Smmm Şakir Sütoğlu'nun bir forum sitesinde paylaştığı yazı
SMMM. Şakir SÜLOĞLU:
Arkadaşlar, bu konu üzerinde çok yoğun bir çalışma yaptım. Konuyu Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına 29 Şubat 2012 tarihinde ve 1 Haziran 2012 tarihinde tekraren dilekçe gönderdim. Yetkililerle şifai olarakta konuştum. Henüz bir cevap bile vermediler. Türmob yönetim kurulu üyesi 2 arkadaşımızada mailledim. Maalesef, Türmob' un 13 Temmuz 2012 tarihinde yayımladığı Genelge ile yanlışlığa devam edilmektedir. Şöyleki; oda aidatlarını belirleyen ilgili yönetmelik (ki, Türmob tarafından yayımlanmıştır) 29 Kasım 1991 tarih ve 21066 sayılı resmi gazetede yayımlanan (SMMM ve YMM Odaları Üye Aidatları ile Birlik Paylarının Tespitine Ait Yönetmelik) yönetmeliğe göre hareket ediyorlar. Oysa yine Türmob'un yayımladığı 27 Eylül 2007 tarih ve 26656 sayılı resmi gazetedeki aynı yönetmeliğe göre aidatlara ÜST SINIR getirilmiş ve memur maaşı taban aylığı katsayısının ikiyüz ile çarpımı neticesinde 2012 yılı için 177,12TL. yıllık aidat ve mesleki kazancın %1'i oranında da nispi aidat alınması gerekir. Mesleki kazanç yoksa nispi aidat ödenmez. Yani iddia ettikleri gibi nispi aidat enaz yıllık aidat kadar olur denmiyor. Odalar ve yönetmeliği çıkaran Türmob 2007 tarihli yönetmeliği uygulamıyor. Dolayısıyla biz meslek mensuplarından haksız, yersiz ve fazla aidat alıyorlar. Kocaeli SMMM Odası 2012 yılı için 310.-TL yıllık aidat alıyor.
Bir başka tespitim ise, 3568 sayılı yasamızın 36 ncı maddesi (Birlik Yönetim Kurulunun Görevleri) ' nin e) fıkrası " Odalarca önerilen giriş ücreti ve yıllık üye aidatları ile mesleki eğitime yönelik kurs ve staj ücretlerini MALİYE BAKANLIĞININ TASDİKİNE SUNMAK diyor. Tam 22 yıldan buyana bu madde çalıştırılmamıştır. Ne Türmob bunu sunmuş ne de Maliye Bakanlığı tasdik etmiş. Hatta bakanlık istememiş bile. Bende Gelir İdaresi Başkanlığına yazdığım dilekçede 36 ncı maddenin e) fıkrasının ivedilikle çalıştırılmasını 89000 meslek mensubu adına talep ettim. Oy verdiğimiz Türmob yönetim kurulu üyesi 2 arkadaşımızdan da bu maddenin çalıştırılmasını istiyorum. Bizlerin daha fazla mağdur edilmemesi adına. Hepbirlikte göreceğiz.
****
Şimdi arkadaşlar çok enteresan.Odada görüştüğüm çalışan (hatta 10 dakika önce tekrar görüştüm) "nispi aidat maddesinde ilave bir cümle var.En az nispi aidat ölçüsünde taban aidat uygulanır diye bir madde var,numarasını şimdi hatırlamıyorum" gibisinden birşeyler söyledi..
Şimdi şöyle bir durum var..
1991 tarihli yönetmelik şöyle diyor.. (oda sitesinden alıntıdır)
SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI ÜYE AİDATLARI İLE BİRLİK PAYLARININ TESBİTİNE AİT YÖNETMELİK
[TABLE="class: smaller"]
[TR]
[TD]
Resmi Gazete No[/TD]
[TD]21066[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
Resmi Gazete Tarihi[/TD]
[TD]29/11/1991[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Birinci Bölüm
AMAÇ VE KAVRAMLAR
Amaç ve Kapsam
Madde 1- Bu Yönetmelik, serbest muhasebeciler, serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlerin bağlı bulundukları odalara Ödeyecekleri üye aidatları ve diğer ödentiler ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları'nın Birliğe öde-yecekleri Birlik Paylarının tespit yöntemleri ve bunların tahsilatlarına ait usul ve esasların düzenlenmesine ilişkindir.
Hukuki Dayanak
Madde 2- Bu Yönetmelik, 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nun 16 ncı maddesi ile 50 inci maddenin (g) bendi hükmüne dayanılarak hazır-lanmıştır.
Kavramlar
Madde 3- Bu Yönetmelikte geçen;
Kanun : 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nu,
Birlik : Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'ni,
Oda : Serbest Muhasebeci Malî Müşavirler Odaları ile Yeminli Mali Müşavirler Odaları'nı,
Meslek Mensubu : Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşaviri,
Mesleki Faaliyet : Kanun hükümleri uyarınca, Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Malî Müşavir unvanı ile faaliyette bulunmayı,
Üye : Mesleki faaliyette bulunan ruhsat almış meslek mensubu'nu,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUMÜYE AİDATLARI ÇEŞİTLERİ VE UYGULAMALARI
Üye Giriş Aidatı Madde 4- Üyenin odaya kayıt için müracaatında ödeyeceği aidata denir. Bir kez alınır. Ancak; odadan nakilde üye giriş aidatı,
% 50 indirimli ola-rak uygulanır.
Birlik Payı
Madde 5- Odaların Birlik üyelikleri sıfatıyla, gelirleri üzerinden nisbi ola-rak tesbit edilerek ödenecek paya Birlik Payı denir.
Yıllık Aidat
Madde 6- Yıllık aidat ve her yıl alınan aidat olup, maktu ve nisbi olmak üzere iki çeşittir.
a) Maktu Aidat : Odaya kayıtlı her meslek mensubunun ödemekle zo-runlu olduğu aidattır.
b) Nisbi Aidat: Çalışanlar listesinde kayıtlı meslek mensubundan alınan aidattır.
Diğer Ödentiler
Madde 7- Oda'ya kayıtlı üyelerin bir iş veya hizmet karşılığı olarak öde-mekle yükümlü oldukları ödentiler olup nisbi ve maktu olarak iki şekilde tesbit edilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM AİDAT TESBİT ŞEKLİ VE ASGARİ AZAMİ NİSBETLERİ
Birlik Payının Tesbiti Madde 8- Birliğe dahil odaların brüt gelirlerinin
% 10'unu geçmemek üzere, Birlik Genel Kurulunda tesbit edilecek nisbet üzerinden hesapla-nır.
Oda Aidatları
Madde 9- Her yıl, Odalarca üyelerinden alınacak maktu ve nisbi aidatlar genel kurullarında belirlenir. Miktarları;
a) Oda Giriş Aidatı: 200 rakamının,
b) Yıllık Maktu Aidat: 200 rakamının,
bütçe memur taban aylığı kat sayısının çarpımı suretiyle bulunacak tutar-dan az olamaz.
Nisbi Aidatın Tesbiti
Madde 10-
Fiilen mesleki faaliyette bulunan üyelerce bağlı bulundukları odalara ödenir/30' Mesleki faaliyette bulunan her üye, yıllık gelir vergisi beyannamesindeki mesleki kazancının, şirket olarak faaliyette bulunduğu takdirde dağıtılsın veya dağıtılmasın, beyan edilen kurum kazancından payına düşen tutarın % l'ini nisbi aidat olarak Öder. Şirket ortaklarının her birince ödenecek nisbi aidat, gelir vergisi mükellefi olan meslek mensuplarından en az nisbi aidat ödeyenden daha düşük olamaz.
Tahakkuk ettirilecek miktar maktu aidat miktarlarının 1 katından az ve 20 katından fazla olamaz.
Diğer Nisbi ödentiler
Madde 11- Oda aracılığı ile üyelere sağlanan; tahkim, bilirkişilik ve ben-zeri işlerden elde edilen gelirler üzerinden odalarca alınır. Miktar
% l'den az, % 5'den fazla olmamak üzere nisbeti oda genel kurulunca tesbit edilir.
Diğer Maktu Ödentiler
Madde 12- Adres değişikliği tescili, mesleki kimlik cüzdanı, oda üyelik belgesi, asgari ücret tarifesi ve benzeri işlemler karşılığı alınacak ödenti-ler olup, tutarları da oda genel kurulunca tesbit edilir ve odalarca tahsil edilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM ÖDEME ZAMANLARI
Birlik Payı Madde 13- Birlik Payı; her aylık dönemi takip eden ayın 15 inci günü so-nuna kadar Birlik'çe belirlenecek bir bankanın hesabına yatırılır ve de-kontun bir Örneği, dönem brüt gelirine ilişkin hesap vaziyeti ile birlikte Birliğe gönderilir.
Oda Aidatlarının ödeme Zamanları
Madde 14- Üyeler, yükümlü oldukları aidat ve diğer Ödentileri bağlı oda-larına aşağıda belirtildiği şekilde öderler.
a) Oda Giriş Aidatı: Odaya kayıt için müracaatında,
b) Maktu Yıllık Aidat: Her yıl Ocak ayı içinde,
c) Nisbi Aidat: Her yıl Mayıs ve Ekim aylarında,
d) Diğer Nisbi Ödentiler : Odaca sağlanan menfaatlerin neticelendiril-mesini müteakip bir ay içinde,
e) Diğer Maktu Ödentiler : Meslek mensuplarının talepte bulundukları hizmetlerden yararlanmadan önce.
Ödenmeyen Aidatlar ve Paylar
Madde 15- Aidatlarını belirtilen sürelerde ödemeyen üyelerden ve Birlik paylarını ödemeyen odalardan, borçları, genel hükümlere göre tahsil edilir.
BEŞİNCİ BOLUM SON HÜKÜMLER
Yürürlük Madde 16- Bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Geçici Ku-rulca yayınlanan yönetmeliklerin bu Yönetmelik hükümleriyle ilgili dü-zenlemeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürütme
Madde 17- Bu Yönetmelik hükümlerini, Birlik Yönetim Kurulu Başkanı yürütür.
****
1997 yılında yayınlanan yönetmelikte aidat konusunda herhangi bir değişiklik yok.
Oda diyor ki, odaya kayıtlıysa maktu aidat,birde fiilen çalışıyosan bir okadar da nispi aidat ödeyeceksin.Sanıyorum oda,taban aidat olarak kastettiği uygulamayı,mavi olarak belirttiğim cümleden hareket ederek belirliyor.Halbuki yukarıda mesleki kazancın %1'i olacak dendiği zaman,mesleki kazanç yoksa,nispi aidatta yok,yani ortada tahakkuk ettirilecek bir aidat yok anlamı çıkar.Eğer tahakkuk edeceksen 1 katı mı 20 katı mı durumuna o zaman bakarsın,ortada tahakkuk edecek bişey yoksa,nereye bakacaksın ki.? Yanlış mı düşünüyorum bilmiyorum.
İnsan, yönetmeliği ve odanın uygulamasını karşılaştırınca,bu ne perhiz,bu ne lahana turşusu diyesi geliyor.....