Sgk Teşvikleri

Üyelik
13 Haz 2017
Mesajlar
78
Konum
antalya
merhaba arkadaşlar

ssk nın 5510 ve 1687 teşviklerini işletme defterinde nasıl muhasebelendireceğiz.nasıl vergilendireceğiz.
dönem sonunda işletme hesabı özetine bir asgari ücretli işçi için ne kadar kanunen kabul edilmeyen gider yazmamız lazım.luca programı kullanıyoruz
ayrıca işçi mükellefin eşi ise bu kayıt nasıl olacak. eşi için ödenen her türlü para da kanunen kabul edilmeyen gider ya. ehm gider gösteremeueceğiz hem de teşvik nedeni ile gelir mi yazacağız.
teşekkür eder işlerinizde kolaylıklar hayatınız da sağlık ve mutluluklar dilerim
 
Ben luca kullanmıyorum ama, her program puantaj kayıtlarının yevmiye maddelerini yada gelir-gider kayıtlarını otomatik olarak kayıt eder zaten. Orada programlar genelde bir birine benzer mantıklar ile önce giderleri ayrı gider sütununa, teşvikleri de gelir sütununa kayıt yaparlar. Böylede olması gerekir.

Eş ve çocukları Sigortalı olarak gösteriyorsanız evet, bunlar Kkeg olması gerekiyor.
 
Merhaba
"ssk nın 5510 ve 1687 teşviklerini işletme defterinde nasıl muhasebelendireceğiz.nasıl vergilendireceğiz."
Bu konuda bildiğim kadarıyla çok net bir cevap yok.2 yöntemden birini tercih edeceksiniz.
* Birinci yöntem ücret tahakkuku yaparak ücret giderini tam girmek,karşılığında teşvikten gelen indirimleri diğer gelirler kaleminde göstermek.
** İkinci yöntem aynı şekilde tahakkuk yaparak ücret giderini belirlemek,bu giderden teşvik indirimlerini düşerek kalan tutarı ücret gideri olarak kaydetmek.
Bilanço defterlerinde birinci yöntem uygulanacağı kesin ancak işletme defterlerinde bildiğim kadarıyla tam bir netlik yok.her iki yöntemi de uygulayanlar var.

"dönem sonunda işletme hesabı özetine bir asgari ücretli işçi için ne kadar kanunen kabul edilmeyen gider yazmamız lazım"

Böyle bir kriter hiç yoktur.Aslında böyle bir uygulama bile çok çok hatalıdır.KKEG yazmakla; primini ve vergisini ödüyorum,her türlü sosyal haktan faydalandırıyorum,ama gider olarak kabul etmiyorum demek istiyorsunuz.yani bunu demek, gerçekte işçi çalışmıyor ben çalıştı gösteriyorum demekle aynı şeydir.
Hatta SSK'nın amacı da bunu diyenlerin peşine düşüp tesbit etmek ve cezalandırmaktır.Sizde resmen bunu yaparak davet etmiş olursunuz.Özetle bu giderleri KKEG yazmak hiçbir savunma sebebi olarak kullanılamaz.

"luca programı kullanıyoruz"
Program hiç farketmez.Hangi programı kullanırsanız kullanın kayıt mantığı aynıdır.Nereye kaydetmeniz gerektiğini biliyorsanız temelde her program aynıdır.Şayet tahakkuk-beyanname entegrasyonunu soruyorsanız o ayrı bir konudur.Onda da Luca'da bu konuda uzman birinden destek almalısınız.

"ayrıca işçi mükellefin eşi ise bu kayıt nasıl olacak. eşi için ödenen her türlü para da kanunen kabul edilmeyen gider ya. ehm gider gösteremeueceğiz hem de teşvik nedeni ile gelir mi yazacağız."
Devlet mükellefe böyle bir hak vermemiş.Eş için ödenen para KKEG'dir diye bir kural yok.Şayet çalışan eş yada çocuk olsa bile o kişi gerçekten o işyerinde çalışıyorsa,çalışma karşılığı ücretide banka hesabına yatırılıyorsa pekâla resmi giderdir.
Eğer işyerinde, eş yada çocuk herhangi bir ücret almadan çalışıyorsa sigortalı olmamaları gerekir.
5510 sayılı kanunun 6.maddesinde sigortalı sayılmayan kişiler arasında "işverenin işyerinde ücretsiz çalışan eşi" de sayılmıştır.
Dolayısıyla ileride hiçbir sorun yaşamak istemiyorsanız;bu kişiler ücret alıyorsa sigortalı olacaklar,maaşlar bankadan yatırılacak ve istendiği anda bu belgeler ibraz edilecek ve haliyle de ödenen ücretler işletme defterine kanuni gider olarak kaydedilebilecektir.Bunlar dışında KKEG yapmak, hiç bir şekilde kurtarıcı bir uygulama olmayacağı gibi,ileride yapılabilecek herhangi bir olumsuz tesbitte bu çalışmışlıklarda silinebilecektir.
 
Sevgili Tahsin,

"ayrıca işçi mükellefin eşi ise bu kayıt nasıl olacak. eşi için ödenen her türlü para da kanunen kabul edilmeyen gider ya. ehm gider gösteremeueceğiz hem de teşvik nedeni ile gelir mi yazacağız."

"Devlet mükellefe böyle bir hak vermemiş.Eş için ödenen para KKEG'dir diye bir kural yok.Şayet çalışan eş yada çocuk olsa bile o kişi gerçekten o işyerinde çalışıyorsa,çalışma karşılığı ücretide banka hesabına yatırılıyorsa pekâla resmi giderdir.
Eğer işyerinde, eş yada çocuk herhangi bir ücret almadan çalışıyorsa sigortalı olmamaları gerekir.
5510 sayılı kanunun 6.maddesinde sigortalı sayılmayan kişiler arasında "işverenin işyerinde ücretsiz çalışan eşi" de sayılmıştır.
Dolayısıyla ileride hiçbir sorun yaşamak istemiyorsanız;bu kişiler ücret alıyorsa sigortalı olacaklar,maaşlar bankadan yatırılacak ve istendiği anda bu belgeler ibraz edilecek ve haliyle de ödenen ücretler işletme defterine kanuni gider olarak kaydedilebilecektir.Bunlar dışında KKEG yapmak, hiç bir şekilde kurtarıcı bir uygulama olmayacağı gibi,ileride yapılabilecek herhangi bir olumsuz tesbitte bu çalışmışlıklarda silinebilecektir."


Gelir Vergisi Kanunu Madde 41.

GİDER KABUL EDİLMİYEN ÖDEMELER
Aşağıda yazılı ödemelerin gider olarak indirilmesi kabul olunmaz:

1. Teşebbüs sahibi ile eşinin ve çocuklarının işletmeden çektikleri paralar veya aynen aldıkları sair değerler (Aynen alınan değerler emsal bedeli ile değerlenerek teşebbüs sahibinin çektiklerine ilave olunur.)

2. Teşebbüs sahibinin kendisine, eşine, küçük çocuklarına işletmeden ödenen aylıklar, ücretler, ikramiyeler, komüsyonlar ve tazminatlar;

3. Teşebbüs sahibinin işletmeye koyduğu sermaye için yürütülecek faizler;

4. Teşebbüs sahibinin, eşinin ve küçük çocuklarının işletmede cari hesap veya diğer şekillerdeki alacakları üzerinden yürütülecek faizler;

..........

Beyan konusunda ise İşletme Defteri Özetlerinde KKEG'ler dönem giderleri içinden tenzil edilerek Beyannamedeki özet alanına yansıtılır, ayrıca bir KKEG kulakçığı bulunmamaktadır.


Dikkat edilmesi gereken önemli şey ayrıca işletme defteri değil sadece, bilanço da olsa bu kuralın geçerli olduğudur.

Madde 41'in tamamının gözden geçirilmesini tavsiye ederim.
 
Son düzenleme:
Eş ve çocukların ücretlerinin gider kayıt edilmemesi konusuna bende de var aynı durum, mantıklı değil ancak, Kevork üstadın alıntı yaptığı madde buna zorunlu tutuyor seni...
 
Evet mantıksız bir durum aslında.Fiilen çalışıyor,ücretini de resmi kanaldan alıyor,primini de ödüyor ama devlet diyor ki kabul etmiyorum.Saçma.
 

Benzer konular

Üst