Temmuz-2009 Maliyet Muhasebesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kravat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Temmuz-2009 Maliyet Muhasebesi

Arkadaşlar benim tek dersimdi ve son hakkımdı.Yukarıdaki gibi çözümledim.Altına da hocaya not düştüm.Son hakkım kursa da gittim ona göre değerlendirmenizi arz ediyorum diye.Olumlu mu etkiler olumsuz mu etkiler bilemiyorum.İnşallah sorunsuz geçerim.

normal maliyette, sadece GÜG'nin değişken maliyetinde mi kapasite kullanım oranını kullanmalıyız? Yani Direkt İşçilikteki değişken maliyetleri full olarak mı almalıyız? Yoksa hem GÜG hem Dir. İşçilikteki tüm değişken maliyetleri kap. kullanım oranı kadarını mı almalıyız?

Normal maliyette değişken giderlerin tamamı alınır sabit GÜG lerin kapasite kullanım oranı kadar dikkate alınır.

Formül : dimm + dig + değiş.güg + kap.kull.oran sabit güg

Normal maliyet= DİMM+DİG+DEĞİŞKEN GÜG+(SABİT GÜG*K.K.ORANI) dır.

the accountant ' Alıntı:
normal maliyette, sadece GÜG'nin değişken maliyetinde mi kapasite kullanım oranını kullanmalıyız? Yani Direkt İşçilikteki değişken maliyetleri full olarak mı almalıyız? Yoksa hem GÜG hem Dir. İşçilikteki tüm değişken maliyetleri kap. kullanım oranı kadarını mı almalıyız?

dig toplamını bulurken değişken ve sabit'i direkt toplamadım, sabit'i full, değişken'i ise kap.kul.oranı kadarını aldım. Yani bu soruda 2 hatam var:

- kap. kul. oranını sabit maliyet ile çarpacağıma değişken maliyet ile çarpmışım,
- sadece güg'ün sabit'i için kap. kul. oranı hesaplamam gerekirken, dir.işç'lik için de kap.kul. oranı hesapladım.

acaba kaç puan alırım bu 40 puanlık sorudan, bu hatalarla?

soruları paylaşabilecek birileri yok mu? acaba..bende meraklandım.. ben girseydim şimdiye çoktan yazardım..

stajer35 tablolar falan var şimdi kim oturup yazsın onları. deha yayınlar bir iki güne kadar. olmadı tesmer zaten 1 aya yayınlıycak yada birileri scan eder. yazmak zor geliyo bir iki kez serzenişini gördüm yazıyım dedim ama yani nafile hem uzun hem tablolu falan.

stajyer35 ' Alıntı:
soruları paylaşabilecek birileri yok mu? acaba..bende meraklandım.. ben girseydim şimdiye çoktan yazardım..

ARKADAŞLAR

Aranızda soruların cevaplarını net bilen varmı?
kursa giden arkadaşlarım soru cevaplarını hocalara çözdürmüş olan varmı?
var ise paylaşılabilir mi?

deha bugün yayınlıyacaktı.

1. soruyu yazdım stajer 35 sende iyi hazırlan geçersin inşallah

GİDER ÇEŞİTLERİ SABİT GİDERLER DEĞİŞKEN GİDERLER
İlk madde malz.giderleri
-Direkt ilk mad.malz.
- Endirekt ilk mad.malz. -
-
- 150.000
120.000
30.000
İşçi ücret giderler
-direkt işçilik gid.
-endirekt işçi. Gid. 125.000
125.000
- 60.000
-
60.000
Dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler 70.000 100.000
Amaortisman ve tükenme payları 165.000 -
Çeşitli giderler 15.000 10.000
TOPLAM 375.000 320.000

Maliyetlerini aylık olarak belirleyen bir işletmenin temmuz ayına ilişkin üretim maliyetleri yukarıdaki gibidir.
İşletmenin yıllık kapasitesi 300.000 adet olup temmuz ayında işletme 20.000 adet mamul üretmiştir. Ay sonunda yarı mamul bulunmamaktadır. Üretilen malların %75 i 600.000 TL ye satılmıştır.
İSTENEN: Fiili maliyet yöntemi uygulayan bu işletmenin Normal Maliyet Yöntemine göre
Toplam,brim maliyetlerini bularak; satılan mamul maliyetini , brüt satış karını, oluşan kapasite sapmasının tutarını ve dönem sonu mamul tutarını hesaplayınız.

stajyer35 ' Alıntı:

dosya ekleme düğmesi olsa iyi olurdu. scan eden biri hemen koyardı. neyse...

bu arada 2. sorunun a ve b şıkkı kaçar puandır sizce? toplamı 60 puandı.

1.dağıtım 25 2.dağıtım 35 olabilir
yada
1 dağıtım 20 2. dağıtım 30 dur
ama kesinlikle eşdeğer değildir die tahmin ediyorum

ben gerçekten tecrübesizim hiç bilmiyorum bi sınav atlatsaydım belki bi görüşüm olurdu ama 30 30 olacağını sanmıyorum kendi adıma çünkü işin asıl düğümü b şıkkı. moralinizi bozmakta istemem ama dediğim gibi ben tecrübesisim sınav sonrası olaylarda.

the accountant ' Alıntı:
dosya ekleme düğmesi olsa iyi olurdu. scan eden biri hemen koyardı. neyse...

bu arada 2. sorunun a ve b şıkkı kaçar puandır sizce? toplamı 60 puandı.

pardon yanlış yazmışım 1. dağıtm 20 2. dağıtım 40 dicektim

the accountant senin yorumlarına bakıyorum da çok iyi tutturuyosun soruları.bence bilgilendirme toplantısı yerine senin yazdığın şeyleri okumak lazım:)özellikle maliyetten ve sınavın zorluk derecesi ile ilg.yorumlar tuttu

evet strawberry, özellikle matematikseli tutturdum ama gel gör ki hayatta yapmayacağım basitlikte bir hata yaptım. 5/120 yerine 5/100 yazsam 60 puan cepteydi şimdi. sırf bu hatadan dolayı eğer geçemezsem çok üzüleceğim.

accountant bence çok üzülme içime doğuyor sana ordan çok kırmıycaklar gibi geliyor. sınav sonuçları açıklanınca yine burda olucaz sanırım ölmezsek. bak gör alnının akıyla geçicen. sonuçta şekil değil öze bakarlar heralde birazda olsun.

the accountant ' Alıntı:
evet strawberry, özellikle matematikseli tutturdum ama gel gör ki hayatta yapmayacağım basitlikte bir hata yaptım. 5/120 yerine 5/100 yazsam 60 puan cepteydi şimdi. sırf bu hatadan dolayı eğer geçemezsem çok üzüleceğim.