için neler yapabiliriz diye sormak lazım.

Her müşteri bir reklam aracıdır. İşinizi düzgün yapar ve kendinizi geliştiriseniz Ne olursa olsun müşterinize yalan söylemez onun güvenini kazanırsanız. Ve sabrederseniz . Yeni müşteri edinmemek için hiç bir neden kalmaz.

Ayrıca Bu AOF karşıtlığı iyice sulandırıldı.Sadece kıskançlık olarak yorumluyorum ben bu durumu.

Bence aöf alehtarı yazılanlar hem okuyup, hem bu mesleği uygulayarak örgün mezunlara nazaran mesleğe onlardan önce başladığımız içindir.

4 yıl okudum, 3 yıl staj etti mi: 7 yıl biraz insaf et ne olur ey eleştirel.

Devlet bu hakkı vermiş, insanlarda hem okuyup, hem çalışarak mesleklerini icra etmeye çalışıyor.

Örgün okuyupta aöf'ü eleştirenlerse işi sulandırmaktan başka bir şey yapmıyor.

Aslında soylenecek bırsey yok arkadaslar gayet guzel cevap vermısler ve su soz hosuma cok gıttı herkes aöf!li olur ama herkes bıtıremez/mezun olamaz bır aöf'li olarak her zaman her yerde gururla soyluyorum ve yıne aöf'li olurdum yıne olurdum...
tıcaret lısesı 1.cı sınıfta meslege basladım okul sonraları ve yazları lıse bıttı dırek aöf kayıt yaptırdım mezun oldum ama mezun oldugum da arkamda meslekde 8 yıl vardı hangı unıversıte mezununun arkasında 8 sene var benım yasıtlarım unıversıteden cıkmıs balık gıbı gezerken ben 80 mukelleflı bır buroyu ıdare edıyordum aramızda fark var evet bız hem calıstık hem okuduk hem alaylıyız hem mekteplı...

Fatihcan arkadaşım gibi bende ticaret lisesi son sınıfta stajerken başladım mesleğe. Lise bittiğinde staj yaptığım yerde kaldım ve 2 tane fabrikası 2 Oteli olan bir holdingin personel sorumlusu olarak muhasebede yerimi aldım. 6 yıl çalıştım o firmada ayrıldığımda ise muhasebe sorumlusuydum. Bu arada 18 ay askerlik yaptım. Döndüğümde sıfırdan başlayarak eğitimimi tamamladım ve şimdi stajımın ilk yılı sona erdi. Bu meslekte gözümüzü açtık henüz çocuk yaşta ve büyük sorumluluklar yüklendik. Şimdi Aöflü olmak eleştiriliyor. Eleştirenlerin biri bile aöflülerle aşık atamaz. Bunu bilir bunu söylerim. Saygılar.

AÖF konusu hiçbir zaman kapanmayacak heralde.

Ben de görüşümü belirtmek isterim. Açık öğretimli olmayan biri olarak.

Bu meslek için -şu an- AÖF bulunmaz bir nimet, en mantıklı olan seçenek. Okurken çalışıyorsunuz vs.

Örgün öğretim gören arkadaşlardan AÖF'ü küçümseyenler var. Bu olabilir, kendi hatasıdır. Ancak kendisinin örgün eğitim görmesi onu harika bir insan kılmaz. Getirdiği güzel yanları vardır örgün öğretimin, ama bunu başkalarının gözüne sokarak belirtirseniz, antipatik olursunuz.

Aynı şekilde; AÖF li olan birisi de, "üniversite partileri", "sudan çıkmış balık" ya da "herkes AÖF'ni bitiremez" tarzı yaklaşımları da o kadar yanlış.

Yani iki taraf da aynı üslupla devam ediyor. Benim açımdan bu tarz düşünen -iki taraf da- kişiler aynı safta.

Bana çok garip geliyor bu tarz yaklaşımlar.

Benim takıldığım bir nokta daha var, bir kaç defa da yazdım bunu.

Örgün öğretim görmesi çok fark ettirmez belki ama Türkçe'nin kullanımı da benim için önemli. Örgün öğretim okuyup çok hata yapan insanlar var. Belki bu sorunun çözmek için bir tez yazmak falan gerekir. Çünkü çok hata yapıyoruz.

AÖF'de bu daha yaygın diye gözlemliyorum (öyle olmayanlar da var tabi ki)

Benim orta ölçekli bir firmam olsa, çalıştıgım kişilerde bu özelliği ararım. Telefonda konuşma, maillere olan cevaplar vs.

Tabi bu benim tercihim. Çoğu kimse dikkat bile etmiyor.

Yazımın başında belirttim AÖF şu an için daha mantıklı diye. Büro için şu an yine daha mantıklı diyorum. Forumdan bir arkadaş belirtmişti; örgün öğretim okuyanlar daha çok müdür vs. pozisyonlarda oluyorlar ileride falan diye. Mantıklı olabilir ama yine de katılaştırıp, çok çok önemli bir kritermiş gibi bakmamak lazım.

Mesleğimiz çok hızlı değişiyor, yapılan işler, pozisyonlar vs. Yakın zamanda boyut bile değiştirebilir. "Denetim" ile ilgili neler olabilir diye düşününce tahmin edilemese de artık "katiplik" falan bitecek. E-fatura sayesinde barkod okur gibi faturalar işlenebilir. Her şey internetten yapılabilir ve AÖF öğrencilerin okurken çalıştığı için kazandığı tüm avantajlar (dediğim özellikler geldiği zamanki dönemi kastediyorum) yok olabilir. Avantaj olmaktan çıkar yani.
4 yıllık muhasebe bölümü kurulabilir (belki de fakültesi kurulur) ve stajı da kapsayan bir süreç gelebilir (çünkü en olumlu şartlarda bile 26-27 yaşından önce SMMM olunamıyor)

Son olarak belirtmek istiyorum ki; genel bi yaklaşım var SMMM olayım benim statüm yükselsin, meslek saygınlığım artsın, maaşım yükselsin vs.

Mesleki saygınlık lafı çok komik, çünkü kim zaten hangi saygınlığı hak ediyorsa onu alıyor bu şekilde. Eskiden herkes alıyormuş o beklediği saygınlığı. Ama devir çok değişti. Piyasa şartları falan çok sert. Ama hak eden gerçekten alıyor o saygınlığı.

Maaş beklentisi de o şekilde. Tüm mesleklerde bu böyle. Herkes ünvanına göre değil de kişisel bilgisine ve özelliklerine göre para kazanıyor (şans faktörü de var) (unutmadan ayrıca aile faktörü de var, çevre faktörü de var, düşününce 1-2 cümle önce yazdıklarımla çeliştiğimi görüyorum)

Çok takılmayın bence bu tarz şeylere. İki taraf da birbirine aynı tarz yaklaşımda bulunuyor. AÖF lü olan örgün öğretim okusa AÖF'ü beğenmeyecek, Örgün öğretim okuyan AÖF'nde okusaydı bu sefer AÖF'ün olumlu taraflarından bakacaktı.

Burası kesin. Herkes kendini haklı sanıyor. Hayatlar böyle geçip gidiyor.

Holden17 arkadaşıma katılmama mümkün değil. Ancak bu tartışmayı nedense Aöflüleri eleştirenler başlatıyor, ve aöflülerde kendilerini savunmak durumunda bırakılıyor.

Aöf yada örgün eğitim mezunu olmak bencede fark değil. Fark mesleki bilgi ve gelişimde ve ifade edebilme gücünde yatıyor.

Saygılar sunarım.