fonradar

Şirket Kredi Kartı Kullanımı

Ynt: Şirket Kredi Kartı Kullanımı

nizam bey bizi aydınlatırmısınız kafamız karıştı

103 / 300 / 309 / 329

hangisi acaba ?

Adı üstünde kredi kartı, 300 Banka kredileri hesabında takip edilmelidir.Kredi kartı ile ATM makinalarından nakit çekmiş de olabilirsiniz!!! Şekil önemli değil sonuç olarak banka kredisidir..

puan uygulaması yönünden

198.01-Birikmiş Kredi Kartı Puanları
679.01-Diğer O.dışı Gelir ve Karlar

.........................................//...................................................

Biriken kredi kartı puanlarla alıveriş yapılırsa muhasebe kaydı ise ;(akaryakıt alınmış varsayalım)

.......................................//.......................................................

760.Pazarlama ve Satış Dağıtım Gideri

760.01.-Akaryakıt Gideri

191.01.-İndirilecek KDV (%18)

198.01-Birikmiş Kredi Kartı Puanları
.....................................//..........................................................

Ne söylememi istiyorsunuz.
Söyliyeceğimi daha önce söyledim. Şekli ne olursa lsun bu bir banka kredisidir.
Özün önceliği önemlidir. Niye başka türlü çözümler düşünüyor arkadaşlar anlamakta zorlanıyorum.
Kredi kartı bir banka enstürmanıdır. İhracat kredisi, kefalet k.k, akreditif , dövize endekli kredi, iştira, iskonto, vb birçok banka kredi enstürmanı sayabilirim.
Ancak bunların hepsi bankanın sizin namınıza ödeme yapması , daha sonra da sizin bankaya geri ödemeniz esasına dayanır.
Bu bir mevduat değildir. (tevdi edilen yatırılan, deposit )

300 BANKA KREDİLERİ
Anlaşmalar gereğince bankalardan ve diğer finans kuruluşlarından . sağlanan açık, senet mukabili, emtia karşılığı krediler, akreditif kredileri, ihracat kredileri gibi bütün kısa vadeli krediler bu hesapta takip edilir.

309 DİĞER MALİ BORÇLAR
Yukarıdaki kalemlerin hiçbirine girmeyen diğer mali borçların izlendiği hesaptır.

Kredi Kartı borcu her ay olacak diye bir şart yok, limitiniz dahilinde borçlanır ve son ödeme tarihinde ödersiniz. Ödemezseniz de bir sonraki ay ödemediğiniz tutar KREDİLENDİLİR yani faiz tahakkuk eder..

Bu açıdan değerlendirince, kredi kartını kullanmaya başladığınızda aslında kredi almış olmuyorsunuz (bildiğimiz anapara+faiz şeklindeki), verilen bir hakkı kullanıyorsunuz zamanında öderseniz de KREDİLENDİRİLMİYORSUNUZ.. bu yönüyle 300 banka kredileri hesabının mantalitesinden biraz farklı.. Bu yüzden ben 309 diyorum..
300 de tutan da çok büyük GÜNAH işlemiş olmaz :)

Saygılarımla ..

Kredi kartı ile ATM makinalarından nakit çekmiş de olabilirsiniz!!! Şekil önemli değil sonuç olarak banka kredisidir..

309 hesapa işlenmesi durumunda kredi verenler açısından günah işlemiş olursunuz...
Merkez bankası memzuç ları ile hesaplarınız tutmaz,hayırdır diye sorarlar..izah gerekir.

(Kredi Kartı borcu her ay olacak diye bir şart yok, limitiniz dahilinde borçlanır ve son ödeme tarihinde ödersiniz. Ödemezseniz de bir sonraki ay ödemediğiniz tutar KREDİLENDİLİR yani faiz tahakkuk eder.. )

Bu ifade doğru değildir.

Kredi kartının kullanılış amacına aykırıdır.
Kredi kartı ile siz alışveriş yaptığınız zaman üye işyerine banka tarafından sizden tahsilat yapılmadan ödeme yapılır.

309 Hesap mali borçlar altında ama Bankacılık sistemi dışında temin edilen krediler varsa (Örneğin yurt dışı) izlenmesi için daha uygun görünüyor.

Benim kişisel tercihim 300 ana hesap altında tali hesap açarak izlemektir. 309 da çok aykırı değil ama , 103/127 hesaplar tamamen hatalıdır.

Nizam bey,
Kredi kartını kullanmazsanız kredi kartı borcunuz olur mu ?
Benim kullanmadığım şahsi kredi kartım ile çalıştığım şirketin kullanılmayan kredi kartlarının borcu olmuyor! Bu bakımdan söylediğim ifadenin YANLIŞ bir yanı yok!!!
Son ödeme tarihini geçmediğiniz sürece aldığınız mal yada hizmetin "fatura/fiş" i üzerinde yazanın 1 ykr fazlasını ödemezsiniz.. Belki kredi kartının avantajlarından yaralandığınız için üyelik adı altında katılma/üyelik payı ödersiniz.. Ama bu da bankalarla anlaşma veya kullanım alışkanlığına göre yansıtılmayabiliyor..

Ben 309 kullanıyorum, hatta tanıdığım denetim şirketlerindeki meslekdaşlarımın nerdeyse hepsi aynı fikirde.. Sonuç tekdüzen'e muhalefet olmadığı sürece ve keyfiyetle hareket edilmediği sorun yoktur (bence)
300 ve 309 haricinde kullanılanlar Amerikayı yeniden keşfe çıkmak gibi birşeydir.. Bu bakımdan size katılıyorum ..

Saygılarımla..

Sn Tozkan

Elbette kredi kartı kullanılırsa kredi olur. Biz burda kullanılan kredi kartından söz ediyoruz.
Kredi kartı kullanılmaz ise yapılacak bir kayıt olur mu???????? :D

Kredi kartı için yapılan masraflar başka bir konudur. Finans giderleridir.
Bunun kredi ile ilgisi yoktur tabi.

Denetim şirketlerinden söz ediyorsunuz . Ancak bu bir tartışma ölçüsü değil. Bende ne denetim şirketleri biliyorum. (ismi lazım değil) en kıdemli patronları / üstadları bana danışır.

Ancak şimdiye kadar böyle bir savunma asla yapmadım.
Önemli olan doğruyu birlikte arayıp bulmaktır.

Benim yanıltıcı bulduğum ifade sizin" sonraki ay ödemediğiniz tutar KREDİLENDİLİR yani faiz tahakkuk eder" ifadenizdir.
Kredi kartı işlemiin özüne bakınız. Banka sizina dınıza birlerine ödeme yapıyormu yapmıyor mu?

Yani sizin cebinizden nakit çıkmadan daha sonra ödemek kaydı ilee alışveriş yapıyorsunuz. İşte kredinin özü budur.

3- KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR
30- MALİ BORÇLAR
300- BANKA KREDİLERİ
301-
302-
303- UZUN VADELİ KREDİLERİN ANAPARA
TAKSİTLERİ VE FAİZLERİ
304- TAHVİL ANAPARA BORÇ, TAKSİT VE FAİZLERİ
305- ÇIKARILMIŞ BONOLAR VE SENETLER
306- ÇIKARILMIŞ DİĞER MENKUL KIYMETLER
307-
308- MENKUL KIYMETLER İHRAÇ FARKI (-)
309- DİĞER MALİ BORÇLAR

Haklısınız.
Zaten 3 grup kodlu Kısa vadeli yabancı kaynaklarda yapılabilecek işlemler, sıralanarak hesaplara dağıtılmış (300/308)
Bunlardan birine işleminizi aitlendiremiyorsanız, 309 hesabını kullanabilirsiniz diyor hesap açıklamasında da.
Bu durumda Kredi kartının özelliklerine, niteliğine, kullanımına vs.. ayrıntısına girerek bir isim vermek gerekiyor.Burada da tartışmalar çoğalıyor.

Onun için dediğiniz gibi 3 hesap grubu altında olması nedeniyle 300 yada 309 hesabının arasında çok bir fark olmadığını düşünüyorum.

Fikir alışverişi ve cevaplar için herkese teşekkürler.
Kolay gelsin.

Nizam bey,
Konuyu dağıtmak istemiyorum, tartışmaya da gerek yok sanırım..
Düzeltme yaptığınız kısmı bu son mesajınızda net olarak belirtmişsiniz (teşekkürler ) (ayrıca aynı fikirdeyim.. sonraki ayın extresinde "faiz tahakkuk eder" ayrıca FAİZ bildirimi yapılmıyor ve ayrıca bir faiz ödemesi yapmıyoruz.. alışverişmiş gibi extremize yansıyor bir hizmet alımı gibi )
Keşke bir öncekinde "YANLIŞTIR" diye kestirip atmak yerine bu mesajınızdaki gibi bir cevap olsaydı.. Nihayetinde siz de ben de (ve buradaki birçok arkadaşımız) konunun özünü, uygulamasını ve faydalarını biliyoruz.. Maksat bilmeyenlere, çelişkide kalan meslekdaşlarımıza katkımız olsun..

Kredi kartı ile borçlanmak bana göre ARIZİ bir borçlanma çeşidi ve her zaman da FAİZ ile muhatap olunmayacak bir işlem..

Sonuçta tabiki bir borç, fakat "anapara+faizden" oluşan klasik anlamdaki "KREDİ" den ayrılıyor, bu bakımdan 3-Kısa.Vd.Yb.Kynk grubunun 30-Mali Borçlar altında 309 hesapta olması bence daha iyi.. Hem bilançoda da 3. kişiler açısından objektif bir görünüm sağlar diye düşünüyorum..

Saygılarımla

Katılıyorum. 300/309 çok farklı değil zaten. Mevzuatta yerleşik bir içtihat da yok.

Bizlerin kafa yorduğu kadar birazda ilgili yetkililerin TDHP el atıp güncel olaylara göre gerekli düzenlemeleri yaparak yenileseler ne iyi olurdu.

konu kapanalı baya olmuş ancak benim bir sorum olacak.

-şirket çalışanlarımız aylık şirket için yaptıkları masrafları şirket k.k ile ödüyorlar.ay sonunda fişler bize geliyor, ekstre ile karşılaştırıyoruz.

yevmiye kaydını nasıl yapabilirim? tşk.

Konuyu bulmuşsunuz sayın NİSANK zaten.Baştan itibaren okursanız sorunuzun cevabını bulabilirsiniz.

Kolay gelsin.

arkadaşlar kredi kartı puanlarına önce gelir kaydı

198.01- ..... bankası k.k puanları (b)

679-

kullanıldığında
760
153 veya
191
198...

Arkadaslar 309 nolu hesaba bana görede atılmalıdır gecen gun seminerimiz vardı seminere gelen hocamıza böyle bir soru yoneltildi 309 a atılmalı dendi ki turmobun çalışma kitaplarındada böle bir soruda 309 atmıs

Kredi Kartı alınırken Bankalar ile sözleşme yapıldığı için, 780 Finansman Giderlerine atılmalıdır.