Tahsilatı Eksik Bildiren Personel

Üyelik
4 Şub 2013
Mesajlar
69
Konum
istanbul
Merhaba,

Çalışan biri şirket adına tahsil etmiş olduğu paranın bir kısmı şirkete teslim etmiş kalanı ise yok. kapsamda 24.07 itibariyle gerçekleşen bu durum için personelin işten çıkış kodu ne olması gerekiyor, tutanak nasıl olmadı ya da başka bir yol var mıdır?

teşekkürler,
 
Bu sebepten dolayı işçinin çıkışı mı verilmek isteniyor.Eksik bakiyenin akibeti hakkında bilgi yok mu?İşveren tercihini bu yönde kullanmak isterse "İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih" kodu seçilebilir.Konu,çalışanların şahitliği neticesinde tutanakla sabitlenebilir.
Fakat işten çıkış yerine başka yollarda tercih edilebilir tabiki.Örneğin personel avansı şeklinde kayıtlara alınıp ücretinden de mahsup edilmek suretiyle tahsilat yapılabilir. İşverenin tercihine kalmıştır elbette...
Saygılar
 
Kalanı yok ne demek anlamadım? Kayıp mı ettim diyor? Bulamıyor mu? Eğer kayıp ise bence ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık davranışı burda geçersiz kalır.
 
Eğer kişi parayı çaldıysa ve bunu kanıtlayabiliyorsanız "iyi niye kurallarına aykırı davranış" sebebiyle tazminatsız olarak çıkışını verebilirsiniz.Ancak parayı kaybettiğini söylüyorsa veya onun aldığını kanıtlayamıyorsanız "iyi niye kurallarına aykırı davranış" sebebiyle çıkış vermeniz yanlış olur.
 
O durumda da 4857 madde 25 II ı maddesi olabilir , ki bu da aynı madde başlığına girer, ahlak ve iyiniyet ...
''ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı
olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla
ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.''
 
Tabi biz burada işcinin kusuru nedeniyle oluşan,meydana gelen zararın tazmini noktasında işveren alacağını konuşmuyoruz,iş sözleşmesinin feshinden bahsediyorsak,genel hükümler-BK yönünden sorun olmaz ama iş kanunu yönünden "Eğer kayıp ise"derken,benim anladığım ,madde hükmüne uyan hali ile kayıp eden,kendi kusuru nedeniyle kayba uğratmış oluyor.
Bu kayıp olayında dikkat edilmesi gereken, işveren kusuru yok ise işcinin özen borcunu ihlal ederek bu kusurlu davranışı ile 30 günlük ücretinin tutarını aşan kayıp var ise haklı nedenle fesih mümkün,böylesi olaylarda yine işcinin bu işe uygun,yeterli olup olmadığı vs.önem arzeder,tespit yaparken bu duruma da ddikkat edilmelidir.
 
Son düzenleme:
Sayın Arkadaşlar,

Makbuzun bedelinin bir kısmı vezneye teslim edilmemiş ve açıklamam yapılmamışsa başka açıklama yapılmışsa başka konu. Çalışan bu konuyla ilgili ne açıklama yaptı bunu bilmekte yarar var. Yaptığı açıklama yeterli ve bugüne kadar başka örneği yoksa yazılı savunma almadan herhangi bir işlem başlanması doğru değil. Sayın neredekaldı biraz daha açıklama yaparsanız daha sağlıklı bilgi verilebilir.

Saygılar,
Kevork
 
"...geçersiz kalır" noktasını biraz açabilirmisiniz?


Tabi ama önce konuyu açan arkadaşın açmasını beklesek daha doğru bi adım olur sanırım. Ortada bir hırsızlık varsa polis çağrılır veya suç duyurusu yapılır vs. Ancak bir kayıp veya unutma söz konusu ise iyi niyet veya ahlaka aykırılıktan söz edilebilir mi?
 
Tabi ama önce konuyu açan arkadaşın açmasını beklesek daha doğru bi adım olur sanırım. Ortada bir hırsızlık varsa polis çağrılır veya suç duyurusu yapılır vs. Ancak bir kayıp veya unutma söz konusu ise iyi niyet veya ahlaka aykırılıktan söz edilebilir mi?

-Evet ileti sahibinin açıklık getirmesi uygun olacak
-Bu kayıp,unutma olayında işcinin kusuru var ise elbette söz edilebilir,edilememesinin istisnası bu kayıp noktasının işverenin kusuru nedeniyle olması yada başkaca unsurlar olsa gerek(kısaca işcinin kusursuz olması gerek)
 
Son düzenleme:
Üst