Tahakkuk Eden Geçi̇ci̇ Vergi̇ni̇n Mahsubu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan türkan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar bir sorum olacaktı arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim.

Bir firma yüksek tutarlı bir satış faturası kesiyor ve 7/9 geçicide ödemesi çıkıyor . fakat aynı fatura 10.ayda iptali gerçekleşiyor ve eski haline geri dönüyor mizanı. Şimdi benim öğrenmek istediğim mükellef 3.dönem geçici vergide çıkan vergiyi ödemeyip 4.dönem geçici vergide zarar gösterilecek buradan mahsup edilebilir mi

İptal derken iadesi gerçekleşiyor heralde satılan malzemenin. Tabiki fazla vergi vermiş olduğunuzdan dolayı geri iade yada mahsup talep edebilirsiniz.
Ama 3. dönem geçiciden mahsup yapamazsınız.

faturanın iptali 10.ayda yapılacak buda 4.dönem geciciye yansıyacak fakat şimdi 3. dönem geçici vergide tahakkuk eden vergiyi ödersek devletten olan alacağı mahsup ederiz ama ödemeden de bu işlem yapılır mı onu öğrenmek istiyorum

Faturayı iptal edemessin. Anca iade faturası alabilirsin. Karşılıkta ayıramassın. Net konuşursam seni yanlış yönlendirebilirim. Ama bildiğim kadarıyla yapacak bişey yok ödemen gerekiyor.

teşekkür ederim iade fatura alamam çünkü karşı taraf vergi mükellefi değil bende faturayı iadeli taahhütlü olarak bir dilekçeyle iade ettiğine dair bir yazı ile teslim aldım

Bir saniye sayın Turkan, işin rengi değişir karşı taraf nihai tüketici ise Gider Pusulası ile iade alacaksınız. Ama Fatura iptali maalesef olamaz. Ceza yersiniz

Eylül ayı kdv beyanı ve Ba/Bs bildirimlerinin verilme süresi geçmediğine, geçici vergi beyannamesi de verilmediğine göre düzeltmeyi eylül ayında yapabilirsiniz. Geçici vergi beyannamesini de buna göre düzenlersiniz.

Eylül ayı kdv beyanı ve Ba/Bs bildirimlerinin verilme süresi geçmediğine, geçici vergi beyannamesi de verilmediğine göre düzeltmeyi eylül ayında yapabilirsiniz. Geçici vergi beyannamesini de buna göre düzenlersiniz.[/QUOTE]

sayın bülent249,
fatura iptalini eylül ayında yapmak istemiyoruz çünkü 9.ay mizanlarımızda görünsün istiyoruz bankadan kredi çekilecek. bu nedenle iptali 9.ay da verilmeyecek

:) işte tam olarak sorun burada başlıyor :)
mükellefimiz faturanın 9.ayda görünmesini istiyor çünkü bankadan kredi çekeceği için mizanımda görmek istiyorum ama sonra iptalini yapalım dedi olamayacağını anlatmaya çalıştık ama döndüremedik sözünden.
iptalini iste ya iade faturası kesilsin yada iadeli taahhütlü bir dilekçe yazarak size göndersin diye anlattık oda öyle yaptı şimdi biz bunu 9.ayda geçicide göstereceğiz ama çıkan vergiyi ödemesek 10.ayda iptal olacak fatura o zaman eski halini alacak ama tahakkuk eden vergiyi nasıl mahsup ederiz onu mantığım almadı

Sayın Turkan, 9.ayda kestiğin faturayı iptal ederseniz. Vergi dairesi gelir beyan etmişsiniz göster faturayı der.İptal ettiğin faturayı gösterirsen. İlk önce Cezanı keser,Sonra mali tablolarda oynamaktan ceza keser,Sonra Koda sokar,Bütün beyannamelerini değiştirtir adama ruhun duymaz.

İade almanında tek yolu karşı taraf nihai tüketici ise Gider pusulasıdır bunun başka yolu yoktur. Sen Malı satarken İade alacam diye satmıyosun Kar elde edecem diye satıyorsun. Ondan dolayı 9.ayda iade gelecek diye karşılık ayırmanda mümkün değil. Madem mali tabloların yüksek çıkmasını istiyor paşa gibi vergisini ödeyecek.

:)mükellefimiz faturanın 9.ayda görünmesini istiyor çünkü bankadan kredi çekeceği için mizanımda görmek istiyorum ama sonra iptalini yapalım dedi ''

Tam bir bilanço makyajlama işi cezası Vuk 352 hadi hayırlısı.

Tahakkuk edecek verginin nasıl mahsup edileceğini yazacaktım. Ama işlem doğru olsaydı.Böyle bir işleme yardımcı olmak,yol göstermek meslek etiğimizlede bağdaşmaz .

Sayın arkadaşlar,

Fatura iptal edilse de iade alınsa da sonuç değişmez. ( Sayın ugurcadir, fatura iade yazısı ile 8 gün içinde iade edilirse iptali gerçekleşebilir bunun için gider pusulasına gerek yok ). İptal veya iade işlemi son dönem bilançosunda da cironun eski haline dönmesine sebep olacak. Bnka da bunun farkına varmayacak ? Komik.

Sayın arkadaşlar,

Fatura iptal edilse de iade alınsa da sonuç değişmez. ( Sayın ugurcadir, fatura iade yazısı ile 8 gün içinde iade edilirse iptali gerçekleşebilir bunun için gider pusulasına gerek yok ). İptal veya iade işlemi son dönem bilançosunda da cironun eski haline dönmesine sebep olacak. Bnka da bunun farkına varmayacak ? Komik.

Hocam 8 gün içinde Fatura itiraz edilebilir kabul. Eğer müşteri 8 gün içinde itirazı gerçekleşirse o mal hiç satılmamış sayılır. 9.ay beyanını düzeltmesi gerekir.

:)mükellefimiz faturanın 9.ayda görünmesini istiyor çünkü bankadan kredi çekeceği için mizanımda görmek istiyorum ama sonra iptalini yapalım dedi ''

Tam bir bilanço makyajlama işi cezası Vuk 352 hadi hayırlısı.

Tahakkuk edecek verginin nasıl mahsup edileceğini yazacaktım. Ama işlem doğru olsaydı.Böyle bir işleme yardımcı olmak,yol göstermek meslek etiğimizlede bağdaşmaz .

Ferhat bey merak ettim nasıl mahsup oluyor. Rica etsem özelden yazarmısınız.

Hocam 8 gün içinde Fatura itiraz edilebilir kabul. Eğer müşteri 8 gün içinde itirazı gerçekleşirse o mal hiç satılmamış sayılır. 9.ay beyanını düzeltmesi gerekir.

Tabiki hayır. İade kaydı alınır. Yada itiraza binaen gerekli düzeltme işlemi yapılır. Bu işlemde tek sıkıntılı durum rakam çok yüksek olmasına rağmen faturanın vergi mükellefi olmayan birine kesilmiş olması. Konuya tabiki beyanname çerçevesinde bakmak mümkün değil. zaten fatura tanzim ve iade işlemleri 9. ve 10. aylarda olacağı için düzeltme işlemi gerekmeyen tek beyanname Geçici vergi beyannamesidir. Aslında çok şey yazılabilir de Ferhat haklı bu konuda yazacaklarımla kötü örnek olmak istemem. O yüzden de bu başlıkta daha fazla yazmak istemiyorum.

Sonuç olarak ben kesilen ve iptal edilmesi düşünülen faturanın gerçek bir işleme dayanmadığını, sadece bankaya karşı makyaj amaçlı olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle mevzuat çerçevesinde cevaplama da anlamsız geliyor.