Sevk İrsaliyesi ve İrsaliyeli Fatura

AyAşAr

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
653
Konum
ank
Hem sevk irsaliyesi Hem de irsaliyeli fatura ikisi aynı anda kullanılarbilirmi ?
teşekürler..
 
Merhaba ;


Konu ile ilgili olarak ;

232 sıra nolu VUK tebliğini

ve de yine işinize yarayacağını düşündüğüm bir özelgeyi paylaşmak istiyorum.

Kolay gelsin.

TARİH :14.11.2002
SAYI :B.07.4.DEF.0.34.20./VUK
KONU :Yıl içinde irsaliyeli fatura kullanmaya başlanılıp başlanılmayacağı Hk.

....
İLGİ : ... tarihli dilekçeniz.

İlgi dilekçenizde yıl içinde irsaliyeli fatura kullanmaya başlanılmasının mümkün olup olmadığı hususu sorulmuştur.

Bilindiği üzere 211 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde; sattıkları mallar dolayısıyla Vergi Usul Kanununun 231'nci maddesinin 5 numaralı bendinin mükelleflere tanıdığı, malın tesliminden itibaren faturanın on gün içinde düzenlenmesi imkanından vazgeçerek bu yükümlülüğü derhal yerine getirmek isteyen mükelleflere fatura ve sevk irsaliyesini ayrı ayrı düzenlemeksizin diledikleri takdirde, bu tebliğ esaslarına uygun olarak “irsaliyeli fatura” adı altında tek bir belge düzenleme ve kullanma imkanı tanınmış ve buna ilişkin esaslar bentler halinde sayılmış olup, f bendinde; işlerinin gereği irsaliyeli fatura uygulamasından yararlanmak isteyen mükellefler, “irsaliyeli fatura” uygulamasına geçecekleri hesap döneminden önce anlaşmalı matbaalara “irsaliyeli fatura”yı bastırmaları gerekmektedir. “irsaliyeli fatura” uygulamasından hesap dönemi itibariyle yararlanılacak; …“irsaliyeli fatura” uygulamasına hesap dönemi içinde geçilmez, kesinlikle hesap dönemi başında geçilmesi gerekir açıklaması yer almıştır.

Öte yandan 232 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde ise

"Mükellefler, faaliyetleriyle ilgili olarak irsaliyeli fatura kullanmalarının yanı sıra, bundan böyle fatura ve sevk irsaliyesini ayrı ayrı da kullanabileceklerdir.

Satılan malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcı tarafından irsaliyeli fatura düzenlenebileceği gibi ayrı ayrı fatura ve sevk irsaliyesi düzenleyebilecektir. İrsaliyeli fatura düzenlenmesi halinde ayrıca sevk irsaliyesi aranmayacaktır."

denilmektedir.

Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, şirketinizin yıl içerisinde irsaliyeli fatura kullanmaya başlaması mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
SAYIN MUHASEBE

öncelikler verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim
bizim şubelerimiz var .
mamül üretiyoruz fason işletmelere malı gönderdiğimiz zaman israliye kesmemiz gerekiyor .burda irsaliyeli fatura nasıl kullanılacak
faturayı kullandığımız taktirde gelir kaydetmemiz gerekecek ama biz o malı tekrar fason firmasından alıyoruz.
teşeküürler
 
Sayın AyAşAr
VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO:232)
Mükellefler, faaliyetleriyle ilgili olarak irsaliyeli fatura kullanmalarının yanısıra, bundan böyle fatura ve sevk irsaliyesini ayrı ayrı da kullanabileceklerdir.

Fatura ve sevk irsaliyesi ayrı ayrı kullanabilirsiniz.
Fason işletmelere hazırlanması için malları gönderdiğiniz zaman şerh düşeceksiniz ayrıca fatura kesmeyeceksiniz ve fason işi yapan yer size işçilik faturası kesecek.Ayrıca şubelerinize malları gönderirken (şube transferi) olduğunu belirteceksiniz.
 

Benzer konular

Üst