fonradar

Sermaye artırımı ve hisse satışı

Üyelik
31 Mar 2007
Mesajlar
34
herkese kolay gelsin
Bir AŞ geçmiş yıllar karları yaklaşık 14 000 000 TL (2007 yılından sonraki toplam) bunu sermayeye eklemek istiyoruz sermayemiz 1 464 000 TL
kuruluş 05 06 1990 bu artırımı yaptıktan sonra da şirket hisselerini 30 000 000 TL gibi bir rakama satarsak hissedarlara ve şirkete ne gibi vergi yükü getirir koşulları hesaplayışı vs...
yardımcı olursanız çok sevinirim
 
Ynt: sermaye artırımı ve hisse satışı

Sermaye arttırımı yaptıktan sonra her sermayeniz 15.464.000.-TL olacak. Ortaklara bedelsiz hisse senedi vereceksiniz. Bu durumda 258 Nolu GVK Genel Tebliğindeki açıklamalara bakmak gerekecek;

?Bu durumda, mirasçılara veraset yoluyla intikal eden hisse senedi ve tahviller ölüm tarihinde, diğer suretle vuku bulan bedelsiz intikallerde ise bu kıymetler hukuken iktisap edildiği tarihte elde edilmiş kabul edilecek ve söz konusu kıymetlerin alış bedeli olarak da miras bırakanın ölümü veya hukuki iktisabın gerçekleştiği tarihteki borsa rayici, borsaya kayıtlı olmayanlar için ise bu tarihteki emsal bedeli esas alınacaktır."

Ortaklar elde ettikleri bedelsiz hisse senetlerini 2 yıl geçmeden satarlarsa satış bedeli ile intikalin gerçekleştiği tarihteki emsal bedel arasındaki tutar GVK.mük.md.80/1'e göre değer artış kazancı olarak vergilendirme yapılacaktır.

Örneğin şirketin %5o paylı ortağı sermaye arttırımından sonra Nisan/2012'de elde ettiği emsal bedeli 7.000.000.-TL(14/2) olan hisse senetlerini Nisan/2013'te 15.000.000.-TL'te(30/2) satmışsa 8.000.000.-TL tutarında değer artış kazancı elde etmiş olacaktır. Diğer taraftan bu açıklamalarımın gerçek kişi ortaklar için olduğunu da hatırlatmam lazım.
 
Ynt: Sermaye artırımı ve hisse satışı

koraykarakaya ' Alıntı:
Ortaklar elde ettikleri bedelsiz hisse senetlerini 2 yıl geçmeden satarlarsa satış bedeli ile intikalin gerçekleştiği tarihteki emsal bedel arasındaki tutar GVK.mük.md.80/1'e göre değer artış kazancı olarak vergilendirme yapılacaktır.

Koray Bey, yukarıda belirtti ancak üzerinden geçmekde fayda var. Hisse senedinin basılarak ortağa verilmesi veya geçiçi ilmuhaber çıkarılması halinde istisna vardır.
 
Ynt: Sermaye artırımı ve hisse satışı

Hisse senedi veya geçici ilmuhaber çıkarılmadığı sürece, hisse ne zaman satılırsa satılsın değer artış kazancı vardır. Hisse senedi veya geçici ilmuhaber çıkarılmışsa ancak 2 yıldan sonra satılması halinde değer artış kazancı hesaplanmayacaktır.
 
Ynt: Sermaye artırımı ve hisse satışı

GVK. Mükerrer Madde.80/1 de hisse senedinden bahsetmektedir. Hisse senedi veya geçici ilmuhaber çıkarılmamışsa 80/4. madde " Ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar...
 
Ynt: Sermaye artırımı ve hisse satışı

ANONİM ŞİRKETLERDE HİSSE BASTIRMANIN AVANTAJI

ÇOK kişinin haberi olmadığı için, anonim şirketlerin büyük kısmı hisse senedi bastırmıyor.

Ülkemizdeki anonim şirketlerin, yüzde 99'u aile şirketi. Bu şirketlerin, adı anonim şirket ama yönetimi şahıs firması gibi.

Bir kişi bilemediniz iki kişi şirkette söz sahibi. Yönetim kurulu toplantıları genellikle yapılmıyor. Zorunlu bazı kararlar deftere yazılıyor ve imzalattırılıyor. Yönetim Kurulu üyeleri de; eş, çocuk, anne, baba, kayınbirader, kayınpeder, baldız, bacanak vs...

Bu arada, ortaklık yapısı veya yönetim kurulu nasıl oluşursa oluşsun, kurumsallaşmış ya da kurumsallaşma yolunda olanlar da dahil, tüm anonim şirketleri ilgilendiren ortak bir konu var. O da, hisse senedi bastırmak.

Anonim şirketler, hisse senedi bastırmak zorunda olmadığından, her 100 anonim şirketin 99'unun hisse senedi de yok!..

HİSSE SENEDİ ÖNEMLİ

Vergi yasalarında yer alan bazı hükümler, anonim şirketlerin hisse senedi bastırmasını gerektiriyor. Daha doğrusu, hisse senedi bastırmanın çok önemli bir"vergi avantajı" var. Anonim şirket ortağı olanlar, eğer "şirketin hisse senetleri varsa" ve bu hisse senetlerini iktisap (edinme) tarihinden itibaren "İKİ YIL" geçtikten sonra satarlarsa, satıştan doğan kazanç, tutarı ne olursa olsun gelir vergisine tabi tutulmaz.

Anonim şirketin hisse senedi bastırılmamışsa, hisse satışından doğan kazanç, (iktisap tarihinden itibaren kaç yıl geçerse geçsin) gelir vergisine tabi tutulur (Gelir Vergisi Kanunu Mükerrer Md.80/1). Bu nedenle, biran önce hisse senedi bastırmak gerekiyor.

Hisse senedi bastırmak için, herhangi bir kurumdan örneğin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, SPK ya da Ticaret Odasından izin almaya gerek yok.Düğün davetiyesi bastırır gibi, matbaaya gidiyorsunuz. Klasördeki örneklerden birini beğenip bastırıyorsunuz. Anonim şirketin yönetim kurulu başkanı ve bir üyesi, hisse senetlerini imzalıyor. Ardından ortaklara imza karşılığı teslim ediliyor.

UYGULAMA NE ZAMAN BAŞLADI?

Çok kişinin farkında olmadığı yukarıda açıklanan uygulama, 1 Ocak 1999'dan itibaren yürürlüğe girdi. Gelir Vergisi Yasası'nın, konu ile ilgili maddelerinde daha önce "hisse senedi" deyimi yer almıyordu. Son olarak 24 Nisan 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4842 sayılı Kanunun sekizinci maddesiyle yapılan değişiklikle, (borsada işlem görmeyen) hisse senetlerinin iktisap tarihinden başlayarak bir yıldan fazla elde tutulduktan sonra elden çıkarılması halinde, bundan doğan kazancın vergilendirilmeyeceği belirtildi. Burada sözü edilen bir yıllık süre, 5281 sayılı Kanunla 1 Ocak 2006'dan itibaren 2 yıla çıkartıldı (GVK Mükerrer Md. 80/1).

Bu duruma göre, hisse senetlerinin iktisap tarihinden başlayarak "iki yıl geçtikten sonra" elden çıkarılması halinde, bundan doğan kazanç vergiye tabi olmayacak.

Ancak, anonim şirket hisse senedi bastırmamışsa yani hisse senedi yoksa, hisse satışı iki yıl geçtikten sonra da yapılsa, bundan doğan kazanç "Değer artışı kazancı" olarak, gelir vergisine tabi tutulacak.

Yukarıdaki açıklamalardan da fark edileceği gibi, anonim şirketlerin biran önce hisse senedi bastırmalarında yarar var.


S.KIZILOT
 
Ynt: Sermaye artırımı ve hisse satışı

Mohicans,tuna 07 ve bülent249 katkılarınız için teşekkür ederim. Ben nedense nasıl olsa hisse senedi bastırılmıştır diye ayrıca belirtmedim, ama elbette bastırılmaması durumunda ne olur onu da söylemek gerekirdi.
 
Ynt: Sermaye artırımı ve hisse satışı

Sayın Koray bey

Kendinize haksızlık etmeyin.Böyle bir konuya cevap verirken onuda düşüneyim yazayım bunuda düşüneyim yazayım
diye düşünmeyin.zaten konuyu yeterince açıklamışsınız.Sağolsun diğer arkadaşlarımız da konuya katkı yapmışlar ve konu aydınlanmış

Bence hepinizin eline sağlık !!!!
 
Üst