Serbest Bölgelerde KDV

Üyelik
18 Tem 2008
Mesajlar
3
Arkadaşlar, Serbest bölgede bulunan bir firmamız için satın alınan araç için ödenen KDV ve ÖTV yi ne yapmalıyız? KDV istisnası devam ediyor mu?
 
Ynt: Serbest Bölgelerde KDV

syeleser ' Alıntı:
Arkadaşlar, Serbest bölgede bulunan bir firmamız için satın alınan araç için ödenen KDV ve ÖTV yi ne yapmalıyız? KDV istisnası devam ediyor mu?


Sevgili formdaş

Alınan aracın maliyetine ekle

ferhat
 
Ynt: Serbest Bölgelerde KDV

Bilindiği üzere serbest bölgeler kdv'den istisnadır. Alınacak olan bütün mal ve hizmetler malın maliyetine eklenmesi gerekir.
 
Ynt: Serbest Bölgelerde KDV

Tüm forum üyelerine iyi çalışmalar diliyorum.

Serbest bölgelerde faaliyet gösteren firmalara yapılan hizmet ifalarında kdv nin durumu hakkında

"28 Şubat 2009 tarih ve 27155 sayılı Mükkerrer Resmi Gazete?de yayımlanan 5838 Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun " un

11. maddesine göre durumu yorumlayan forumdaşlar var ise görüşlerini paylaşmasını isterim. Bu maddede ihracat teslimi sayılması için gerekli şartlar tekrar düzenlenerek sayılmış maddenin yeni hali şöyledir.

"1. Bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır:

a) Teslim yurt dışındaki bir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya ya da yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılmalı veya mallar yetkili gümrük antreposu işleticisine tevdi edilmelidir.

b) Teslim konusu mal Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbest bölgeye vasıl olmalı ya da yetkili gümrük antreposuna konulmalıdır. Teslim konusu malın ihraç edilmeden önce yurt dışındaki alıcı adına hareket eden yurt içindeki firmalar veya bizzat alıcı tarafından işlenmesi veya herhangi bir şekilde değerlendirilmesi durumu değiştirmez.

Bu durumda serbest bölgedeki bir firmanın mallarının limandan serbest bölgedeki fabrikasına taşınmasına ilişkin yapılan nakliye hizmeti faturasının KDV li mi KDV siz mi düzenlenmesi gerektiği hakkında görüşleri olan meslektaşların cevaplarını bekliyorum.

Sayın Ferhat a cevapları için teşekkür ederim.

SMMM
D.ALP
 
Ynt: Serbest Bölgelerde KDV

1) Serbest bölgeler yurt dışı sayılmaktadır.Bu yüzden buraya teslimler KDV ve ÖTV'den muaftır.Bu yüzden yurt içindeki firmanın KDV ve ÖTV'siz fatura kesmesi gereklidir.Satıcı firma daha sonra bunların iadesini talep edebilir.
2) Diğer konu ise eğer yük yurt dışından gelip serbest bölge varışlı ise o zaman KDV'siz fatura kesilebilir.Ama yük Türkiye'den alınmış ise o zaman KDV tahakkuku gereklidir.
 
Ynt: Serbest Bölgelerde KDV

Sayın Gelir Vergisi 2. yorumunuz ayni durumu içermiyor mu?Mal yurtdışından depoya, limana ya da havaalanına geliyor yani Türkiye'ye.
 
Ynt: Serbest Bölgelerde KDV

Her ne kadar 2.konu hakkında daha önce bazı şartlarda KDV olmaz desemde,KDV 12-2 maddesini göz önüne alınca kanımca her iki halde de KDV tahakkuku gerklidir.Çünkü her nekdar serbest bölgedeki firma yurt dışında sayılsa da yararlanılan hizmet yurt içindeki bir taşıma hizmeti olduğundan dolayı kanımca KDV tahakkuku gereklidir.Şu anda bazı firmalar devamlı olarak serbest bölge firmalarına KDV'siz fatura kesmektedirler.Ama aşağıaki madde KDV 12/2 maddesine göre değerlendirme yapılmalıdır.
"2. Yurt dışındaki müşteri tabiri; ikametgâhı, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir firmanın yurt dışında kendi adına müstakilen faaliyet gösteren şubelerini ifade eder. Bir hizmetin yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmet sayılabilmesi için aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır.
a) Hizmetler yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır.
b) Hizmetten yurt dışında faydalanılmalıdır."
 
Ynt: Serbest Bölgelerde KDV

ÇIKIŞ VEYA VARIŞ YERİ SERBEST BÖLGE OLAN TAŞIMALARDA KDV

1. GENEL AÇIKLAMA :

Bilindiği üzere, ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyet kapsamında yapılan mal teslimleri ve hizmetler KDV nin ana konusunu oluşturmaktadır.

Türkiye içinde cereyan eden mal taşımacılığı (nakliyeişleri) de bu kapsamda KDV nin konusuna girmektedir.

Ancak serbest bölgelerde KDV istisnası uygulanması nedeniyle, çıkış veya varış yeri serbest bölge olan taşımaların da KDV istisnasına konu olup olmayacağı öteden beri tartışılan bir husustur.

.........................? KDV Kanunu?nun 17/4-ı maddesi :

Bu maddeye göre, ?Serbest bölgelerde verilen hizmetler? KDV den istisna edilmiştir. Dolayısıyla serbest bölgenin içinde cereyan eden taşıma işleri KDV den müstesnadır.

Aşağıda açıklanacağı üzere, serbest bölgeye götürülecek veya getirilecek olan malın limandan serbest bölgeye veya serbest bölgeden limana taşınması halinde, bu taşımada izlenen güzergah (koridor) da serbest bölge sayılmak suretiyle, bu şekildeki taşımalar 17/4-ı kapsamında KDV istisnasına konu olabilmektedir.


Mehmet MAÇ
DENET YMM A.Ş.
[email protected]
 
Ynt: Serbest Bölgelerde KDV

Burada KDV olmadığı konusunda temel olan limanlarla serbest bölgeler arsındaki yolların serbest bölge sayılacağı konusu ne KDV,ne serbest bölgeler ne de gümrük kanunlarında geçtiğini göremedim.Bununla ilgili alınmış bir karar var mı bilmiyorum.Ama benim "Yurt dışından gelip serbest bölge varışlı malzemenin limandan serbest bölgeye taşınması veya serbest bölgeden yurt dışına gönderim için limanlara gönderilen malzemenin taşınması " konusundaki görüşüm KDV istisnasına girmediği yönündedir.Çünkü kanunlarda yolların serbest bölgeye dahil olması konusunda bir ibare olmadığından dolayı buradaki durumu değerlendirmede KDV12-2'yi göz önüne almamız gerektiği kanaatindeyim.Çünkü bir verilmiş olan bir hizmet vardır.Bu hizmet her nekadar yurt dışınaki bir müşteri için yapılmış olsa da,verilen hizmetten yurt dışında faydalanılmamıştır.Bu yüzden bu işlem KDV istisnasına girmemektedir.
 
Ynt: Serbest Bölgelerde KDV

sn gelirvergisi;

Siz hizmet ihracı istisnası ile taşımacılık istisnasını karıştıyorsunuz.


Ayrıca Mehmet Maç bu konuda şu anda en büyük otoritedir.
 
Ynt: Serbest Bölgelerde KDV

Bazı konular vardır kanun ve iligli mevzuatta kesin karşılığı olmaz.Her ne kadar otorite olunsa,bütün mevzuat bilinse de yoruma açık konularda kesin bu şekildedir diye bir karar verip o şekilde hareket etmek bence yanlıştır.Olaya farklı açılardan bakılmasının daha telafi edilemiyecek zararların önlenmesine yardımcı olur.
Ben şu anda gümrük müşaviriyim.Kanuni konularda iyi yorum yapabildiğime inanmaktayım.Bana göre taşımacılık da bir hizmettir.Bu yüzden hizmet ihracı maddesine göre işlem yapılması gerektiğini düşünüyorum.Sonuçta kararı işlem yapacak olan kişi verecek.Ama bu bakış açısından da bakmasının yararlı olacağına inanmaktayım.Eğer bir tereddüt varsa konu ile bir karar alınması için vergi dairesine başvuru yapabilirler.
 
Ynt: Serbest Bölgelerde KDV

deniza ' Alıntı:
....

Aşağıda açıklanacağı üzere, serbest bölgeye götürülecek veya getirilecek olan malın limandan serbest bölgeye veya serbest bölgeden limana taşınması halinde, bu taşımada izlenen güzergah (koridor) da serbest bölge sayılmak suretiyle, bu şekildeki taşımalar 17/4-ı kapsamında KDV istisnasına konu olabilmektedir.
...
Katılıyorum.
 
Ynt: Serbest Bölgelerde KDV

Sn Gelirvergisi;



Yasada açıkça belirlenmiş olan uluslararası taşımacılık istisnasını tekrar okumanızı , bu konuda ufak bir inceleme yapmanızı öneriyorum.Hatta sn. Maç'ın bu konudaki ktabının ilgili bölümü bile okumanız yeterli olacaktır.
Siz gümrük müşaviri olduğunuza göre pozisyonlar ve tarife cetvelleri üzerinde uzmanlaşmışsınızdır. Bu konularda yoruma ihtiyaç olduğu zaman sizin değerli fikirlerinden elbette yararlanırız.
 
Ynt: Serbest Bölgelerde KDV

İlk önce ben her nekadar dediğiniz konularda uzman olsamda,vergi daireleri ve bazı kamu genel müdürlükleri nezdinde işlem takibi yapmış,ya hizmet verdiğimiz firmalara olamaz dense de çeşitli yasal avantajlar sağlamış veya doğabilecek sorunları baştan çözmüş biriyim.
Mehmet Maç'ın dayanak noktası olan "..... güzergahda serbest bölge sayılır " ibaresine cevap olarak yorumumu yazdım.Ben böyle bir ibareyi hiçbir yerde göremedim.Eğer bununla ilgili bir karar varsa,bildirirlerse sevinirim.
Sizin bahsettiğiniz konu olan uluslarası taşıma işleri KDV kanunun 7.maddesinde şöyle yazmaktadır:
" Madde 7 - Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık ile transit taşıma işlerinde, hizmetin iç parkura isabet eden kısmı Türkiye'de yapılmış sayılır."Kanunun 1.md.sine göre Türkiye'de yapılan işlemler KDV'ye tabidir.Bu iki maddeyi gözönüne alınca söz konusu işleminde KDV'ye tabi olduğu çok açıktır. 7.madde ile ilgili Gümrükler Genel Müdürlüğünce 07.11.2003 tarih ve 28265 sayılı ayrıntılı bir tasarruflu yazı bulunmaktadır.isteyene bu yazıyı gönderebilirim.Özetle bu yazıda Gümrük Baş mÜfettişleri yurt içindeki taşıma için ödenenen navlununun KDV'ye tabi olduğunu bildirmişlerdiir.
Burada bu durumun KDV kanunun 14.maddesine girebildiği sanılabilir.Madde incelendiğinde tartışdığımız konunun bu maddeye dahil olmadığı anlaşılabilir.
Ben hala tartıştığımız konunun KDV'ye tabi olduğu konusunda ısrarcıyım.Eğer yasal dayanağı olan birisi varsa onunla bunu da tartışmaya hazırım.
 
Ynt: Serbest Bölgelerde KDV

merhabalar,
yurt içinden serbest bölgelere yapılan hizmetler serbest bölgeler yurt dışı sayılmadığı için katma değer vergisine tabi olup, bilfiil serbest bölgeler içinde verilen hizmetler katma değer vergisi kanununun 17 inci maddesi gereğince istisna olup, özel tüketim vergisi kanununa göre de serbest bölgeler yurt dışı sayılmadığı gerekçesi ile de ötv açısından ihracat istisnası söz konusu bulunmamaktadır.
 
Ynt: Serbest Bölgelerde KDV

İlk önce Serbest bölgeler yurt dışı sayılmaktadır.KDV kanunu 12a 'ya göre KDV,ÖTV kanunu 7 md. 7. fıkrasına göre de ÖTV istisnası bulunmaktadır.
 
Ynt: Serbest Bölgelerde KDV

Merhaba

Sayın mkmdisticaret ile aynı fikirdeyim. Sayın Akın Aydoğdu'nun atıfta bulunduğu 17. madde zaten KDV istisnasının bulunduğu hallerdir. Yani serbest bölgelere yapılan satışlar 12. md. a bendine göre zaten ihracat sayıldığından normal olarak 17. maddedeki gibi istisnadır.


İHRACAT TESLİMİ VE YURT DIŞINDAKİ MÜŞTERİLER İÇİN YAPILAN HİZMETLER

Madde 12- 1. Bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır:

a) [ 1] Teslim yurt dışındaki bir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya ya da yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılmalıdır.


Saygılar.
 
Ynt: Serbest Bölgelerde KDV

Sayın Gelir Vergisi

Mehmet Maç'ın yazısının ekinde gemlik deki bir mükellef için verilmiş bir mükteza var bu müktezada serbest bölgedeki limanın çeşiltli nedenlerle kullanılmaması durmunda başka bir liman ve serbest bölge arasında yapılan taşımlarda söz konusu taşıma hattı serbest bölge hattı sayılır görüşü yer alıyor.Bunun yanısıra Bursa için verilen diğer bir mükteza da ise sizin yorumunuz aynen yazılmış ben söz ettiğim makale nin tamamını ve diğer müktezayı ekleyeceğim.

Görüşünüze katılıyorum bu kadar karmaşık bir Kanun ortamında her türlü yoruma açık maddeler meslek hayatını güçleştirmektedir. Konu ile ilgili deneyim ve bilgisi olan her kişi yorumlarını dayanağını ortaya koymak şartı ile yazabilmeli ve diğer kişilerin bilgilerine sunmalıdır. Ben konuylai ilgili hala okumalarıma devam ediyorum. İdarece verilen müktezalar ilgili kişiyi kapsadığından sanırım en son çare görüş istemem olacaktır. Bu tartışma konusunun önemli olduğunu düşünüyorum çünkü İzmir deki tüm vergi dairelerinden KDV siz düzenlenen geriye dönük faturalara ilişkin bilgi istenmeye başlandı.

Bilgi ve deneyimlerini paylaşan tüm forumdaşlara teşekkür ederim.

SMMM
D.ALP
 
Ynt: Serbest Bölgelerde KDV

T.C.

BURSA VALİLİĞİ

Defterdarlık Vasıtalı Vergiler Gelir Müdürlüğü

Tarih : 11.03.2005
Sayı : B.07-4.DEF.0.16.12-300-05-39/

Konu : Liman sahası ile serbest bölge arasında yapılan

yük nakliyesinin KDV?ne tabi olup olmadığı hk.


Sayın; .......................
GEMLİK


İlgi : ................. tarih ve ............... kayıt sayılı dilekçeniz.


İlgide kayıtlı dilekçenizde; ....................... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ................... vergi numarasında akaryakıt ticareti ve kara nakliyeciliği faaliyetinden dolayı mükellef olduğunuz, sahibi olduğunuz araçlarla .................... liman sahasından yurdun çeşitli bölgelerine ve zaman zaman liman sahası ile ...................Serbest Bölgesi arasında yük nakliyesi yaptığınızdan bahisle, liman sahasından serbest bölgeye, serbest bölgeden liman sahasına yaptığınız nakliye hizmetinin katma değer vergisinden istisna olup olmadığı hususunda bilgi istenilmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1?nci maddesine göre, Türkiye?de yapılan ticari,sınai,zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesindeki teslim ve hizmetler katma değer vergisine tabi bulunmaktadır.

Aynı Kanunun 5035 sayılı Kanun?la değişik 16/1-c maddesine göre, Gümrük Kanunundaki transit ve gümrük antrepo rejimleri ile geçici depolama ve serbest bölge hükümlerinin uygulandığı mallar katma değer vergisinden istisna edilmiş, 5228 sayılı Kanunla değişik 17/4-ı maddesinde ise, serbest bölgelerde verilen hizmetler istisna kapsamında değerlendirilmiştir.

Mezkur Kanunun 14?ncü maddesinin Bakanlar Kurulu?na verdiği yetkiye dayanılarak çıkarılan 84/8889 sayılı kararname ile ?Transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında deniz, hava, kara ve demiryolu ile yapılan yük ve yolcu taşıma işleri? katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

Öte yandan; 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu?nun 06.02.2004 tarih ve 25365 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5084 sayılı Kanunun 8. maddesiyle değişik muafiyetler ve teşvikler başlıklı 6. maddesinde; ?Serbest bölgeler gümrük bölgesi dışında sayılır. Bu bölgelerde gümrük ve kambiyo mükellefiyetine dair mevzuat hükümleri uygulanmaz.

Kullanıcıların tutmak zorunda oldukları defterler ve düzenleyecekleri belgelere ilişkin olarak, 04.01.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu?nun hükümlerine bağımlı olmaksızın düzenleme yapmaya Maliye Bakanlığı yetkilidir. İşletmeciler ve kullanıcılar yatırım ve üretim safhalarında Bakanlar Kurulunca belirlenecek vergi dışı teşviklerden yararlandırılabilir? hükmüne yer verilmiş olup, uygulamaya ilişkin usul ve esaslara Bakanlığımızca yayımlanan 85 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde açıklık getirilmiştir.

Bu itibarla; taşımacılık faaliyetinin uluslararası taşımacılık işlemi sayılabilmesi için, taşıma işinin Türkiye?de başlayıp bir başka ülkede bitmesi, bir başka ülkede başlayıp Türkiye?de bitmesi veya transit olarak yapılması gerekir. Serbest bölge Türkiye hudutları dahilinde olduğundan bu bölgeye yapılan taşımacılık işinin uluslararası taşımacılık olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca yapmış olduğunuz taşımacılık faaliyeti her ne kadar serbest bölgede bulunan firmalara yapılmakta ise de, işletmenizin bulunduğu yer serbest bölge sınırları dışında (Türkiye?de) bulunması nedeniyle işletmenizce verilecek nakliye hizmetinin serbest bölgede verilen hizmetler arasında değerlendirilemeyeceği tabiidir.

Buna göre; sahibi olduğunuz araçlarla .............. liman sahası ile ................. Serbest Bölgesi arasında yaptığınız yük nakliyesi faaliyetinin katma değer vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bilgilerinizi rica ederim.
 

Benzer konular

Üst