Pişmanlık Zammı... Biraz acil....

Üyelik
14 Şub 2006
Mesajlar
9
Mart ayına ait 2 numaralı KDV beyannamesini 371.md pişmanlık hükmü ile ile yeni veriyoruz...Beyanname üzerinde 112 YTL lik bir ödeme var...Şimdi biz pişmanlıkla verdiğimiz bu beyanname de 112 YTL nin dışında pişmanlık zammından başka bir ceza ödemesi yapacak mıyız ? Usulsüzlük cezası vs.vs. gibi ?

Cevabını biraz acil öğrenmem gerekiyor mümkünse...
 
pişmanlık hükümlerine göre verdiğiniz için pişmanlık zammı dışında olmayacaktır
Saygılar
 
"İlke olarak pişmanlığın, gerek genel gerekse özel usulsüzlük cezalarının kesilmesini önlememesi icap eder. Önceleri vergi idaresi 63 Seri No.lu VUK Genel Tebliği doğrultusunda, pişmanlıkla verilen beyannameleri süresinde verilmiş beyanname saymış ve bu nedenle genel usulsüzlük cezası uygulamamıştır. Ancak daha sonra 63 Seri No.lu Tebliğ, 169 Seri No.lu VUKGT ile yürürlükten kaldırılmıştır. Bu itibarla zamanında verilmeyip sonradan pişmanlıkla verilen beyannameler için birinci derece usulsüzlük cezası uygulanması mümkün ve gerekli hale gelmiştir. Sonuç olarak, şimdiki uygulamada zamanında verilmeyip, pişmanlık hükümlerine göre verilen beyannameler için, beyannamenin zamanında verilmemesi nedeniyle VUK’un 352/1-1. maddesine göre birinci derece bir kat usulsüzlük cezası kesilmektedir. Konuya ilişkin Danıştay değerlendirmesi de bu yönde şekillenmiştir.ancak kanuni süresi içinde beyanname verdikten sonra, pişmanlık talebiyle ek beyanname verilmesi halinde bu şekilde usulsüzlük cezası kesilmesi söz konusu değildir"


Sayı :B.07.4.DEF.0.34.20./ VUK-1/371-11260 07/03/2005*1840

Konu : Pişmanlıkla verilen beyannamede 1. derece usulsüzlük cezası ve pişmanlık zammı
uygulaması hk.

İlgide kayıtlı yazınızla Damga Vergisi Kanunu 43 nolu Genel Tebliği’nin 3/b bendinde belirtilen 15 günlük süreyi ihlal ederek pişmanlık dilekçesi ile Damga Vergisi beyannamesi veren mükelleflere beyanname verildiği günden itibaren 15 günlük vade tarihi verilerek Damga Vergisi beyannamesi verilmesi gereken tarihten vade tarihine kadar pişmanlık zammı tarh ve tahakkuk ettirildiği ayrıca V.U.K.’nun 352’nci maddesinin 1’nci fıkrası gereğince birinci derece usulsüzlük cezası kesildiği belirtilmiş ve bu usulsüzlük cezası uygulamasına bir çok mükellefinizin itiraz etmeleri nedeniyle konuyla ilgili Defterdarlığımız görüşü talep edilmektedir.

Bilindiği üzere V.U.K.’nun Pişmanlık ve Islah başlıklı 371’nci maddesinde; “Beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezasını gerektiren (360’ncı maddede iştirak şeklinde yapılanlar dahil) kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber veren mükelleflere aşağıda yazılı kayıt ve şartlarla vergi ziyaı cezası kesilmez.

5-Mükellefçe haber verilen ve ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183 sayılı Kanunun 51’nci maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranında bir zamla birlikte haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde ödenmesi.

Yukarıdaki şartların yerine getirilmesi halinde kaçakçılık suçlarını işleyenler hakkında 360’ncı madde hükmü uygulanmaz.”denilmiş olup, Vergi Daireleri İşlem Yönergesi’nin Diğer Tarh İşlemleri başlıklı bölümü 87/3’ncü madde/bendinde; “Pişmanlık ve Islah Hükümlerine Göre Verilen Beyannamelere;

a)Pişmanlık istemi kabul edilen beyannamelere birinci derece bir kat usulsüzlük cezası kesilir.
b)Pişmanlık istemi kabul edilmeyen beyannameler kanuni süresinden sonra verilen beyanname kabul edilerek bu maddenin birinci bendinde yazılı cezalar kesilir.
c)Pişmanlık talebi ile verilen beyanname ek beyanname niteliğinde ise usulsüzlük cezası kesilmez.
d)Vergisi kanuni sürede ödenmiş olmakla birlikte, beyannamenin kanuni süresinden sonra pişmanlıkla verilmesi halinde, birinci derece bir kat usulsüzlük cezası kesilir.” açıklamaları yer almıştır.

Bu açıklamalara göre pişmanlık şartlarına uyan mükelleflere mükellefiyet grubuna göre birinci derece bir kat usulsüzlük cezası kesilmesi yanı sıra verginin normal vadesinden pişmanlık dilekçesine istinaden belirlenen vade tarihiyle sınırlı olmak üzere ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183 sayılı Kanunun 51’nci maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranında bir zamla birlikte haber verme tarihinden başlayarak 15 günlük ödeme süresi içinde hesaplanması gerekmektedir.
 
Dairesi Karar Yılı Karar No Esas Yılı Esas No Karar Tarihi
ÜÇÜNCÜ DAİRE 1995 1612 1995 1636 23/05/1995

KARAR ÖZETİ
BEYANNAMESİNİ KANUNİ SÜRE GEÇTİKTEN SONRA PİŞMANLIK DİLEKÇESİ İLE VEREN MÜKELLEFLERE USULSÜZLÜK CEZASI KESİLEBİLECEĞİ HK.
 
Kenan bey verdiğiniz mah.kararı gerçekten şaşırttı 2004 yılı için verdiğimiz ek beyana (geçen ay yaptık) sadece pişmanlık zammı ödedik. Daire Usulsuzluk cezası kesilmeyeceğini söylemişti.
Saygılar
 
Beyannamenin zamanında verilmemesi durumunda Usülsüzlük cezası daha sonra teblig edilir.
 
pişmanlık talepli beyanname

ben bir örnekle açıklamak istiyorum. Beyannamemizi hiç vermemiştik. internetten pişmanlık hükümlerine göre verdim. Biliyorsunuz ki internetten verildiği için bilgisayarın usulsüzlük cezasını kesmeyi unutması gibi bir durum olamaz. Fakat İnternetten 2006-Ocak Beyannamemizi Şubat beyannamesinin verme süresi olan 20-03-06 tarihine kadar pişmanlık hükümlerine göre verdim. Usulsüzlük cezası kesilmedi. Fakat 2005-Aralık Ay'ı beyannamesini internetten gönderdim buna usulsüzlük kesildi. Kesin olarak doğrudur demiyorum ama benim düşüncem, Normal verme süresi içerisinde verilmeyen beyannameleri takip eden ay'ın beyanname verme süresi içerisinde verilirse pişmanlık zammı haricinde usulsüzlük cezası kesilmiyor. Bu konuda tereddütü olan arkadaşlarımız varsa ve pişmanlık talepli beyannameniz varsa internetten gönderin ve deneyin.
 
mart dönemi kdv beyannamesini 02/05/2006 tarihinde internetten gönderdim, kdv ödemesi çıkmıyordu, kesilen tahakkuklara göre 13,10 ytl normal 1048 kodlu damga kesildi, ve usulsüzlük cezası kesildi, onunda tahakkukunda 1/3 ü düşerek 30,67 ytl uscz cezası olarak çıktı.
 
pişmanlık talepli beyanname

denetmen arkadaşım. dediğin doğrudur. Fakat ödeme çıkmadığında usulsüzlük kesiliyor. Bende bizzat yaşadım. Fakat benim anlattığımda ödeme çıkıyordu. Hem muhtasar hem de kdv gönderdim. ikisindede aynı durumla karşılaştım. Yani usulsüzlük kesilmedi.
 
Re: pişmanlık talepli beyanname

Hakan YILMAZ' Alıntı:
. Fakat ödeme çıkmadığında usulsüzlük kesiliyor. benim anlattığımda ödeme çıkıyordu. Hem muhtasar hem de kdv gönderdim. ikisindede aynı durumla karşılaştım. Yani usulsüzlük kesilmedi.

Bizim beyannamede de ödeme vardı, bende ödeme çıkınca usulsuzluk kesılmıyor dıye hatırlıyorum.
 
Vergi Daireleri İşlem Yönergesi’nin Diğer Tarh İşlemleri başlıklı bölümü 87/3’ncü madde/bendinde; “Pişmanlık ve Islah Hükümlerine Göre Verilen Beyannamelere;

a)Pişmanlık istemi kabul edilen beyannamelere birinci derece bir kat usulsüzlük cezası kesilir.
b)Pişmanlık istemi kabul edilmeyen beyannameler kanuni süresinden sonra verilen beyanname kabul edilerek bu maddenin birinci bendinde yazılı cezalar kesilir.
c)Pişmanlık talebi ile verilen beyanname ek beyanname niteliğinde ise usulsüzlük cezası kesilmez.
d)Vergisi kanuni sürede ödenmiş olmakla birlikte, beyannamenin kanuni süresinden sonra pişmanlıkla verilmesi halinde, birinci derece bir kat usulsüzlük cezası kesilir.”
 

Benzer konular

Üst