Tek Taraflı Maaş Düşürülmesi

Üyelik
6 Mar 2013
Mesajlar
4
Konum
İstanbul
Herkeze merhaba,

Öncelikle konuyu doğru başlık altında açmamış isem adminlerden ilgili yere taşınmasını rica ederim.

Bir sorunum var, 15 aydır kesintisiz çalıştığım iş yerim benim yazılı veya sözlü onayım olmadan maaşımın düşürüleceğini söylüyorlar.

İşveren ile benim aramda maaşımında yazılı olduğu sözleşme imzalandı fakat işveren imzalı nüsha bende bulunmuyor

Bugüne kadar tüm maaşlarım banka kanalı ile yatırıldı ve bordrolarım aldığım maaş üzerinden gösterildi.

Kanuni olarak maaşı düşürme hakları varmı, yok ise ben hangi kanunun hangi maddesini karşı tarafa örnek gösterebilirim.

Olurda maaşımı düşürme durumu olur ise ne yapmam gerekiyor.

Yardımlarınızı rica ederim

Syg
 
Kanunen tek tarafli kararla maasinizi dusurme hakki yok, eksik odenen kismi talep edebilirsiniz, eksik odeme nedeniyle sozlesmenizi feshedip kidem tazminatinizi talep edebilirsiniz.
 
Sn.keremcem Sn.Şeref Aydemir bilgi için tşk. Maaşı neden düşürmek istiyorlar sebep sunmadılar sözlü olarak söylediler. Peki ben kabul etmiyorum çünkü şu kanun şu maddesine gore boyle bir şey yapamazsınız diyecegim bir madde varmı. Ve maaşı düşürürlerse ve ben işten ayrılmak istersem kıdem ihbar vb tazminat haklarım yanarmı bu haklarımın kaybolmaması için ne yapmam gerekir?
 
Şu an zamanım daraldı detaya giremiyeceğim özür.
Görev tanımınız,mesleğiniz,pozisyonunuz da bir değişiklik olacak gibi böyle ise İş Kanunu M.22 bu olayın özü.
Bir durum yokken neden düşürülsün,elbet bir sebebi olmalı !..
Bir sebeb var ise bu durum, sözleşmenin tarafları olarak ya siz den, yada işveren yönünden kaynaklanır.
 
Gıda sektöründe çalışıyom ve maaşımın az da olsa yuksek olması nedenı ile finans maalesef gorev pozisyon degisikligi olmasada maaşın yarı yarıya dusmesini istiyor. Açıkcası mobing denen olay maaş vs bahaneler ile kendi istegim ile ayrılmam için baskı yapılıyor
 
Maaşın düşürülmesi olayının alt yapısına(yani mobbing-psikolojik taciz konusuna)girmeye gerek yok,sonuca bakalım,sonuç ne?maaşın tek taraflı olarak işverence düşürülmesi,bu durum işci aleyhine esaslı değişikliktir,yazılı koşula ve işcinin kabül şartına bağlıdır,bunlar yapılmaz-olmaz ise sonuç işciyi bağlamaz.Üstelik yarı yarıya(kısmende olsa) düşürülen ücrete, işcinin rıza göstermesi de beklenemez,bu gibi durumlarda genelde işci itiraz eder,işverende fesih yoluna gider,bu durum karşısında işci başta Sn.Keremcem beyin belirttiği yolları takip eder.
Bu duruma ilşkin olayın özü M.22 doğrultusunda değerlendirilir,değişiklik feshi sözkonusudur.
SAKIN İSTİFA ETMEYİNİZ.
 
10 yıldır bir fabrikada çalışıyorum işveren pozisyon değiştirerek maaşımı düşürmek istiyor kabul etmeyip işten tazminatımı alıp ayrılabilirmiyim maaşım 1040 tl işveren bankaya 920 tl yatırıyor ve benim maaşımı bankaya yatırdığı paraya çekmek istiyor ne yapabilirim bana yardımcı olabilirmisin teşekürler...
 
10 yıldır bir fabrikada çalışıyorum işveren pozisyon değiştirerek maaşımı düşürmek istiyor kabul etmeyip işten tazminatımı alıp ayrılabilirmiyim maaşım 1040 tl işveren bankaya 920 tl yatırıyor ve benim maaşımı bankaya yatırdığı paraya çekmek istiyor ne yapabilirim bana yardımcı olabilirmisin teşekürler...

-İşveren, mevcut pozisyonunuzu neden değiştirmek istiyor?
-Bu konuda size yazılı bildirim yapıldımı?
 
Elbette normal sartlarda boyle bir hakkiniz var, hatta su anda da var bu hakkiniz, sgk primlerinizin gercek ucretiniz uzerinden odenmiyor olmasi size sozlesmeyi feshedip kidem tazminati talep etme hakki kazandirir. Ancak isveren tazminatinizi odemezse dava acip "gercek ucretinizi" ispatlamanız gerekir ki tazminatınızı alabilesiniz.
 
Son düzenleme:
Katılıyorum.
İşveren,böylesi işci aleyhine sonuç doğuran(yani işcinin başta ücret ve benzeri kazanılmış haklarına zarar getiren) durumu/değişikliği (M.22 deki yazılı şekil şartına riayet etmeksizin)tek başına uygulayamaz.M.62 kapsamında ücrette eksiltme zaten yapılamaz.
İşveren bu öneriyi yazılı olarak işciye sunmadan ve işci tarafından da yazılı olarak kabül edilmeksizin,kendi başına bu kararı verdi ve uyguladı ise sn.Keremcem beyin dediği gibi bu süreçleri izlemek uygun olacaktır.
 
Merhabalar,

2014 Nisan ayından bu yana yaklaşık 20 aydır medikal bir firmada satış temsilcisi olarak görev yapıyorum.Firmadan aylık net 2500 TL maaş ve 500 TL ticket yemek fişi alıyorum.Aldığım 2500 TL net maaş üzerinden sigortam yapılıyor ve maaşımı bugüne kadar hep banka aracılığı ile aldım.Firma ile bir iş sözleşmem bulunmuyor.

İşverenimiz , bizimle yaptığı görüşmede işlerin kötü olması nedeniyle bu aydan itibaren maaşlarımızı asgari ücrete çekmek zorunda olduklarını belirtti.Sigortamızda dolayısıyla asgari ücret üzerinden gerçekleştirilecek.Bu durum ile ilgili kendilerine sözlü veya yazılı bir onay vermedim.

Ocak ayı maaşımın 1300 TL olarak yatırılması ve sigorta primleriminde bu şekilde ödenmesi sonucunda ne yapmam gerekiyor?

İş kanununun 24. maddesinde '' İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya
ödenmezse'' derhal fesih hakkı elde edeceği belirtiliyor.Ayrıca iş kanununun 26. maddesinde de bu durumun farkına varıldıktan sonra 6 iş günü içerisinde derhal fesih hakkının kullanılması gerektiği belirtiliyor.Bu nedenle ocak 2016 maaşımın yatırılmasını takiben yani maaşımın tek taraflı olarak düşürüldüğünü öğrenmem sonrasında 6 iş günü içinde derhal fesih hakkını kullanmam gerekecek.Bu durumu gerçekleştirmek için nasıl bir yol izlemem gerekiyor?Noter aracılığı ile firmaya ihtarda mı bulunmalıyım?

Bu şekilde bir ayrılış sonrasında maaşımın eksik yatırılan kısmı ve hakedecek olduğum kıdem tazminatını nasıl ve ne zaman tahsil edebilirim?

Bu şekilde bir ayrılış ; son üç yılda 1069 gün yatırılmış olan sigorta primlerim için elde edeceğim 8 aylık işsizlik maaşını almama engel olur mu?
 
Ücretinizin tek taraflı olarak işverence düşürülmüş olması nedeniyle sözleşmenizi feshettiğinizi, eksik ödenen kısım ile birlikte kıdem tazminatı ve kullanılmamış izin sürelerine ait ücretlerinizin 7 gün içinde xx banka hesabınız ödenmesini içeren bir ihtarı noter kanalıyla gönderebilirsiniz.
İhtarınızın işverene ulaşması ardından belirtttiğiniz süre sonunda ödemeler yapılmamışsa, iş mahkemesinde dava açmanız gerekecektir.

İşsizlik maaşı için, son 120 günde belgesiz ( rapor , ücretli-ücretsiz izin harici) devamsızlığınız yoksa, işveren de çıkış sebebi olarak çalışanın haklı sebeple feshini bildirirse, işsizlik maaşı almanıza engel bir durum olmaz.
 
Tekrar merhaba.

Isverenim 02.02.2016 tarihinde asagida yer alan geçmiş bilgiler doğrultusunda 2500 tl olan maasimi benim onayim olmadan 1300 tl ye dusurdu.kendisiyle 03.02.2016 tarihinde konustuk ancak anlasma saglayamadik.bende is kanununun ilgili maddeleri dogrultusunda 04.02.2016 tarihinde noter ile kendisine hakli fesih yaptığımı ve haklarimin tarafima ödenmesini içeren bir ihtar yazısı gonderdim.

Ayni gun Isverenim banka hesabima ocak ayi eksik kalan maas odemesi açıklaması ile maasimin eksik olan kısmını yatırdı. Eksik olan sigorta pirimini yatirdigiyla ilgili bir bilgim yok.bu durumda ne olacak? Iddaa ettigim durum ortadan kalkmış görünüyor.nasil bir yol izlemem gerekiyor?
 
İlk sorunuza bende olsam sn.Keremcem bey gibi cevap verirdim.(doğru)

Bence İddia ettiğiniz durum yani irade beyanınız oradan kalkmış olmuyor ve olmaz,

(zaman zaman bu forumda güven duygusunu zedeleyen,dürüst,iyi niyetli olmayan işci ve işverenleri eleştirmişimdir.
"noksan maaş ödemesi" uyanıklığı ile;
olayın başlangıcında işci-işveren ilişkileri bağlamında "güven duygusunu zedeleyen",bu konuda işcinin rızasını aramayan ve" işciyi gözetmeyen",sözlüde olsa bilinçli olarak iş kanunu madde 22 ye aykırı hareket ederek,bu tavrı ile madde 24/II-e bendi ve f bendin son cümlesine bağlı olarak işcinin haklı nedenle fesih hakkının olduğunu da bilecek kadar bilgiye sahip"art niyetli"işverenin)
bu kasıtlı(çünkü normalde malum ödemeyecekti ama bu uyanıklık) girişimi karşısında;

İşcinin şimdi anlaşarak bahsekonu yani daha "düşük ücret"üzerinden çalışmaya devam etmesini beklemiyoruz(tabi takdir kendisinin),
yarın çalışanımız işe gitmeyecek!..çünkü olayı öğrendiği tarih den itibaren fesih iradesini açıkladı/karşı tarafa yöneltti,(bu noktada art niyetli işverene karşın önce 20 günlük sürenin beklenmesinde yarar var)
işveren ise fesih iradesini açıklamasına bağlı olarak artık işe gitmeyecek olan işcinin devamsızlığını dikkate alarak, kendince madde 25/II-g bendine göre fesih yoluna gidecek,(gidebilir ve gitsin,işci sözleşmeyi feshettikten sonra önemi yok,burada öncelik ve esaslı nokta işcinin fesih iradesini açıklaması ve karşı tarafa/işverene bildirmiş olmasıdır.))
daha sonraki sürecte, yasal haklarının ödenmesi icin tanınmış olan süre bittikten sonra, hakları işverence ödenmeyen işci yargı yoluna başvuracak.

Dava sürecinde işcimiz ispat sorunu yaşayacak,ispat işveren ile yapılan sözlü görüşme üzerinde olacak ama işveren maaş ödeme günü de gerçekten işcinin maaşını düşürmüş,
işverenin o beyanı(yani maaşı düşüreceğine dair sözü) ve eylemi(yani gerçekten düşürmüş olması)işcinin bu iddiasını destekler nitelikte,mahkemece bu nokta dikkate alınacak,kaldı ki öteden beri(20 ay)dır çalışan işci sebebsiz olarak fesih yoluna NEDEN gitsin ki?gitmesi hayatın olağan akışına aykırı olsa gerek,elbet işcinin nihai olarak fesih kararını almasını gerektiren haklı bir sebebi olmalı!..işte bu sebeb işverenin o sözü ve bu eylemidir,eylemin ispatı var şahit ya da başkaca delil yok ise sözün(işverenin o sözünün) ispatında biraz zorluk olabilir ise de, açıkladığım hususlar mahkemece işci lehine dikkate alınacaktır.

Ayrıca bu ispat noktasında,işci lehine başkaca hukuki bir durum daha var,olayımıza bağlı olarak işci bir ihlalin varlığı ihtimalini güçlü bir şekilde gösteren durumu(yani işverenin o ilk sözünü)ortaya koyar ise(ki koyacak/söyleyecek)bu defa işveren böyle bir ihtimalin mevcut olmadığını ispat etmekle yükümlü olur,peki bu işveren ispat edebilir mi,hayır,yani işveren o ilk sözü söylemediğini ispat edemez,ispat noktasında sözkonusu bu kurala göre işci 1-0 önde + yukarıda açıkladığım hususlar ile birlikte bu davanın işci lehine sonuçlanacağı düşüncesindeyim.
 
Son düzenleme:
İşverenimiz , bizimle yaptığı görüşmede işlerin kötü olması nedeniyle bu aydan itibaren maaşlarımızı asgari ücrete çekmek zorunda olduklarını belirtti.
Bu olay için söylemiyorum,genel manada ekonomik açıdan elde olmayan mücbir sebeblerle,işlerin kötü olmasını/gitmesini gerektirecek durumlar olmaz değil(olabilir ve bu durum anlayışla karşılanabilir)ANCAK basiretsiz tüccarın/ işverenin yönetsel (yani işyeri,işletmeye dair yönetim-planlama-organizasyon-koordinasyon-kontrol ve değerleme süreçlerinde ki) hatalarının bedelini ilk önce ve sadece çalışanlar ödememeli,(ödenmesi gereken bir bedel var ise fazlasını önce işveren ödemeli)diğer yönden sözleşmenin ana unsurlarından biri olan iş görme edimini/borcunu hakkıyla optimum(olması gereken)seviyede yerine getirmeyen işcilerin bu hatalarının bedelini de ilk önce ve sadece işverenler ödememeli(ödenmesi gereken bir bedel doğmuşsa fazlasını önce işci ödemeli)
 
Yorumlarınız ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Noter kanalı ile feshi gönderdiğim için işe gitmiyorum.Sizinde dediğiniz gibi 25/II-g bendine göre devamsızlığım için fesih yoluna gitmesi halinde bana noter kanalı ile ihtar göndermesi gerekecek sanırım.Bu ihtar elime geçtiğinde ne yapmam gerekecek?

Ayrıca dün noterde gönderdiğim ihtarın burada böyle bir firma yok denilerek geri dönme ihtimalinden bahsedildi. Hızlı posta ile göndedim.Pazartesi veya Salı ulaması gerekir.Medikal bir firma ve sürekli ofiste bulunan muhasebeci doğum izninde.Diğer çalışan arkadaşlarda satış için ofis dışında oluyorlar.Firma sahibi ise başka şehirde yaşıyor.Noter kanalı ile gönderdiğim ihtarın teslim edilememesi durumunda ne yapmam gerekecek?
 
Üst