Müteahitlik Hizmetleri

  • Konbuyu başlatan gurkan
  • Başlangıç tarihi
G

gurkan

Ziyaretçi
Müteahitlik hizmetleri yapan bir şahis. Sözleşme yaparak. Bir arsa üzerine kat karşılığı daire yapıyor. 10 dairenin 5 ini müteahit alıyor.

1-SSK Dosyası müteahit adına mı açılacak?
2-Bu müteahit daireler bittikten sonra mı bunlara fatura kesecek. Yoksa kendine kalan dairelerin satışını başkasına yaptıktan sonra mı fatura kesecek.
3-Bu dairlerin satış değeri en düşük belediye rayiç bedeline göre mi olması gerekir.
4-150 m2 nin altında olan dairler için KDV %1 mi olması gerekiyor.
 
Sayın gürkan
1-SSK dosyası müteaahhit adına açılacak.
2-Müteahhitin fatura kesmesi için maliyetin ortaya çıkması gerekir dolayısyla inşaat bitiminde kesecektir.
3-Satış bedeli bölgenin emlak beyan değerine göre ayarlamanızı tavsiye ederim.
4-150 m2 altında konutlarda kdv % 1 dir.
 
Sevgili meslektaşım,

Sayın Dinçer arkadaşımızla çeliştiğim bazı noktalar var sadece o konulara değinmek istiyorum.

2. sorunun cevabı: VUK'nun "FATURANIN TARİFİ" başlıklı 229. maddesinde; "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." şeklinde bir düzenleme ile faturanın tanımı yapılmıştır.

Yani fatura düzenlenebilmesi için satılan bir mal veya yapılan bir iş olması gerekir. Henüz tamamlanmamış bir bina bir mal olduğundan ve günlük hayatta da, yarım inşaatların alınıp satılması, arsadan inşaat alma gibi işlemlerin de yaygın olduğu düşünülürse, fatura kesilmesinde ve fatura karşılığının tahsilatında herhangi bir problem görülmemektedir.

Bence burada faturadan ziyade daha da önemli bir konu olan, arsa sahibine teslim edilen binaların faturasında KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı olayıdır. Maliye'nin görüşü Faturanın kesilip KDV'sinin hesaplanmasıdır. Fakat, Yargı kararları ise tam tersini savunmakta, bu işi ticari bir faaliyet değil de bir trampa olarak gördüğü için, faturasının kesilip KDV'nin hesaplanmaması gerektiğini düşünmektedir. Bununla ilgili örnek bir karar aşağıda sunulmuştur.

Mükelleflerin çoğu zaman, yargı işlerinden çekindiği için, fatura kesip KDV'sini hesapladığı şeklinde yaygın bir uygulama mevcuttur.



Danıştay Yedinci Daire
Tarih : 1.3.1994
Esas No : 1992/754
Karar No : 1994/1069

Gayrimenkulun tapu kaydı yolu ile satışı işleminde ayrıca fatura düzenlenmesine gerek yoktur.

Arsa karşılığı daire alınması işlemi katma değer vergisine tabi değildir.

Uyuşmazlık konusu olayda; inşaat müteahhitliği yapan mükellefin, 1988 tak­vim yılı işlemlerinin incelenmesi sonucu düzenlenen inceleme raporuna istinaden 1988 Eylül dönemi için adına salınan kaçakçılık cezalı katma değer vergisini; yü­kümlünün gerek Cebeci, gerekse Dışkapı'da yapmış olduğu inşaatın arsasını para karşılığında almadığının, arsa bedeline karşılık olarak tamamlanan inşaattan bir kısım daire ve işyeri bölümlerin! arsa sahiplerine verirken fatura düzenlemediğinin saptandığı, yükümlünün üçüncü şahıslara satmış olduğu işyerlerinin satış bedellerinin tespiti amacıyla alıcılar ile görüşülmek istenildiği halde alıcılarının bir kısminin yurt dışında, bir kısminin da başka şehirlerde olması nedeniyle görüşülemediği görüşme yapılan alıcıların ise faturada yazılı olan bedelle alımda bulundukları be­yan ettikleri, ancak beyan edilen tutarların günün ekonomik gerçeklerine uymadığı görüşünden hareketle, gerek arsa sahiplerine verilen, gerekse üçüncü şahıslara satılan işyerleri ile ilgili olarak takdir komisyonuna başvurulduğu takdir komisyonunun 213 Sayılı Kanunu'nun 267. maddesinde yer alan emsal bedeli esas alınarak takdir edilen bedellerin yükümlüye gösterilmesi üzerine yükümlünün beyanları doğrultusunda arsa sahiplerine işyeri olarak yapılan teslimler nedeniyle bulunan matrah farkı ,üzerinden kaçakçılık cezalı olarak re'sen tarhiyat yapılmış ise de inceleme



raporunda arsa sahiplerine yapılan teslimler nedeniyle tapu belgelerinin düzenlen­diği belirtildiğinden tapu kaydı yolu ile verilen taşınmazlar için ayrıca fatura düzenlenmesine gerek olmadığının Danıştay'ın yerleşik içtihadı olduğu, öte yandan gerek arsa sahiplerince üçüncü şahıslara satılan bedellerinin gerçeğe uymadığı yolunda yapılmış bir tespit bulunmadığı gibi görüşme yapılan alıcılardan hiç birisinin fatura­da yazılı bedelin üstünde para ödedikleri yönünde bir beyanlarının bulunmaması karşısında, gerek tapu kaydı, gerekse Vergi Usul Kanunu'na göre düzenlenen bu belgelere itibar edilmesinin zorunlu olduğu, inceleme elemanınca takdir komisyonu kararının yükümlüye gösterilerek takdir edilen bedeller konusunda görüşü alınmak istenmiş ve yükümlünün takdir edilen bedellerin bazılarım kabul edebileceğin! be­lirtmiş olmasının, olaya hukuki bir nitelik kazandırmayacağı, zira olay teknik bir takdir işi olduğu gibi hangi taşınmazlara ait takdir edilen bedellerin neden kabul edilip, hangilerinin niçin kabul edilip, hangilerinin niçin kabul edilmediğinin açıklanmadığı, diğer taraftan arsa teslimi karşılığında daire alınması işlemi, arsa sahibi yönünden ticari bir muamele olmayıp, arsanın değerlendirilmesi amacına yönelik bulunması ve trampa niteliği taşımaması nedeniyle katma değer vergisine tabi ol­madığının Danıştay Yedinci Dairesinin 28.5.1990 Günlü ve E:1989/1754, K: 1990/1518 Sayılı Kararı ile kabul edildiği, bu itibarla yapılan tarhiyatın kanun ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle terkin eden (....) Vergi Mahkemesi kararının arsa karşılığı inşaat işlerinin trampa niteliğinde bir muamele olması nedeniyle olayda iki ayrı teslimin söz konusu bulunduğu, bu itibarla katma değer vergisine tabi olması gerektiği, üçüncü şahıslara yapılan işyeri satışlarının günün ekonomik şartlarına göre düşük beyan edildiği, takdir komisyonu kararı yükümlüye gösterilerek düşüncesinin alındığı, kendi beyanına göre yapılan tarhiyatın yerinde olduğu ileri sürülerek bozulması isteminin reddine oybirliğiyle karar verildi.

Çalışmalarınızda başarılar
 
Sevgili meslektaşım
Kenan `bey açıklamalarınız ve bilginizi paylaştığınız için teşekkürler.

Müteahhit firmanın herhangi bir anlaşmazlığı olmadığı sürece tamamlanmamış ve maliyetinin tesbit edilmediği konutun faturasının kesilmesinin pek uygun olduğunu düşünmüyorum.
Ayrıca arsa sahiplerine fatura kesilmemesi gerekmemekktedir.(ortak noktamız)
 
Sayın Dinçer Bey,


Kusura bakmayın, son cümleniz biraz karışık yazılmış galiba tam anlayamadım, ama KDV'li veya KDV'siz, her halükarda, arsa sahibine fatura kesilmesi gerekir diye düşünüyorum. Olay, bir borç/alacak/takas ilişkisi olması hasebiyle, VUK'ndaki fatura'nın tanımına girdiğinden ve fatura kesmemenin, cezayı gerektirmesi (kesilmesi gereken tutarın % 10'u tutarında) nedeniyle, fatura kesilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum.
 

Benzer konular

Üst