Sermaye Arttırımı Hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tekin_64
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
arkadaşalar şirket sermayesi 500.000 tl
bir ihaleye katılacağız ama sermaye en az 3.125.000 tl olmalı.
2 ortak var hisse oranları %50. bankaya ne kadar yatırmamız gerekiyor.Sadece nakit para mı yatırmmalıyız teminat mektubu olmazmı.
şimdiden ilginize teşekkür ederim

Öncelikle öncesinde ödenmemiş sermaye borcu varsa bu karşılanmalıdır. Ondan sonra aradaki fark olan 2.625.000-TL nin 1/4 olan 656.250-TL nakit olarak banka kanalı ile bloke edilip tescil edilecek. Nakit olmayan unsur olarak sadece ayni sermaye geçerlidir.

+
Geçmiş yıl karları veya Ortaklara Borçlar tutarı varsa bunları da sermayeye dahil edebilirsiniz.

Arkadaşlar son TTK düzenlemesinden sonra ortaklara borçlar hesabının sermaye artırımında kullanılmasıyla ilgili karar örneği varmı elinizde.Sermaye taahhüdü açıklamasını nasıl yazıyorsunuz?
Birde oda'dan yapılan açıklama da hazırlanacak smmm raporunda,özkaynaklar varlığını yitirmişse,hesaplama tablosu yapılarak gösterilmelidir,diyor.
Son aylarda bu tip artırım yapan arkadaşlar varsa,karar örneği ve (varsa) hesaplama tablosu örneğini paylaşabilirlerse çok memnun olurum.
Şimdiden teşekkür ederim.
Saygılar

Sevgili Tahsin,

Karar şekillerinde değişiklik yok. Ancak sermaye arttırımı rapor ve prosedürleri değişti. Yeni TTK çerçevesinde prosedür ve özellikle tespit raporu bambaşka bir hal aldı.

Kevork üstadım selamlar.
Tşk.ederim,evet,kararda değişiklik yokmuş.Dün detaylı bir rapor çalışması yaptım.Tabi doğruluğundan pek emin değilim ama doğru olduğunu sanıyorum.
Oda sitesinde yapılan açıklamaya göre,ortaklara borçlar hesabının nakdi borçlanma nedeniyle oluştuğuna,önceki sermayenin tamamının ödendiğine,sermayenin karşılıksız kalıp kalmadığına ve özvarlığın değerinin korunup korunmadığına dair bazı hesaplama tabloları düzenledim ve rakamsal olarakta açıkladım.Rakamların doğruluğundan eminim de odanın istediği türden bir rapor olmuş mudur,ondan emin değilim.Gerekirse odaya gidip görümeyi düşünüyorum.Fakat bu arada kafama takılan bir husus daha var.Şöyle ki;
henüz 2014 kurumlar beyanı ve bilanço onaylanmadı.Fakat bilanço hazır.ve ben,hazırladığım verileri,bu bilançoya göre düzenledim.Gerekirse karar eşliğinde kaşe(mühür) ve imzam ile bu bilanço örneğini de eklemeyi düşünüyorum.Zira bilanço onaylanmadığından beyanı verin,bilanço onaylansın,öyle gelin diyebilirler.beyanı onaylamadan yapmaya çalışacağım ama kabul edilir mi ondan endişeliyim açıkcası.Bunu da gidip görüşmek lazım.

Ayrıca bende özkaynaklar (geçmiş yıl zararı sebebiyle) eksi bakiye vermekte,sermaye karşılıksız kalmakta ve dolayısıyla özvarlıkta değerini koruyamamaktadır.
Tekrar teşekkür ederim.
Saygılar

Son düzenleme:
-Bilançonun vergi dairesi tarafından onaylanmasına gerek yok. Onaysızı da kabul ediliyor.

Bilançoda onay isteyip istemeyeceklerine bir şey diyemem ama eğer bilanço vereceksniz dv ödemeyi unutmayın.

Siz istediğiniz tarih itibari ile bilançonuzu çıkarın ve rapora ekleyin, ne onay ne de damga vergisi istenmez.
Çıkardığınız bilançonun tarihi en fazla üç aylık olmalıdır, fazla olursa geri iade ederler.

Sayın Arkadaşlar,

Sermaye arttırımı ile ilgili olarak yapılan tespit için bilanço gerekmiyor (bilançoya veya bir mizana ihtiyacı olan sadece SMM veya YMM ki bunu dosyasına alacaktır) , o yüzden bir süre de yok damga vergisi de. Yapılan tespit ve rapor dispozisyonu tamamen değiştiği için sicilin böyle bir talebi de yok. Sadece yapılan genel kurulun 3 ay içinde tescil edilmesi gerekiyor aksi takdirde tüm işlemler hükümsüz kalıyor.

Devlet kurumları hatta alt birimleri arasında o kadar fark oluyor ki birinin istediğini bir diğeri istemeyebiliyor. (Maalesef işinizin görünmesi için ayıya...)
Bilançonun hazırlanıp yetkililerince imzalanması, resmi daire ve bankalara ibraz edilmesi ile dv doğar. (burada kanunda yazım hatası yapılmış "ve" kelimesi değil "veya" kelimesi kullanılması gerekirdi.) TDK "ve" için "1. bağlaç İki kelime veya iki cümle arasına girerek aralarında bir bağ olduğunu anlatan söz" olarak tanımlamakta. Buna göre bilançodan dv alınabilmesi için hem resmi daire hemde bankaya birlikte sunulması anlamı çıkmakta.:)

Valla arkadaşlar,yarın tescile vereceğim.Ben ekine imzaladığım bilançoyu ekleyeyim de varsın onlar çöpe atsınlar..Fazlamız olsun,eksiğimiz olmasın :)

Selamlar
Sermaye tescil işlemini yaptırdım arkadaşlar.Bilanço vs.istenmiyor.Karar ve rapor yeterli.(tabi smmm faaliyet belgesini eklemeyi unutmayın) Rapor,evet biraz detaylandırılmış. Önceki raporlar gibi,sade değil maalesef.
Bilginize,
Saygılar