Serbest Meslek Faaliyetlerinde Gelir Gider Oranı...İlginç..

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,694
Konum
İstanbul
Selamlar...
Birkaç gün önce başımdan geçen bir olayı bilginiz olması açısından paylaşmak istiyorum..
İstanbul'da bulunan bir vergi dairesinde yapılan bir işlem sonucu olayı öğrendim..Kısaca şöyle..
Avukat bir mükellefim var..2007 yılında işe başladı..Gelir beyanında gelir 13000 ytl gider 27000 ytl zarar 14000 ytl olarak beyan edildi.Tevkifat kesintileri nedeniyle bir miktar vergi alacağı vardı.Bu alacağını 2008 de bir kdv ödemesine mahsup istedik.Mahsup sorunsuz gerçekleşti. Fakat memur beni şu konuda uyardı..
Serbest meslek faaliyetlerinde giderler gelirlerin %65'ini geçmemesi gerekiyormuş,buna dikkat ediyorlarmış.(bende %100'ünde üzerinde) Ama müdür yardımcısı yeni işe başladığımdan giderlerimin yüksek olmasını normal karşıladı.Bu defalık hoşgörelim mahsubunu yapalım demiş memura.Ama sonraki yıllarda aynı olay tekrarlanırsa iki seçenek sunuyorlarmış.Ya giderleri geri çektiriyorlarmış,kabul etmezsek defterleri incelemeye alıyorlarmış.Gerçek giderlerde bile bu oran aşıldığında bu işlemi yaptırıyorlarmış.Memura özellikle sordum,bunlar firmanın gerçek gideri neden böyle bir işlem yapılacak diye..Bu işlemi daha ziyade muhasebeciler için uyguladıklarını ama tüm serbest meslek faaliyetiyle uğraşan mükelleflerede uygulamaya çalıştıklarını,yeni işe başladığımız için müdür yardımcısının bu defa hoş gördüğünü tekrarı halinde yukarıda iki seçeneğin devreye gireceğini söyledi.
Bilgi olması açısındna sizlerle paylaşmak istedim..Saygılar...
 
Ynt: Serbest Meslek Faaliyetlerinde Gelir Gider Oranı...İlginç..

Aynı konuda, %50 oranı aşıldığı için bir meslek mensubunun defterlerini incelemeye aldılar.
 
Ynt: Serbest Meslek Faaliyetlerinde Gelir Gider Oranı...İlginç..

Merhaba ;

Maliyenin yaptığı gözdağı vermekten başka birşey olamaz.

Ama firma yetkilisinin ( özellikle serbest meslek ) birden fazla yıl gelirinden fazla gideri oluyor ise maliyeden önce kendi kendini incelemeye alması gerekir diye düşünüyorum.
 
Ynt: Serbest Meslek Faaliyetlerinde Gelir Gider Oranı...İlginç..

Bizzat kendi beyannamemde bu olayı tehditle yaşadım. Mahsuplarımı yapmayacaklarını incelemeye alacaklarını söylediler. İlk yıllık beyanım üstelik. Odamızın bu konuda vergi daireleri ile el sıkıştığını söylediler. Odam kabul ettikten sonra ben ne yapabilirim ki dedim. ???
Beyannamemi düzelttirdiler. Gelirimin %65 i kadar giderimi kabul ettiler. Düzeltme beyanı verdim. Şuan geçici vergilerim KDV ve gelir vergim birbirini tutmuyor ama mahsuplarım tıkır tıkır yapılıyor.
İlerde ne olur bilmiyorum. Sanki dağ başı gibi bende mücadele etmekten çok yoruldum. Meslekdaşlarım ve odamda yardımcı olmadı. Bende itaat ediyorum.
 
Ynt: Serbest Meslek Faaliyetlerinde Gelir Gider Oranı...İlginç..

aynı uygulama oda gelirleri içinde olursa durum değişir. aslında odalarıda serbest meslek faaliyetli kapsamına alıp hareket etmek sorunu kökten çözebilir.:)
 
Ynt: Serbest Meslek Faaliyetlerinde Gelir Gider Oranı...İlginç..

Neden defterlerinizi incelemeye alırız dediklerinde geri adım atıyorsunuz.Verin incelesinler
serbest meslekte kanunen belirlenmiş bir kar marjı mı var ?
Hangi Kanuna göre giderlerininzi kabul etmiyorlar ? yok öyleeee...

Ben aklanmak için defterlerim incelensin diye maliye yalvarmış kendimi zorla incelemeye sokmuştum.
Elimi öptürdüm ve çıktım.

" EN ETKİLİ VERGİ GÜVENLİK ÖNLEMİ DÜRÜST BİR MUHASEBECİDİR "
 
Ynt: Serbest Meslek Faaliyetlerinde Gelir Gider Oranı...İlginç..

Sayın basar03.Defterleri inceletme konusunda tedirginlik yaşamıyorum.Göğsümü gere gere tüm firmalarımın defterlerini incelettirebilirim.Sadece bilmeyen arkadaşlara uyarı ve hatırlatmak adına paylaştım..Burada defterini incelettirme konusunda çekinecek bir meslektaşım olacağını da sanmıyorum.Yoksa tabiki gerekirse incelettiririm.Hatta defter inceletmek hem firma için muhasebenin sağlamlığı için bir artı da olabilir.Saygılar..
 
Sayın Arkadaşlar,

bu konu birkaç gün önce benzer bir başlık altında yazılmıştı. Admin'lerimiz her iki konuyu birleştirebilirlerse bir hayli yorum vardı. Ancak kısaca, öyle orana göre karar veriliyorsa defter tutmaya ne gerek var. Kestiğimiz faturalara göre oranlayıp verelim vergiyi bitsin. Birçok serbest meslek mensubuna ayırımsız vergi daireleri tarafından tek tip biraz da tehditkar mektuplar yazıldığını biliyorum. Ki olacak iş değil.
 
Bu oran vd nin mük. incelemeye alıp almama konusundaki risk oranıdır. Eğer tüm gelir gider kayıtlarınız vergi kanunlarına uygunsa ve kayıtdığı gelir elde etmiyorsanız istedikleri kadar incelesinler kanunen yapabilecekleri bir şey yoktur. Ancak iade talebi gibi isteklerinizi sürüncemeye bırakma gibi gayriyasal uygulama olabilir.
 
Bu oran vd nin mük. incelemeye alıp almama konusundaki risk oranıdır. Eğer tüm gelir gider kayıtlarınız vergi kanunlarına uygunsa ve kayıtdığı gelir elde etmiyorsanız istedikleri kadar incelesinler kanunen yapabilecekleri bir şey yoktur. Ancak iade talebi gibi isteklerinizi sürüncemeye bırakma gibi gayriyasal uygulama olabilir.

Sayın merkür2,

Yapmayın böyle bir şey olma olasılığı olabilir mi ? Kar/Zarar Ticaretin ayrılmaz parçasıdır, durum böyle ise hangi meslek gurubu için bu oranın uygun olduğunu söyleyebilirsiniz ki. Gerçek bu olursa Gelir/Kurumlar beyannamelerinin altında karın kıyaslanacağı bir oran bölümü olur altında gelir beyan edemezsiniz. Hangi yasa ile olabilir ki.

Örnek Yıllarca uçak biletlerinde acentelere verilen kar oranı % 7 oldu şimdi ise tutar ne olursa olsun sabit hizmet bedeli var, ne yapsın bu adamlar. Kapatıp gitsinler.

Vergi dairelerinin şu kontrolü yapma inceleme şansları var ki tek itiraz etmeyeceğim şey bu olabilir. Yaşam standardınız ve beyan ettiğiniz gelir arasında fark varsa bunu oran filan sorgulamadan incelemeye alabilir. Gerisini geçin.
 
Selamlar
Aslında merkur2'nin söyledikleri çokta yanlış değil..Biz her ne kadar bunun saçma olduğunu ileri sürsekte,dairenin tutumu böyle..Olayı belli bir orana endekslemişler.Üstünde olanları çağırıp izah istiyorlar.Kendine güvenen belge incelemesi yaptırır,güvenmeyen veya uğraşmak istemeyen düzeltme verir.
Biz ne kadar aksini iddia etsekte yapılan budur..Vergi daireside bu tutumundan vazgeçmiyor..
 
Sayın twolf,

Vergi Dairelerinin buna benzer uygulamalar yaptığını hatta mükelleflere yazılar yazıp aba altından sopa gösterdiklerini biliyorum. Kendilerine göre kriterler de uygulayabilirler, benim sayın merkür2'ye itirazım bunu sanki bir kuralmış gibi yansıtıyor olması. Üstelik de risk oranıdır diye ifade etmesi. Buna olmaz derim. Üstelik de halen ülkede böyle bir değil net brüt kar oranının bulunmadığını bilmemize rağmen. Hangi iş kolu hangi meslek için bunu tesis edebilirsiniz ki. Ve ne yazık ki bu tür olaylardan da sonuç elde ettiklerinden mükellefler de doğru dahi olsa beyanları bu tehdide kanıp ödemeleri de yapmalarıdır.
 
Risk oranı imiş, bunu haklı gören arkadaşlara sormak istiorum; siz bir aylık tahsilatınız neticesinde (bütün masraflarınız, yeme içme ev gıda vs vs vs) ödedikten sonra artı değer olarak %35 i cebinize koyabiliyor musunuz?
eğer koyabiliyorum diyen varsa, versin bana %35i temiz, buyursun büronun anahtarlarını..
 
Son düzenleme:
Afedersiniz ama ben yanlış anlaşıldım galiba..Sanki bu uygulamayı savunduğum şeklinde bir algı oluştu..Böyle birşey yok..Birşeyi savunuyor değilim..Ortada doğru veya yanlış yapılan bir uygulama var..Onu anlatmaya çalıştım. Savunmanızı bana değil,böyle bir durumda gidip daireye yapacaksınız :)
 
Sayın twolf,

Savunduğunuzu düşünmedim zaten olsa söylerdim, sadece sayın merkür2 nin söylemine siz de "endekslemişler" dediğiniz için itiraz ettim. Doğrusu savunsanız yada savunduğunuzu hissetsem mesleğinize ihanet ediyorsunuz derdim.
 
... Eğer tüm gelir gider kayıtlarınız vergi kanunlarına uygunsa ve kayıtdışı gelir elde etmiyorsanız istedikleri kadar incelesinler kanunen yapabilecekleri bir şey yoktur. ...
Yazımın bu kısmı neden görmezden geliniyor?
Lise mezunundan maliyeye memur alınırsa, bilanço vs ne olduğunu bilmeyen kişilere tepedekilerde xx diye basit saçma sapan bir kural verip uyuyorsa geç uymuyorsa incele (aba altından sopa) derler.
 
"kayıtdışı gelir elde etmiyorsanız istedikleri kadar incelesinler kanunen yapabilecekleri bir şey yoktur. ..." öyle değil sayın merkür2, kayıtdışı gelirinizden değil, kabul etmedikleri giderlerden yakalıyorlar sizi.. örneğin bir defasında v.d. şefi çağırıp "burada giyim giderleriniz var, bunları çıkartın mahsubunuzu yapalım" diyor, özelge götürüyorum mırın kırın ediyorlar, zorla kabul ettiriyorum. ayrıca bunu gibi kayda alamadığımız bir sürü giderlerimiz var.. siz defterlerinizi ne kadar 4/4 lük tutsanızda inceleme memuru kafaya koyduktan sonra illaki ufacık birşey bulur çıkarır.. 28 yıllık muhasebecilik tecrübemle sabittir.
 
Son düzenleme:
Üst