Re'sen Terkte Kurumlar Vergisi Beyannamesinin Verilme Zamanı

Üyelik
24 Kas 2012
Mesajlar
18
Konum
İZMİR
anonim şirketi, vergi dairesi resen terk ederek kapatmıştır, re'sen terkte kurumlar vergisi beyannamesinin verilme zamanı nedir, ne tür işler yapmamız gerekli ilk defa karşılaşıyoruz.
 
Resen terkte bildiğim kadarıyla e-beyanname girişleri kapatılıyor. Önce bunu kontrol ediniz.
 
Selamlar
Aslında re'sen terk'in normal terkten bir farkı yok..Beyanlar yine normal dönemlerinde beyan edilecektir.
Vergi dairesi terk yapsa bile ticaret odasından resmi kapanış yapılmadıkça beyanlar yine kendi dönemlerinde verilecektir.
Mesela sayın Bulent Bey'in de dediği gibi mükellefiyet sonlandırıldığından e-beyan sistemide kapanacaktır.Gerçi bu kapama aylık beyanlar için yapılır.Yani kurumların sonraki yılın nisan ayında verildiği düşünülürse (firma ister re'sen ister rızaen kapansa bile) kurumlar beyanı ekranı kapanmayacaktır.Bu beyanı döneminde yine verebilirsiniz.
Saygılar
 
Üstad bizim firmanın resen kapatıldığından dün haberim oldu KDV ve Muhtasar için son gün P.tesi yani son gün açtıramazsak ne yapacağız cezalı duruma mı düşecektir yani e byn özel usülsüzlük Teşekkürler
 
Sayın Ertann,üzülerek söylemeliyim ki,açtırma ihtimaliniz çok zayıf,hatta yok gibi....Büyük ihtimalle cezalı olacaktır.
 
bizim durumumuz biraz farklı iflas için mahkemeye başvurduk, ama bu arada şirketin faaliyeti yok tabi, hiç bir işlem yapılmıyor, beyannamelerini boş veriyorduk.
iflasın bitmesi bekleniyor, tabi vergi daireside adreste bulmadığı için resen terk yaptı, tekrar mükellefiyet kaydı açtırmamız için aslında bir sebepte yok ama ne yapılcağını bilmiyorum, kurumlar beyannamesi kıst döneme ait verilmelimi yoksa, 2013 nisan ayındamı verilcek, tabi mizan da var birde 413 mükellef beyannıda var.
 
Üstad bizim firmanın resen kapatıldığından dün haberim oldu KDV ve Muhtasar için son gün P.tesi yani son gün açtıramazsak ne yapacağız cezalı duruma mı düşecektir yani e byn özel usülsüzlük Teşekkürler

Daha muhasebe konusunda oldukça yeniyim sizi yanlış yönlendirmek istemem ancak bildiğim kadarı ile şirketi tasfiyeye alırsanız reesen terkten sonra oluşan beyanname cezaları ödenmiyor ancak tekrar açılış yapmanız durumunda bu cezaları ödemek zorundasınız.
 
Son düzenleme:
Sevgili Formdaşlarım

Resen Terk ile ilgili Vergi Dairesinin 2004/13 seri nolu genelgesi var.Bunu aşağıya alıntı yaptım.Dolaysıyla buna göre işlem yapılırsa
herhangi bir cezai durum söz konusu değil

2004/13 seri nolu uygulama iç genelgesi ile. Mükellefiyet kayıtları terkin edilen mükellefler hakkında nasıl işlem yapılacağı bu genelgenin F) bölümünde açıklanmıştır.

Bu İç Genelgede yer alan esaslara uygun olarak mükellefiyet kaydı terkin edilen mükelleflerden, faaliyetine başka bir adreste devam ettikleri veya yeniden faaliyete geçtikleri ya da tasfiyeye tabi tutuldukları öğrenilenlerin mükellefiyet kaydı, yeniden ihdas edilecektir
2004/13 seri nolu genelge uyarınca mükellefiyet kaydı resen terkin edilen şirketler tasfiye kararı alırlarsa mükellefiyetleri sanki hiç terkin işlemi yapılamamış gibi ilk terkin tarihinden itibaren yeniden tesis edilecektir. denilmektedir.
Bu şu anlama gelmektedir 2008 yılında resen terki yapılan bir mükellef Mart/ 2010 yılında tasfiye kararı alıp bunu tescil ettirir ise bu durumu vergi dairesine bildirerek (2008 -2009 ve 2010 yıllarına ait) tescil tarihine kadar olan bütün beyan ve bildirimleri yapacaklardı ve daha önce yapılmayan bu beyan ve bildirimler ile ilgili altından kalkılamayacak cezalara muhatap olmakta idiler.
Bu genelgenin mağduru olan mükellefler in bakanlığa başvurması üzerine bu uygulamaya son verilmiştir.
Maliye Bakanlığı, yetkisini kullanarak 17.04.2009 tarih ve 2009/3 seri nolu Uygulama iç genelgesi ni yayınlayarak genelgeye göre resen vergi kaydı terkin edilen mükelleflerin, tasfiyeye girmesi halinde mükellefiyet kayıtlarının resen terkin tarihinden itibaren değil; tasfiyeye tabi tutuldukları tarihten itibaren yeniden tesisi edileceğini, beyanname ve bildirimlerin bu tarihten itibaren verilmesinin zorunlu olacağı bildirilmiştir.
Sonuç olarak resen terk i yapılan şirketlerin tasfiye ye girmesi halinde mükellefiyet tesisi resen terk tarihinden itibaren değil 2009/3 seri nolu iç genelge uyarınca tasfiyenin başladığı tarihten itibaren yapılacaktır.
Yukarıdaki örneği bu genelgeye göre uygularsak 2008 yılına resen terki yapılan bir mükellef Mart/2010 yılında tasfiye kararı alıp bunu tescil ettirir ise tescilin yapıldığını vergi dairesine bildirerek tescilin yapıldığı tarihten itibaren vergi dairesine bildirimlerini yapacak. Mart/2010 tarihinden önceki aylarla ilgili beyan ve bildirimde bulunmayacaktır.
Şirket ortakları vergi dairesinden resen terk yapılınca şahıs firmaları gibi şirketin tamamen kapandığını düşünmektedirler
TTK kanunu gereği Şirket tasfiyeye sokulup tasfiye bitmediği sürece şirketin tüzel kişiliği devam etmektedir. Şirketin tüzel kişiliği devam ettiği için de şirket ortaklarının
Bağ kur kayıtları devam etmekte,
Şirket ortakları emekli ise emekli maaşlarından sosyal güvenlik destek primi kesintileri devam etmekte,
Şirketin ve Şirket Ortaklarının ticaret odası ve ticaret sicilindeki yükümlülükleri devam etmektedir.
Şirket ortaklarının ileride çok büyük maddi külfetlerle karşılaşmamaları için, mali müşavirliğini yaptığımız şirketlerden Resen terki yapılanlar varsa mükelleflerin mağdur olmamaları için bu sorumluluklarının hatırlatılmasında fayda vardır.
Hayat standardından kurtulmak için kurulan, iflas edipte şirketini tasfiyeye sokacak parayı bulamayan binlerce şirketin bulunduğu gerçeğini dikkate alarak İlgili Bakanlıkların bu konuya bir çözüm bulması gerekmektedir.

KAYNAK :Ali FARSAK
Adana SMMM Odası
Danışma Meclisi Başkanı
ASMMMO
 
Son düzenleme:
Üst