SMİYB Kullanma Hk.

metintacer

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Eyl 2007
Mesajlar
266
Konum
İZMİR
Merhaba ,iyi çalışmalar;

Firmamız Ltd.Şti. 2010 döneminde A firmasından almış olduğu 150.000 TL tutarındaki faturalar nedeni ile vergi dairesine çağrılmıştır.
A firmasının adresinde bulunamadığı için koda alındığını ve yapılan inceleme sonucunda Sahte fatura kullandığı ve düzenlediğinin tespit edildiği firmamızın da almış olduğu faturaların SMİYB olduğu tarafımıza söylenmiştir.

Özetini geçtiğim konuyla ilgili olarak tarafımıza gelebilecek yaptırımlar nelerdir?Yani hakkımızda dava mı açılır yoksa direk incelmeyemi sevk ediliriz.
Geriye dönük düzeltme beyannameleri verdiğimizde hakkımızda yapılacak işlemler iptal olurmu?
(Bu arada aldığımız fatura gerçek ve ödemeleri banka raracılığı ile ve çekle yapılmıştır)

Saygılarımla...
 
Ynt: SMİYB Kullanma Hk.

şirketiniz incelemeye alınacaktır ve bu faturanın muhteviyatının gerçekten şirketinizce yapılıp yaptırılmadığı araştırılacaktır, fatura bedelinin çekle ödenmesi faturanın doğru olması anlamına gelmez çünkü sahte fatura satanlar ve alanlar anlaşma neticesinde bankaya yatan fatura bedelini bankadan çekip geri iade ediyorlar ve sadece fatura satma komisyanunu alıyorlar

sizin durumunuza gelince
şirketiniz hakkında yazılı tebligat gönderilip incelemeye başlanmadığına göre, 371 maddeden hemen faydalanabilirsiniz diye düşünüyorum çünkü vergi dairesi anladığıma göre sizi sözlü olarak çağırmış,
eğer vergi dairesi sizi yazı ile çağırmış ise zaten yapılacak birşey yok 371 maddeden faydalanamazsınız
 
Ynt: SMİYB Kullanma Hk.

Mal alımlarınız gerçekse, irsaliye, nakliye faturaları, banka ve çekle ödemeler gibi belgelerle ispatlayabiliyorsanız inceleme sonucunu bekleyip, ceza kesilmesi halinde dava açmanızı öneririm. Büyük bir ihtimalle davayı kazanırsınız. Yoksa 150.000 TL. alım ve kdv ler için gelecek cezaların altından kalkamazsınız. Tabi dava danıştay aşamasıyla birlikte en az 2 yıl sürer. Bu sürecide gözönüne alınız.
 
Ynt: SMİYB Kullanma Hk.

bulent249 ' Alıntı:
Mal alımlarınız gerçekse, irsaliye, nakliye faturaları, banka ve çekle ödemeler gibi belgelerle ispatlayabiliyorsanız inceleme sonucunu bekleyip, ceza kesilmesi halinde dava açmanızı öneririm. Büyük bir ihtimalle davayı kazanırsınız. Yoksa 150.000 TL. alım ve kdv ler için gelecek cezaların altından kalkamazsınız. Tabi dava danıştay aşamasıyla birlikte en az 2 yıl sürer. Bu sürecide gözönüne alınız.

Katılıyorum.
 
Ynt: SMİYB Kullanma Hk.

Yanıtlar için teşekkür ederim.
Dava sonucuna kadar firma koda gireceğinden bağlı bulunduğu sektörde iş yapma şansı nerdeyse hiç yok.Bu nedenle firma SMİYB kullanmaktan koda girmek istemiyor.

Sayın G.Yavuz;
Evet vergi dairesi bizi sözlü olarak çağırarak bilgi verdi ve firmamızın SMİYB kullanmaktan koda gireceğini bildirdi.

371.maddeden yararlanarak düzeltmeler verdiğimizde sadece pişmanlık zammı mı işleyecek.Çünkü aynı firmanın 01/2011 dönemi faturaları ile ilgili olarak KDV beyannamelerimizi ve BA formlarımızı düzeltmemizi fakat pişmanlıkla vermememizi söylediler.

İkinci olarak 2010 dönemi KDV beyannamelerini ve BA formlarını pişmanlıkla veya KSS vereceğimiz düzeltmelerden sonra bir inceleme veya cezai müeyyide ile karşılaşırmıyız.

Teşekkür ederim...
 
Ynt: SMİYB Kullanma Hk.

hakkınızda incelemeye resmen başlanmamış fakat siz vergi dairesindeki dosya memurunuzla görüşün kesin olarak incelemeye başlanmamışsa 371 den faaydalanın 371 madde sizin en doğal hakkınız ve faydalandınız diye sizi inceleme almazlar, ancak kss sonra vereceğiniz düzletme beyanlarınızda çıkan vergileri vadesinde ödemeyi ihmal etmeyin size 15 gün vade verecektir sistem zaten tahakkuktata yazar ödeme tarihi eğer ödeme tarihine kadar ödemeyi yapmazsanız ödenecek verginin % 50 si oranında ceza ile karşılaşacaksınız

ayrıaca bu konularda sizin bir smmm niz yokmu eğer yoksa hemen bir smmm ile görüşün derim

smmm gürel yavuz
 
Ynt: SMİYB Kullanma Hk.

Sayın Yavuz
İlginiz için teşekkür ederim.
Benim sormak istediğim vergi dairesinin neden ısrarla "pişmanlıkla vermeyin" dediği idi.
sadece Vergi ziyası cezasının kesilmesini istediği içinmidir?

Saygılarımla
SMMM
Metin Tacer
 
Ynt: SMİYB Kullanma Hk.

Selamlar
Sayın bulent249 arkadaşımızın söyledikleri aynen doğrudur.
Nacizane ilavelerim şunlar olabilir.
Vergi idareleri smiyb konusunda firmaları "düzenleyen" ve "kullanan" şeklinde ikiye ayırmaktadır.her iki uygulamaya da farklı yaklaşmaktadır.
Siz "kullanan" konumunda olduğunuz için özellikle mal alımı ödeme tevsiki konusunda gerçek şartlara uymuşsanız fazla tereddüt edecek bişey yoktur ama bu konuda vergi dairesini ikna etmekte çok zordur.
Birkaç örnekle şunu demek istiyorum.
- Karşılığında çek düzenledim demek çokta geçerli olmaz.Çek bankanızdan tahsil edildi mi,Çek karşı tarafında kayıtlarına alındı mı?Siz kendi kayıtlarınızda çekle ödeme yaptığınızı hatta bankanızdan bunun tahsil edildiğini gösterseniz bile,karşı tarafın kayıtlarında doğrulanmadıkça ispat sayılmayacaktır.
- Banka havalesi yapmış olmanız halinde,havalenin kime yapıldığı,(şirket hesabınamı,şahsamı) bu havalenin yine karşı tarafın kayıtlarına intikal edip etmediği konuları araştırılacaktır.Şahsa yapmışsanız,bu şahsın kim olduğu,firma çalışanı mı yoksa sahibi mi olduğu,bu şahsın şirketle ilişkisi vs.konularında daireyide ikna etmek durumunda kalacaksınız.
- Nakit ödeme konusunda ise hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır.

Buradaki ispat sorumluluğu size aittir.Ulaşılamayan bir firmada buda mümkün olmayacağına göre kendi haklılığınızı savunmak oldukça güçtür.Vergi dairesinin de beklemeye tahammülü olmadığına göre,yapacak iki şeyiniz var.
- ya bilgi ve belgelere ulaşıp (karşı firmanın) haklılığınızı ispatlayacaksınız.Gerekirse mahkemeye gideceksiniz.
- ya da gerekli düzeltmeleri yapıp,gereken cezalara razı geleceksiniz.

Koda girmenizi hiç istemem.Çünkü koda girdikten sonra haklılığınız anlaşılsa bile koddan çıkma uygulaması çok zordur.(defterdarlık ile yazışmanız gerekir,çünkü koddan çıkış kararını defterdarlık düzenler) Ayrıca kod,işlemi ticari hayatınıza da büyük darbe vuracaktır.

Şu aşamada benim önerim,düzeltme yapmanızdır.
Saygılar.
 
Ynt: SMİYB Kullanma Hk.

Asıl olan, ödemelerin çek ve banka yoluyla yapılması ya da alımların gerçek oluşu olmayıp, faturayı düzenleyen firmanın, firmanız tarafından mal ve hizmet alınan dönemde gerçekten faaliyette olup olmadığıdır. (bazen alım gerçek olsa da, alıcıya başka bir firmanın faturası verilebilmektedir)

Çünkü diğer şekli şartların her zaman için yerine getirilmesi mümkündür.

Şayet mal ve hizmet aldığınız firma, alım yapılan dönemde gerçekten faaliyette ise, incelemeyi ve koda girmeyi beklemeden (incelemeden başka neler çıkacağı da bilinemez) beyannameleri ihtirazı kayıtla düzeltip, vergi ve cezaları (vergiler için y.d. talepli olarak) dava konusu etmenizi öneririm.
 
Ynt: SMİYB Kullanma Hk.

Ayrıca, olay daire tarafından tespit edildiğinden 371 talep edemezsiniz.

Elektronik ortamda 371 talep etsenizde, sonradan daire tarafından 1 kat, şayet daha önce bir vzcz ye maruz kalmış iseniz de vuk 339 a göre 1,5 kat vzcz kesilecektir.
 

Benzer konular

Üst