fonradar

Şirketlerde değişiklik

Üyelik
21 Haz 2012
Mesajlar
74
Konum
KONYA/AKŞEHİR
merhaba,
2 ortaklı ltd.şirketindeki ortaklardan biri ayrılacak ve payını diğer ortağa devredecek. ve şirket tek ortaklı olacak. bununla ilgili değişiklik için neler yapmalıyım. bu konuda biligisi olan arkadaşlar konunun inceliklerini ve bilgilerini paylaşırlarsa memnun olurum.
 
Ynt: Şirketlerde değişiklik

ito.org.tr' nin tescil sayfası felan çalışmıyor, düzenleme yapılmaktadır yazıyor.
Yeni Ttk ile ilgili değişiklikleri yapıyorlar diye tahmin ediyorum.
Şuanda tek ortak olarak yapabilirsiniz.
Ancak sicil memurunuza danışarak yaparsanız iyi olur.
 
Ynt: Şirketlerde değişiklik

Merhaba ;

Sicil memurlukları da yukarıdan bilgi bekliyorlar ve tabi ki haklı olarak işlem yapamıyorlar .
 
Ynt: Şirketlerde değişiklik

Şirket ana sözleşmelerinin YTTK'ya uyum sağlamaları için süre verildiğine göre, tek ortaklı şirket, tek kişilik yönetim kurulu üyesi olabilmesi, avans kar payı dağıtımı gibi konularda öncelikle ana sözleşmelerde değişiklik yapılması gerekir diye düşünüyorum.
 
Ynt: Şirketlerde değişiklik

Değiştirilmesine gerek yok.
Değiştirilmesi için belli bir süre vardı, tam olarak hatırlamıyorum ancak, değiştirilmediyese yürürlükteki YTTK maddeleri geçerli kabul edilir.
 
Ynt: Şirketlerde değişiklik

bizim ltd şirket iki ortaklı. şimdi bunu tek ortak yapmak için ne yapmamız lazım?nereye başvuruyoruz hemen yapabilir miyiz?
 
Ynt: Şirketlerde değişiklik

Konuyu vergisel açıdan değerlendirirsek, GVK?nun Mükerrer 80/4 maddesine göre Ltd. şirket ortağı hissesini ne zaman elden çıkartırsa çıkartsın bundan doğan kazanç "değer artış kazancı" olarak gelir vergisine tabi. 2012 yılı için " değer artış kazancı" istisnası 8.800 TL. Limited şirketlerde küçük oranlı veya değeri düşük olan hisselerin devrinde istisna sınırı aşılmıyorsa sorun yok. Ancak yüksek oran veya tutara sahip hisselerin devrinde istisna sınırının aşılması muhtemel olduğu için her halükarda " değer artış kazancı" olarak gelir vergisine tabi olma durumu söz konusu. Bu nedenle Limited şirketin çok ortaklı pozisyondan tek ortaklı pozisyona geçişi düşünülüyorsa "değer artış kazancı" olarak gelir vergisine tabi olmamak için Limited şirketin, Anonim Şirkete dönüştürülüp pay senedinin bastırılması düşünülebilir. Bu durumda pay senedinin iktisap tarihi Limited şirketin kurulduğu tarih olur. Bu şekilde "değer artış kazancı" olarak gelir vergisine tabi olma sorunu çözümlenebilir.

Değer artış kazancına mevzu bahis olacak bir durum sözkonusu değilse ve şirket yine Ltd olarak kalacaksa karar alarak tek ortaklı şirket olabilirsiniz. Tek ortaklı şirkete dönüşürken ve şirket ana sözleşmesini revize ederken Yeni TTK'nın ana sözleşme ile ilgili hususlarınıda dikkate almanızı tavsiye ederim. Şu anda kanun değişikliğinin yeni olması durumu nedeniyle gerek mevzuattaki ikincil düzenlemelerin yayınlanmamış olması gerek sicil memurları ve gerekse biz meslek mensuplarının olaya intibakı hususunda yaşanan bir durum sözkonusu olduğu için konuyu özenle ve dikkatle takip etmenizi tavsiye ederim.
 
Ynt: Şirketlerde değişiklik

Değer artış kazancı; devri yapılan hisse tutarları toplamının kayıtlı bedelinden daha yüksek bir bedel ile yapılması halinde aradaki fark üzerinden geçerlidir.
Diyelimki 10.000,00 TL sermayenin devrinde 100.000,00 TL ile anlaşarak devir yaparsalar, devreden ortak 90.000,00 TL' nin değer artış kazancı vergisini verecek.
 
Üst