ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

Arkadaşlar hepinize kolaylıklar diliyorum . Sizi hep aradım ama buradaymışsınız çok şükür. ..))
Önder bey.in metnini okudum güzel olmuş fakat sadece sorunların belli bir bölümü yazılmış. Ben özellikle aşağıda yazdığım görüşlerimi ve Önder bey.in yazdıklarından alıntı yaparak KGK.na göndereceğim. Belki sizlere de yararlı olur umudu ile.....Hepinize saygılar sunuyorum.



BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİ (TASLAK) HAKKINDA


1-) GEÇİCİ MADDELERDE VERİLEN SINAV VE DİĞER MUAFİYETLER BİREYSEL OLARAK YAPILACAK BAĞIMSIZ DENETÇİ YETKİSİNİ VERECEKMİDİR?

Geçici madde 1-1 maddelerde geçiş hükümlerinden ve sınav muafiyetinden bahsederken sınavlardan muaf olacakları ?1.maddede sınavlardan muaftırlar, 2. Maddede ise 16. maddede belirtilen sınavda, (f) bendi hariç olmak üzere, başarılı olmuş sayılırlar?. Denilerek teorik ve uygulamalı eğitim yapılmasıyla açıkça bu sınavları kazanmış ve madde 14. ve 15 de ki Bağımsız Denetçi olmanın diğer şartlarından muaf oldukları yazıldığından Bağımsız Denetçi olduğu veya Bağımsız Denetim yetkisi verileceği anlaşılmaktadır.

Ancak KGK tarafından ?Bireysel olarak Bağımsız denetçi olarak yetkilendirilir? denilmeğinden yetkilendirme konusunda tereddütler meydana gelmektedir.

2-) Geçici 16. Maddenin 2. Fıkrası ile 15 yıl tecrübeli meslek mensuplarının, eğitimi başarıyla tamamlama sonucu, tamamına sınav muafiyeti tanınması ne ölçüde doğrudur? Veya Başarıyla tamamlama cümlesinden
?Kurum tarafından yürütülecek teorik ve uygulamalı eğitim programlarını yapılacak sınav sonucunda başarıyla tamamlayanlar? şeklinde mi anlamamız gerekir.
Çünkü bu meslek mensuplarının bir kısmının, sayıları az olsa da, meslek ile gerçek anlamda ilgilenmeyen, sadece belgesi ve ruhsatı duvarda asılı durmak suretiyle, işlerinin başkaları tarafından yürütüldüğü kişiler olduğu bilinmektedir. Yada sadece ?Akademik Unvanları? neticesinde, meslekle fiilen ilişkileri olmayan, ancak YMM unvanı bulunan meslek mensuplarının varlığı bilinmektedir.

Aksi takdirde hem denetim yetkisi ehil olmayan kişilere tevdi edilmiş olacak, hem de daha önce sınavla bu yetkiyi almış insanların kazanılmış haklarına müdahale ve haksızlık yapılmış olacaktır.


3-) MESLEK MENSUPLARI ŞİRKET KURMAK İÇİN 1 YILLIK DENETİM TECRÜBESİNE MAHKÛM EDİLECEK MİDİR?

a) Denetçilere ilişkin geçiş hükümleri
b) Denetim kuruluşlarına ilişkin geçiş hükümleri başlıkları altında geçiş hükümleri
açıklanmış.

Geçiş döneminde yeni kurulacak bağımsız denetim şirketlerinden
Sorumlu ortak denetçi açısından ağır bir şart getirilmektedir. Geçmiş dönemlerde ilişki kurularak 1 yıllık bağımsız denetim tecrübesine haiz 2 sorumlu baş denetçi istenmektedir.

Sorumlu ortak denetçi olabilme şartları:

MADDE 26 - (1) Sorumlu ortak denetçiler, denetim raporunu denetim kuruluşları adına imzalama yetkisini haiz olup, denetim kuruluşunun yönetimi tarafından, aşağıdaki şartları sağlayan denetçiler arasından, Kurumun onayı alınmak suretiyle atanır;

a) Denetim kuruluşunda pay sahibi olması,
b) KAYİK denetimleri için 10 yıllık mesleki ve 2 yıllık denetim; diğer denetimler için 6 yıllık mesleki ve 1 yıllık denetim tecrübesi bulunması?

Şeklinde düzenlenmiş;

Bağımsız denetim şirketi kurulurken aranılan şartlardan olan 2 adet Sorumlu ortak denetçi olması hali geçiş süresi içinde yumuşatılmamış aksine ?6 yıllık mesleki ve 1 yıllık denetim tecrübesi bulunması? denilerek Bağımsız denetim şirketi kurulması şartları Sorumlu baş denetçinin 1 yıllık denetim tecrübesi açısından ağırlaştırılmıştır.

Bunun sonucu olarak Bağımsız denetim tecrübesi bulunmayan Meslek mensuplarının ömür boyu Bağımsız denetim şirketi kuramayacağı şeklinde bir kanaat oluşmaktadır.

Bağımlı olarak, tam zamanlı bağımsız denetim şirketinde çalışmak SMMM? ler için yasaktır. Bu konuya açıklık getirilmeli ve denetim tecrübesinin geçiş süresinde uygulanıp uygulanmayacağı belirsizliği ortadan kaldırılmalıdır.

Denetim tecrübesinden de ne kastedildiği açıkça belirtilmelidir.

-Bağımsız denetim şirketinde tam zamanlı çalışmak mıdır?
-2013 yılında ve daha sonraki yıllarda denetçi olarak denetimi yapılan firmalarda geçen süreler midir?
-YMM yada SMMM lerin geçmişteki denetim tecrübelerimidir.
Yada 15 yıllık mesleki tecrübe ve SPK Bağımsız denetim lisans belgesi olan meslek mensupları açısından denetim tecrübesi sağlanmış mı kabul edilmektedir. Konusu açıklığa kavuşturulmalıdır.
4-) BAĞIMSIZ DENETİM ŞİRKETİ KURULUŞUNDA YENİ TTK. NA AYKIRILIK DÜZELTİLECEKMİDİR.
TTK 400. Madde Denetçi, bağımsız denetim yapmak üzere, 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre ruhsat almış yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir unvanını taşıyan ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen kişiler ve/veya ortakları bu kişilerden oluşan sermaye şirketi olabilir.

Denilmesine rağmen;

Yönetmelik taslağında

-?Sermayesinin ve oy haklarının yarısından fazlasının denetçilere ait olması ve ortaklarının tamamının meslek mensubu olması,?

Denilerek şirket kuruluşunda TTK. ya aykırılık teşkil eden bir Denetim şirketi kuruluş şartı meydana gelmektedir. Yeni TTK açıkça denetçiden yetkilendirilen kişi olarak bahsetmekte ve ortakları bu kişilerden (denetçi) oluşan sermaye şirketi olabilir demektedir. Bu aykırılığın giderilmesi gerekmektedir.
5-) SPK LİSANSI SAHİBİ VE 15 YILLIK MESLEK MENSUPLARININ TEORİK VE UYGULAMALA MESLEKİ EĞİTİME GİTME ZORUNLULUĞU VARMIDIR.
Denetçilere ilişkin geçiş hükümlerinden bahsederken Geçici 1-1.maddede SPK lisanslılarının muafiyetlerinden bahsedilmekte,
1-2.madde de ise 15 yıllık meslek mensuplarından muafiyetlerden bahsetmekte ve zorunlu teorik ve uygulamalı mesleki eğitimin zorunlu olduğundan bahsedilmektedir.
Ancak SPK lisanslı meslek mensuplarının zorunlu eğitime tabii olduğundan bahsetmemektedir. Buradaki SPK lisansı sahiplerinin mesleki eğitim zorunluluğundan muaf oldukları açıkça belirlenmesi gerekmektedir.
6-) BAĞIMSIZ DENETİM ŞİRKETİNİN KURULUŞ ŞARTLARINDA ASĞARİ ORTAK SAYISI BELİRTİLMEMİŞTİR.

Şirket kuruluşunun ortaklara ait nitelikler ve diğer şartlar sayılırken;

d) Sermayesinin ve oy haklarının yarısından fazlasının denetçilere ait olması ve ortaklarının tamamının meslek mensubu olması,
e) Denetçilerinin 14 üncü madde çerçevesinde denetçi belgesine sahip olması,
f) Denetçilerinin tam zamanlı ve asgari bir raporlama dönemi için istihdam edilmiş olması,
g) 26 ncı maddedeki şartları sağlayan en az iki sorumlu ortak denetçisinin bulunması,
ğ) Denetim kadrosunun, asgari olarak, 25 nci maddede belirtilen denetim ekiplerini oluşturabilecek nitelik ve genişlikte olması,
h) Yöneticilerinin çoğunluğunun denetim kuruluşunun denetçilerinden olması,
ı) Ortaklarının ve denetçilerinin başka bir denetçinin yanında veya denetim kuruluşunda ortak veya denetçi olmaması veya kendi adına denetim faaliyeti yürütüyor olmaması,
Şeklinde ortaklık şekli verilmiş ancak şirket ortak sayısının en az kaç denetçiden oluşacağı yazılmamıştır. Sayısal açıdan sadece 2. sorumlu ortak denetçiden bahsedilmekte ve yönetimin kurulundaki çoğunluğun denetçiden oluşacağı yazmaktadır. Denetçilerin ise bağımlı çalışanlardan oluşacağı düşünülmektedir.
Yukarıda yorumlamaya çalıştığım problemlerin KGK. Tarafından dikkate alınması, giderilmesi, açıklanması gerekli bölümlerin açıklanması, gerekli maddelerin düzeltilmesi isteği ile tüm meslek mensuplarına hayırlı olmasını dilerim.
SMMM
SABRİ ORTA
 
Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

Sayın Sahincolak, ben farklı birşey söylemedim;

Sınavsız yetki verilmesine ve kıdem esasına ve SOBD güdümüne karşı çıkıyorum o kadar.

Bırakında bu kadarı meşru hürriyet ölçüleri içerisinde ifade edilebilsin.
 
Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

gerçekten bende dayanamayıp üye oldum.trk meslekdaşıma katılıyorum.tarafsız bir gözle yazdıklarınıza bakın arkadaşlar.ne halde olduğunuzu görün.ymm lere diyorduk ne hallere düştüler.şimdide spk lisanslılar.yangından mal kaçırırcasına "yazalım edelim" falan filan.alın bütün şirketler sizin olsun.alın hepsini siz denetleyin.nedir bu hırs ya.bir arkadaşta güya metin hazırlamış,15 yıllıkların içinde bu mesleği yapmayıp duvara asanlar var diye.pardonda spk lisanslıların hepsi bu işimi yapıyor.gelin size kaç tane arkadaşımı örnek göstereyim lisansını duvara asan..arkadaşlar er kişi bu günlerde belli olur.rızkı veren Allah'tır.kendi,nize ayrıcalık isteyin,ama diğer meslektaşların sırtına basmayın açık açık.Unutmayın burda sizden başka insanlarda var.
 
Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

Gerçi Muhasip arkadaş haber vermişti

netleşmeye başladı

KGK 15 YILLIKLARI SINAVSIZ DENETÇİ YAPIYOR

Zaten Sakarya Üniversitesine de sınav cümlesini siteden kaldırdı

15 YILLIKLAR DOĞRUDAN SINAVSIZ DENETÇİ OLUYOR

4 YIL FAKÜLTE 2 YIL STAJ EDER 9 YILLIK SMMM SINAVSIZ DENETÇİ

EĞİTİME KATIL BELGEYİ AL

5 YILDIZLI OTELDE TATİL YAP

HAYIRLI OLSUN .................................



Biz burada 8.Direktif şu bu okuyalım Adamlar işi bitirmiş Şu haklı bu haklı bitmiş bu iş arkadaşlar zamanınıza yazık Tatil yap denetçi ol





Konu başlığı ve içeriğinde Büyük Harf kullanmak yasaktır.!
Lütfen Forum Kuralları' na uyunuz.!
 
Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

ya arkadaşlar bunu burdan bir kaç gün önce söyledim herkes işi bitirmiş bizleri 10 15 yıllık diye ayırarak millet işi götürüyor tamam spk lisanslılara birşey demiyorum ama 15 yıl kıdem ne demektir ya 14 yıllık meslek mensubu gidip staj mı görecek kgk yine spk gibi kaliteli bir sınav yaparak bu işi devam ettirebilirdi spk lılara muafiyet tanısın bu işin içinde olan denetçiler zaten yıllardır bu işi yapıyorlar bu konuda birşey dediğim yok lakin 15 sene kıdem bastır parayı ol denetçi asker miyiz mali müşavir mi?
 
Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

AEMİR ' Alıntı:
gerçekten bende dayanamayıp üye oldum.trk meslekdaşıma katılıyorum.tarafsız bir gözle yazdıklarınıza bakın arkadaşlar.ne halde olduğunuzu görün.ymm lere diyorduk ne hallere düştüler.şimdide spk lisanslılar.yangından mal kaçırırcasına "yazalım edelim" falan filan.alın bütün şirketler sizin olsun.alın hepsini siz denetleyin.nedir bu hırs ya.bir arkadaşta güya metin hazırlamış,15 yıllıkların içinde bu mesleği yapmayıp duvara asanlar var diye.pardonda spk lisanslıların hepsi bu işimi yapıyor.gelin size kaç tane arkadaşımı örnek göstereyim lisansını duvara asan..arkadaşlar er kişi bu günlerde belli olur.rızkı veren Allah'tır.kendi,nize ayrıcalık isteyin,ama diğer meslektaşların sırtına basmayın açık açık.Unutmayın burda sizden başka insanlarda var.

Kimin hakkını gasp edip üzerinden prim yapılıyor ben burayı anlayamadım. kendi şaibesiz sınavla aldığım kazanılmış hakkımın peşindeyim, tabii ki hakkımı arama ve yasal imkanları sonuna kadar kullanacağım. Bunun hırsla ve/veya meslektaşımın ekmeğinde gözü olarak adlandırmanız çok yanlış.

Ayrıca biz bu tartışmaları özelde de yapabilirdik maksadımız gayemiz tüm meslektaşların süreç ve gidişattan haberdar olup pozisyon almaları....... kısacısı kimseyi unuttuğumuz yok. unutmadığımız için bu muameleye maruz kalıyoruz.......

Sevgilerimle,
 
Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

BAĞIMSIZ DENETİM TASLAĞI HAKKINDAKİ KİŞİSEL GÖRÜŞÜM
Denetçilerin yetkilendirilmesi
MADDE 14- (1) Denetim faaliyetinde bulunmak isteyenlerin:
a) Meslek mensubu olması,

b) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler konularında en az lisans seviyesinde mezun olması veya diğer konularda lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen konulardan lisansüstü seviyesinde diploma almış olması,
c) Türkiye?de yerleşik olması,
ç) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunması
d) Şekil, içerik ve sürelere ilişkin esasları Kurumca belirlenen mesleki teorik eğitimleri tamamlamış olması,
e) 15 inci maddede belirtilen uygulamalı mesleki eğitimi tamamlamış olması,
f) 16 ncı maddede belirtilen denetçilik sınavında başarılı olması,
g) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış veya hükmün açıklanması geri bırakılmış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûmiyeti olmaması,
h) Bağımsız denetim mesleğinin gerektirdiği şeref ve haysiyete uymayan bir durumunun bulunmaması, olumsuz bir itibara sahip olmaması,
şartlarının tamamını taşıması gerekir.
(2) Denetçi olmak isteyen meslek mensupları bu şartları sağladıklarını gösteren bilgi ve belgelerle birlikte Kuruma başvuruda bulunurlar. Başvurular şahsen veya görev alınan denetim kuruluşu aracılığıyla yapılır. Kurum tarafından gerekli şartları taşıdığına karar verilen adaylar, denetçi unvanına hak kazanır; gerekli harç ve ücretler ödendikten sonra adaylara denetçi belgesi, denetçi kimliği ve denetçi mührü verilerek denetçi siciline kaydı yapılır.
(3) Kurum; büyüklüğü, faaliyetleri ile tabi olduğu özel düzenlemeleri veya benzeri hususları dikkate alarak belirlediği işletmelerin denetimini yapacaklarda diğer ilave koşullar arayabilir.
(4) Mütekabiliyet esasına göre Türkiye?de denetim yapmasına yetki verileceklere dair şartlar ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından belirlenir.
Uygulamalı mesleki eğitim
MADDE 15 ? (1) Denetçi olmak isteyenlerin en az üç yıl süreyle, finansal tablo denetimi dahil olmak üzere mesleki konularda uygulamalı eğitim almaları; bu eğitimin en az 2 yılını denetçi yanında tamamlamaları şarttır.
(2) Bu sürenin denetim kuruluşu veya denetçi nezdinde geçen kısmında, bu kişiler, denetçi adayı olurlar ve denetçilerin refakatinde denetim çalışmalarında görev alırlar. Bu dönemde, refakatinde denetçi adayı çalıştıranlar, teorik bilgilerin uygulamaya geçirilmesi amacıyla, denetçi adaylarının gerekli mesleki yeterliliği kazanmaları için her türlü tedbiri alır.
(3) Uygulamalı eğitimin denetim kuruluşu veya denetçi nezdinde geçen bölümü, gerekli şartların sağlandığını gösteren bilgi ve belgelerin, ilgili denetim kuruluşu veya denetçi tarafından denetçi adayının Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim süresi içerisinde, Kuruma bildirilmesiyle başlar.
(4) Refakatinde uygulamalı mesleki eğitim alınacak denetçilere, uygulamalı mesleki eğitim alacak olanlar ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Kurum tarafından düzenlenir.
Denetçilik sınavı
MADDE 16 ? (1) Denetçi belgesi almaya hak kazanmak için denetçilik sınavında başarılı olmak şarttır. Denetçilik sınavı, adayların denetimle ilgili alanlardaki teorik bilgilerini ve söz konusu bilgileri uygulayabilme becerilerini ölçecek şekilde Kurum tarafından yapılır.
(2) Sınava girebilmek için mesleki teorik eğitimin tamamlanmış olması şarttır.
(3) Denetçilik sınavı, aşağıdaki ana konuları kapsar:
a) Muhasebe,
b) Türkiye Muhasebe Standartları,
c) Finansal Analiz,
ç) Finans,
d) Denetim,
e) Genel Hukuk Mevzuatı, (Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Medeni Hukuk, Vergi Hukuku, Sosyal Güvenlik Mevzuatı, İdare Hukuku),
f) Sermaye piyasası mevzuatı, bankacılık mevzuatı ve sigortacılık mevzuatı,
(4) Sermaye piyasası, bankacılık ve sigortacılık alanlarında denetim yapmayacaklar (f) bendinde belirtilen konulardan ayrıca sınava tabi tutulmazlar.
(5) Sınav konularının ve sorularının içeriği, sınavın yeri, zamanı, şekli, süresi, sınavda başarılı olma şartları, sınav sonuçlarının ilanı, sınav ücreti ve diğer hususlar Kurum tarafından belirlenir.
VE GECİCİ MADDELER İSE ŞÖYLE DENİLMEKTEDİR

Denetçilere ilişkin geçiş hükümleri
GEÇİCİ MADDE 1 ? (1) a) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihi itibarıyla 5018 sayılı Kanun kapsamındaki kamu kurumlarından; bir sınava bağlı olarak verilen bağımsız denetime ilişkin lisans belgesini, sınav sonucunda veya mevzuatında tanınan istisnadan faydalanarak almaya hak kazanmış olanlar,
b) 5018 sayılı Kanun kapsamındaki kamu kurumları tarafından, 660 sayılı KHK?nın yürürlüğe girdiği 2/11/2011 tarihinden önce ilan edilen denetime ilişkin sınavlar ile bunlara ilişkin 31/12/2012 tarihine kadar sonuçlandırılan tamamlayıcı sınavlar neticesinde lisans belgesi almaya hak kazananlar,
16 ncı maddenin üçüncü fıkrasının (a) ila (e) bentlerindeki konular ile alanlarıyla sınırlı olmak üzere (f) bendinde belirtilen konular için yapılacak sınavdan muaftırlar.
(2) 31/12/2013 tarihine kadar yapılacak yetkilendirmelerde, dördüncü fıkrada belirtilen konularda 15 yıl süreyle mesleki tecrübe kazandıracak hizmeti bulunup meslek mensubu olmaya hak kazananlardan, 14 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan niteliği haiz olan ve Kurum tarafından yürütülecek teorik ve uygulamalı eğitim programlarını başarıyla tamamlayanlar, 14 ve 15 inci maddelerde belirtilen mesleki teorik eğitim ve uygulamalı mesleki eğitim şartlarını sağlamış olurlar ve 16 ncı maddede belirtilen sınavda, (f) bendi hariç olmak üzere, başarılı olmuş sayılırlar.
(3) 31/12/2014 tarihine kadar yapılacak yetkilendirmelerde, dördüncü fıkrada belirtilen konularda mesleki tecrübe kazandıracak en az 10 yıl süreyle hizmeti bulunanlar için, 15 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen uygulamalı mesleki eğitimin denetçi yanında geçmesi gereken 2 yıllık süre şartı 1 yıl olarak aranır.
(4) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler konularında lisans veya lisansüstü eğitimde geçen süreler 4 yılı geçmemek üzere 10 ve 15 yıllık sürelerin hesabında mahsup edilir.
(5) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından belirlenir
Kurumunuzun bağımsız denetim tebliği aynen yukarıda ki gibi olmakla birlikte kısaca şunlara değinmek istiyorum. Daha önce bir çok kez dile getirdiğim gibi Ülkemizde 23 yıldır meslek yasamızla birlikte bağımsız denetim faaliyetleri yürütülmektedir. Özellikle 2007 yılından itibaren de bu faaliyetler Sermaye piyasası kurumunun gözetiminde lisanslama faaliyetleri yapılarak bu konuda ülkemizde var olan denetim alanındaki bu boşluğu doldurarak denetçilerin sınav, lisans, gözetim, sicil işlemleri, denetim standartları alanında bir çok faaliyetleri yerine getirerek bugün bu kurumun yetkilendirmiş olduğu BAĞIMSIZ DENETÇİLER sayesinde 3 yıldır tüm dünyada süren krize başarıyla karşı koymuş ve bir tek banka dahi krize girmemiş olup dünya da bu kadar ekonomik sıkıntı olmasına rağmen yurdumuzda bu kurumun yapmış olduğu denetimler sayesinde krizi yumuşak bir şekilde atlatıyor olmamıza bağlıdır. Şimdi ise Türkiye?de bağımsız denetimle ilgili düzenlemeler Kamu Gözetim Kurumuna geçmiştir. Dün SPK?nın yapmış olduğu düzenlemeleri bugün Kamu Gözetim Kurumu yapacaktır. Öyleyse bu kurum Sermaye Piyasası Kurumunun Lisanslamış oldukları Bağımsız Denetim Şirketlerini ve denetçilerini unvanlarıyla birlikte kabul etmelidir. Aksi halde ise Bugüne kadar yapılmış olan ve özellikle devam eden bağımsız denetim faaliyetleri geçersiz olur ve yazılan raporların hiçbir anlamı olmaz. Bu da bu ülkenin hukuki yönden epeyi bir bedel ödemesine neden olur. İkinci olarak yine gecici maddelerde 15 yıllık SMMM ler için ise
(2) 31/12/2013 tarihine kadar yapılacak yetkilendirmelerde, dördüncü fıkrada belirtilen konularda 15 yıl süreyle mesleki tecrübe kazandıracak hizmeti bulunup meslek mensubu olmaya hak kazananlardan, 14 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan niteliği haiz olan ve Kurum tarafından yürütülecek teorik ve uygulamalı eğitim programlarını başarıyla tamamlayanlar, 14 ve 15 inci maddelerde belirtilen mesleki teorik eğitim ve uygulamalı mesleki eğitim şartlarını sağlamış olurlar ve 16 ncı maddede belirtilen sınavda, (f) bendi hariç olmak üzere, başarılı olmuş sayılırlar.

Denilmektedir. Burada kurum tarafından yürütülecek olan teorik ve uygulamalı eğitim programını başarıyla tamamlayanlar ibaresi açıklığa kavuşturulmalıdır. Bu cümleye yüklenilmek istenen anlam açık yüreklilikle ifade edilmelidir. Dolambaçlı bir yol izlenmemelidir. Kamu Gözetim Kurumu burada 15 yıllık mesleği tecrübesi olanlar derken bilmelidir, bu meslekte unvanlar bir gecede göstermelik sınavlarla verilmiştir.. Bir sabah uyandığımda biz MALİ MÜŞAVİRLER özel SMMM sınavlarıyla herkes Serbest Muhasebeci yapılmıştır. Ve yine bilinmelidir Özel YMM sınavlarında da değişen hiçbir şey olmamıştır. Bur da bu kesime sınavsız verilecek bir muafiyet; SERMAYE PİYASASI KURUMUNUN yıllardır bağımsız denetim faaliyetlerine vermiş olduğu emeğin çöpe atılması anlamıdır. Bizler biliyoruz ki ister SMMM ve ister YMM ruhsatları duvarlarda asılı olarak meslekle hiçbir alakası olmayan kişilere dağıtılmıştır. Adeta buyurun bu pastadan da sus payı olarak sizlerde alın denilmiştir. Kurumun yapması gereken şudur. SPK?dan lisanslı kişiler bağımsız denetim lisanslarını emeklerini vererek sınavlara girerek almıştır. Hiç kimsenin buna itirazı olmamalıdır.
Şu bilinmelidir ki denetim mesleğinde kıdemle tecrübe kazanılamaz. Tecrübe belirli bir birikimin uygulanmasıdır. 15 yıllık meslek mensubu arkadaşlarımızda teorik ve uygulamalı eğitimi başarıyla tamamlayıp SINAV SONUCU denetçi olsunlar. Eğer ki böyle olursa kimsenin buna itirazı olmayacaktır. HAK YERİNİ BULACAKTIR. Ülkemizdeki Bağımsız Denetim alanındaki kazanımlar da en azından boşa gitmeyecektir. Ve bizlerde bu sınavda başarılı olan arkadaşlarımızı ayakta alkışlayarak onlar la birlikte ülkemizdeki bağımsız denetim faaliyetlerini daha ileriye götürmeye çalışacağız. Saygılarımla.23.07.2012
İbrahim SEÇKİNER
SMMM VE SPK BAĞIMSIZ DENETÇİ
 
Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

AEMİR ' Alıntı:
gerçekten bende dayanamayıp üye oldum.trk meslekdaşıma katılıyorum.tarafsız bir gözle yazdıklarınıza bakın arkadaşlar.ne halde olduğunuzu görün.ymm lere diyorduk ne hallere düştüler.şimdide spk lisanslılar.yangından mal kaçırırcasına "yazalım edelim" falan filan.alın bütün şirketler sizin olsun.alın hepsini siz denetleyin.nedir bu hırs ya.bir arkadaşta güya metin hazırlamış,15 yıllıkların içinde bu mesleği yapmayıp duvara asanlar var diye.pardonda spk lisanslıların hepsi bu işimi yapıyor.gelin size kaç tane arkadaşımı örnek göstereyim lisansını duvara asan..arkadaşlar er kişi bu günlerde belli olur.rızkı veren Allah'tır.kendi,nize ayrıcalık isteyin,ama diğer meslektaşların sırtına basmayın açık açık.Unutmayın burda sizden başka insanlarda var.

Sizin ve arkadasiniz trk nin ( tabi farkli kisilerseniz) tam olarak ne istedigini anlayabilmis degilim.

ben yillardir bagimsiz denetim yapan biriyim. 2009 dan beri SPK belgem var. Bağimisiz denetimi fiilen yapiyorum.
Şimdi biz sinava girip aldigimiz SPK lisansindan dogan haklarimizi korumaklami baskalarinin hakkini gasp ediyoruz?

sizin gibi daha once muhtemelen bagimsiz denetim yapmamis, SPK lisansi olmayan kisiler bizimle ayni haklara sahip olursa bizim hakkimiz gasp edilmis olmayacakmi?


Forumda herkese elinden geldigince yol gostermeye calisan arkadaslari itham etmekten vazgeçin lutfen...

Kimsenin ekmeğinde gozumuz yok. Kendi hakkimizi korumaya calisiyoruz.
 
Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

madde 14-e ,

buna karşı aşağıdaki paragrafı yazdım.

Mesleki eğitimin staj şeklinde olmasını uygun bulmuyorum. Eğer mesleki eğitim zorunlu olacaksa bu denetçilerin yanında staj şeklinde değil, ders ve eğitim şeklinde olmalı. Hatta bu eğitimi KGK sağlamalı. Staj, eğitim amaçlı oluşturulmuş birşey olmasına rağmen ,artık günümüzde, hertürlü sosyal ortamın olduğu çağda hem çağ dışı kalmakta hem de pratikte stajyerlerin ezilmesine, meslekten soğumasına ve eğitim yerine çeşitli piyasa kurnazlıklarını öğrenmeye sebep olmaktadır. İlla bir eğitim verilecekse bu staj yoluyla değil birebir eğitim veya uygulamalı dersler şeklinde olabilir.staj her nekadar eğitim amaçlı oluşturulmuş olsa da artık ucuz işgücü şekline dönüşmüştür.

lütfen aynı fikirde olanlar ,ki herkesin aynı fikirde olacağını düşünüyorum, belirtsin kgk sitesinde.
 
Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

Özünde sizinle aynı şeyleri yazdım. İlave olarak bu uygulamanın meslek mensupları arasında usta çırak ilişkisini getireceğini bununda meslek de ayrışmaya yol açacağını belirttim.
Ayrıca Meslek Mensuplarının 3 yıl zaten staj gördüğünü ve AB direktifine uygun olduğunuda belirttim.
Dolayısyıla 1 yıl süreyle eğitimin kabul edilebilir olduğunu ancak stajın anlamsız olduğunu bildirdim.
 
Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

madde 16- (2) - sınava girebilmek için mesleki teorik eğitimin tamamlanmış olması şarttır, maddesi gereğince, spk bağımsız denetim belgesine sahip olanlar zaten kazanılmış hak olarak bu begeyi aldıkları için ve sınavdan muaf tutuldukları için, mesleki eğitimden de muaf olduğu anlamı çıktığından dolayı bu durum açıkça belirtilmelidir.

yani sınava girebilme şartından birisi mesleki eğitimi tamamlamaksa taslak gereğince,

bu sınavı zaten geçen spk belgeli olanlar içiin mesleki eğitim muafiyeti sözkonusu.

yani mesleki egitim şartı bu belgeyi almayanlar için sözkonusu anlamı çıkıyor.çünkü zaten spk belgeli olanlar bu aşamalrı geçmiş ve belgeyi almışlardır.
 
Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

MADDE 14(2)

Spk bağımsız denetim belgesine sahip olanların SPK da ve şuanda da SPL de kayıtlı olan sicillerinin KGK 'na aktarılması gerekmektedir.
 
Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

ozgul35 ' Alıntı:
madde 14-e ,

buna karşı aşağıdaki paragrafı yazdım.

Mesleki eğitimin staj şeklinde olmasını uygun bulmuyorum. Eğer mesleki eğitim zorunlu olacaksa bu denetçilerin yanında staj şeklinde değil, ders ve eğitim şeklinde olmalı. Hatta bu eğitimi KGK sağlamalı. Staj, eğitim amaçlı oluşturulmuş birşey olmasına rağmen ,artık günümüzde, hertürlü sosyal ortamın olduğu çağda hem çağ dışı kalmakta hem de pratikte stajyerlerin ezilmesine, meslekten soğumasına ve eğitim yerine çeşitli piyasa kurnazlıklarını öğrenmeye sebep olmaktadır. İlla bir eğitim verilecekse bu staj yoluyla değil birebir eğitim veya uygulamalı dersler şeklinde olabilir.staj her nekadar eğitim amaçlı oluşturulmuş olsa da artık ucuz işgücü şekline dönüşmüştür.

lütfen aynı fikirde olanlar ,ki herkesin aynı fikirde olacağını düşünüyorum, belirtsin kgk sitesinde.

Sayın Özgül

Stajın gereksiz ve üçkağıda yol açan bir uygulama olduğunu söyleyerseniz Kamu Gözetimi Kurumu sizi ciddiye almaz. Ancak şunu deseydiniz daha doğru olurdu: 2 veya üç yıl SMMM stajı yapmış kişilerin tekrar staja tabi tutulması ve böylece denetim mesleğinden uzak kalışı adaletsizliktir. Stajın yerine KGK kurumu teorik ve uygulamalı eğitimler vermelidir.
 
Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

ozgul35 ' Alıntı:
MADDE 14(2)

Spk bağımsız denetim belgesine sahip olanların SPK da ve şuanda da SPL de kayıtlı olan sicillerinin KGK 'na aktarılması gerekmektedir.

KGM Sicil kayıt merkezinden (SPK) ilgili sicillerin dökümünü çoktan aldı. dolayısıyla aktarım önümüzdeki günlerde yapılacaktır.
 
Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

Yurt dışında olmam nedeni ile bir süredir sürecin dışında kalmıştım, bu sürede yayınlanan taslağı yeni okudum ve geneli ile gayet olumlu (bazı eksiklikler ve belirsizlikler olmasına ragmen) buldum. SPK lisansı almış arkadaşlarımızın kazanılmış haklarının korunmuş olması da beni ayrıca mutlu etti. Bu kararda; daha önce yapmış olduğumuz çalışmaların da bir nebze etkisi olduğunu düşünüyorum. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıda (Önder68, ngüroy, ibrahimseçkiner, deeper_blue, ebrukutlu, Şahin çolak, ttoraman, gitarist34, eylülduru ve diğer tüm arkadaşlar) canı gönülden kutluyorum. Bu süreç bize denetim yapacak B.D.lerde olması gereken, birlik ve ekip olma ruhunu kazandırmıştır.
Ayrıca, konunun yeni forumdaşlar ile zenginleşmesi de ayrı bir güzellik olmuş.

Tebliğ taslağında; SPK lisansının kurum tarafından kabul edildiği anlaşılmakta olup, yalnız kurumun; (Geçici 1 madde: sınavlardan muaf olduğu belirtilmiş, eğitim konusunda SPK belgesi olanlar için bir açıklama yapılmamıştır. Buradan SPK belgesi olanların da bu eğitimi alacağı anlamı çıkmaktadır ki, bunun da doğru olduğunu düşünüyorum. Zira bir çok arkadaşımızın, lisans belgesi almış olmakla birlikte saha tecrübesi bulunmamaktadır. İtiraz edilecek nokta eğitim ücretleri kısmı ki, bunun bir çok kesim tarafından eleştirileceğini düşünüyorum.

15 yıl mesleki tecrübesi olunlar için, teorik ve uygulamalı eğitim programını başarı ile tamamlamaları halinde, 16 madde de belirtilen sınavdan muaf olmaları da, zaten olması gerekendi ve bunu daha önce forumda ısrarla vurgulamıştım. Avrupa uygulamalarına parelel düzenleme yapılmasının zorunluluk olduğunu Özellikle (15 yıl konusunda) vurgulamama rağmen bir çok eleştiri (hatta kırıcı eleştiriler de) almıştım. Şimdi o arkadaşlardan bir özür hakkım olduğunu düşünüyorum.

Forumda ortak bir metin hazırlama çalışmaları, olduğu görülmektedir. Ancak, ne veya hangi konuda bir sonuç alınmak isteniyor bunun somut olarak ortaya konması gerekmektedir. Bu aşamada SPK belgelerinin geçerliliği taslak da kabul edilmiş ve sınav muafiyeti de getirilmişken ortak bir çalışma ile SPK belgeliler olarak neyin farkındalığını yaratacağımızı anlayamadım. Tebliğin çeşitli hükümlerine bireysel olarak görüşlerimizle katkı sağlayabiliriz, fakat bunun bir mağduriyet var ve hak arama şeklinde algılanmasının bu aşamada bize zarar vereceğini düşünüyorum. Ortak gücümüzü, şu aşamada taslağın zenginleştirilmesi noktasına yoğunlaştırırsak, SPK belgeli meslektaşlar olarak daha büyük kazanımlarımızın olacağını düşünüyorum. Saygılarımla,
 
Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

öncelikle merhaba
bendede spk lisansı mevcut ama işin gerçeği hiç bir işe yaramıyor artı 3 derse girilip alınan belge ile denetçi olunmaz
arkadaşlar neden bunu anlamıyor ve bu belge ile niçin çıkar sağlamaya çalışıyorlar anlamıyorum
böyle yaparsak ymm ve 15yıllık smmmlerden ne farkımız kalır arkadaşlar

daha farklı bir çıkış yolu bulmalıyız,fiiliyatta bu işi yapanlara muafiyet tanınmalıdır.mesela arkadaşım deloitte
denetçi adam zati bu işi hakkıyla yapıyor,bu tarz kişiler muafiyet almalı ama benim gibi spk belgesi olupta bu işi
yapmayanlar neyin muafiyetini istiyorlar anlamış değilim.

bu işi şu anda yapmayan herkes bence sınava tabi olmalı eğitim almalı
yoksa denetim işide ayağa düşer
birde herkes denetçi olmak istiyor,peki muhasebe işini kim yapacak ,ve denetçi olmak isteyenler denetçi vasıflarına sahipmi,bence değil

lütfen bütünü görüp anlık çıkarlar ile değilde geleceğimize yatırım yaparak bir yazı yazalım.
 
Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

prestij31 ' Alıntı:
Yurt dışında olmam nedeni ile bir süredir sürecin dışında kalmıştım, bu sürede yayınlanan taslağı yeni okudum ve geneli ile gayet olumlu (bazı eksiklikler ve belirsizlikler olmasına ragmen) buldum. SPK lisansı almış arkadaşlarımızın kazanılmış haklarının korunmuş olması da beni ayrıca mutlu etti. Bu kararda; daha önce yapmış olduğumuz çalışmaların da bir nebze etkisi olduğunu düşünüyorum. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıda (Önder68, ngüroy, ibrahimseçkiner, deeper_blue, ebrukutlu, Şahin çolak, ttoraman, gitarist34, eylülduru ve diğer tüm arkadaşlar) canı gönülden kutluyorum. Bu süreç bize denetim yapacak B.D.lerde olması gereken, birlik ve ekip olma ruhunu kazandırmıştır.
Ayrıca, konunun yeni forumdaşlar ile zenginleşmesi de ayrı bir güzellik olmuş.

Tebliğ taslağında; SPK lisansının kurum tarafından kabul edildiği anlaşılmakta olup, yalnız kurumun; (Geçici 1 madde: sınavlardan muaf olduğu belirtilmiş, eğitim konusunda SPK belgesi olanlar için bir açıklama yapılmamıştır. Buradan SPK belgesi olanların da bu eğitimi alacağı anlamı çıkmaktadır ki, bunun da doğru olduğunu düşünüyorum. Zira bir çok arkadaşımızın, lisans belgesi almış olmakla birlikte saha tecrübesi bulunmamaktadır. İtiraz edilecek nokta eğitim ücretleri kısmı ki, bunun bir çok kesim tarafından eleştirileceğini düşünüyorum.

15 yıl mesleki tecrübesi olunlar için, teorik ve uygulamalı eğitim programını başarı ile tamamlamaları halinde, 16 madde de belirtilen sınavdan muaf olmaları da, zaten olması gerekendi ve bunu daha önce forumda ısrarla vurgulamıştım. Avrupa uygulamalarına parelel düzenleme yapılmasının zorunluluk olduğunu Özellikle (15 yıl konusunda) vurgulamama rağmen bir çok eleştiri (hatta kırıcı eleştiriler de) almıştım. Şimdi o arkadaşlardan bir özür hakkım olduğunu düşünüyorum.

Forumda ortak bir metin hazırlama çalışmaları, olduğu görülmektedir. Ancak, ne veya hangi konuda bir sonuç alınmak isteniyor bunun somut olarak ortaya konması gerekmektedir. Bu aşamada SPK belgelerinin geçerliliği taslak da kabul edilmiş ve sınav muafiyeti de getirilmişken ortak bir çalışma ile SPK belgeliler olarak neyin farkındalığını yaratacağımızı anlayamadım. Tebliğin çeşitli hükümlerine bireysel olarak görüşlerimizle katkı sağlayabiliriz, fakat bunun bir mağduriyet var ve hak arama şeklinde algılanmasının bu aşamada bize zarar vereceğini düşünüyorum. Ortak gücümüzü, şu aşamada taslağın zenginleştirilmesi noktasına yoğunlaştırırsak, SPK belgeli meslektaşlar olarak daha büyük kazanımlarımızın olacağını düşünüyorum. Saygılarımla,


Öncellikle yurtdışından hoşgeldiniz. Daha önce birlikte yaptığımız metin ve e-posta çalışmalarının bence de çorbaya tuz kadar olsa bile etkisi olmuştur.

Sayın Prestij31 konunun başında bulunmadığınızı belirtmişsiniz.
Ben biraz açıklayayım
Yönetmelik taslağından sonra KGK görüş linki açtı ve buraya görüş topluyor
Taslağın spk lisans belgelileri göz ardı etmemesi olumlu ancak süreç hala devam ediyor
Özellikle 15 yıl deneyimlilerin kendi katılacakları eğitimden sonra yapılacak sınavı kaldırma çalışmaları var
Hatta bir ölçüde kabul edildiği söyleniyor
Bu yüzden bence biz KGKya görüş bildirmeye devam edelim
Ankette çıkan soruları kendi açımızdan cevaplandıralım
Hala başka forumlarda spklıların ttkda ek derslerden sınva girmesi gibi objektif olmayan görüşler hatta bu görüşlerin hala KGKyabildirmesini isteyen başka çağda yaşayan meslektaşlarımız var.
Bir çok ymm-smmm nin sınavsız belge almasına göz yuman zihniyet şimdi kalkmış bizim lisanslarımız ttkyı tam olarak karşılıyor mu bunu sorguluyor

Arkadaşlar bence yukarıda saydığım nedenlerle görüş bildirmeye ve anket sorularını cevaplamaya devam edelim
Hatta spk lisanslı arkadaşlara ve başka denetim şirketlerinde ulaşabileceğimiz denetçilere ulaşmaya çalışalım
Onları da yönlendirelim Bence maç 90 dakika ( gerçi 80 dakikasına geldik ) ancak hala bitmedi

http://gorus.kgk.gov.tr/

472 soru var bu soruları cevaplayıp ekinde bu başlıkta yer alan Önder beyin metnini kendinize göre ekleme çıkarma yaparak göndermeye devam edelim saygılar


Not:prestij31 siz de metine katkıda bulunursanız bekliyoruz
 
Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

medcezir ' Alıntı:
öncelikle merhaba
bendede spk lisansı mevcut ama işin gerçeği hiç bir işe yaramıyor artı 3 derse girilip alınan belge ile denetçi olunmaz
arkadaşlar neden bunu anlamıyor ve bu belge ile niçin çıkar sağlamaya çalışıyorlar anlamıyorum
böyle yaparsak ymm ve 15yıllık smmmlerden ne farkımız kalır arkadaşlar

daha farklı bir çıkış yolu bulmalıyız,fiiliyatta bu işi yapanlara muafiyet tanınmalıdır.mesela arkadaşım deloitte
denetçi adam zati bu işi hakkıyla yapıyor,bu tarz kişiler muafiyet almalı ama benim gibi spk belgesi olupta bu işi
yapmayanlar neyin muafiyetini istiyorlar anlamış değilim.

bu işi şu anda yapmayan herkes bence sınava tabi olmalı eğitim almalı
yoksa denetim işide ayağa düşer
birde herkes denetçi olmak istiyor,peki muhasebe işini kim yapacak ,ve denetçi olmak isteyenler denetçi vasıflarına sahipmi,bence değil

lütfen bütünü görüp anlık çıkarlar ile değilde geleceğimize yatırım yaparak bir yazı yazalım.

size katılmıyorum.
siz böyle düşündüğünüz için elinizdeki spk belgesi işinize yaramamış.
 
Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

ozgul35 ' Alıntı:
medcezir ' Alıntı:
öncelikle merhaba
bendede spk lisansı mevcut ama işin gerçeği hiç bir işe yaramıyor artı 3 derse girilip alınan belge ile denetçi olunmaz
arkadaşlar neden bunu anlamıyor ve bu belge ile niçin çıkar sağlamaya çalışıyorlar anlamıyorum
böyle yaparsak ymm ve 15yıllık smmmlerden ne farkımız kalır arkadaşlar

daha farklı bir çıkış yolu bulmalıyız,fiiliyatta bu işi yapanlara muafiyet tanınmalıdır.mesela arkadaşım deloitte
denetçi adam zati bu işi hakkıyla yapıyor,bu tarz kişiler muafiyet almalı ama benim gibi spk belgesi olupta bu işi
yapmayanlar neyin muafiyetini istiyorlar anlamış değilim.

bu işi şu anda yapmayan herkes bence sınava tabi olmalı eğitim almalı
yoksa denetim işide ayağa düşer
birde herkes denetçi olmak istiyor,peki muhasebe işini kim yapacak ,ve denetçi olmak isteyenler denetçi vasıflarına sahipmi,bence değil

lütfen bütünü görüp anlık çıkarlar ile değilde geleceğimize yatırım yaparak bir yazı yazalım.

size katılmıyorum.
siz böyle düşündüğünüz için elinizdeki spk belgesi işinize yaramamış.

Nasıl bir düşünce tarzı bu hayretler içindeyim nasıl bir yaman çelişki 3 sınava girdim bu belgeyi aldım benim için anlamsız diyen biri yazısında ben tekrar sınava gireyim o zaman denetçi olurum diyor aklımı kaçıracağım siz gerçekten mali müşavir misiniz yada spk lisansınız var mı şaşkınlık içindeyim.
 
Üst