Şirket Kredi Kartı Kullanımı

Ynt: Şirket Kredi Kartı Kullanımı

KREDİ KARTI İŞLEMLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

İşlet kredi kartını satış faaliyetinde tahsilat aracı olarak kullanabilir. Uygulamada bu tür alacaklar genelde 108 Diğer Hazır Değerler hesabında izlenmektedir. Ancak kredi kartından doğan alacakların 12 Ticari Alacaklar hesap sınıfında takip edilmesi THP?na daha uygun olacaktır. Bu alacaklar 123 Kredi Kartından Alacaklar adında ayrı bir hesapta takip edilebilir. Söz konusu satışlar taksitlendirildiğinde sonraki yıla ilişkin kredi kartından doğan ticari alacak, dönemsellik kavramı gereği duran varlık grubunda açılacak 223 Kredi Kartından Alacaklar hesabında takip edilmelidir.

Bazen işletmeler kendilerine ait bir kredi kartı çıkartmakta ve bunu bir ödeme aracı olarak kullanmaktadır. Kredi kartlarının ticari mal alışlarında ödeme aracı olarak kullanılması durumunda, karta ilişkin borç bankaya ödenmesi gereken bir borç olsa da ticari borç niteliğindedir. Bu borçlar 323 Kredi Kartından Borçlar/423 Kredi Kartından Borçlar hesaplarında takip edilmelidir.

Dönem sonunda kredi kartı işlemlerinden doğan vadeli alacak ve borçların da reeskonta tabi tutulması gerekmektedir.

İşletme aynı zamanda kredi kartını vadesi gelen bir borcunun finansmanında kullanabilir. Örneğin, bir borç senedi ödemesi veya herhangi bir fatura ödemesi kredi kartı ile yapılabilir. Bu durumda ilgili kredi kartıyla yapılan ödeme bankadan kullanılan bir kredi niteliğini taşır. Bu durumda kredi kartı borç tutarı 309 Diğer Mali Borçlar/409 Diğer Mali Borçlar hesaplarında izlenmelidir.



Bu konuda ayrıntılı bir makale Marmara Üniversitesi Muhasebe ve Finansman Araştırma ve Uygulama Dergisi: Analiz Dergisinin 16. sayısında çıkmıştır
 
Ynt: Şirket Kredi Kartı Kullanımı

koraykarakaya ' Alıntı:
Yapılan harcama kesinlikle bir ücret ödemesidir.(Temsil ve ağırlama gideri olmadığını varsayıyorum)

Bu durumda 25.TL bordroya intikal ettirilecek ancak bu tutarın 11.70.-TL'si GVK md.23/8 uyarınca vergiden müstesna olacaktır.Kalan 13.30.-TL ise ücret matrahına dahil edilecektir.

Diğer taraftan bu gider işin idame ettirilmesi ile ilgili olduğu için KDV'si indirim konusu yapılabilecektir.
Peki üstadım 13,30 TL yi net ücret olarak algılamalıyız?
 
Üst