Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

  • Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi

Meslek mensubu olabilmek için eğitim düzeyi ne olmalı?

  • Lisans (örgün öğretim)

    Kullanılan: 0 0.0%
  • Lisans (örgün veya açıköğretim)

    Kullanılan: 0 0.0%
  • MYO+Lisan (örgün veya açıköğretim)

    Kullanılan: 0 0.0%
  • Ticaret Lisesi+MYO+Lisan (örgün veya açıköğretim)

    Kullanılan: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    0
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

Sn Ogün Güneş,söylediklerinize kısmen katılıyorum ama,bunu direkt AÖF mezunları mesleğe alınmasın şeklinde değilde hiç olmazsa liseleri meslekle alakalı bi bölüm olması araştırılması yapılarak alınmalı bence.söyledikleriniz göreceli kavramlar her örgün mezunu uzun metin okumaktan sıkılmaz her şeyi biliyordur diye bi durum kesinlikle yoktur.Nane'nin dediği gibi öyle meslek mensupları varki araştırmayı,okumayı seven ama örgün öğretim mezunları değiller.Öyle Marmara işletme mezunları da varki,işe başladıklarında ancak fotokopi çekmeye yarıyorlardı,canlı şahidiyim.bende bi takım fikirler sundum ama bence en önemlisi meslek mensuplarının sürekli bilgilerinin denetlenmesi,mesela o yılki revaçta olan konu hangisi diyelim ki Enflasyon Muhasebesi yada yeni Kurumlar Vergisi Kanunu,o konuya ğırlık verilerek her sene sınav yapılmalı meslek mensuplarının bilgi kaliteleri ölçülmeli.
 
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

ya bide Ogün dostum Ankette Lisan ları Lisans olarak değiştirsen daha güzel olacak
 
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

accounter ' Alıntı:
bunu direkt AÖF mezunları mesleğe alınmasın şeklinde değilde hiç olmazsa liseleri meslekle alakalı bi bölüm olması araştırılması yapılarak alınmalı bence.söyledikleriniz göreceli kavramlar her örgün mezunu uzun metin okumaktan sıkılmaz her şeyi biliyordur diye bi durum kesinlikle yoktur.Nane'nin dediği gibi öyle meslek mensupları varki araştırmayı,okumayı seven ama örgün öğretim mezunları değiller.Öyle Marmara işletme mezunları da varki,işe başladıklarında ancak fotokopi çekmeye yarıyorlardı,canlı şahidiyim

Ogün Güneş ' Alıntı:
Muhakkak ki kendini yetiştirmiş nice ilkokul mezunu ortaokul mezunu, ticaret lisesi mezunu , AÖF mezunu nice örgün öğretim mezunlarından daha iyi kendini yetiştirmiştir, ancak ben meslekte kalitenin artması adına eğitim seviyesinin çekilebildiği kadar yukarı çekilmesi ve bunlar içerisinden de yapılabilecek en iyi seçimin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca istisnaları ayrı bir kenara bırakırsak bir çok kişi bu fikrime karşı çıkabilir ama normal şartlarda diye başlıyayım cümleme bir örgün öğretim mezunu ile AÖF mezununun eşdeğer bilgiye sahip olacağına inanmıyorum, iş yaşamındaki başarı farklı bir şeydir ancak örgün öğretim mezunu kesinlikle iş yaşamındaki farkı kısa süre içerisinde kapatır çünkü zaten üniversiite yılları araştırmalarla geçmiştir, en önemlisi de uzun metinleri okumaktan kaçmaz. Tekrar belirtiyorum istisnalar hariçtir, ayrıca vergi denetmenliği, hesap uzmanlığı, gelirler stajyer kontrolörlüğü gibi mesleklerde AÖF mezunları yine istisnalar hariç kabul edilmemekte, mülakat aşamasında elenmektedirler, ancak mesleğimizde ticaret lisesi çıkışlı hem çalışıp hem AÖF okuyup mesleği yapan çok kişi vardır ancak mesleğimiz sadece ek1, kdv beyanı, geçici vergi, gelir-kurumlar vergisi gibi dönemleri belli statik işlerden oluşmamaktadır, kaç AÖF nin proforma bilança , nakit akışı düzenleyebileceğini merak ediyorum, mesleğin ürettiği bilgi sadece ay sonlarında ödenecek tutar için kullanılmakta, mükellefe geleceğe yönelik fikirler verilmemektedir ki zaten bunu isteyen mükellef sayısıda ayrı bir tartışma konusudur o halde bir nebze de mükellef eğitilmelidir, çantacı muhasebeciliğinden mesleği çıkarıp verilen hizmetin kalitesi arttırılmalıdır tabi bunların oluşabilmesi içinde gerek tahilat problemleri gerek se asgari düzey altında defter tutulması gibi iki önemli sorun hallolmalıdır.

Bir kez daha okumanız ricasıyla.
Lisan yazmışım yanlışlıkla düzelttim.
 
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

örgün öğretim ve açık öğretim mezunları arasın da eğitim farkı olduğu doğru ben bir sene çalışarak dört beş senedir çalışan açık öğretim mezunu arkadaşlarımla konum olarak aynı seviyeye geldim.Ama bazı arkadaşlarda maddi olanaksızlıklar yüzünden açık öğretimi tercih etmek zorunda geliyor staja başlama sınavında bir elemeye tabi tutulduk staja başlama sınavını kazananların hepsi belirli seviyede bir çaba sarf ederek meslek mensubu olacaklar zaten meslek mensubu olduktan her şey bitmiyor kendini geliştirmeyen meslek mensupları büyük işletmelerin defterlerini tutamaları çok zor devamlı karşılştıkları daha çok vergisel açıdan sorular soracaklar cevaplarını bekleyecekler büyük işletmelerde ymm'de olduğu için ymm denetleyecek meslek mensubunu işte burada esas ayırım burada olacak kendini yetiştiren meslek mensubu işine devam eder yetiştiremeyen işini kaybeder.Sadece küçük işletmelerin defterlerini tutar.
 
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

Mesleki kalitenin arttırılması için, eğitimlerin ve sınavların meslek mensubuları için devamlı hale getirilmesi daha önemli değişikliğe ve yeniliğe uyum sağlayamayanların piyasadan silinmesi ve meslek mensublarının kendisini geliştirmesi için şart olduğunu düşünüyorum.

Belge sahibi olupta mesleği yapmayanlar veya kendisini geliştirmekten aciz olanlardan ancak bu şekilde kurtulunur.
 
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

bence eğer meslek kalitesi artırılmak isteniyorsa uzmanlık bölümlerine ayrılmalı. hitap ettiğimiz sektörler okyanus gibi. hiç kimse tüm sektörlere hitap edecek kadar bilgili olamaz. şu an bizler pratisyen hekim gibiyiz. vergi idaresi bile artık uzmanlaşmaya gidiyor.
 
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

Uzmanlaşmaya kesinlikle katılıyorum.
 
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

hani bir söz varya bekara eşini boşama kolaydır diye.bazı arkadaşlarımız belgeyi alınca sistem eleştirmeni olmaya karar veriyor.ama bu durumu kötü algılamamak lazım çünkü bu kadar yoğun çalışma temposundan sonra bir boşluk oluşması doğaldır.
 
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

nane ' Alıntı:
Bence ilk önce açıköğretim ve lise mezunlarının kesinlikle mesleğe alınmaması lazım

kesinlikle katılyorum. önemli olan kişinin kendisini geliştirmesidir. bazı lisans/yüksek lisans bitiren smmm/ymm var ki bazı konularda bilgileri sıfır. kanunları yeterince takip etmedikleri için hala yürürlükten kalkan haliyle işlem yapıyorlar.

Sayın nane;

İstisnalar her gruptan, kümeden çıkabilir.Benimde anlatmaya çalıştığım bu işte.Bir açıköğretim mezunu ile bir yüksek lisans mezunu (istisnaları görmezden gelerek, genellemeye bakarsak) arasında kendini geliştirme adına dağlar kadar fark olduğunu söylemeye çalışıyorum.

Kesinlikle lise mezunlarına yada açıköğretimlileri küçümsemek, aşağılamak çıkarılmasın bu sözlerimden.Olaylara vicdanı boyutuyla yaklaşırsak işin içinden çıkamayız zaten.Oda gelsin, oda gelsin.Kalbi kırılmasın gibi olur.Sebil meslek olur.
Hem o zaman; Bir ortaokul yada ilkokul mezunuda kendini geliştirebilir diye; o zaman onlarında mesleğe girme hakları olmalı gibi bir mantık çıkar ortaya.

Ortada bir kural bir sınırlama varsa bunun en üst düzeye çıkarılması taraftarıyım.
Bu işin giriş aşamasını oluşturuyor, birde girdikten sonrasının gelişiminin denetlenmesi olması lazım tabi, oda ayrı bir mesele, safha.

KOlay gelsin
 
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

Zindan!!
Söylediklerinizin tümünün altına imza atmak istedim.
Araştırmacı ruh üniversitelerde bile yokken ve meslegimiz sürekli kendini geliştirmeyi gerektirirken bu kadar cok cesit eğitim düzeyinden mezun arkadaşın bu mesleği yapabilenler arasına girebilmesi büyük bir çelişki.
 
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

AÖF lülerin eleştirilmesi haklı bir yaklaşım,
ancak örgün öğretimden gelen arkadaşlar birazda iğneyi kendilerine batırmalılar.Bu sınavların (hakkaniyet ölçülerinde gerçekleşmesi halinde) kazananların ve belgeyi hak edenlerin, yeterlilikleri ortaya çıkmış olmuyor mu? İstatistik değerlendirmeler yapıldığında AÖF den mezunların sınavları başarma oranlarının çok az olduğu ortaya çıkacaktır.Ancak örgün öğretimden gelenlerde bu oranın çok yükseğe çıktığını gözlemlemiyorum ben.
Meslek içi eğitim bu problemin en doğru çözümü bence...AÖF lülerin günah keçisi yapılması kendi yetersizliklerine bahane arayanların ürettiği bir yoldur diye düşünüyorum.
 
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

Merhaba,
Neden sadece AÖF mezunları ile örgün eğitim kurumları olarak alıyorsunuz. Neticede aynı konuları biri sınıfta sıraya oturarak, diğeri evde televizyondan veya yalnızca kitaptan öğrenmeye çalışıyor. Bence mesleğe kim alınmamalı diye bir tartışma yapılacaksa meslek kanunumuzun aşağıya alıntı yaptığım maddesini tartışmalı ve bu maddenin değiştirilmesi için meslek odalarına baskı yapmalıyız.

3568 Saylı Yasanın 5. Maddesi' Alıntı:
a) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak veya diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olmak.

Bu maddeye dayanarak bir avukat, mühendis yüksek lisans yaparak meslek mensubu olabilme şansına sahiptir. Yoksa Açık öğretim mezunu/örgün öğretim mezunu olmak şeklinde kamplaşmanın bu mesleğe hiç bir faydası olmaz. Biz nasıl hukuk alanında veya mühendislik alanında yüksek lisans yaparak avukat veya mühendis olamıyorsak bir avukat veya mühendiste Mali Müşavir olamamalı. Buradaki bir çok arkadaşımız Ticaret Hukuku alanında veya Vergi Hukuku alanında bir çok avukattan daha fazla bilgiye sahip olduğu halde mahkemede çalıştığımız şirketi temsil edemiyor, en küçük bir davada ya işverenin kendisi veya bir avukatın davaya girmesi gerekmektedir.
 
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

Kimseyi rencide etmek niyetim yok;
ancak sınavsız ve stajsız maliyecilerin bu meslekte cirit atmalarına çok içerliyorum.Bir avukatında neden bu mesleği yapabileceğine hiç aklım ermiyor.Bizim meslekdaşlarımız mecliste uyuyor mu? Yeni TTK nunun bizim mesleğeimize soluk vereceği muhakkak.Niye çalışmıyorlar? Onlara ulaşmak ve posta,e-mail gibi enstrümanlarla sıkıştırmak gerekir diye düşünüyorum.Bunu organize edelim
 
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

Son derece haklısınız Tamer Bey , o konuyu bir başka başlıkta tartışmıştık zaten, ancak Mecliste Avukatların çokluğu , SMMM veya YMM lerin olmayışı o maddenin ve yeni çıkarılabilecek düzenlemelerin hep askıda kalmasına veya çıkarılacaksa bile içinde muhakkak Avukatların bulunmasına neden olmakta, Mecliste Avukatlar çoğunlukta olunca çıkacak her meslek yasasında muhakkak bir hak elde ediyorlar.
 
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

1. ek bilgi; aöf okuyanlar eğer illerinde bir üniversite var ise örgün öğretim derslere (aöf özel) katılabilmektedir.AÖF
2. kendini geliştirme niyetinde olmayan her üniversite mezunuda staj sınavlarında takılmaktadır.
3. xx üniversite mezunu da "bizim eğitimimiz diğerlerinden üstün. diğerlerinden mezun olanlar daha ağır şartlarla mesleğe alınmalı" diyebilirler. (bazı iş ilanlarında "odtü mezunu" şartı aranması gibi)
4. nereden mezun olursa olsun ezberi kuvvetli biri şu anki koşullarda pek sıkıntı çekmeden ruhsat alabilmektedir. ama sonrası malum.
 
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

Sevgili arkadaşlar okuduklarımdan anladığım kadarıyla bu işin tek çözüm yolu var.Bence Üniversitelere 4 yıllık SMMM lik bölümü açılmalı ve her sene sonunda zorunlu stajlar yaptırılmalı.Uygulamalı dersler verilmeli.Ve okul bitiminde yine zorunlu staj yapılmalıdır.Hep uzmanlık diyoruz,bu sayede uzmanlık daha da artmış olur, öyle 8bölümden mezun herkese bu hak verilmez v.s. ne dersiniz...
 
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

mamiuur ' Alıntı:
Sevgili arkadaşlar okuduklarımdan anladığım kadarıyla bu işin tek çözüm yolu var.Bence Üniversitelere 4 yıllık SMMM lik bölümü açılmalı ve her sene sonunda zorunlu stajlar yaptırılmalı.Uygulamalı dersler verilmeli.Ve okul bitiminde yine zorunlu staj yapılmalıdır.Hep uzmanlık diyoruz,bu sayede uzmanlık daha da artmış olur, öyle 8bölümden mezun herkese bu hak verilmez v.s. ne dersiniz...

Katılıyorum, İşletme mezunu olanlar avukatlık yapabiliyormu? hayır; neden hukuk mezunlarına SMMM hakkı tanınıyor.
 
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

hatırlarsanız maliye bakanlığı bile beyanların meslek mensubunca imzalanması konusunda hukuk mezunlarına diş geçirememişti.
-/-
başka bir örnek, araç alım satımında noterler devre dışı bırakılmak istenmiş fakat geri adım atılmıştı.
-/-
bir ara sm/smmm'in sadece ve sadece tuttukları defterler ile ilgili konularda mükellefle birlikte davaya katılabilmesi ve savunması konusu gündeme gelmiş fakat maalesef kabul ettirilememişti.
 
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

Selamlar
Bu konu; yani AÖF Örgün konusu/tartışması genelde heryerde karşımıza çıkıyor. Örgün eğitim veren bir üniversiteden mezun kişiler kendilerini örgün üniversiteyi kazanmış olmakla çok büyük bir aşama kaydetmiş sayıp, her meslek dalında kendilerine adeta kırmızı halılar serilmesini bekliyorlar, AÖF lilerin heryerde karşılarına çıkmalarına sanırım kızıyorlar, sebebi ise aynı yaşta aynı mezuniyette kişilerin kendilerinden deneyim olarak daha ilerde olmalarıdır. Örgün üniversiteyi kazanmak çok büyük bi sorun olmasa gerek. Bence asıl lise kısmında düz lise okuyup sonra iyi bir dersaneye giderek test çözmüş ezberlemiş ama anlamamış ama örgün eğitimi bitirmiş kişilerin mesleğe alınmamaları gerekiyor. Örgün üniversitelerdeki eğitim kalitesinin(birkaçı dışında) açıköğretimden çokda farklı olmadığı malumunuzdur. Örgün üniversitedekiler çokmu araştırıyorlar çok mu akedemik çalışıyorlarki smmm olma hakkını kendilerinde görüyorlar şaşırıyorum doğrusu. Ben eleman alacak olsam ticaret lisesi+aöf mezununu düz lise+örgün mezunu kişiye tercih ederim. Aöf mezunu olupta SMMM Sınavını kazananların %90'ı ticaret lisesi mezunudur bu da çok doğaldır. Kalan %10 kesim ise düz lise mezunu + aöf mezunudur.
Bunlarında başarılı olma olasılığı çok azdır. Ben tic lisesi+aöf+smmm stajyeri ve yüksek lisans öğrencisiyim. bununda tic lisesi ve aöf mezunu olmama bağlıyorum.

Yukarıda denildiği gibi SMMM Bölümü açılmalı bu bölümden mezunlar 2 yıllık staj sonunda SMMM olabilmeliler.
Saygılarımla
 
Ynt: Siz Olsanız Mesleki Yeterlilik Sınavlarında Ne Sorardınız, Nasıl Yapardınız?

stajyer32 arkadaşımız son paragrafta yazdıkları ile daha önce yazdıkları bir çelişki içinde olduğunu gösteriyor.(örgün öğretim mezunlarının smmm sınavlarına girmesine karşı çıkıyor ama örgün öğretim bir smmm bölümü açılmasını istiyor ?)
 

Benzer konular

Üst