Oda'nın Aldığı Nisbi Aidat

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,842
Konum
İstanbul
Selamlar arkadaşlar
Bu oda'nın aldığı nispi aidat konusunda ne düşünüyosunuz?Maktu aidatın yanında birde meslek kazancının %1'i oranında nispi aidat alıyorlar.Kazanç beyan etmeyenlerden taban aidat olarak yine 290 alıyorlar.Yani maktu+nispi (290+290) 580 lira aidat olabilir mi?Böyle bir uygulama olabilir mi? Ticaret odası bile matrah olmadığı zaman munzam aidat almazken bu oda nasıl böyle bir soygunculuk yapabilir.Bu zihniyette olan bir oda beni nasıl koruyacak,haklarımı savunacak?
Bu konuda ne düşündüğünüzü merak ediyorum.
Saygılar
 
Dediklerinize aynen katılmakla birlikte kazanç beyan etmeyenlerden taban aidat olarak banada 290-tl taban aidat yansıtılmış. Odaya zarar ettiğim dönemin beyannamesini gönderdim ve telefon ilede görüştüm. Düzelteceklerini söylediler. Kazancım olmasa bile taban rakamdan nispi aidat ödeniyormu? Ben ödenmiyor diye biliyorum yanlışsam düzeltin lütfen. Saygılar,
 
Bende ödenmiyor diye biliyordum, geçen sene aralıkta açtım büromu, zarardı, ancak benim içinde 290,00 TL tahakkuk atmışlar, mail attım, ancak haliyle geri dönüş yapmadılar. İnternet sitesine taban aidat var diye yazmışlar ama, mantıklı değil yani, bunu mahkemeye getirmek gerekir. Böyle bir saçmalık olmaz.
Kazanç üzerinden alınan bir aidatı, kazanmasan da alabiliyor, nasıl oluyor bu?
 
Kesinlikle olmayan bir kazancın aidatı da ne oluyor. Hiçbir mantığa sığmaz. Ayrıca yönetmelikte de kazanç olsun olmasın taban nispi aidat uygulanır diye bir ibare, cümlede görmedim. Bununla ilgili diğer illerdeki odalara açılmış davalarda meslek mensubu lehine kazanılmış davaları okudum. Saçmalık bence geçen hükümet sözcüsünü söylediği söz geldi aklıma olmayan kazancın vergisi olmaz diye olmayan kazancın aidatıda olmaz. Bende Zindan arkadaş gibi yeni sayılırım hele şu zor günlerimde ödeme sıkıntısının içersinde bide bu çıkıyor. Maktu aidatı zaten ödüyoruz ödedikte kredi kartı ile v.s. falan. Bunun ile ilgili biz meslek mensupları bişeyler yapamazmıyız.? Herkeze kolaylıklar dilerim.
 
Oda'da herhalde nasıl olsa, bunlar bu iş yoğunluğunda mahkemeydi, şikayetti, itirazdı uğraşamazlar, yapıştırın aidatı gitsin demişlerdir :)
 
Telefonla görüştüm,beyan ettiğim matrah yok,yani zararım dedim,olsun,taban aidatı yine ödeyeceksiniz dediler.Zaten aynı tutarda benden maktu aidat aldınız dedim,bu rakam beyanname üzerinden alınan rakam dedi.Ya işi bilmiyor beni yanlış yönlendiriyor,ya da tabiri caizse "yerse" politikası güdüyorlar.Başka bir arkadaşıma nispi aidat sıfır olarak mesaj gelirken bana 290 lira gelmesi bir hayli canımı sıktı..Odayla tekrar görüşüp ödememek için elimden geleni yapacağım.
 
Başka arkadaşına nasıl sıfır geliyor, bürosu olmadığı için olabilir mi?
Bu kişinin bürosu var mı? Yada Gelir Vergisi Beyannamesi vermemiş olabilir mi? Çifte standart mı var? Yoksa dediğiniz gibi yerse yapıp, sazanlara mı yazıyorlar bu aidatı.
 
Smmm Şakir Sütoğlu'nun bir forum sitesinde paylaştığı yazı

SMMM. Şakir SÜLOĞLU:
Arkadaşlar, bu konu üzerinde çok yoğun bir çalışma yaptım. Konuyu Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına 29 Şubat 2012 tarihinde ve 1 Haziran 2012 tarihinde tekraren dilekçe gönderdim. Yetkililerle şifai olarakta konuştum. Henüz bir cevap bile vermediler. Türmob yönetim kurulu üyesi 2 arkadaşımızada mailledim. Maalesef, Türmob' un 13 Temmuz 2012 tarihinde yayımladığı Genelge ile yanlışlığa devam edilmektedir. Şöyleki; oda aidatlarını belirleyen ilgili yönetmelik (ki, Türmob tarafından yayımlanmıştır) 29 Kasım 1991 tarih ve 21066 sayılı resmi gazetede yayımlanan (SMMM ve YMM Odaları Üye Aidatları ile Birlik Paylarının Tespitine Ait Yönetmelik) yönetmeliğe göre hareket ediyorlar. Oysa yine Türmob'un yayımladığı 27 Eylül 2007 tarih ve 26656 sayılı resmi gazetedeki aynı yönetmeliğe göre aidatlara ÜST SINIR getirilmiş ve memur maaşı taban aylığı katsayısının ikiyüz ile çarpımı neticesinde 2012 yılı için 177,12TL. yıllık aidat ve mesleki kazancın %1'i oranında da nispi aidat alınması gerekir. Mesleki kazanç yoksa nispi aidat ödenmez. Yani iddia ettikleri gibi nispi aidat enaz yıllık aidat kadar olur denmiyor. Odalar ve yönetmeliği çıkaran Türmob 2007 tarihli yönetmeliği uygulamıyor. Dolayısıyla biz meslek mensuplarından haksız, yersiz ve fazla aidat alıyorlar. Kocaeli SMMM Odası 2012 yılı için 310.-TL yıllık aidat alıyor.
Bir başka tespitim ise, 3568 sayılı yasamızın 36 ncı maddesi (Birlik Yönetim Kurulunun Görevleri) ' nin e) fıkrası " Odalarca önerilen giriş ücreti ve yıllık üye aidatları ile mesleki eğitime yönelik kurs ve staj ücretlerini MALİYE BAKANLIĞININ TASDİKİNE SUNMAK diyor. Tam 22 yıldan buyana bu madde çalıştırılmamıştır. Ne Türmob bunu sunmuş ne de Maliye Bakanlığı tasdik etmiş. Hatta bakanlık istememiş bile. Bende Gelir İdaresi Başkanlığına yazdığım dilekçede 36 ncı maddenin e) fıkrasının ivedilikle çalıştırılmasını 89000 meslek mensubu adına talep ettim. Oy verdiğimiz Türmob yönetim kurulu üyesi 2 arkadaşımızdan da bu maddenin çalıştırılmasını istiyorum. Bizlerin daha fazla mağdur edilmemesi adına. Hepbirlikte göreceğiz.

****

Şimdi arkadaşlar çok enteresan.Odada görüştüğüm çalışan (hatta 10 dakika önce tekrar görüştüm) "nispi aidat maddesinde ilave bir cümle var.En az nispi aidat ölçüsünde taban aidat uygulanır diye bir madde var,numarasını şimdi hatırlamıyorum" gibisinden birşeyler söyledi..
Şimdi şöyle bir durum var..
1991 tarihli yönetmelik şöyle diyor.. (oda sitesinden alıntıdır)
SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI ÜYE AİDATLARI İLE BİRLİK PAYLARININ TESBİTİNE AİT YÖNETMELİK
[TABLE="class: smaller"]
[TR]
[TD]Resmi Gazete No[/TD]
[TD]21066[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Resmi Gazete Tarihi[/TD]
[TD]29/11/1991[/TD]
[/TR]
[/TABLE]


Birinci Bölüm
AMAÇ VE KAVRAMLAR
Amaç ve Kapsam
Madde 1- Bu Yönetmelik, serbest muhasebeciler, serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlerin bağlı bulundukları odalara Ödeyecekleri üye aidatları ve diğer ödentiler ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları'nın Birliğe öde-yecekleri Birlik Paylarının tespit yöntemleri ve bunların tahsilatlarına ait usul ve esasların düzenlenmesine ilişkindir. Hukuki Dayanak
Madde 2- Bu Yönetmelik, 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nun 16 ncı maddesi ile 50 inci maddenin (g) bendi hükmüne dayanılarak hazır-lanmıştır.
Kavramlar
Madde 3- Bu Yönetmelikte geçen;
Kanun : 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nu,
Birlik : Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'ni,
Oda : Serbest Muhasebeci Malî Müşavirler Odaları ile Yeminli Mali Müşavirler Odaları'nı,
Meslek Mensubu : Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşaviri,
Mesleki Faaliyet : Kanun hükümleri uyarınca, Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Malî Müşavir unvanı ile faaliyette bulunmayı,
Üye : Mesleki faaliyette bulunan ruhsat almış meslek mensubu'nu,
ifade eder.

İKİNCİ BOLUMÜYE AİDATLARI ÇEŞİTLERİ VE UYGULAMALARI

Üye Giriş Aidatı Madde 4- Üyenin odaya kayıt için müracaatında ödeyeceği aidata denir. Bir kez alınır. Ancak; odadan nakilde üye giriş aidatı, % 50 indirimli ola-rak uygulanır.
Birlik Payı
Madde 5- Odaların Birlik üyelikleri sıfatıyla, gelirleri üzerinden nisbi ola-rak tesbit edilerek ödenecek paya Birlik Payı denir.
Yıllık Aidat
Madde 6- Yıllık aidat ve her yıl alınan aidat olup, maktu ve nisbi olmak üzere iki çeşittir.
a) Maktu Aidat : Odaya kayıtlı her meslek mensubunun ödemekle zo-runlu olduğu aidattır.
b) Nisbi Aidat: Çalışanlar listesinde kayıtlı meslek mensubundan alınan aidattır.
Diğer Ödentiler
Madde 7- Oda'ya kayıtlı üyelerin bir iş veya hizmet karşılığı olarak öde-mekle yükümlü oldukları ödentiler olup nisbi ve maktu olarak iki şekilde tesbit edilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM AİDAT TESBİT ŞEKLİ VE ASGARİ AZAMİ NİSBETLERİ

Birlik Payının Tesbiti Madde 8- Birliğe dahil odaların brüt gelirlerinin % 10'unu geçmemek üzere, Birlik Genel Kurulunda tesbit edilecek nisbet üzerinden hesapla-nır.
Oda Aidatları
Madde 9- Her yıl, Odalarca üyelerinden alınacak maktu ve nisbi aidatlar genel kurullarında belirlenir. Miktarları;
a) Oda Giriş Aidatı: 200 rakamının,
b) Yıllık Maktu Aidat: 200 rakamının,
bütçe memur taban aylığı kat sayısının çarpımı suretiyle bulunacak tutar-dan az olamaz.
Nisbi Aidatın Tesbiti
Madde 10- Fiilen mesleki faaliyette bulunan üyelerce bağlı bulundukları odalara ödenir/30' Mesleki faaliyette bulunan her üye, yıllık gelir vergisi beyannamesindeki mesleki kazancının, şirket olarak faaliyette bulunduğu takdirde dağıtılsın veya dağıtılmasın, beyan edilen kurum kazancından payına düşen tutarın % l'ini nisbi aidat olarak Öder. Şirket ortaklarının her birince ödenecek nisbi aidat, gelir vergisi mükellefi olan meslek mensuplarından en az nisbi aidat ödeyenden daha düşük olamaz.

Tahakkuk ettirilecek miktar maktu aidat miktarlarının 1 katından az ve 20 katından fazla olamaz.

Diğer Nisbi ödentiler
Madde 11- Oda aracılığı ile üyelere sağlanan; tahkim, bilirkişilik ve ben-zeri işlerden elde edilen gelirler üzerinden odalarca alınır. Miktar % l'den az, % 5'den fazla olmamak üzere nisbeti oda genel kurulunca tesbit edilir.

Diğer Maktu Ödentiler
Madde 12- Adres değişikliği tescili, mesleki kimlik cüzdanı, oda üyelik belgesi, asgari ücret tarifesi ve benzeri işlemler karşılığı alınacak ödenti-ler olup, tutarları da oda genel kurulunca tesbit edilir ve odalarca tahsil edilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM ÖDEME ZAMANLARI

Birlik Payı Madde 13- Birlik Payı; her aylık dönemi takip eden ayın 15 inci günü so-nuna kadar Birlik'çe belirlenecek bir bankanın hesabına yatırılır ve de-kontun bir Örneği, dönem brüt gelirine ilişkin hesap vaziyeti ile birlikte Birliğe gönderilir.
Oda Aidatlarının ödeme Zamanları
Madde 14- Üyeler, yükümlü oldukları aidat ve diğer Ödentileri bağlı oda-larına aşağıda belirtildiği şekilde öderler.
a) Oda Giriş Aidatı: Odaya kayıt için müracaatında,
b) Maktu Yıllık Aidat: Her yıl Ocak ayı içinde,
c) Nisbi Aidat: Her yıl Mayıs ve Ekim aylarında,
d) Diğer Nisbi Ödentiler : Odaca sağlanan menfaatlerin neticelendiril-mesini müteakip bir ay içinde,
e) Diğer Maktu Ödentiler : Meslek mensuplarının talepte bulundukları hizmetlerden yararlanmadan önce.
Ödenmeyen Aidatlar ve Paylar
Madde 15- Aidatlarını belirtilen sürelerde ödemeyen üyelerden ve Birlik paylarını ödemeyen odalardan, borçları, genel hükümlere göre tahsil edilir.

BEŞİNCİ BOLUM SON HÜKÜMLER

Yürürlük Madde 16- Bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Geçici Ku-rulca yayınlanan yönetmeliklerin bu Yönetmelik hükümleriyle ilgili dü-zenlemeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürütme
Madde 17- Bu Yönetmelik hükümlerini, Birlik Yönetim Kurulu Başkanı yürütür.

****

1997 yılında yayınlanan yönetmelikte aidat konusunda herhangi bir değişiklik yok.
Oda diyor ki, odaya kayıtlıysa maktu aidat,birde fiilen çalışıyosan bir okadar da nispi aidat ödeyeceksin.Sanıyorum oda,taban aidat olarak kastettiği uygulamayı,mavi olarak belirttiğim cümleden hareket ederek belirliyor.Halbuki yukarıda mesleki kazancın %1'i olacak dendiği zaman,mesleki kazanç yoksa,nispi aidatta yok,yani ortada tahakkuk ettirilecek bir aidat yok anlamı çıkar.Eğer tahakkuk edeceksen 1 katı mı 20 katı mı durumuna o zaman bakarsın,ortada tahakkuk edecek bişey yoksa,nereye bakacaksın ki.? Yanlış mı düşünüyorum bilmiyorum.
İnsan, yönetmeliği ve odanın uygulamasını karşılaştırınca,bu ne perhiz,bu ne lahana turşusu diyesi geliyor.....
 
Başka arkadaşına nasıl sıfır geliyor, bürosu olmadığı için olabilir mi?
Bu kişinin bürosu var mı? Yada Gelir Vergisi Beyannamesi vermemiş olabilir mi? Çifte standart mı var? Yoksa dediğiniz gibi yerse yapıp, sazanlara mı yazıyorlar bu aidatı.

Sıfır gelme durumunuda konuştum,hatta o arkadaşlardan birinin ismi ile baktırdım, beyannamenin tahakkuku yapılmamış görünüyor dedi.Bize beyanı göndersinler,ona da tahakkuk çıkarılacak dendi..Benim beyanımı nasıl görüp,diğerlerini göremiyorlar hayret yani :)
 
..........................

****

1997 yılında yayınlanan yönetmelikte aidat konusunda herhangi bir değişiklik yok.
Oda diyor ki, odaya kayıtlıysa maktu aidat,birde fiilen çalışıyosan bir okadar da nispi aidat ödeyeceksin.Sanıyorum oda,taban aidat olarak kastettiği uygulamayı,mavi olarak belirttiğim cümleden hareket ederek belirliyor.Halbuki yukarıda mesleki kazancın %1'i olacak dendiği zaman,mesleki kazanç yoksa,nispi aidatta yok,yani ortada tahakkuk ettirilecek bir aidat yok anlamı çıkar.Eğer tahakkuk edeceksen 1 katı mı 20 katı mı durumuna o zaman bakarsın,ortada tahakkuk edecek bişey yoksa,nereye bakacaksın ki.? Yanlış mı düşünüyorum bilmiyorum.
İnsan, yönetmeliği ve odanın uygulamasını karşılaştırınca,bu ne perhiz,bu ne lahana turşusu diyesi geliyor.....

Bu cümleden bunu nasıl çıkarabilmişler, çok merak ediyorum. Bu nasıl bir kötü niyet...

Arkadaşlar bu konuda bireysel olarak bir şeyler yapabilecekler, yapsın lütfen, yapamayacaklarda elinden gelen bir mail de olsa, yapılabilecek her yere şikayet etsinler.
Ayrıca meslek örgütlerine, derneklerine, gruplara bu olayı duyurmak gerekir, belki zarar edenler az olduğu için sesini kimse çıkarmıyor olabilirler ama, ortada bir adaletsizlik var.

Meslekte Birlik | Hepimiz için MESLEKTE BİRLİK... ismmmo, istanbul mali müşavir ve muhasebeciler odası, ismmmd, türmob
SMMM Dernegi -Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Derneği - Afyon
http://imdder.org/

Buralara mail gönderilebilir. Başka varsa ilave ediniz.
 
Birde şöyle bir durum var her ne kadar 2014 yılı aidat tutarı densede nihayetinde 2013 döneminin tırnak içinde k/z durumuna göre belirleniyor. Şahsen 03/12/2013 tarihinde faaliyetime başladığımı düşünürsek bir aydan bile az sürede ne gelirim olmuş olabilirde 290,00-tl aidat ödemek zorunda bırakılırım. Farzen 01/01/2014 tarihinde işe başlasa idim bu tahakkuk yine dğramıydı çok amerak ediyorum doğrusu....
 
Sayın Arkadaşlar,

Hem odanın tabi olduğu yasa hem anlamsız şekilde aldıkları uygulama kararlarıyla birçok gelir sıkıntı yaşandığı malum. Yasal olarak imkan olmamasına rağmen zorla satılan ücret listeleri ve bunu uygulayacaksınız dayatmaları da ayrı. Maliye sonunda Hop bu yetki benim ağır olun demişti. Maliyenin yayınladığı liste ile odanın yayınladığı arasında dağlar kadar fark oluyor mükellefle meslektaşlar arasında gereksiz tartışmalar doğuyordu.

Öncelikle ben bu konunun 5174 sayılı yasa çerçevesinde incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiyede tüm odalar ve borsalar bu yasaya tabidir. Ve açık hüküm var;

Munzam aidat ve navlun hasılatından alınacak pay
MADDE 25. - Odalarca her yıl için; gerçek kişi tacir ve sanayicilerin gelir vergisine ilişkin beyannamelerinde gösterilen ticarî kazanç toplamı; tüzel kişi tacir ve sanayicilerin ise ödeyecekleri kurumlar vergisine ilişkin beyannamelerinde gösterilen ticarî bilanço kârı üzerinden binde beş oranında munzam aidat tahsil olunur.
Birden fazla odaya kayıtlı bulunanların munzam aidatı, üye tarafından ilgili odalara eşit olarak paylaştırılmak suretiyle yatırılır.
Zarar eden üyeler, o yıl için munzam aidat ödemezler.
Çalışma alanları içinde birden fazla şubesi bulunan üyelerin munzam aidatı, bütün şubelerden elde ettikleri gelir veya kurumlar vergisine matrah teşkil eden ticarî kazanç veya ticarî bilanço kârı üzerinden hesaplanır.
Müstakil bilançosu yapılan kurum ve müessese şubeleri ile fabrikalarının munzam aidatı, şube veya fabrikanın bulunduğu yerin odasına ödenir.

durum böyleyken neden salt bir odaya ayrıcalık tanınsın. Açıkça Anayasaya aykırı. Yasa ile verilmemiş bir hakkı yetkisi yokken hiçbir oda yada kurum kendince düzenleme yapamaz. Çok sessiz kalındığı için iş bu hale geldi maalesef.

Ancak kesinlikle dava konusu yapılıp düzenlenmesi gereken uygulamalar var. Hoş 3568 sayılı yasa dahi yayınlanırken bile 40 yıl önce kaleme alınmış olan metin kullanıldı. Bu kadar çağdaşlıktan uzak ve mesleğe zarar veren bir yasa olamaz. Çerçevesi de meslektaşlarına uyguladığı yaptırımlar da (zulüm) anlaşılır değil zaten. 6 yılda Doktor olabileceğiniz ve insan hayatına müdahale edebileceğiniz ülkede 10 sene uğraşıp SMMM olamayabilirsiniz. İşte yasanın gerçek yüzü bu. Bu konuyla ilgili üniversite mezunu olacaksınız ama mesleği yapabilmek için Odanın eline düşeceksiniz. Yok dünyanın hiçbir yerinde böyle bir yasa.

Çok yazdım galiba....
 
Selamlar arkadaşlar
Bu konuda son düşüncem şudur..
Odaya bir dilekçe yazarak Nisbi aidat talebinin tarafıma yazı ile tebligat edilmesini isteyecektim.Bu yazılı talebe karşılıkta idare mahkemesinde dava açacaktım.Belki aidat kadar masrafım olacak buna razıyım.
Fakat 1.taksit ödeme ay sonuna kadar yapılması gerektiğinden ve tarafıma yapılacak yazılı tebligatında ay sonuna kadar yetişmeyeceğini düşündüğümden; hali hazırda tarafımdan sms yoluyla yapılan nisbi aidat talebine ilişkin itiraz yazısı vereceğim. (Bu arada bir oda'nın sms'le aidat istemeside ne kadar trajikomik artık varın siz düşünün) Eğer yazılı itirazım red edilirse dava konusu yapacağım.İdare mahkemesi şirinevlerde,artık gidip davayı açacağım başka çaresi yok.
Odanın benim için yaptığı hiçbirşey yok.Mali çözüm dergisini bile basmayı bırakmış,internetten indirin diyorlar.Böyle bir oda'ya zorunlu aidatın dışında başka para mara ödemem,ödememek içinde uğraşacağım.
Olur da davayı kazanırsam buda diğer meslektaşlarıma emsal olur.
Saygılar
 
Gerçi bir yandan da tereddütüm şu.Ay sonuna kadar işler oldukça yoğun.Hani yetiştiremeyebilirim de tabii de..Olduda dava açtım,sonuçlanana kadarda aidatı ödemedim. Odadan belge almam icab ederse,borcunuz var deyip,vermemezlik yaparlar mı?Şimdi bunuda düşünüyorum.Faaliyet belgesi lazım olduğunda nasıl alacağım?
Bunlarda bunu bildikleri için,valla bizi çok güzel kullanıyorlar..
 
Tahsin Dostum,

SMS üzerinden dava açmanı önermem. Trajikomik gerçekten. Ancak tebligat yasasında böyle bir şey yok. Bu yolla bir bilgilendirme/hatırlatma olabilir ancak. İşine de karışmak istemem ama ben olsam odanın yazılı yolla bunu senden talep ettiği ana kadar beklerim. ancak ondan sonra bu talep üzerinden dava açarım. Dava dilekçesi için de desteğim olabilirse zevk duyarım.
 
Kevork dostum haklısınız.En mantıklısı bunun yazıyla tarafıma tebliğ edilmesini beklemek aslında.Fakat bu sürede (borç olduğu sürece) oda bana belge vermemezlik yapabilir mi?Bunun sıkıntısını da yaşar mıyım,açıkcası merak ediyorum.Yoksa ödeyip,ödedikten sonra mı dava konusu mu yapsam tereddütlüyüm.Vakitte kalmadı.İki ayağımızı bir pabuca sokuyorlar,ne yapacağımızı şaşırdık vallahi.Yardım talebiniz içinde teşekkür ediyorum,sıkıntı yaşamayacağımı düşünüyorum ama olurda ihtiyaç duyarsam kapınızı çalarım emin olun :)
 
Tahsin dostum,

belge talep ettiğinde bu durumu öne sürerek vermezlerse, yazılı olarak bildirmelerini istersin. Vermezlerse yeni yasaya uygun dilekçeyi yazarsın mecburen cevap verirler. her ikisinin sonunda da dava açma hakkı doğar. #14'de yazdım 5174 sayılı bir yasa varken hiçbir meslek gurubunda uygulanamazken bu ayrıcalık sadece Anayasaya dahi aykırı.
 
Üst