Müteahhit kendine fatura kesebilir mi?

ugur6666

Katkı Sunan Üye
Üyelik
27 Ağu 2009
Mesajlar
751
Konum
eskişehir
şahıs firması müteahhit yaptığı inşaattaki işyerini kendisi almak istemektedir.. bunu için kendine faturamı kesmesi gerekir yoksa bilançodamı bırakmasımı gerekir .. uzman arkadaşlardan yorumlar bekliyorum..
 
Ynt: Müteahhit kendine fatura kesebilir mi?

Kendine fatura kesme kalktı 3065 e 3 d Maddesiydi sanırım
 
Ynt: Müteahhit kendine fatura kesebilir mi?

nasıl olacak aktifte devammı edecek.. aktiften çıkaramayacakmı
 
Ynt: Müteahhit kendine fatura kesebilir mi?

Yapı kullanma izin belgesinin alınmasına müteakip 252 ye alın bence
 
Ynt: Müteahhit kendine fatura kesebilir mi?

yeni emekli vergi denetmenine sordum kesebilirsin dedi... o farklı bişey dedi vs.
 
Ynt: Müteahhit kendine fatura kesebilir mi?

3 Katma Değer Vergisi Kanunu'nda İşletmenin Kendi Kendisine Fatura Düzenlemesi Öngörülmemiştir Vergi indirimine ilişkin olarak Katma Değer Vergisi Kanunu gerekçesinde yer alan bazı hükümler aşağıdadır. "Bu mekanizmanın gerektiği şekilde işleyebilmesi için indirim konusu yapı lacak verginin gerekliliğinin tespiti ge rekmektedir. Yani indirim konusu yapı lacak vergi götürü olarak değil, gerçek olarak tespit edilip indirilmelidir. Bunu teminen maddeye, ancak alış faturaları ve benzeri vesikalarda gösterilen verginin indirilebileceği hükmü konmuştur. Bu hükümle verginin otokontrolü sağlanmış olmaktadır. Zira indirim hakkından faydalanmak isteyen mükellef alışları için fatura talep edecek, bu durum ona teslim yapan veya hizmet ifa eden mükellefi fatura kesmeye, dolayısıyla katma değer vergisi hesaplamaya icbar edecektir. Gerekçeden de görüleceği üzere, Kanun koyucu iki farklı kişi arasındaki ilişkiden hareketle vergi indirimini fatura veya benzeri vesikalarda ayrıca gösterilmek şartına bağlamıştır. İndirimin fatura veya benzeri vesikalarda bağlanmasının temel gerekçesi ise; katma değer vergisinin otokontrolünü sağlamak ve mükelleflerin yüklendikleri vergiden daha fazla bir vergiyi indirim konusu yapmalarım en­gellemektir.
Gerekçede yer alan bu hükümler, Kanun koyucunun işletmelerin kendi kendisine fatura düzenlemek gibi bir durumu ön görmediğini açıkça ortaya koymaktadır. Kaldı ki, işletmelerin kendi kendisine fatura düzenlemesinin katma değer ver gisinin otokontrolünü sağlamak gibi bir işlevi de yoktur.

Kalktı ilgili madde gibin sitesinden 3065 sayılı kanuna bakın orda yürürlükten kalkmışlar ile beraber sorgulayın bulacaksınız
 
Ynt: Müteahhit kendine fatura kesebilir mi?

hocam okudum anlıyorum.. fakat şöyle düşünün benim şahıs firması işyerim var ne olsun örnek boya satıyorum ve ben buradan evi boyamak için malzeme aldım çıkışını nasıl yapacağım..
 
Ynt: Müteahhit kendine fatura kesebilir mi?

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Usul Gelir Müdürlüğü

TARİH :15.09.2003
SAYI : B.07.4.DEF.0.34.20./VUK-229
KONU :İşletmeye ait bir malın işletme İhtiyaçları için kullanılmasında Belge düzeni hk.

...
İLGİ: tarihli dilekçeniz.

İlgi dilekçenizde;


Firmanızın tıbbi malzeme ithalatı yaptığı, stoklarınızda yer alan bazı cihazların kendi işletmenizde kullanıldığı belirtilerek bu cihazların stoktan çıkarılıp demirbaş olarak fatura edilip edilemeyeceği,

Satış elemanlarının demo çalışması yaparken bazı malların hasar gördüğü ve bu malların parça değişimi için kullanılan stoklarınızdaki yedek parçaların şirketiniz adına fatura edilip edilemeyeceği hususlarında tereddüte düşüldüğü belirtilmektedir.
Konu ile ilgili olarak, Katma Değer Vergisi Gelir Müdürlüğünden alınan tarih, sayılı yazıda; "3065 Sayılı KDV Kanunu'nun 1/1. maddesi gereğince, Türkiye'de ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi bulunduğu, aynı Kanunun 2/1. maddesinde de, teslimin bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce alıcıya veya hareket edenlere devredilmesi olarak tanımlandığı, 3/a maddesinde de vergiye tabi malların her ne suretle olursa olsun vergiye tabi işlemler dışındaki amaçlarla işletmeden çekilmesinin teslim hükmünde sayıldığı, bu nedenle, işletmenin ticari faaliyeti ile ilgili olarak stoklarında bulunan emtiayı işletme bünyesinde kullanmasının ?teslim sayılan hal? kapsamında değerlendirilemeyeceği ve bu işlemler için katma değer vergisi hesaplanmayacağı, ancak söz konusu firma tarafından satışa konu edilmeyecek olan bu mallar için yüklenilen katma değer vergisinin indirim hesaplarından çıkarılarak gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması gerekeceği belirtilmektedir.

Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde, fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır şeklinde tanımlanmıştır.

Buna göre, işletmenin stoklarında yer alan emtianın çeşitli nedenlerle işletme bünyesinde kullanılması durumunda, emtia bedellerinin şirket adına düzenlenecek fatura ile tevsik edilerek, kayıtlara gelir ve aynı değer üzerinden kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkündür.
Bilgi edinilmesini rica ederim.


Ordada yok yaziyor AMA bu mukteza guncel mi emin olamadim
 
Ynt: Müteahhit kendine fatura kesebilir mi?

Bu özelgede bence yanlış bilgi verilmiş. Sen iş yerini boya yaptıracaksın, boyayı dışardan alırsan kdv sini indireceksin.... Eğer satışını yaptığın boyayı işletmende kullanırsan kdv yi indiremeyip, gider veya maliyete atıyorsun... ???
 

Benzer konular

Üst