Temmuz 2008 Maliyet Muhasebesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyazzafer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Temmuz 2008 Maliyet Muhasebesi

elfin ' Alıntı:
ozbilek kamil hocaya göre önceki sayfalarda yaptığın çözümü itkib seminerlerinde eğitim veren melih baş diye bir hoca var onun hazırladığı kitapçıktada buldum. oda ortalama maliyeti anlatmış ve db ve dönemi kamil hoca gibi hesaplamış 16 ve 9,925 sonuçları bulunuyor onun yöntemindede

ben kamil büyükmirza nın kitabından bakarak çözdüm b ve c şıkkını komisyon soruyu sorma tarzı yanlış ortalama maliyette d.b.y.m ve dönem giderini hesaplamaya gerek yok kamil büyükmirza kitabında yazmış ve bize soruda b şıkkında kafa karıştırmak için sormuşlar yukarıda çözdüğüm gibi yapsaydık 60 puanıda alırdık normal olarak ortalama maliyete göre çözdük böyle çözen çok ve en az 25-35 arasında puan verirler bize oda iyi ve 1. soruyu yapan götürür ve bende yaptım ;D

hiç dilim varmıyor ama
galiba 4.yü hazırlanacaz:)
sabah sabah moralim altüst oldu

atg ' Alıntı:
hiç dilim varmıyor ama

dostum sen ne yaptım zaten 2. soruda ki b) şıkkı problem diğerleri aynı üzülmene gerek yok

ozbilek ' Alıntı:
atg ' Alıntı:
hiç dilim varmıyor ama

dostum sen ne yaptım zaten 2. soruda ki b) şıkkı problem diğerleri aynı üzülmene gerek yok

aynı burdakiler gibi yaptım
hayırlısı artık

Günaydın Arkadaşlar,

Atg bence üzülmene gerek yok. Bu sınav gerçekten zor bir sınavdı Komisyon üyelerinin asıl amacı benim görüşüm konuya hakimiyet. Bir de bu sınavda 2 tane soru vardı. Her ne kadar puanları farklı da olsa ilk soru 40 puandı. Şıklara da ayırdıklarına göre puanlama sistemi farklı olacaktır. Kimse umutsuzluğa kapılmasın ve birbirimizin morali bozmayalım derim.

mart taki gibi puanları bol tutarlarsa bence birçok arkadaşımız maliyetten geçecektir.
çünkü kalıyorum diyen arkadaşlarımın çoğu geçti.

arkadaşlar nalan akdoğanın kitabındada var çözüm aktarma kablomu unuttuğum için aktaramadım fotoyu, muratın cevaplarıda faksla alıp eklerim siteye akşama en geç sabaha inş. yalnız şunu söyleyebilirim dönembaşı hesaplanıyormuş ortalama maliyette ...

gulsevdam .nalan akdoğan ın kitabında dönem başı eşdeğer birim maliyet nasıl hesaplanmış.
kısaca yazar mısın.bu arada murat ın çözümlerini gördün mü?aynı mı nalan akdoğan la?

muratı faksla bekliyorum tura ya duyrulur:) kitabı alıp yanıma yazayım hemen...

ben birkaç arkadaşa fakslamıştım.onurcan ve ozbilekte vardı.benim yanımda yok şuan.artık taşımıyorum yanımda .moralim bozuluyor valla .bu maliyet ömrü mü yedi bitirdi :(
50 alayım arkama bakarsam armut olayım.

milletin zorlanması iyi bir bakıma herkes farlı çözmüş bu puanlamanın bol olucağına işareettir kanımca geçen sınavda matematikselden aynı durum oldu

gulsevdam ' Alıntı:
Nalan Akdoğan'a göre çözüm aşağıdaki linktedir, ilgilenen Arkadaşlar için:

http://rapidshare.com/files/133026588/nalan_akdo__287_an.doc.html

arkadşım b şııkının cevabı kamil büyükmirzanın kitabına ve anlatışına göre çözümü noktayı koyduk gibi ve komisyonun cevaplarında aynısını görürsen şaşırma derim ;D
kamil büyükmirza genişletilmiş 5.baskı maliyet ve yönetim muhasebesi kitabı 210 .sayfasında ortalama maliyetin tanımını yapıyor ve o kısmı aynen aktarıyorum

1.Ortalama Maliyet Yöntemi:
Toplam maliyetlerin hesaplanmasında ortalama eşdeğer birim maliyetinden hareket eden yöntemdir.7

------------------------
7 Ortalama birim maliyetini hesaplamada kullanılan formülün paydasındaki D.B.Y.M eşdeğer miktarı ile dönemin eşdeğer miktarı toplamı,toplam eşdeğer üretim miktarını (dönemde tamamlanan miktar + D.S.Y.M. eşdeğer miktarı) verir.Bu bakımdan ,ortalama maliyet yöntemi uygulandığında,toplam eşdeğer üretim miktarının örnek 2 'deki şekilde hesaplanması,ortalama birim maliyetini bulmak için yeterlidir.D.B.Y.M. birim maliyeti ile dönemin birim maliyetine ise bu yöntemde zaten ihtiyaç yoktur.

burada şu kafanıza takılmasın soruda bizden dönem başı eşdeğer birim maliyeti dönemin eşdeğer birim maliyeti ve ortalama eşdeğer birim maliyeti istiyor b şıkkı aşağıdaki gibi a ve c zaten bi üst parafrafta yazdıklarım geçerli

miktar sağlaması
DBYM + ÜRETİME BAŞLANAN = DSYM + TAMAMLANAN
200 + 1.300 = 250 + 1.250
1.500 BR 1.500 BR

eşdeğer üretim miktarları
miktar d.i.m.m i.işçilik güg
dönemde tamamlanan 1.250 1.250 1.250 1.250
d.s.y.m 250 250 250 250
---------------------------------------------------
1.500 1.500 1.450 1.450

buraya kadar herkes böyle yaptı a şıkkı 15 puanı kaptık şimdi b)şıkkı ve bizden farklı şeyler istiyor.

cevap b)

eşdeğer üretim miktarları
miktar d.i.m.m i.işçilik güg
dönemde tamamlanan 1.250 1.250 1.250 1.250
d.s.y.m 250 250 200 200
-------------------------------------------------------------
toplam eşedeğer ürün.mik 1.500 1.500 1.450 1.450
d.b.y.m (200) (200) (150) (100)
--------------------------------------------------------
dönemin eşdeğer ür.miktarı 1.300 1.300 1.300 1.350

dönem başı eşdeğer birim maliyeti d.i.m.m = 1200/200 = 6
d.iş. = 750/150 = 5
güg = 500/100 = 5

toplam eşd.birim maliyet 6+5+5= 16

dönemin eşdeğer birim maliyeti d.i.m.m = 6.500/1.300 = 5
d.işçilik = 3.900/1.300 = 3
güg = 2.600/1.350 = 1,926
---------
9,926

ortalama eşdeğer ( d.b.y.m maliyetindeki gider+dönemde yapılan gider
birim maliyeti = ----------------------------------------------------
d.b.y.m eşdeğer mik.+dönem eşdeğer miktarı

1.200+6.500
ortalama eşdeğer birim maliyeti d.i.m.m = ---------------- =5,133
250+1.250

750+3.900
d.işçilik = ------------------ = 3,207
150+1.300

500+2.600
g.ü.g= ------------------ = 2,138
100+1.350

ortalama eşdeğer birim maliyeti = 5,133+3,207+2,138 =10,478

Arkadaşlar lütfen olumlu düşünelim.Olumlu olaylar yaşayalım..

füsun arkadaşım sanırım sende murat a göre yaptın.

1517 ' Alıntı:
füsun arkadaşım sanırım sende murat a göre yaptın.

1517 dün kamil büyükmirzaya göre yukarıdakini çözdüm ve sizlerle paylaştım ya kafam hala şu noktada kamil büyükmirazdan alıntı yapmıştım

1.Ortalama Maliyet Yöntemi:
Toplam maliyetlerin hesaplanmasında ortalama eşdeğer birim maliyetinden hareket eden yöntemdir.7

------------------------
7 Ortalama birim maliyetini hesaplamada kullanılan formülün paydasındaki D.B.Y.M eşdeğer miktarı ile dönemin eşdeğer miktarı toplamı,toplam eşdeğer üretim miktarını (dönemde tamamlanan miktar + D.S.Y.M. eşdeğer miktarı) verir.Bu bakımdan ,ortalama maliyet yöntemi uygulandığında,toplam eşdeğer üretim miktarının örnek 2 'deki şekilde hesaplanması,ortalama birim maliyetini bulmak için yeterlidir.D.B.Y.M. birim maliyeti ile dönemin birim maliyetine ise bu yöntemde zaten ihtiyaç yoktur.şimdi ne diyorsun buna d.b.y.m eşdeğer birim maliyeti ile D.B.Y.M. birim maliyeti aynımıdır.bu cümle kafamı karıştırıyor kırmızı olan yer

Arkadaşlar bişeyler aklıma takıldı sormak istedim.
1) Efsane Hoca kelimeleri geçiyor, kimdir bu kişi efsaneliği nereden geliyor ?
2) Acaba b şıkkını eksik yada biraz hatalı yapılsa b şıkkından puan gelmez mi ?
Herkeze teşekkürler sıkmayın canınızı bu sınavın rövanşı olacak kasımda :D

özbilek nalan akdoğanda da çözüm aynı... gerek yok diyor ama hesaplıyor dbym br. maliyeti ve dönemin birim maliyetini , bu durumda hesaplamayanlarada tam not verilmeli :)

efsane hoca kendi kendine efsane hoca diyor bu yüzden efsane :)
b şıkkında dönemin ve dbym br. maliyeti yanlış, ortalama br. maliyet doğru puan alırız bence...