S.Sıfatıyla Ödenen KDV'nin KKEG'ye Ait Olması Durumu

Üyelik
3 Eyl 2005
Mesajlar
27
Merhaba,

KKEG niteliğinde bir giderle ilgili sorumlu sıfatıyla ödediğimiz KDV'yi indirebilir miyiz?
yoksa KKEG giderin KDV'si de KKEG'dir mi demeliyiz?

Teşekkürler

Herkese İyi Bayramlar
 
Sn. Turgay Bey,

KKEG'e konu olan bir harcamanın tamamını KKEG hesabında izlemeniz gerekiyor. KDV de indirim konusu yapılamaz.

BiRiCiK
 
valla turgay bey,

giderin niteliğini, dönemini...kısaca hikayesini yazarsanız belki lehe döndürecek bir senaryo bulabiliriz.

mesela aralık dönemidir, karşılık yoluyla ider yazabilme imkanı gibi.

Ama diyorsanız bu kesin KKEG o zaman indirim KDV diil KKEG dir.
 
şöyle ki;

benim karşıolaştığım durum: önceki yıla ait olan faturanın (yabancı) ertesi yıl kayıt altına alınması.

kdv'yi 2 nolı ile ödüyorlar ama aynı zamanda kdv yi indirilecek yapıyorlar.

ben de kkeg olması gerektiğiğ kanaatindeyim ama efendi gibi gidip kdv mizi ödüyorsak en azından indirip devredene eklememiz gerekir mi diye düşünmüyor da değilim.

ilginiz için teşekkürler
 
önceki yıldan kastınız 2004 se ve de bu faturayı kayıt altına alıp iyi niyetle KDV yi ödeme niyetindeysenin bu serzenişte yerden göğe haklısınız. (ama kanun...)

Ama 2005 şe gider karşılık yolu ile yazma hakkınız hala var.

Ayrıca bu faturayı neden kayıt altına almak istiyorsunuz. Avansta bekleyen paranız mı var da hesap kapayacaksınız. Öyle ise yurtdışı firmadan cari yıl faturası isteyin (aranız firma ile iyiyse).

KAyıtlarda iz yoksa faturayı dikkate almama gibi bir durum da sözkonusu.

Ayrıca faturanın kesinlile stopajlı oldugunu varsayıyorum. (hizmet nedir nerde faydalanılmış?) Çünkü stopaj kdv varsa stopaj gelir vergisi de olabilir (ülkeler arası ikili anlaşmaya bakmak lazım).
 
Bir önceki yıla ait faturaların mahsup kaydı bir sonraki yılda işlendiği takdirde kdv yi yine indirim konusu yapamayız.KKEG olur.

2005 aralık tarihli fatura ocak 2006 ya işlenirse bu faturanın KDv si otomatikmen KKEG'dir.
 
Merhabalar,

Geçmiş dönem faturalarına ilişkin olarak aşağıdakileri eklemek istedim. Önceki yılların elektrik, su vs. giderlerine ilişkin faturalarla ilgili.

Maliye Bakanlığı’nın 18.04.2000 tarih, ve B.07.0.GEL.0.40/4041-47 Sayılı Özelgesi İle; ·

“Yılın son aylarında tüketilen elektrik, su, haberleşme ve doğalgaz hizmetlerine ait faturalar, izleyen yılın Ocak ve Şubat aylarında düzenlendiğinden, bu faturalardaki KDV, faturaların defterlere kaydedildiği Ocak veya Şubat aylarında indirim konusu yapılabilecektir” Şeklinde idari görüş belirtmiştir.

Danıştay’ında bu konudaki bazı kararlarının özetleri aşağıdaki gibidir. Dn.4.D.nin 24.02.1982 tarih, ve T.E.1981/1436, K.1982/242 sayılı Kararı; ·

“Geçmiş yıllara ilişkin olarak ödenen elektrik bedeli, ödendiği yıl hesaplarına gider yazılabilir”

Dn.4.D.nin 19.12.1979 tarih, ve T.E.1978/3109, K.1979/3541 sayılı Kararı; ·

“Elektrik ve su masraflarının ilişkin olduğu yıl değil ödendiği yıl hesaplarına gider yazılması gerekir”

Dn.4.D.nin 10.06.1971 tarih, ve T.E.1970/6367, K.1971/4784 sayılı Kararı; · “Bir evvelki yılda kullanılan elektrik masraflarının bir sonraki yılda ödenmesi sebebiyle ödendiği yılda gider yazılması doğrudur”


Dönemsellik ilkesine bağlı olarak ödendiği yıl ve zamanda gider yazılmalıdır. Cep ve araç telefonları hariç diğerlerinde işletme (mükellef) adına abonelik ve fatura şartı aranmamalıdır. Söz konusu harcamaların geç ödenmesi halinde gecikme zamları da (sözleşmeye dayandığından) gider olarak kabul edilmelidir.

Telefon, Elektrik, Su ve Doğalgaz Faturalarındaki Katma Değer Vergisi; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29/1. maddesine göre mükellefler, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden; bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yalpan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilirler. Öte yandan, aynı Kanun’un 30/d maddesinde, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen KDV’nin indirim konusu yapılamayacağı hükme bağlanmıştır. ·

Dönemsellik ilkesine bağlı olarak, ödendiği yıl ve zamanda indirim konusu yapılmalıdır. Tümünün abonelik ve faturaların işletme (mükellef) adına olması şartı aranmalıdır. Söz konusu harcamaların geç ödenmesi halinde gecikme zamlarının KDV’si de (sözleşmeye dayandığından) indirim konusu yapılmalıdır. Bu açıklamalara göre, elektrik, telefon, doğalgaz ve su tüketim bedellerinin zamanında ödenmemesi nedeniyle ödenen gecikme zamlarının, işle ilgili olarak mukavelenameye göre ödenen tazminat olarak değerlendirilmesi ve GV ve KV matrahının tespitinde indirilecek gider olarak dikkate alınması ve KDV’sinin de indirilmesi uygun olacaktır.
 
Üst