SPK Belgeli Yapılan İş Serbest Meslek Kazancına mı Girer?

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
SPK Gayrimenkul Değerleme Belgesi olan bir kişi, bu belge ile, bankalara, şirketlere, şahıslara vs. iş yapıyor. Yaptığı iş te değerlemesini yapıyor gayrimenkulün ve buna göre gelir elde ediyor.Spk'nın belirlediği bir tarife listesi varmış, ona göre fiyatları varmış. Ancak bir odaları yok, bağlı oldukları.Bu işi yapan tanıdıkları da gelir vergisi veya şirket mükellefiyeti açıp fatura kesiyorlarmış. Bu yapılan iş Serbest Meslek Kazancı kapsamına girip, SM Defteri tutulması gerekmez mi?Bu belgeye sahip müşterisi olan var mı? Nasıl yapıyorlar?
 
SPK Gayrimenkul Değerleme Belgesi olan bir kişi,SM Defteri tutup SM mükellefiyeti açması lazım. Bende şirketi var
 
Daha önceden başka bir firmanın üzerinden (İnşaat/Şahıs firması) üzerinden fatura düzenliyorlarmış. Fatura kesildiğinde ısrar etti, herkes bu şekilde yapıyor dedi. Biz de işletme defteri yaptırdık. İto'ya kayıt olmasını da istemişler, onu da yaptık. (Bankalar ile çalışıyor, bankalar ito kaydı istemiş.)Ne yapmamız gerekiyor?Özelge mi istesek?
 
Bu arada Vimer'e sorayım dedim, onlarda Gvk'un 61'de "ücret" ödemeleri arasında sayılmaktadır ve 66.maddedeki serbest meslek faaliyetleri arasında yer almıyor diyor.

Bu durumda bu ekspertiz gelirlerini yıl sonunda ücret beyannamesi ile beyan etmesi gerekir diyor. Karşı firmalar belge istiyorlar, sigorta yapmazlar diyince de gider pusulası ile veya bordroya dahil ederek belgelendirebilirler diyor.

Konu ile ilgili bir özelge ve bir YMM yazısı buldum. Buradan hareket ile bu kişiye serbest meslek defteri mükellefiyeti açmanında yanlış olduğunu düşünüyorum.

YMM Makalesi: https://www.dunya.com/gundem/eksper...et-mi-serbest-meslek-kazanci-mi-haberi-218616

Özelge: Özelge: Gayrimenkul eksperliğinin vergilendirilmesi hk. | Gelir İdaresi Başkanlığı

Ne yapacağım şaşırdım açıkçası, ortada kaldım??? Ne tavsiye edersiniz?
 
Son düzenleme:
Daha önceden İnşaat/Şahıs firması üzerinden olduğu içi ft kesiyorlardır. SPK Gayrimenkul Değerleme Belgesi olan bir kişi bu işi kendi adına bağımsız yaptığı için SM defteri olur. Fatura kesildiğinde ısrar etti,:) Biz de işletme defteri yaptırdık.:) İto'ya kayıt olmasını da istemişler, onu da yaptık. :)

Zindancığım siz adamı değil adam sizi yönlendirmiş
 
Evet o yanlış yönlendirdi. Sorun değil ama, firmayı açalı, 5 gün oldu. 7 gün içinde e-defter beyan sistemine kayıt yapmak gerekiyor, onun için acil karar vermem lazım. serbest meslek mi olsun, işletme defteri mi kalsın. İki gün daha düşünüp araştıracağım. Sonrasında bir karar vereceğiz artık.

Bu arada üstadlar sizde fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
 
Son düzenleme:
Sayın Zindanın

Canım kardeşim ücret olmaz. Onu söyleyen Vimer mi oda yanlış yapıyor. Nasıl mı ? Senin gönderdiğin özelge'den alıntı

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ... vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuzu, ... Kurumsal Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. ile yaptığınız Merkez Dışı Değerleme Hizmet Alım Sözleşmesi gereği eksper olarak çalışacağınızı belirterek, mükellefiyet türünüzün hangi gelir unsuru yönünden tesis edileceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

1. Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61' inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104' üncü maddelere göre," gelir vergisi tevkifatı yapılacağı hükmüne yer verilmiştir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Ücretin Tarifi" başlıklı 61 inci maddesinde,
"Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Eğer bu kişi mükellefiyet açmadan bu işi yaparsa ücret , mükellefiyet açıp yaparsa serbest meslek erbabı olur. ( Tabi belgenin geçerli olması kaydıyla)

Geçerlilikten kastım ; Gerçek kişilerin gerek sigorta eksperi ve gerekse gayrimenkul eksperi olabilmek için, ilgili mevzuatlara göre aranılan şartları taşımaları ve açılan sınavları kazanarak ruhsat veya lisans almaları gerekmektedir. Yani, herkesin eksperlik yapması veya eksper olması mümkün bulunmamaktadır.

Aksi takdirde dediğin gibi ücret olur. Benim mükellefim Ltd. İstersen sende şahıs şirketi yapabilirsin
 
Sayın Zindan,

Özelgeyi okudum, muhtemelen özelge talebi esnasında soru doğru sorulmamıştır, verilen cevap adamın bu tür işler yapan bir firmaya bağımlı çalışacağı varsayımıyla hazırlanmış. Ferhata katılıyorum yapılan iş doğrudan Serbest Meslek faaliyeti. Kaldıki hiç mükellefiyeti olmazsa dahi ikinci Gider Pusulasına ( aynı yıl içinde ) imza attığında mükellefiyet tesisi şart. Gayrımenkul ekspertizi olmak için de şartlar ve sınav var, sistem akışının bizimkinden farkı yok. Serbest Meslek faaliyeti olmadığını ispatlamak inan daha zor.
 
Evet tanımı serbest meslek sınıfına giriyor, yapılan iş olarak çok açık. Buna katılıyorum, ancak Gvk'n da da (61'de ücret sınıfına sokarak, 66'da sm sayılanlar arasında yer vermeyerek) bu işe açık açık engel olmuş gibi geliyor bana. Gayrimenkul Değerleme işinin yanında başka konularda da danışmanlık verecek diyerek işletme defterinde karar kıldım. Ayrıca bu işi yapan tanıdıklarının da hep fatura kestiğinden bahsetmesi, uygulamada da bu şekilde yapıldığı izlenimi uyandırdı bende.

Yanlış mı bana da yanlış geliyor, VUK'undan tutun, Vimer'in verdiği cevap, özelge, bir yerlerde serbest mesleğin tanımı ile çelişiyorlar.

Aslında bu da şunu gösteriyor ki, kanunlarımız kendini sürekli yenileyen ekonomi karşısında yetersiz ve eski kalıyor.

Değerli fikirleriniz için teşekkür ederim.
 
Evet tanımı serbest meslek sınıfına giriyor, yapılan iş olarak çok açık. Buna katılıyorum, ancak Gvk'n da da (61'de ücret sınıfına sokarak, 66'da sm sayılanlar arasında yer vermeyerek) bu işe açık açık engel olmuş gibi geliyor bana. Gayrimenkul Değerleme işinin yanında başka konularda da danışmanlık verecek diyerek işletme defterinde karar kıldım. Ayrıca bu işi yapan tanıdıklarının da hep fatura kestiğinden bahsetmesi, uygulamada da bu şekilde yapıldığı izlenimi uyandırdı bende.

Yanlış mı bana da yanlış geliyor, VUK'undan tutun, Vimer'in verdiği cevap, özelge, bir yerlerde serbest mesleğin tanımı ile çelişiyorlar.

Aslında bu da şunu gösteriyor ki, kanunlarımız kendini sürekli yenileyen ekonomi karşısında yetersiz ve eski kalıyor.

Değerli fikirleriniz için teşekkür ederim.


Sayın ZİNDAN,

Başka konularda da danışmanlık yapıyor olması da aslında yine Serbest Meslek kapsamındadır. Gelir Vergisi yasasının ilgili maddesi;

Madde 65
(202 sayılı Kanunun 31'inci maddesiyle değişen madde) Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.
Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmıyan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.


Açık hüküm, burada herhangi bir iş adlandırılması da yapılmıyor, bu nedenle iş serbest meslek.

61 Maddenin de ana kuralı var;

Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir. , 65 madde ana hükmü varken 61 madde ile ilişkilendirilemez. Bu nedenle özelgenin içeriğini de konuyla bağlantılı bulmadım.
 
İki gün önce vergi dairesine gittiğim de sordum tekrar, gayrimenkul eksperleri işletme defteri açıyorlar dedi. Konuyu anlatmama rağmen çok detayını bilmiyorum ama, serbest meslek değil, işletme defteri açıyorlar dedi memurda.

Bende size katılıyorum, hak veriyorum ama, şaşırtıcı şekilde de uygulamanın bu yönde olduğunu söyleyebilirim.

Aslında en iyisi özelge talep etmek sanırım, rahat etmek açısında.

Herkese teşekkürler fikirlerinizi paylaştığınız için arkadaşlar.
 
Sayın Zindan Üstatlarımızda ortak akıl olarak serbest meslekte hemfikiriz.Daha önce verilen özelge de mevcut olup ücret olacağı yönünde.Gelir vergisinde Bilirkişilere, resmi arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine ve her türlü yarışma jürisi üyelerine ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler" in ücret sayılacağı hükmüne yer verilmiştir.Bu ifade de geçmesi nedeniyle ücret geliri olarak cevap veriyorlar.Olayın gerçek mahiyetine bakmadan işin kolayına kaçıyorlar.Geçen yıl vergi dairesinde 2-3 meslektaşımız ve müdür arasında ki tartışmadan dolayı mahsuplarımız ilk başta yapılmadı.Mükelleflerin bir kısmı ticari kazanç olarak bir kısmıda serbest meslek kazancı olarak vergilendiriliyor vergi dairesinde.Ama sonradan hikmeti ne ise mahsuplarımızı yaptılar.Bende şuan faal bir kişi smk olarak devam ediyorum
 
Üst