Personele Borçlar

önmuhasebeci

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 May 2012
Mesajlar
211
Konum
İstanbul
arkadaşlar, 335 hesap kalanı 42,79 TL alacak veriyor farkı bulamadım nasıl kapatılması uygun olur ? kolay gelsin.
 
Bu soruya nasıl cevap vermemizi bekliyorsunuz.
Bankadan ödeyin,kasadan ödeyin,cebinizden ödeyin kapatın.
 
Tahsinciğim

''Bankadan ödeyin,kasadan ödeyin,cebinizden ödeyin kapatın.'' bu şekilde değil tabiki.Sen belki rakam küçük diye söyledin fakat yine de bunu MSUGT göre yapılması uygun olur. Yoksa ileride herhangi bir durumda herkes Banka,kasa,cebinden v.s ödemeye kalkar. Mazallah bir çok sorunla karşılaşılır.

Sayın ön muhasebeci

Tek Düzen Muhasebe Uygulamasına göre ;

397 Sayım ve Tesellim Fazlaları Hesabı: [FONT=&quot]Envanter yapılarak sayım sonucunda tespit edilen kasa, stok ve maddi duran varlıklar fazlalıklarıyla, tesellüm sırasında ortaya çıkan fazlalıkların geçici olarak kayıt ve izlendiği hesaptır. şeklinde açıklanmıştır. Dolayısıyla nedenini bulamadığınız bu farkı 397 [/FONT]397 Sayım ve Tesellim Fazlaları Hesabın'da takip etmeniz farkı bulduğunuz zamanda ilgili hesapla kapatmanız uygun olacaktır. Bu farkın nedenini herhalükarda yıl sonuna kadar bulmanız bulamadığınız takdirde 679 Diğer Olağan Dışı Gelir ve Karlar Hesabı ile kapatmanız gerekir.

Yukarıdaki açıklamaların muhasebe kaydı

___________________________________________________________________/___________________________________________________________________
335-Personele Borçlar (B) 42,79.-










397 Sayım ve Tesellim Fazlaları Hesabı (A) 42,79

___________________________________________________/______________________________________________________________________________________

Farkın nedeni bulunduğunda ;


___________________________________________________________________/______________________________________________________________________________________
397 Sayım ve Tesellim Fazlaları Hesabı (B) 42,79











İlgili Hesap (A) 42,79

________________________________________________________________/____________________________________________________________________________________

Farkın nedeni bulunamazsa


________________________________________________________________/____________________________________________________________________________________
397 Sayım ve Tesellim Fazlaları Hesabı (B) 42,79




679 Diğer Olağan Dışı Gelir ve Karlar Hesabı (A) 42,79

____________________________________________________________________/_________________________________________________________________________________________

şeklinde kayıt yapılmalı. Vergi kaybına sebebiyet verilmemelidir

 
335 hesaba kaydedilenler (bordro/dekont vs gelen) belli iken fark nasıl bulunamaz?
 
Sevgili Ferhat :)
Farkındaysan cevabım çokta ciddi değildi.Şimdi 335 hesabın akibetini bilmeden bakiye nasıl kapanır sorusuna cevap vermek takdir edersin ki çokta kolay değil.Ha şu kesin ki tüm aramalara rağmen bulunamaz ise mecburen devreye "sayım tesellüm hesapları" girecektir.Ancak yinede bu tarz hesaplarda hata aslında bellidir ve bulunabilir.Sayım tesellüm hesapları malumun geçici hesaplardır.Bu fark mutlaka bir yerde duruyor ama işleyişleri görmeden şöyle kapat demekte çokta doğru değil.ya tahakkuk doğrudur çıkışlarda hata vardır,ya çıkışlar doğrudur,tahakkukta hata vardır.
Anlatmak istediğimi (cevabımda dahil) sanıyorum sen anladın :)
 
Sevgili Arkadaşlar,

Bakiyenin sebebini arkadaşımız bulamamış belki birkaç yıl da eskiye dayanıyor, yada artık bu bakiye için zaman kaybetmek de istemiyor, herneyse. Mesele bunu sorgulamak değil uygun cevap yazmak. Tahsin şaka yollu yazmış ama aslında doğru cevap vermiş. Hesap bakiyesi var olan bir hesabın bakiyesi 397 hesaba aktarılmaz, kar zarar da pek doğru değil. Bakiyenin küçüklüğüne istinaden belki yapılabilir ancak hesap bakiyesinin mevcutlarla karşılaştırması söz konusu olmadığından 397 hesabın kullanılması hesabın ruhuna aykırı. Bu yüzden kasa yoluyla kapatılması en uygunu, diğer hesaplar değil.
 
Bordro ile muhasebe ayrı ayrı çalıştıkları için ik'nın hesap pusulalarına bakamıyoruz, bu tarafta ödenen ile tahakkuk bu kadar fark veriyor. ik işini doğru yapmadığı için bu tarafta biz zor durumda kalıyoruz sayın tahsin bey.
 
Sayın önmuhasebeci,hatayı daraltabiliyor musunuz?Mesela en son hangi tarihte 335 kapanmıştı.Veya 2016 devir rakam doğru mu?
Hata aralığını daraltırsanız belki bulmak sizin için daha kolay olur.
1- İK dediğinize göre kurumsal bir firma olduğunuzu düşünüyorum.Bu anlamda kasa çıkışı yapmak sizin için çokta kolay olmayabilir.
2- Personel maaşlarında eksik yatırma oldu desem,herhangi bir personelden de herhalde bir ses çıkmamıştır.O nedenle hani buna da pek ihtimal vermiyorum.
3- Belki tahakkuk kaydında bir fazlalık olmuş olabilir,onuda bilmiyorum.
4- Kasa çıkışları birebir kontrol edilmiyorsa,kasa çıkışı yapmak (hesap müsaitse tabi) şu anda bana en mantıklı gelen çözüm. Hiç riske girmeyelim diyorsanız sayım tesellüm kullanın..
 
ik olan bir şirketin 5 kişiden fazla çalışanı olmalı. Bu durumda 335 Hs kaydedilen tahakkukların ödemesinin tamamının banka kanalı ile olması gerekir. Sırf bu yüzden ceza yeme riskini alabiliyorsanız kasa ile kapatabilirsiniz.
 
dün akşam oturdum uzun uzun inceledim fakat elimdeki ik bordro icmali ile bankadan ödenenler arasında kesin olarak nerede hata olduğunu anlayamadım çünkü ay içinde de avans çıkışları, kıdem-ihbar ödemeleri, prim vs adı altında ödemeler yapılmış, eğer elimde bir tahakkuk bir banka ödemesi olsaydı şıp diye bulurdum.

90-95 çalışanı olan bir şirket için normal karşılıyorum bu durumu, Ferhat Bey'in çözümü en rasyonel yol olarak görünüyor benim açımdan.
 
Sevgili Arkadaşlar,

Bakiyenin sebebini arkadaşımız bulamamış belki birkaç yıl da eskiye dayanıyor, yada artık bu bakiye için zaman kaybetmek de istemiyor, herneyse. Mesele bunu sorgulamak değil uygun cevap yazmak. Tahsin şaka yollu yazmış ama aslında doğru cevap vermiş. Hesap bakiyesi var olan bir hesabın bakiyesi 397 hesaba aktarılmaz, kar zarar da pek doğru değil. Bakiyenin küçüklüğüne istinaden belki yapılabilir ancak hesap bakiyesinin mevcutlarla karşılaştırması söz konusu olmadığından 397 hesabın kullanılması hesabın ruhuna aykırı. Bu yüzden kasa yoluyla kapatılması en uygunu, diğer hesaplar değil.

Cevabımın sebebi konuyu uzatmak değil. Sadece muhasebede doğru bilinen yanlışlara dikkat çekmek. Sevgili dostum kevork ortada öyle veya böyle bir rakam var bunun nasıl olduğunu dediğin gibi sorgulamıyorum. Şimdi ortada nedeni belli olmayan bir para var.

Sen bunu kasa,banka, ortak,v.b kapat diyebilirmisin. Sonuçta bu işletme nezdinde oluşmuş bir gelir bunun gelire intikali olmadan vergi karşılığı hesaplamadan sen yukarıda saydıklarınla kapatabilirmisin. Yada şöyle bir örnek vereyim. (Bu örneğide hep veririm) Bedelsiz gelen herhangi bir şeyin karşılığı (para,mal v.s ilgili kaleme borç yazarken karşı tarafı neden gelire yazıyorsun. O zaman git onuda kasa , banka , ortak yaz.

Ayrıca dostum Tahsin şaka yollu yazmış ama aslında doğru cevap vermiş. böyle şakamı olur ? Ayrıca cevap da doğru değil ? Hatamızı da kabul edelim. Her şeyi doğru bileceğiz diye bir şey yok . Buradaki çoğu formdaşımız bu yazılanlardan dolayı işlem yapıyor. Eğer şaka yapacaksak , ciddi yazmayacak hiç yazmayalım.

Tekrar ediyorum yukarıdaki işlem tamamen benim dediğim gibi rakamın büyüklüğünün ve küçüklüğünün bir önemi yok. Yine uygulamak senin tasarrufundadır.

Dedim ya amacım kimseyi rencide etmek değil burada herkes birbirine yardımcı olmaya gayret gösteriyor.

 
Peki,bundan sonra yazmamaya gayret gösteririm.
Rencide oldum ama neyse,sen doktorumuzsun,bizde hastayız,doktor ne derse o olur.
 
Sevgili ferhat,

Tabiki cevap vereceksin ki varsa yanılgılarımızı düzeltelim, gereğinde karşılıklı konuşuyoruz dahi doğruya ulaşmak için. Ancak 397 hesap konusunda mutabık olmam, Kar / zarara nakil ehven-i şer kasa yoluyla kapatma da itirazım yok. Şimdi neden 397'ye itiraz ediyorum; bir örnek ile sebep;

Kasa hesabının bakiyesi 120,-- TL olsun ancak kasa sayımında 90,-- TL bulunsun. Aradaki 30,-- TL fark 397 hesaba atılır çünkü kayıt ve fiil arasında fark var yada aynı şey kaydi ve fiili envanter arasında da olabilir, kayıtla gerçek arasında fark var ve bu fark bulunana kadar 397 hesaba aktarılıp bekletilir. Ancak bu 335 hesap için aynı şey değil, bakiyenin fiili bir karşılığı yok öyleyse bakiyeyi bu hesaba alamazsınız. Literatürde de göreceğiniz tüm alt hesap örnekleri (197 hesap da dahil) verdiğim örnek gibidir.

335 hesap için aynı şey söz konusu değil tamamen kaydi bir hesaptır ve karşılığını sayıp teyit edebileceğiniz birşey yok. O yüzden 397 hesapla ilişkilendiremezsiniz. Oturur tüm kayıtları tek tek elden geçirir ve hatayı bulup düzeltirsiniz.

397 ve 197 hesap sonuçlarının tespiti yada edilememsi farklı uygulamalara tabidir. 397 hesaba aktardığınız ve sonucunu tespit edemediğiniz tutarlar 679 hesaba gelir yazılır. Ancak 197 hesaba yazılan tutarların farkları 689 hesaba yazılırsada daha sonra KKEG kaydı yapılması zorunludur. Bunları da göz önüne alınca neden itiraz ettiğim umarım daha doğru anlaşılmıştır.
 
kevork sevgili dostum, arkadaşım, kardeşim

Yorma beni yazdığın tek doğru cümleyi alıyorum ve konuyu kapatıyorum. Hafta sonu çay içerken konuşuruz gel hem sana YMM sınavlarına giriyorum bir şey danışacağım.

397 hesaba aktardığınız ve sonucunu tespit edemediğiniz tutarlar -ki bu tutarlar dönemiçinde 397 hesaba alınıp yıl sonuna kadar araştırılıp nedei bulunamayanlar- 679 hesaba gelir yazılır. Ancak 197 hesaba yazılan tutarların farkları 689 hesaba yazılırsada daha sonra KKEG kaydı yapılması zorunludur.

Benim anladığım ;


***Sayım fazlalarının nedeninin bulunamaması halinde, söz konusu fazla “679- Diğer Olağandışı Gelir ve Karlar” hesabına gelir kaydedilerek, fazlalık dönem karına yansıtılır. Zira öz sermayede bir artış meydana gelmiştir ve öz sermayedeki bu artış envanter fazlalığının gelir kaydedilmesi suretiyle yaratılmaktadır.

***Kaynağı tespit edilemeyen sayım noksanlıklarının, ticari faaliyetin normal icabı haricinde meydana geldiği kabul edildiğinden bu tutarların vergi matrahlarının tespitinde gider olarak indirilme olanağı bulunmamaktadır.
 
Son düzenleme:
Ya Ferhat,yüzsüzüm zaten alınmam kolay kolay bilirsin :) her şeyi çözeriz boşver.Biz ne zaman buluşup dedikodu yapacağız onu konuşalım.Şu Aşkın'la Kevork'u kandıralım.
Biz alınmayız dostum,neler paylaştık biz..Bi ara organizasyon yapalım.Yakında millet sağa sola kaçar,kaçmadan bi toplanalım.Aramızda olan arkadaşlardan İstanbul'da olanlara açık davetiyemdir,katılmak tanışmak isteyen herkese masamızda yer var.
 
Sevgili Dostlarım,

Kandırmanıza gerek mi var, gel dediniz de gelmedimmi. Ferhatım sana kolay gelsin. Bi telefonun yeter.
 
Değerli büyüklerim
Sizlerle sohbet dünyanın en güzel şeyidir...
Cunartesi mi yapalım pazar mi ?
Birde saati siz belirleyin ...
 
Üst