Temmuz-2009 Maliyet Muhasebesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kravat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Temmuz-2009 Maliyet Muhasebesi

arzuk ' Alıntı:
Arkadaşlar, matemetiksel yöntemde üçlü formülle ilgili örneğiniz var mı?

Benim çalıştığım hiç bir kaynakta yok.

Zaten bir tek temmuz 2008 döneminde sorulmuş.Tesmerin sitesinden çözümüyle birlikte bakabilirsin.Kitaplarda bulman zor.

arkadaşlar gerisayım başladı dahada geriliyoruz yeter bu kadar

ama kamil mirzanın kitabı çok hikaye anlatım çok net değil uzun uzadıkça yazılmış ben tavsiye etmem sorularda anlaşılır değil yine herşeye rağmen yinede çankaya ve çaldağ ın kitapları güzel soruları hiç değilse açık ben onlara genelde bakarım çalışırım nalanın kitabıda güzel değil onuda beğenmiyorum bu benim görüşüm herşeye rağmen çankaya tercih ederim gerçi busaaten sonrada bir şey olmaz inşallah şans yüzümüze güler herkese kolay gelsin başarılar

evet son 1 gün o kalabalık o ses o şamata bıktırıyor be

arkadaşlar maliyetten bir sorunun eşdeğer yada standarttan gelmesi garanti gibi gelirse bu soru 60 puanlık olur. bu iki konuyu iyi belleyin.

son bir kaç sınavdır evre ve standart gelmiyor, o yüzden insanlar bu 2 konudan soru gelmesini bekliyorlar doğal olarak. son 4 sınava baktığımızda 3'ünde smm ve gelir tablosu soruları ve son 2 sınavda kademeli dağıtım gelmiş.

benim tahminlerim şöyle:

1) evre (ya 2 evreli ya da fireli) (60 puan)
2) matematiksel dağıtım (40 puan)

ya da

1) standart maliyet (60 puan)
2) matematiksel dağıtım (40 puan)

ya da

1) evre ve standart'tan biri (60 puan)
2) kapsamına göre maliyetlendirme

evet safha ve fifo gelecek 60 puan değerinde olacak.Diğer 40 puanlık soru ise standart maliyet yada kapsamına göre ya da net satış hasılatı olacak.

hadi fifo bekliyoz seni pazar günü eşdeğerler ortalama maliyet yapacaz
inşallah tüm arkadaşlara başarılar

temmuz 2007 sınavı nispeten zordu, Kasım 2008 ve Mart 2009 sınavları ise Temmuz 2007'ye göre daha kolaydı. Bu sınava dikkat etmekte fayda var. Bu sınav kasım ve mart düzeyinde de olabilir tabi ama iyi çalışmak, konuları iyi özümsemek lazım. ezberle maliyet yapılmaz.

maliyet muhasebesi hayırlı uğurlu olsun. çok güzel geçti benimki ama sınavda çok kararsız kaldığım normal maliyet sorusunda sabit GÜG ün kapasite kullanımı kadar alıyoruz. bu ok.
ama oraya yazmışlar birde sabit giderler altına direk işçiliğe sabit gider demişler. ozaman işçilikler arasında da boş geçen zaman var. eksik kapasiteyle çalışma var. her nekadar kapasite kullanım oranı genelde sabit güg ile çarpılsada sınavda çok düşündüm ve bu direkt işçiliği de 0,80 ile çarpıp kapasite farkını aldım. 2 yollada yaptım. direk işçiliği katınca sonuç net rakamlar çıkıyordu. katmazsam 37,75 gibi bi rakam çıkıyodu. yuvarlak olanda vardır hikmet diip aldım. umarım doğrudur. DİMM ve DİG herzaman değişkendir diye bişey okumuş olsamda rakam yuvarlak çıkıyodu napiim.

yani ilk sorumu şöyle çözdüm.
normal maliyet: 120+100(125*0,8)+200+200=620
toplam maliyet 620,000
birim maliyet 31
smm: 465,000
brüt kar 135,000
kapasite farkı 75000
dsmm 155,000

merak ettiğim şey; 2. soru 60 puandı ama a ve b şıklarından oluşuyordu. Bu iki şıkkın puan dağılımı kaçtır sizce? 30-30 mu 20-40 mı? yoksa daha farklı mı?

arkadaşlar birinci soruda işçilik giderlerinin altında endirekt işçilik vardı, o kısmı genel üretim giderlerine attınız mı? ayrıca soruda verilen amortisman tükenme payları ile dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetleri de genel üretim giderlerine kattınız mı?
İkinci soruda ise yardımcı gider yerleri birbirini pay vermediği için, matematiksel dağıtım yapmayarak kademeli dağıtımla çözdüm soruyu. sonuç aynıydı ama personel servis giderlerine %0 koyarak yine de formul yapmak gerekiyormuş ben tapmadım sizce puan verirler mi?

matematiksel dağıtım da

b şıkkı 32 000 ve 40 000 rakamlarını buldum, a şıkkı 900.000 tl 1.dağıtım orası tamam doğru

baktım 2.dağıtım tutmuyo 900 bin ve 902 bin cıkıyo , 2.dağıtım tablosunu yapmadım.

ordan 40 verirse çok iyi.

1.soru da ise , 12 aya bölmemişim ancak gidişhatım doğru.

dsmmm maliyeti birim maliyeti satış karını buna göre buldum .

bakalım 1. sorudan 10 verirse 2.sorudan da 40 = 50 olabilir.

calculator , 1.soruda amortisman dışardan sağlanan fayda ve çeşitli giderler sabit GÜG e giriyor hoca bizzat kendi söyledi.

Walla çok insaflı davranmışsın 2.soruya en iyi ihtimalle a'ya 30 b'ye 30 verirler ama sen 1.soruya az vermişsin ordan belki çoğaltır diyeceğim ama arada 20 puan var.İnşallah verirler.

a ya 30 verirse b den de 15 verirse 45 1 den de 10 alırız eşşek değiliz ya (:

senin nasıl geçti yeterlilik hangilerine girdin ?