Personele Kiralanan Lojmanda Stopaj

neslisah

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Eki 2006
Mesajlar
458
Konum
izmir
inşaat firması işçilerinin kalması için kiralamış bulunduğu lojmana ait stopaj kesintisi yapmak durumundamıdır.kiralanan lojmanı ne şekilde göstermemiz gerekiyor.
 
Eğer işçiler için firmanın kiraladığı lojman'ın kira tutarı, firmanın muhasebe kayıtlarına gider olarak kayıtlanıyorsa , stopajınıda yatırmanız gerekir diye düşünüyorum.Ayrıca o lojmanın kira kontrat fotokopisinide
dilekçe ekinde vergi dairesine vermelisiniz bence...
 
neslisah' Alıntı:
inşaat firması işçilerinin kalması için kiralamış bulunduğu lojmana ait stopaj kesintisi yapmak durumundamıdır.kiralanan lojmanı ne şekilde göstermemiz gerekiyor.

Sayın neslisah,

Sorduğunuz soruyu iki yönden inceleyelim.
1- İşveren açısından
2- Personele sağlanan menfaat açısından


1- İŞVEREN AÇISINDAN GİDER OLARAK İNDİRİLİP İNDİRİLEMEYECEĞİ VE STOPAJ KESİNTİSİNİN YAPILIP YAPILMAYACAĞI
Kira kontratının işveren adına yapıldığı varsayılmıştır.

İşveren açısından bu ödemenin GVK'nun 40/1. maddesine göre gider yazılması gerekir.

Geyrimenkul bir işletmenin aktifinde kayıtlı ise;

Kiracıya fatura kesip, KDV uygulaması gerekir.

Geyrimenkul bir şahısa ait ise;

Gayrimenkul sahibine yapılan kira ödemesinden, GVK'nun 94. maddesine göre % 22 tevkifat yapılması gerekir.

2- ÜCRET AÇISINDAN İSTİSNA OLUP OLMADIĞI

ÜCRETLERDE

GVK Madde 23- (2361 sayılı Kanunun 17. maddesiyle değişen madde) Aşağıda yazılı ücretler Gelir Vergisinden istisna edilmiştir.
...................................................
9. (3239 sayılı Kanunun 42. maddesiyle değiştirilen bent) Genel olarak maden işletmelerinde ve fabrikalarda çalışan işçilere ve özel kanunlarına göre barındırılması gereken memurlarla müstahdemlere konut tedariki ve bunların aydınlatılması, ısıtılması ve suyunun temini suretiyle sağlanan menfaatler ile mülkiyeti işverene ait brüt alanı 100 m2’yi aşmayan konutların hizmet erbabına mesken olarak tahsisi suretiyle sağlanan menfaatler (Bu konutların 100 m2’yi aşması halinde, aşan kısma isabet eden menfaat için bu istisna hükmü uygulanmaz).
...................................................

Ücretlilere konut tedariki suretiyle sağlanan menfaatlere ilişkin olarak istisna şartlarından birincisi, genel olarak maden işletmelerinde ve fabrikalarda çalışan işçileri kapsamaktadır.

Çeşitli kanunlarda işçi deyimi, yalnız bedenen çalışan kişilerin de işçi sayıldığı belirtilmektedir.

İnşaatlarda çalışan işçilerde bedenen çalışan işçiler olduğundan, bu işçilere sağlanan konut yardımları GVK'nun 23/9. maddesine istinaden ücret istisnasından faydalanması gerekmektedir.

Saygılar.
 
Sayıl Şükrü Ergül

Konu hakkındaki tespitiniz doğru. İşverenin aktifine kayıtlı olan konutlar için ise şunlar söylenebilir:

Genel olarak maden işletmelerinde, fabrikada çalışan işçilere ve özel kanunlarına göre barındırılması gereken personele konut tedariki, bunların aydınlatılması, ısıtılması, suyunun temini vergiden muaftır. Bunların dışındaki işletmelerde hizmet erbabına tahsis edilen konutun emsal kira bedelinin 100 m2 lik kısmı vergi istisnasından yararlanır. 100 m2 yi aşan kısma ait emsal kira bedeli vergiye tabidir.

Konut tahsisinde vergi İstinasından yararlanılması için konutun işverene ait olması gerekir. Konutun işverence kiralanmış olması durumunda istisna söz konusu değildir.

Diğer taraftan sağlanan bu menfaat katma Değer vergisine tabi değildir (9 sayılı KDV Genel Tebliği)

Buna göre kira bedeli için işçiye fatura kesmek gerekmez. Aktife kayıtlı bu gayrimenkul için yapılan masraflar (Tamir, amortisman v.s.) işletmenin genel giderleri olarak kayda geçer.
---------------------------------------
 
Üst