Telefon Elektrik vs Faturaları Hangi Tarihe Göre Kaydedilir?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogrenci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Telefon Elektrik vs Faturaları Hangi Tarihe Göre Kaydedilir?

Son dönem geçici vergiyi yapmadıysanız, matrahı aralık ayı için kayıtlarınıza alabilirsiniz

Çok teşekkürler..

maalesef son dönem geçiciyi yaptım, Ocak-2011 kdv evrakları arasından çıktı telefon ve kargo faturaları. Aralık-2010 dönemine yansımamış.

peki KDV yi KKEG matrahının içine gömebilir miyim?

yani şöyle yapabilir miyim?

matrah 1000
kdv 180

-----/-------
770
KKEG.....1180
100.... 1180
----/---------

Hadi bir güzellik yapalım sana :) Kayıtlarını 2011 yılına alırsın. 2010 yılı Kurumlar beyannamesini düzenlerken kdv matrahını ve kdv tutarını beyanname üstünde indirim konusu yapabilirsin. Fakat 2011 yılında beyannamelerini düzenlerken bu rakamı matraha ilave etmelisin. Yok bunların hiçbirini yapamam diyorsan senin yazdığın örneği aynen gerçekleştirebilirsin.

Arkadaşlar peki faturası geliyor da ödeme makbuzu gelmiyorsa ve 381 nolu hesap bu yüzden
şişiyorsa ne yapıyorsunuz? Makbuz toplucaz diye canımız çıkıyor. Hiç işlenmemeli mi ya da ne yapmalı söylermisiniz?

Faturalarda geçmiş dönem borcu diye bölüm var biliyorsunuzdur oradaki satır sıfır ise geriye dönük ödemeler yapılmıştır. Her dönem fatura geldiğinde bir önceki dönemin bakiyelerini kapatabilirsiniz.

elektirik, su ve telefon giderlerinin diğer giderlerden mesela yemek yada benzin giderinden farkı nedir ki işlenme tarihinden şüphe ediliyor.

2 si arasındaki fark; Elektrik, su, doğalgaz gibi faturalarda iki tarih olması. Biri fatura tarihi diğeri son ödeme tarihi

her faturada son ödeme tarihi olabilir. hatta mal alış faturalarında bile. napcaz peki...

NİSANLI ' Alıntı:
2 si arasındaki fark; Elektrik, su, doğalgaz gibi faturalarda iki tarih olması. Biri fatura tarihi diğeri son ödeme tarihi

bide faturanın tebliğ tarihi var. Genelde o tarihte saat okumaları olur.

kemalforum ' Alıntı:
her faturada son ödeme tarihi olabilir. hatta mal alış faturalarında bile. napcaz peki...

Ne demek napcaz. Son ödeme tarihi bizi ilginlendirmez ki. Tüketiciyle ilgili. Bizi alakadar eden fatura tarihi

NİSANLI ' Alıntı:
Faturalarda geçmiş dönem borcu diye bölüm var biliyorsunuzdur oradaki satır sıfır ise geriye dönük ödemeler yapılmıştır. Her dönem fatura geldiğinde bir önceki dönemin bakiyelerini kapatabilirsiniz.
O zaman da makbuz numarası sıkıntısı yaşanmaz mı? Yani açıklamaya ne yazmalıyız?

Maliye Bakanlığının tahsilat makbuzlarına seri no verdiğini bilmiyordum. Tahsilat makbuzlarında seri no zorunlu olmadığı için kayıtlara alınmasınında sorun teşkil etmeyeceği aşikar.

Sayın Nisanlı ben de onu demek istiyorum zaten. Tahsilat makbuzlarında numara yok. İşlerken açıklamaya ne yazacağız. Her kaydımızı belgelemek zorundayız ya. Bir inceleme anında sıkıntı yaşanmaması için.

Selamlar.
Telefon,elektrik,su,doğalgaz gibi faturalar özel kuruluşlar tarafından faturalandırılmaktadır.Maliye idaresi isterse bu kurumlardan da ödenip ödenmediğini tespit edebilir.Şu halde yapılan ödemeleri bırakınız makbuz no yazmayı,makbuzunu görmeden bile kaydedebilirsiniz. Yeterki ödenmiş olduğunu bilesiniz. "0216 ..... nolu telefon ödemesi" veya ".... nolu elektrik faturası ödemesi" demeniz bile yeterlidir.Örneğin muhasebe kayıtlarında elektrik faturasının ödenmediği görülüyor fakat elektrik idaresine böyle bir borç yoksa,ilgili elektrik sayacının borç dökümünü çıkarır,sıfır borç gördüğünüzde "elektrik ödemesi" açıklamasıyla ödeme kaydını yapabilirsiniz.Kaldı ki son çıkan fatura da önceki borçlarda yazdığından borç yoksa ödeme kaydı da yapılabilir.Mali idare bu tip kurumlara ve sözleşmeye bağlı ödemelerde denetim pek yapmamaktadır.
Saygılar.

NİSANLI ' Alıntı:
kemalforum ' Alıntı:

Ne demek napcaz. Son ödeme tarihi bizi ilginlendirmez ki. Tüketiciyle ilgili. Bizi alakadar eden fatura tarihi
Yanılıyorsam düzeltin arkadaşlar ama evet son ödeme tarihi,okuma tarihi,tebliğ tarihi var fakat ben fatura tarihi göremedim. Faturayı işlerken hangi tarihi dikkate alıcaz?

İgdaş : Tebliğ tarihi
İski : Fatura tarihi
Elektrik : Fatura tarihi
Telefon : Fatura tarihi

Baktım fatura cinslerine göre bunlar yazıyor...

Ben İzmirdeyim.Benim elimdeki elektrik faturasında
İlk okuma
Son okuma
Tebliğ tarihi
Ödeme tarihi
Ayrıca fatura tarihi yazmıyor. Ben hangi tarihe göre faturayı işlemeliyim.

Bence son okuma hangi ayın içine giriyosa ona yazabilirsin.

dolap ' Alıntı:
Ben İzmirdeyim.Benim elimdeki elektrik faturasında
İlk okuma
Son okuma
Tebliğ tarihi
Ödeme tarihi
Ayrıca fatura tarihi yazmıyor. Ben hangi tarihe göre faturayı işlemeliyim.

ben tebliğ tarihine göre tahakkukunu yapıyorum.

Bir de bazen faturadaki tutar ile ödenen tutar arasında az bir fark oluyor. Bu durumda nasıl bir işlem yapıyosunuz?