Şirket Ortağı Kira Beyanı

didem*

Katkı Sunan Üye
Üyelik
23 Ocak 2007
Mesajlar
107
Konum
nevşehir
ltd şirket ortağı şahıs kira gelirinin beyannamesini önceden hazırlanmış kira geliri beyannamesi ile verebilir mi? bir de iade çıkarsa alabilir mi?
 
Limited ortağı eğer başka bir geliri yoksa yapabilir ama muhtemelen başka geliri vardır. Kendisi beyanname düzenlemelidir.
 
Selamlar
Aslında bunu hiç düşünmedim.Yani gmsi ile gelir vergisi beyanı ayrı ayrı verilir mi?Mantığa bakarsanız verilir,neticede vergi türleri ayrı ayrı.Ama beyana dahil edilecek toplam unsurlar olarak baktığınızda Gelir vergisi beyanı vermeyi gerektirecek başka gelirler varsa,tüm gelirlerin tek beyanda toplanması gerekecektir.Bununla ilgili cezai bir işlem yapılır mı açıkcası bilemiyorum..
iade çıkarsa alabilir mi?
Başka bir geliri yoksa sadece gmsi beyanı varsa alabilir.Fakat bunda da daire genelde şöyle bir uygulama yapar.Özellikle işyeri kira geliri olanlarda ve nakden iade talep eden kişilerde kiracıların,stopaj vergilerinin ödenip ödenmediğini araştırır.Şayet stopajlar ödenmemişse bunların ödenmesini isteyebilir.(sizin aracılığınızla ödenmesini sağlamak gibi) Yani sadece beyanı vermeleri kirayı bildirmeleri yetmez,birde vergiyi ödemeleri gerekir.Haliyle daire tahsil edemediği bir stopajı iade yapmak istemeyecektir.Konut kiralarında zaten genelde iade çıkmaz.
Saygılar
 
Sayın twolf Türk Vergi Sisteminde gelir vergisi sedüler değil üniterdir. Ayrıca bu husus GVK md.85'te açıkça belirtilmiştir.

"Mükellefler, ikinci maddede yazılı kaynaklardan bir takvim yılı içinde elde ettikleri kazanç ve iratları için bu kanunda aksine hüküm olmadıkça yıllık beyanname verirler. Bu kanuna göre beyanı gereken gelirlerin yıllık beyannamede toplanması zorunludur."

Özellikle gelir vergisinin artan oranlı bir tarifeye sahip olması nedeniyle, ayrı ayrı beyanname vermek vergi ziayına sebep olabilir ki bunun da yaptırımı VZC'dir.
 
Üst