evet okuyorum bu soruyu cevapla o zaman bakalayım muhasebe kayıtlarıyla
1.3.Tazminat Ceza Niteliğindeki Reklamasyon
Tazminat-ceza niteliğindeki reklamasyon türünde söz konusu malların kullanılması aşamasında ortaya çıkan zarar ve kayıpların imalatçı firma tarafından tazmin edilmesi halinde gerçekleşmesi gündeme gelmektedir. Bu aşamada zarar gören alıcılar imalatçı firmaya tazminat ceza niteliğinde reklamasyon faturası düzenlemelidirler. Bu şekilde ortaya çıkan reklamasyon türünde maliyetlerin 689-Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar grubunda izlenmesi önerilmektedir.
Örnek:
a) Yurt dışına tekstil ihracı yapan X firmasının imalatçı firmadan 100.000 TL maliyetli ve % 10 KDV li kumaş satın almıştır.
b) İhracatçı firmanın üretim sattığı mallarda kumaş kaynaklı 10.000 TL lik zarar ve kayıp meydana gelmiştir. Yurt dışındaki alıcı firma işçilik, genel üretim giderleri ve yurtdışındaki alıcıya teslim edemediği mal dolayısıyla imalatçıya reklamasyon faturası düzenlenmiştir
Malın değeri yüksekse yurt dışından geri gelebilir. İç pazarda satılabilme olanağı varsa geri gelir. İade mal olur. Yok eğer geri dönmeyecek ise. ticari faaliyetle ilgili tazminat olur.
Ancak bütün bunların şekil şartını yerine getirmek lazım. Tazminat olabilmesi için bir sözleşme düzenlenmeli ve koşullar açıkça yazılmalıdır.
Tazminat olursa kdv hesaplanmaz.
Fatura kesiliyorsa KDV vardır zaten. Sorun yok. Ben sözleşmeye dayalı veya açılan dava sonra hükmedilen işle ilgili bir tazminat olursa KDV hesaplanmaz diyorum. Bu özel olayda bence de KDV vardır.
Ancak diyelim ki malınızda oluşan bir hasar sonucu sigortadan tazminat aldınız. Bunda kdv hesaplanmaz.