Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Merhaba
Şahıs işletmesinde 193 hesapta takip edilen geçici vergiler dönem sonunda hangi hesaba atılır ve atılan hesap hangi hesap ile kapanır. Teşekkürler.
merhaba
bu konuda biraz fazla yazdım bu aralar foruma, bunun için özür dilerim ama bu konu çok muallak, 193 hesapta ki tutarları hangi hesap ile kapatmak gerekiyor ? mükellefimizin gmsi,msi gibi gelirleri yok sadece faaliyetinden doğan geliri ve vergisi var, yıl sonunda iade de çıkacak, şahıs işletmelerinde karşılık ayırmayın deniliyor, 193 hesabı 131 hesaba mı aktarmak gerekiyor yıl sonunda ?
![]()
370-371 Kapanış Kaydı
Arkadaşlar, kapanış kayıtlarını yapıyordum da bir yerde takıldım. İlk üç dönem karla kapatan ve vergileri ödenen firmanın, son dönemini karlı kapatmasına rağmen önceki dönem geçici vergi tutarından düşük vergi çıktığı için ödenecek vergi çıkmadı. ilk üç dönem ödenen geçici vergi tutarı...forum.alomaliye.com
burda arkadaşlar baya bir tartıştılar ve güzel örnek uygulamalar yapıldı...
Merhaba
Şahıs işletmesinde 193 hesapta takip edilen geçici vergiler dönem sonunda hangi hesaba atılır ve atılan hesap hangi hesap ile kapanır. Teşekkürler.
gerekçe olarak ortağın kendi vergisi ve gelirin içinde gmsi, msi gibi gelirlerde olabilir deniliyor, 370 hesapta kurumlar vergisi mükellefleri açıklaması mevcut,
370 Dönem Karı Vergi ve Diğer Yasal Yükümlülük Karşılıkları Hesabı İşleyişi : Dönem karı üzerinden hesaplanan kurumlar vergisi ve yasal yükümlülükler 691 Nolu Hesabının borcu karşılığında bu Hesaba Alacak Kaydedilir. Böylece dönem karı üzerinden hesaplanan yükümlülükler bilançoda borçlarımız arasında ertesi yıla devrederken aynı zamanda gelir tablosundaki ilgili yerini almaktadır.
Dönem Karı Vergi ve Diğer Yasal Yükümlülük Karşılıkları gelir tablosunda dönem kar veya zararından sonra gelerek Net Kar zararın görünmesini sağlamaktadır.
bende karşılık ayırmaktan yanaydım ama birçok kişinin yorumu ve bu açıklama beni biraz tereddüde düşürdü, belki cezalık bir işlem yoktur ama yine de tam doğru nedir bilinmiyor.
Forum kurallarına aykırı değilse bu yazıya bir göz atmanızı isterim;
131 ve 331 hesaplar tehlikeli değildir amacına uygun kuullanıldığı sürece. Yine TTK kuralları gereği 131 hesap yısonunda bakiyesi defaten kapatılmak zorundadır. 331 hesap bakiyesi ise kar dağıtımı nedeniyle bakiye verebilir.Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
İşletmenin ana faaliyet konusu ile ilgili olan geliri üzerinden olan vergiyi 131 hesapta izlemenin mantığı bana da uygun gelmiyor.
İlla ki ortaklar cari hs. kullancaksam 331b 193 a olarak işlerim çünkü 131 hs. benim gözümde tehlikeli bir hesap.
Birçok yan gelirden dolayı böyle bir yorum getiriliyor olabilir ama sadece işletme geliri olan birçok şahıs firması var.
Gmsi, msi, bağkur indirimini bile kullanmayan çok firma var, bunların karşılık ayırmasında hiç sakınca olmaması gerekiyor.
Yine başta söylediğim fikrimde sabitim, bu uygulamaların daha net ve anlaşılır hale getirilmesi gerekiyor.
Çok fazla yoruma dayalı uygulamalar bu mesleğe olan şevkimi kırıyor açıkcası.