Ödenmeyen SSK Primleri

derman.smmm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Ağu 2006
Mesajlar
101
Bilindiği gibi GVK 40/2. maddesinde sigorta primlerinin ödeme koşulu ile gider yazılacağı belirtilmiştir. Her ne kadar tahakkuk esasına aykırı olduğu şeklinde görüşler belirtilmiş ise de sonuçta kanun hükmü kesin olup uyulma zorunluluğu vardır.

Bu konu ile ilgili aklıma takılan 3 sorum var ?

1) Ödenmeyen SSK primleri 2006/IV. (son dönem) geçici vergi beyannamesinde gider olarak dikkate alınabilir mi?

2) 2006 Yılı kurumlar vergisi Nisan / 2007 tarihinde verilecektir. 2006 yılına ait ödenmeyen SSK primleri kurumlar vergisi beyannamesi verilmeden kısa bir süre önce ödenirse bu primleri 2006 yılı kazancından düşebilirmiyiz?

3) İhraç kayıtlı satışlardan dolayı vergi dairesinden alacağı olan bir firma, bu alacaklarını SSK primlerine mahsup etmek istemektedir. Ancak iade işlemi henüz gerçekleşmemiştir. Bu durumdan dolayı ödenmeyen SSK primlerini gider olarak dikkate alabilir miyiz? (Sonuçta iade dosyası içeri verilmiş ve çözülmesi beklenmektedir)
 
Ynt: Ödenmeyen SSK Primleri

1. hayır.
2. evet.
3. ?
 
Ynt: Ödenmeyen SSK Primleri

1-Hayır
2-Hayır
3-Hayır

2006/11 ve 12 ayın Primleri eğer 2007/01 ayı çersinde ödenirse bunları gider olarak göstere biliriz.2006/11 ayın ödemesi Kurban Bayramı nedeniyle 2007/04 ocağa sarktığı için 2006/11 ayıda içine aldım.Yoksa Yıllı içersinde ödenmeyen ssk primleri 2006/12 ay hariç .Yılı geçerse gider olarak dikkate alınmaz..

İade işlemi gerçeleşmemiş diyorsunuz.Farz edelim ade işleminde aksilik cıktı peki ozaman ne olacak.Kanımca İade işlemi gerçekleşmediği için olmaz.

Kolay gele...
 
Ynt: Ödenmeyen SSK Primleri

1-Beyannamenin verileceği gün itibariyle (ayın 10'u) ödenmişse gider olarak kabul edilir.
2-Yukarıdaki ile aynı mantık.
3-İade işleminden öte mahsup demek doğru olacaktır zira iade ymm raporuna dayanır.
eğer mahsup işlemi için gerekli tüm evrakları (iade listeleri, teminat...vs) vergi dairesine sunmuşsanız bu tutarı mahsup alacağınıza satarak gider sayabilirsiniz. Zira vergi dairesinde 2-3 yıl bekleyen dosyalar vardır.

İade işleminde çıkacak muhasebecinin dışındaki tek hata alt firmaların boş çıkması olacaktır ki Allah göstermesin.
 
Ynt: Ödenmeyen SSK Primleri

Sosyal Sigortalar Yasası'nın 80. maddesi sigorta primlerinin gider olarak kayıtlara intikal ettirilmesi konusunda emredici bir hükmü içermektedir. Bu hüküm uyarınca "fiilen ödenmeyen prim tutarları... gider yazılamaz."

Herhangi bir gelir veya kurumlar vergisi yükümlüsü sosyal sigortalar kurumuna yatırmadığı sigorta primlerini, bu hüküm karşısında gider olarak kayıtlarına intikal ettirmeyecektir.

Bu hüküm gereği Sosyal Sigortalar Kurumu'na fiilen ödenmeyen primlerin ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün değildir. Dolayısıyla, sigorta primleri dönemine ve ait olduğu yıla bakılmaksızın fiilen ödendiği tarihte gider kaydedilir.

Ancak aralık ayı ücretleri ile ilgili hesaplanacak olan sigorta primlerinin ertesi ayın sonuna kadar ödenmesi koşuluyla ilgili olduğu yılın kayıtlarına gider olarak intikal ettirilmesi mümkün bulunmaktadır. Başka bir anlatımla sigorta primlerinin yasal süresi içersinde Sosyal Sigortalar Kurumu'na ödenmesi halinde ilgili ay kayıtlarına gider olarak intikal ettirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Sayın butterfly effect Yukarıda kanun medesi açıkca belirtmiş bulunmakta istisnanın yanlızca aralık ayına ait olup Ocak ayında ödenecek primin gider kaydının yapılacağı..Durum bu olduğuna göre..Beyan dönemleri malum Şubat ve Mart ve Nisan ayları bu aylarda ödenirse gider kaydı yapılacağı hakkında daha somut verilerle açıklarsanız sevinirim..Yanlış demiyorum olabilirliği mevcut bir durum ama daha somut dayanaklar mevcutsa yazarsanız faydalanırız..Saygılarımla..
 
Ynt: Ödenmeyen SSK Primleri

Üstad,

SSK kanunu "fiilen ödenmeyen prim tutarları gider yazılamaz" der.

GVKT 174 de, "fiilen ödendiği zaman gider yazılır" der (Zaman=dönem değildir).

Tamamen haklısınız

Ama işin matematiği böyle değil.

Burada anahtar cümle SSK 80. md deki "gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider yazılamaz" cümlesidir.

yani Aralık SSK primini ödemezsek kayıtlarda KKE Gider yazarak beyanname üzerinde matraha ekleriz ve bu primi 9 Nisan'da fiilen ödeyerek "KKE gelir" diyerek matrahtan istisna ederiz dolayısıyla "gelir veya kurumlar vergisi kanunu açısıdan gider yazmış oluruz"

Somut dayanağım sizin yazdığınız emredici hükümlerin matematik uygulamasıdır. Fazla uzaklarda aramaya gerek yok .
 
Üst