Sigorta Acentesi

pardon1986

Katkı Sunan Üye
Üyelik
28 Eki 2013
Mesajlar
153
Konum
Tokat
Merhabalar. Sigorta acentesi olan bir şahıs firmamız var. Bu kişi kdv beyannamesinden muaf. Fakat şimdi faaliyet konusuna hububat toptan satışı da ekletmek istiyor. Sigorta acenteleri faaliyetleri dışında başka bir işle uğraşabilir mi?
 
Uğraşabilir diye düşünüyorum.
Ancak Kdv Beyannamesi mükellefiyeti açılacaktır, burada dikkat etmeniz gereken konu, Acentelik için yaptığınız gider/alışların Kdv'sini İndirim Konusu yapmamanız gerekir. Bunları gider olarak kayıt etmeniz gerekir, ticaretten kaynaklı alış ve satışların kdv'leri beyannameye dahil edilmelidir.
Burada bir diğer konuda, Sigorta için çektiğiniz Poliçe pos bilgileri Kdv beyannamesinde yazmadığı için yada satışlarınız ile pos cihaz bilgileri arasındaki farklardan dolayı sürekli izahat vermek zorunda kalırsınız.
 
teşekkürler. Zaten depo tutulacak faaliyetine o şekilde devam edecek. Sadece hububat la ilgili yaptığı alış ve satışlardaki kdv yi dikkate alacağız o zaman. Kredi kartı olayı da bir defa izahat yazarsak daha sorun çıkarmaz gibi geliyor
 
Gerçek veya tüzel kişi yetkili acentelerin başka faaliyet yasağı;
Sigorta Acenteleri Yönetmeliği
Ticarî Faaliyet Yasağı
Madde 26 - Hayat, hastalık, ferdi kaza sigortaları ve zorunlu sigortalarla sınırlı olarak yetki verilen sigorta acenteleri hariç olmak üzere, kendilerine sözleşme yapma veya prim tahsil etme yetkileri verilen sigorta acenteleri, sigorta acenteliği dışında başka bir ticari faaliyette bulunamazlar.
 
Sayın Arkadaşlar,

Memet Orhan bey yasa maddesini alıntılamış zaten. Sigorta ve Reasürans şirketleri ile Acenteler bu hizmetlerin dışında hiçbir ticari faaliyetle uğraşamazlar ve Sermaye miktarları da kendi yasalarınca düzenlenir TTK tarafından değil. Acenteler prim tahsilatı yapabilirler bunda da bir engel yok. Ancak internet üzerinden artık tahsilat işlemleri de doğrudan ana şirket adına yapılıyor bu imkanlar da yaratılmış durumda.
 
Yönetmelikte sınırlı yetkili acenteler ticari faaliyette bulunabilir diyor. Bizim acente prim tahsilatı da yapıyor. Yani tetkisi sınırlı değil. Alo maliyeyi aradım vuk açısından ticari faaliyette bulunabilir diyor ama acente yönetmeliği açısından muamma.
 
Selamlar
Elbetteki her kurum konuyu kendi ilgi alanında değerlendirecektir.VUK`a göre tabiki bir sorun yoktur.Ancak Sigorta Yönetmeliği burada sizin için bağlayıcıdır.TOBB la,reasürans birlğiyle ve de acentesi olduğunuz sigorta şirketiyle görüştüğünüzde gerekli cevabı mutlaka vereceklerdir.
 
Yönetmelikte sınırlı yetkili acenteler ticari faaliyette bulunabilir diyor. Bizim acente prim tahsilatı da yapıyor. Yani tetkisi sınırlı değil. Alo maliyeyi aradım vuk açısından ticari faaliyette bulunabilir diyor ama acente yönetmeliği açısından muamma.

Sayın pardon1986,

VUK vergisel düzenleme ve sistematiği anlatır "Ticari Faaliyetle ilgilenmez" bu cevabı verdilerse yanlış vermişler. Sınırlı acenteler ise ayrı bir konu onlar acente dahi değildirler aslında. Sigorta acenteleri "A" ve "B" tipi olarak ikiye ayrılırlar. A tipi olanlar poliçe düzenleme yetkisine sahiptirler diğerleri değil ancak ne olursa olsun başka hiçbir iş yapamazlar. Daha önce yazdık.
 

Benzer konular

Üst