merhaba benim doğum tarihim :19.06.1956
ilk bağ.baş.tar:01.03.1993
bağkur terk tarihi:07.02.2005
toplam bağkur hizmet süresi:4431 gün
hizmet türü tarım sigortalılığı
ssk başlangıç tarihim :08.02.2005 toplam ssk prim gün sayım 1068 askerlik borçlanmasını yapmadım(1976-77 20 ay)ne zaman emekli olabilirim ssk/baağkur ?birde 6 ay yurt dışında çalıştım ama sadece sağlık için (167 gün) yattı onuda yatırabilirmiyim ssk için bazıları onu yatırabilirsin bazıları yatıramazsın diyor yardımcı olursanız lütfen cevap bekliyorum.
Bağkur hizmetlerinizin 4431 gün olduğunu belirtmişsiniz ancak yukarıda belirtmiş olduğunuz tarih aralığında 4296 gün bağkur hizmetiniz çıkmaktadır. Bundan dolayı hesaplamayı 4296 ve toplam sigortalılık sürenizi 5364 gün üzerinden değerlendiriyorum.
Askerlik borçlanması yapmadığınız takdirde, (1068 gün SSK'lılığınızın 1260 günü geçmediği varsayımıyla) bağkur kapsamında emeklilik için 25 tam yıl (9000 gün) sigortalılık süresi ve 49 yaş şartına tabisiniz. Şayet bağkur kapsamında emekliliği tercih ettiğinizde askerlik borçlanması yapmanız (15 ay bir gün borçlanma yapmanız ile 20 ay borçlanma yapmanız arasında fark bulunmamakta) sadece yaş şartınızı bir yıl geriye götürecek, sigortalılık süreniz 25 tam yıl olarak kalacak. Siz zaten yaş şartınızı tamamladığınız için bağkur kapsamında emekli olmayı tercih etmeniz durumunda askerlik borçlanması yapmanız yalnızca prim ödeme gün sayınızı arttıracak.
Gelelim ikinci duruma, SSK'lılığınızın son yedi yıl içerisinde fazla olması durumunda (1260 günü geçmesi durumunda) SSK kapsamında emekli olabilirsiniz. Ancak emeklilik şartlarınız 25 yıl 54 yaş 5675 gün şartlarını sağlamanız gerekmektedir. Siz yaş şartını sağlıyorsunuz, 25 yıl şartının dolduğu 01/03/2018 tarihinde, sigortalılık süreniz 5675 gün olduğunda emekli olabilirsiniz.
Askerlik borçlanmasını 20 ay olarak yaptığınız takdirde sigortalılık başlangıç tarihiniz 01/07/1991 tarihi olacaktır. Bu durumda 25 yıl 53 yaş 5600 gün şartına tabi oluyorsunuz. Bu şartlar ile 53 yaş şartınız tamam, 5600 gün şartınız da tamam olmuş olacak borçlanma ile (1068 gün olan SSK'lılığınızın 1201 güne tamamlanmasını unutmayın), 25 yılın doldurulduğu 01/07/2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Askerlik yaptığınız dönem itibariyle borçlanmanızı tabandan veya tavandan yapmanız arasında emekli maaşınız açısından bir fark olmayacağından dolayı tabandan borçlanma yapmanızı tavsiye ederim. Yani emekli maaşınıza etkisi tabandan da yapsanız aynıdır, tavandan da yapsanız aynıdır. NOT: Bu durum kişinin durumuna göre değişmektedir. Diğer arkadaşlar bu durumu kendi askerlik borçlanmaları için baz almasınlar.
167 günlük yurtdışında çalıştığınız süreyi isterseniz borçlanabilirsiniz. Bu borçlanma emeklilik tarihiniz ile ilgili bir değişikliğe neden olmayacaktır. 167 günlük süreyi borçlanırsanız emekli aylığınızda borçlandığınız döneme ve miktara göre artış veya azalış meydana gelecektir.