Ortağa haciz

Üyelik
31 Mar 2007
Mesajlar
34
HErkese merhaba
Anonim şirket ortağına şahsi borçlarından dolayı haciz bildirisi geliyor.diğer şirketlerinin banka hs vs tüm hesapları dondurulmuş.bizim şirkete de 7 gün içinde ödenmek koşulu ile yüksek miktarda bir bildiri geldi
6183 kanun hükümlerince haciz konuluyor.sebep olan kişinin hisse oranı %70
cevaben şu yazıyı yazmam istendi.
şirket ortağımızın hisse oranı %70 dir ve şirketmizden herhangi bir alacağı yoktur vs...
bilanço kalemlerini incelendiğinde aktifi pasifi 35 000 000 TL bir bilanço var.dağıtılmamış bir sürü karlar vs vs....ortaklara borçlar hesabı tabiki kullanılmıyor boş...bana bu hesabı sordu boş dedim.ama bir tek bu hesapla çözülür mü iş?yosa aktifi pasifi bütün kalemler incelenir mi?
tecrübesi olan varsa lütfen acilen yardımcı olabilir mi?
 
Ynt: Ortağa haciz

Öncelikle yasal altyapıya bakalım 6183 sayılı Kanun mükerrer madde 35;

"Tüzel kişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, vakıflar ve cemaatler gibi tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacakları, kanunî temsilcilerin ve tüzel kişiliği olmayan teşekkülü idare edenlerin şahsi mal varlıklarından bu Kanun hükümlerine göre tahsil edilir.

Bu madde hükmü, yabancı şahıs veya kurumların Türkiye'deki mümessilleri hakkında da uygulanır.

Tüzel kişilerin tasfiye haline girmiş veya tasfiye edilmiş olmaları, kanunî temsilcilerin tasfiyeye giriş tarihinden önceki zamanlara ait sorumluluklarını kaldırmaz.

Temsilciler, teşekkülü idare edenler veya mümessiller, bu madde gereğince ödedikleri tutarlar için asıl amme borçlusuna rücu edebilirler."


Burada görüldüğü üzere aslı amme borçlusu olan A.Ş'nin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilmeyeceğinin anlaşılmış olması gerekiyor. Bunun için de ödeme emrinden yazan tutarı ve şirketin özkaynaklarının ne kadar olduğunu bilmemiz gerek. Diğer bir husus ta bu ortağın %70 paylı ortak olmasından ziyade şirketin kanuni temsilcisi olup olmaması, örneğin yönetim kurulu başkanı veya üyesi gibi. Aksi takdirde isterse %99 paya sahip olsun yine de şahsi mali sorumluluğu olmaz.


Şu anda izlenecek iki yol var:

1-Eğer yukarıda bahsettiğim şartlara göre gönderilen haciz ve ödeme emrinin yasal olduğunu düşünüyorsanız 6183 madde 55' uyarınca ya ödeme yapmanız ya da mal bildiriminde bulunmanız gerekli. Eğer ödeme 7 gün içinde yapılamayacaksa mutlaka mal bildiriminde bulunun aksi takdirde 3 aya kadar hapsen tayzik kararı verilebilir.

2-Ödeme emrinin hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız 6183 madde 58 uyarınca tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde yetkili vergi mahkemesinde dava açarak itiraz da bulunun, bu durumda tahsilat İYUK md.27/3 uyarınca otomatik olarak duracaktır.
 
Ynt: Ortağa haciz

Sizin durumunuz netleştirelim.
Anladığım kadarı ile sizin AŞ nin ortağına sizin hükmü şahsınızla ilgili olmayan şahsi borçlarından dolayı haciz geliyor. Yani bu borçların sizin AŞ ile bir ilgisi yok.

Bu durumda yaptığınız işlem doğrudur. Eğer daha önce dağıtılma kararı alınmış ve dağıtılmamış bir kar payı varsa, cari hesabında her hangi bir alacağı varsa, veya kişi yönetim kurulu huzur hakkı vb başka bir ücret tahakkuku alacağı yapılıyorsa, bu ihbarnameye bu yönde ve tam doğru olarak cevap verilmesi gerekir.
Aksi halde sn. Karakaya'nın belirttiği gibi itiraz etmeniz gerekir.
 
Ynt: Ortağa haciz

Alacaklı tarafın, borçlu ortağın hissesine el koyma veya hissesini devretmesini engelleyici gibi bir durum olabilir mi? (mal kaçırılmasını engellmek için) Yasada böyle bir şey varmıdır.
 
Üst