Taşeron - Sürekli İşyeri Ayrımı

ercan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
208
A firmasının kendi adına tescilli ssk dosyası mevcut. Bu firma diğer firmaların bazı montaj ve bakım işlerini yapıyor. Bu işlerde hem daimi işçileri hemde o iş için alınan işçileri çalıştırıyor, veya işçileri mesailerini ayarlayarak sözleşme/ihale ile alıp, aynı anda yürüttüğü birkaç işte çalıştırıyor. bu durumda;

- İşçiler A nın önceden tescilli işyeri dosyasından mı yoksa iş yaptığı firmaların taşeronu olarak mı bildirilmeli?

- İş yapılan firmaların bağlı bulunduğu ssk müdürlükleri farklı bölgelerde olursa durum ne olur? Teşekkürler
 
Taşeron

Merhaba,
C- ARACI (TAŞERON)

506 sayılı Kanunun 87 inci maddesi 2 inci fıkrasında, bir işte veya bir işin bölüm veya eklentilerinde işverenden iş alan ve kendi adına sigortalı çalıştıran kişiye aracı denileceği ifade edilmiştir.
Kanunda belirtilen tarife göre bir kimseye aracı (taşeron) denilebilmesi iki şartın varlığına bağlıdır.
Birincisi, işin tamamının yapımını üstlenen ve sigortalı çalıştıran (adına tescilli dosya bulunan) işveren,
İkincisi, işverenden, işin bölüm veya eklentilerinde iş alan ve kendi adına sigortalı çalıştıran kişinin,
bulunması gerekmektedir.
Örneğin; Mülkiyeti Kurumumuza ait olan ve ihale suretiyle yapımı (A) müteahhidine verilen ek bina inşaatının duvarlarının tuğla ile örülmesi işlerini müteahhitten alan ve kendi adına sigortalı çalıştıran (B) şahsının Kanun karşısındaki durumu aracıdır.
İşin tamamının yürütümü ile sorumlu olan işverenden iş alan, ancak sigortalı çalıştırmayanların aracılık (taşeronluk) niteliği olmayacaktır.
Örneğin; İşverenden bina inşaatının ana giriş kapısının demir doğramasının yapımını alan ve hariçten işçi-sigortalı çalıştırmadan bizzat çalışarak sonuçlandıran kişi aracı kabul edilmeyecektir.
İşverenle aracı arasındaki hukuki ilişki, alınan işin sonuçlandırılmasını kapsayan bir sözleşme olduğundan istisna akdini teşkil etmektedir.
Aracı, büyük müteahhitten iş alan küçük müteahhit olarak da tanımlanabilir.
Bölüm veya eklentilerde iş alanın aldığı işte çalıştırdığı sigortalılar, o iş için alınmış ve çalıştırılmış olunmalıdır. Esasen iş alanın var olan ve Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında bulunan işyerinin (devamlı işyeri) sigortalı işçileriyse, bu durumda, iş alanın aracı olarak kabulü mümkün değildir.
Yukarıdaki açıklamalardan anlaşılacağı gibi aracı ile işveren arasında hiçbir zaman hizmet sözleşmesi ilişkisi bulunmamaktadır. Aralarındaki hukuki bağ, istisna, taşıma vb. sözleşmeler olabilir.
Taşeronun çalıştırdığı sigortalıların işçilik (ücret vb.) ve sosyal sigorta haklarından doğan sorumluluklarından, asıl işverende aynı derecede sorumlu tutularak çalışanın (sigortalının) ve SSK.nın hakları korunmuştur.
 

Benzer konular

Üst