Ofisimiz Hacklendi

Day-Dream

Tanınmış Üye
Üyelik
16 Ağu 2012
Mesajlar
1,858
Konum
İstanbul
Arkadaşlar merhaba

Bugün ofisimizde word dosyaları ile muhasebe programına virüs girdi zannettik. Ancak daha sonra bilgisayarcı arkadaşımız sayesinde hacklendiğimizi anladık. Bu kişi bizden belli bir miktar para istedi.

Allahtan yedek alıyorduk ama ne diyeceğimi bilemiyorum. Virüs programı vardı ama yeterli olmadı sanırım

Arkadaşlar benim size önerim mutlaka her gün yedek alın
 
Öncelikle çok geçmiş olsun. Kripto virüslerinden birine maruz kaldınız sanırım (cryptowall, cryptolocker vb). Bu tarz fidye virüsleri son 2 yılda bir hayli arttı. Müşterilerimizden bazıları bu virüse yakalandı. Verilerini kurtarmak için para ödeyenlere şahit olduk geçtiğimiz yıllarda.

Söylediğiniz gibi bulut yedeklemenin önemi çok büyük. Alomaliye.com olarak kısa bir süre sonra kendi program kullanıcılarımız için bulut yedekleme hizmetine başlıyoruz. İlk olarak Personel Bordro & İnsan Kaynakları programlarımıza çözüm sunacağız. İleriki dönemlerde tüm piyasayı kapsayan bulut yedekleme hizmetini aktif hale getireceğiz.
 
Sayın Admin çok Teşekkür ederiz. Evet öyleymiş. Dosyalara mail adresini yazmış mail attık 6 adet bitcoin istedi.

Allahtan kurtardık verileri ama bundan sonrası için nasıl bir önlem almak gerekli bilemiyorum
 
Öncelikle çok geçmiş olsun sayın day-dream.Son günlerde sanal hırsızlık gerçekten büyük boyutlara ulaştı.Önlem alıyoruz fakat iş yoğunluğu yüzünden gözümüzden kaçan güvenlik detayları oluyor. Bu detaylar yüzünden de bilgisayarlarımız girilmeye müsait oluyor.Yedek almanız gerçekten iyi olmuş yoksa çok uğraşırdınız.Eğer bilgisayarlarınız da çok önemli bilgiler bulunuyorsa hırsızlıktan korunmak için profesyonel yazılım firmalarından destek almanızı tavsiye ederim.Başka da elinizden bir şey gelmez.Tekrar geçmiş olsun.saygılarımla.
 
Sayın Day-Dream,

Yedekleme önemli olduğu kadar dışa açık sistemlerde en önemli tedbir maliyet yüksek olsada Firewall, hergün çalışılan ve artık hem iş hem özel hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen internet üzerinden mümkün olan her tedbiri almak gerekiyor.

Geçmiş olsun.
 
geçmiş olsun, 10 gün öncede bir şirketin bütün bilgisayarlarını hacklediler, en son eurolar dolarlar havalarda uçuşuyordu, en azından ayda bir kere yedek almak lazızm.
 
Değerli üstadlarım çok Teşekkür ederim, önceliklerimiz değişti eskiden bu tip maliyetleri acil değil diye erteliyorduk ama artık yapacak birşey yok
 
Geçmiş olsun, bende ayda bir yedek alıyordum, ancak bu tür olayları çok duymaya başladım, hafta da bir almaya başladım. Ama bu da çare değil, bir ara unutuyorsun, uzun süre almıyorsun, sonra güm!!!
Muhakkak, yedeğin yanı sıra, anti virüs programları, harici yedekler, bulut sistemi tarzı yedekler, luca gibi web tabancı programlar vs. kullanarak riski azaltmak gerekir.
 
Çok Teşekkür ederim Üstad Bizim smmm sözleşmemize göre bu verileri koruma yükümlülüğümüz var mı ? Resmi defteri kaybetsek tamam ama mesela smmm sözleşmesine mükellef her ay mali müşavire ileteceği harici harddisk ile verilerini yedeklemek ile mükelleftir yazsak çok mu ütopik olur ?
 
Kağıt defterde yazıcıdan yazdırdığınız defteri, e-df ise programınız ile oluşturduğunuz e-df, e-ft dijital ortamda (seminerlerde her ayın işi bitince hemen flaş disk vd bir şekilde mük. teslimi tavsiye edilmektedir.) teslim tutanağı ile teslim ederseniz bunu saklama yükümlüsü mükellef olduğundan SMMM sistemi yok olsa da sorumluluğu yoktur.
 
Arkadaşlar merhaba

Bugün ofisimizde word dosyaları ile muhasebe programına virüs girdi zannettik. Ancak daha sonra bilgisayarcı arkadaşımız sayesinde hacklendiğimizi anladık. Bu kişi bizden belli bir miktar para istedi.

Allahtan yedek alıyorduk ama ne diyeceğimi bilemiyorum. Virüs programı vardı ama yeterli olmadı sanırım

Arkadaşlar benim size önerim mutlaka her gün yedek alın

Merhaba ;

İşlerin yoğunluğundan dün foruma pek bakamamıştım. Öncelikle geçmiş olsun.

Kasım ayı içerisinde biz de aynı duruma düştük ama yedekler sayesinde olayı kurtardık. O günden sonra akşam ofisi kapatırken modem i de kapatarak serverimizin dışarıyla bağlantısını kesmiş oluyoruz. Server gece saatlerinde harici bir hardiske yedek alıyor ve sabah saatlerinde mailime yedek alındığı bilgisi geliyor, ilk işim de cep telefonumdan ilgili maile bakmak oluyor tabi ki .Server dahil tüm pc lerde de antivirüs programı da kullanıyoruz. Ben dahil çalışan arkadaşlar mümkün olduğu kadar netten herhangi bir dosya da indirmemeye çalışıyoruz.

Yine her gün 2. bir harici hard disk ile de değiştiriyoruz. En kötü ihtimalle bir gün geriye dönebiliriz diye düşünüyoruz.

Esas ilginç olan benimle beraber bir işyerini de hacklemişlerdi , işyerinin yedekleri de yokmuş parayı vermeyi kabul edip göndermiş olmalarına rağmen hacker kendi koyduğu şifreyi !!! çözememiş ve işyeri tüm bilgileri tekrar girmek zorunda kalmıştı.

Özellikle yıl sonu işlemlerini yapmaya başladığımız bugünlerde yedek işini ıskalamayalım.Bazı meslektaşların aylık,haftalık yedek aldıklarını duyuyor ve görüyoruz.

Aman arkadaşlar ne yapın yapın yedek sistemini oluşturun.Tekrar geçmiş olsun....
 

Benzer konular

Üst