Özel Eğitim Kurumuna Hocanın İşe Girişi

Üyelik
8 Ara 2012
Mesajlar
10
Konum
ankara
merhaba;
meb tarafından onaylı eğitim merkezine yeni bir hoca girişi yapacağız. bu kişi ayrıca özel sektörde hocalık dışında bir görevle ssk lı olarak çalışıyor. yaptığımız bir araştırmada bu kişinin işe girişinin yapılıp mebe bildirilmesinde çalıştığı kurumdan eğitim merkezinde çalışabilir diye bir yazı alması gerektiğini duyduk. acaba bu eğitim merkezine alınan kişinin hoca olması durumunda çalıştığı işyerinden yazı getirmesi gerekiyormu. bu kişinin mebe bildirim zorunluluğu varmı. yoksa diğer çalışanlar gibi sadece işi girişinin e-bildirgesinin yapılması yeterlimidir.
eğitim merkezi sektörel eğitimler veren bir yer. bir başka deyişle insan kaynakları, kalite vs konuları üzerine eğitimi veriyor. yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Başlangıç yapalım.
Meb onaylı eğitim kurumu da olsa,çalışanlarının görevlerinde eğitim kurumları mevzuatına tabi olmaları bir yana, bu hukuki iş ilişkisini, ilgili kendi mevzuatı ve iş Kanunu çerçevesinde ele alabiliriz,kendi mevzuatında engel yok ise iş Kanunu yönünden daha önce bir işyerinde çalışmakta olanın,başkaca diğer 2 nci işyerinde çalışabilmesinde(2 işyerinde çalışmaya) engel yok, ancak 1 nci işverenliğin yazılı muvafakatı gerekir,diğer tarafdan her iki işyerinde tam zamanlı çalışma etik olmamakla birlikte, tarafların rızası var ise sorun doğmaz diye düşünüyorum
 
merhaba;
benim merak ettiğim bunlar meb mevzuatlerımı gereği hocanın çalıştığı işyerinden böyle yazı alınması zorunlu yoksa iş etiği gereğimi. çünkü sözleşmede başka iş yerinde çalışamaz diye bir madde yoksa iş kanunu gereği çalıştığı işyerinden izin alınmasına gerek yok diye biliyorum.
 
Etik açıdan değil.İş Kanunu yönünden muvafakat alma zorunluluğu var,tam zamanlı çalışanlar "başka bir işyerinde çalışamaz"şeklinde hüküm olmasa dahi.
Kendi mevzuatı açısından ise bilgim bulunmamaktadır.
 
Paylaşım için teşekkürler!

kv.gif

sn.Tiaoyu08
Cümlenin sonuna (!)işareti koymanız,sn.üye ve ziyaretcileri yanıltabilir.
İletinin tam olarak cevaplanamamasına yönelik ise kabül.
İş Kanunu açısında benzer durum bu forum umuzda paylaşılmış ve kanaatimi belitmiştim.(iletimin son cümlesindeki soruma da cevap veren olmamıştı-13.04.2012))
Tekrar ifade edlim ki, sözleşme hükümleri açısından;
a-sözleşmenin üç ana unsurları(iş görme-ücret ödeme-bağımlılık)her 2 işverenlik için sözkonusu ve her 2 sözleşmede bu konuya dair(yani bir başka işyerinde çalışamıyacağı hk)bağlayıcı hüküm yok ise
,b-özellikle 2ci işyerine işci başlamadan, 1ci işverenin muvafakatı var ise,böylelikle 2ci işveren de bu durumdan haberdar ve kabül etmiş ise,
c-sözleşmenin kuruluş aşamasında,ilerisi açısından M.25/II-a yönünden ikinci işveren yanıltılmamış ise ve sözleşmede işcinin gördüğü işin mahiyeti gereği,daimi olarak işyerine gelmesine gerek olmadığı,iş görme ediminin uzaktan farklı şakillerde(örneğin bilgisayar üzerinden) yerine getirilebileceği,(çünkü 2 işyerinde günde fiillen 7.5-8x2 =günlük 15-16 saat çalışma mümkün olmayacağından,günlük fiili iş süresi en fazla günde 11 saat olabileceğinden)
d-günlük fiili 11 saat çalışma süresi dışında ,diğer hususların "mutlak emredici kurallara"aykırılık oluşturmıyacağı,nispi emredici kurallarda işci lehine genişletilebileceğinden ve taraflar arasında ihtilaf yok,rızalarıda var ise,
Sgk mevzuatı açısından da(kazanç-prim-tavan-emeklilik işlemlerinin değerlemesi dışında) sorun olmamakla birlikte, bir işcinin 2 ayrı işyerinde çalışmasına hukuken engel bir durum yok diye düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
Üst