Nasıl Defter Tutulur?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan 110ft
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Şu an bir şirkette Mali Müşavirlik Stajımı Yapmaktayım.1 Yıl sonra stajım bitiyor. Bazı konularda yetersiz olduğumu düşünüyorum. Stajım bitince birkaç defter tutmak istiyorum. Ama bu konuda neler yapmam gerektiğini bilmiyorum. Bu konudaki önerilerinizi ve tavsiyelerinizi maddeler halinde bekliyorum.(Şuan şirketten çıkma olasılığım yok)

Yaptığım işler aşağıdakiler;
1)-Fatura Yevmiye Kayıtlarının İşlenmesi,
2)-SSK Bildirgelerinin Verilmesi,
3)-Muhtasar İcmallerinin Hazırlanması,
4)-Personel İşlemlerinin Takip Edilmesi,
5)-Bankalarla İşlemlerin Yürütülmesi,

Ynt: Nasıl Defter Tutulur?

Stajın amacı tüm bu işlerin pratikte öğrenilmesidir.

Bunları anlatmak için ne burada yer yeter, nede zaman.
Ayrıca Bir insanın bunları öğrenebilmesi de doğru yerde ve zamanda bulunmasına göre yıllarını alır.

110ft ' Alıntı:
Şu an bir şirkette Mali Müşavirlik Stajımı Yapmaktayım.1 Yıl sonra stajım bitiyor. Bazı konularda yetersiz olduğumu düşünüyorum. Stajım bitince birkaç defter tutmak istiyorum. Ama bu konuda neler yapmam gerektiğini bilmiyorum. Bu konudaki önerilerinizi ve tavsiyelerinizi maddeler halinde bekliyorum.(Şuan şirketten çıkma olasılığım yok)

Yaptığım işler aşağıdakiler;
1)-Fatura Yevmiye Kayıtlarının İşlenmesi,
2)-SSK Bildirgelerinin Verilmesi,
3)-Muhtasar İcmallerinin Hazırlanması,
4)-Personel İşlemlerinin Takip Edilmesi,
5)-Bankalarla İşlemlerin Yürütülmesi,
Birkaç defter tutmak istiyorum derken tam olarak ne demek istedin anlamadım ama anladığım kadarıyla bişeyler söyleyeyim. Kasteddiğin galiba hem şirkette çalışıp hemde defter tutmak istiyorsun. Öncelikle serbest çalışıyor olman lazım, çalıştığın yerle anlaşıp bağkurunu yatırtarak hem şirketin işlerini yapıp hemde dışardan defter tutabilirsin. Haa bu işleri nasıl yapacağım dersen yukarıda yazdıklarına ek olarak baya bişey öğrenmen gerekiyor. Örneğin kdv beyyannamesini çok iyi bilmelisin, geçici vergi işlemlerini bilmelisin, kurumlar vergisi işlemlerini bilmelisin, yani beyannameler konusunda kendini dahada geliştirmelisin. Bu konularda kendini geliştirdikten sonra, şirket kuruluşları konusunda bilgi sahibi olmalısın, tescil işlemleri ve diğer işlemler. Daha sonrasında kendine çevre edinmelisin, insan ilişkilerin kuvvetli olmalı çalıştığın yerdeki müşteriler ve tedarikçilerle aranı sıcak tutarak belgeni alınca defterlerini alabilirsin. Ha bide bunumu sordun tam olarak bilmiyorumda, defter tutabilmen için odadan sözleşme alıp sözleşmeleri doldurup odaya vermelisin. Bilmem yardımcı olabildim mi ?

Atakan öncelikle verdiğin cevap için teşekkür ederim. Benim kastettiğim;
1-Şirket kuruluş işlemleri,
2-Ay içinde yapılan işlemler,
Ör;Ayın 5 de BA-BS,-23 de damga vergisi, muhtasar,ssk gibi.
bir mükellefin kuruluşundan tasfiyesine kadar olan işlemleri maddeler halinde nerden öğrene bilirim.

Cumartesi-Pazar Çalışmıyorum kendimi nasıl geliştirebilirim.Neler önerirsiniz ne tavsiye edersiniz.

110ft ' Alıntı:
Atakan öncelikle verdiğin cevap için teşekkür ederim. Benim kastettiğim;
1-Şirket kuruluş işlemleri,
2-Ay içinde yapılan işlemler,
Ör;Ayın 5 de BA-BS,-23 de damga vergisi, muhtasar,ssk gibi.
bir mükellefin kuruluşundan tasfiyesine kadar olan işlemleri maddeler halinde nerden öğrene bilirim.

Cumartesi-Pazar Çalışmıyorum kendimi nasıl geliştirebilirim.Neler önerirsiniz ne tavsiye edersiniz.
Bu dediğin işlemleri anca muhasebe bürosunda çalışarak ve yaparak öğrenebilirsin. Söylediğin konular zaten yeterlilik sınavındada sorumlu olduğun konular. Ama bu konuları kitaptan öğrenemiyorsun, öğrenirsinde pek kalıcı olmaz yani yaparak kavrarsın inceliklerini, burda hepsini tek tek yazsamda pek bir anlam ifade etmez zaten kitaplarda hepsi var. Sana tavsiyem kdv, muhtasar, geçici, ssk vb. dönemlerinin tarihleri bellidir bu dönemlerde bir muhasebe bürosuna gidip hem ordakilere yardımcı olarak hemde işin inceliklerine bakarak öğrenebilirsin zaten c.tesi pazarın boşmuş.

Tavsiyelerin için çok teşekür ederim atakan.Öyleyse ilk iş bu hafta sonu bürolarda iş aramak olacak.
Zaten lisede,2 yıllıkta,açıköğretimde teorisini öğrendik.Gel görki lafla peynir gemisi yürümüyor icraat lazım.Akşamlarıda yeterliliğe çalışırım.

atakan arkadaşımız haklı muhasebe öğrenmenin en iyi yolu büro da çalışmak. şirkette belli işlerle meşgul oluyorsun. büro da her türlü iş var. eğer bu işi yapacağım diyorsan hemen tam zamanlı ya da hafta sonları bir büroda çalışmalısın. :o

bizim büo çalışıyor,gel çalıştıralım seni,yapacak çok angarya iş var:))))

father ' Alıntı:

Emin ol,İş,bilgi,kariyer yaşamın belirli bir döneminde yerine oturuyor,bunlar için emek ister,çalışma ister.Benden sana tavsiye. Sen önceliğini bu işlere değil, saygı nedir? nasıl konuşulur bunlara ver.Sonra göreceksin ki herkes seni dinliyor olacak.

yeterlilik ' Alıntı:
father ' Alıntı:

Emin ol,İş,bilgi,kariyer yaşamın belirli bir döneminde yerine oturuyor,bunlar için emek ister,çalışma ister.Benden sana tavsiye. Sen önceliğini bu işlere değil, saygı nedir? nasıl konuşulur bunlara ver.Sonra göreceksin ki herkes seni dinliyor olacak.

+1

FERCEY ' Alıntı:
atakan arkadaşımız haklı muhasebe öğrenmenin en iyi yolu büro da çalışmak. şirkette belli işlerle meşgul oluyorsun. büro da her türlü iş var. eğer bu işi yapacağım diyorsan hemen tam zamanlı ya da hafta sonları bir büroda çalışmalısın. :o

ewt haklsınız ögrenmek için bürolarda çalişmak lazım ama bürolarda da benzer sorunlarla karşılışıyor stajerler yine angarya işleri yapmaktan fatura evrak girişi yapmaktan gene tam anlamı ile deneyim kazanamıyor ama yinede şirketlerde çalişmaktan daha cok deneyim kazanabilirsin.

Bürolarda çok çeşitli sorunlarla karşılaşıldığı doğrudur. Büro açmak isteyen meslektaşlar mutlak mesleği büroda öğrenmelidir.
Bunu teyit ettikten sonra . Yılların gözlemine dayanarak, bazı konularda da kurumsal şirketlerde çalışna arkadaşlarımızın kendini daha iyi eğitebilme şansı yakaladığını da görüyorum. (Ticarat hukuku, borçlar hukuku, iş hukuku, yönetim, maliyet muhasebesi,Finansman gibi)

Sayın Güroy'a katılıyorum.
Muhasebenin temeli kesinlikle büroda atılmalı. Nitekim bende büroda çalıştım. Ama ilerki kariyer süreçlerinde mutlaka kurumsal şirket deneyimide olmalıdır. Mizan okuyabilme bilanço düzenleme ve yorumalama analiz edebilme raporlama süreçleri bütçe planlama gibi muhasebenin yönetimsel konularında gelişim için kurumsal şirket şart diye düşünüyorum.

muhasebe bürolarında angarya iş çoktur.doğrudur.fakat o angaryalardan bile öğrenilecek çok şey vardır.işe nasıl baktığımızda önemli bence.hiçbirşeyi es geçmemekte fayda var diye düşünüyorum.

Yavaş yavaş şunu daha iyi anlamaya başladım ki; muhasebe bürosunda çalışmakla, şirketlerin muhasebe bölümlerinde çalışmak çok farklı şeyler. Büro tecrübemde oldu ama daha çok şirketlerde çalıştım ve şirketlerde muhasebe işlemleri daha somut oluyor. Örneğin bir irsaliye geliyor elinize bu irsaliyedeki malzeme depo tarafından teslim alınıyor ve irsaliyedeki malzeme tammı gelmiş tesbiti yapılıyor ve sizde çoğu zaman bunu görebiliyorsunuz, fatura gelincede bu fatura nedir kafanızda somutlaştırabiliyorsunuz. Yada elinize bir tahsilat makbuzu geçti bu makbuzla birlikte çoğu zaman çekide görüyorsunuz. Böyle durumlarda şirketlerde şunu çok daha iyi anlıyorsunuzki muhasebenin temel işlevi tüm bu evrak akışını ve işletmenin işleyişini kontrol etmek oluyor. Ama muhasebe bürolarının işlevi çok daha farklı. Gelen evrakla işlem yapıyorsunuz ve çoğu zaman bu işlemler soyut oluyor ve yeri geliyor evrak olmadan bile işlem yaptığınız oluyor. Onun için muhasebe bürolarında çalışmakla şirketlerde çalışmak çok farklı şeyler ve ona göre kendini yönlendirmeli insan diye düşünüyorum. Bilmem yanlışmı düşünüyorum.

Muhasebe bürolarında genel olarak daha yüzeyseldir ancak, öyle şirketler vardır ki sanki orada çalışıyormuşçasına hizmet verirsiniz. Ancak her şekilde evrak olmadan işlem yapmayı onaylamıyorum.