Temmuz 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

Ynt: Temmuz 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

Denetimin ilk sorusunu nasıl yaptınız arkadaşlar

evet arkadaşlar denetim sorularını çözsek

VUK md.40 a göre Hizmetli ve işçilerin iş yerinde iaşe ve ibate giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli aidatı 27'nci maddede yazılı giyim giderleri; Demirbaş olarak verilen giyim eşyası (Resmi ve özel daire ve müesseselerce hizmet erbabına işin icabı olarak verilen ve bunların işten ayrılmaları halinde geri alınan giyim eşyası);
hükmüne göre özel hediye edilmiş elbiseler K.K.E.G olup ücrettir. gv hesaplanır.
işletme K.K.E.G olna bu kıyafetlerin kdv sini indirmeyip maliyetine eklemekle ilk doğru işlemi yapmış
ayrıcada K.K.E.G. olarak matraha ekleyerek mevzuata uygun hareket etmiştir. dedim.

Balbal ' Alıntı:
Denetimin ilk sorusunu nasıl yaptınız arkadaşlar

tabi ayrıca ücret olarak bordroda dahil edip muhtasarda gv sini ödeyecek o ayrı. artık onada girmedim ya çok ilk soru çok uzadı uzatsanda suç diye. acaba uzatsamıydımki.

b şıkkındada
öncelikle zayi olan mallar için yaptığı 632 g.y.g. yanlış olmakla beraber tek düzen hesap planına aykırıdır.
ayrıca gelir tablosu ilkesi gereği olağan üstü gider ve zararlar oluştukları dönemde tahakkuk ettirilip gelir tablosuna aktarılmalı ama normal faaliyet sonuçlarından ayrı bir bölümde takip edilmelidir demektedir. doğal olarak 632 yaparak faaliyet sonucu bölümünde izlemekle 2. hatadır.
hesabın doğru şekli

----------, ---------
153 2000
632 2000
-------------,----------
157 2000
153 2000
---------,---------
689 2000
157 2000
-----------,----------
olmalıdır dedim.

c şıkınnda da
soruda şirketin hangi amaçla süpheli tic alacaklar ayırdığı bilgisi verilmediğinden
dava ve icra safhasında bir alacak
veya protesto edilmiş birden fazla ihtar edilmiş olması sonucunda ayırmış olduğunu varsayarak. yaptığı işlem doğru ve reeskont ayırıp tasarruf değerine indirme serbestisine sahiptir şu kadarki bilanço ilkeleri gereği alacağa reeskont ayırdıysan borcada ayırmak zorunda bla bla blaa o nedenle yanlış dedim.

b şıkkında çıkan yangında zayi olan mal bunun için vergi dairesine takdir komisyonuna başvurulmalıdır dedim

evet gerekli yasal prosedürler sonrasında parantez içerisinte emsal değerini taktir ettirip ve zor durum olduğunu ispat ederse gider yazabilir var sayımınıda yazdım yani bir a şıkkında uzatmaktan çekinmişim şimdi bi bakıyorumda

Balbal ' Alıntı:
b şıkkında çıkan yangında zayi olan mal bunun için vergi dairesine takdir komisyonuna başvurulmalıdır dedim

arkadaslar ben o soruyu sadece 632 den 689 a attım ve sonucun donem karını etkılememekle bırlıkte genel uretım gıderlerının oldugundan fazla gorunmesıne olandısı gıder ve zararı oldugundan daha az gorunmesıne neden olur dedım sanırım ındırılecek kdv de hesaplanan kdv ye atmam gerekıyordu cunku vuk gore zayı olan mallara aıt kdv yı gıder olarak ındıremez ama emın olamadım yapmadım 3.sık ıcınse ısscılere hedıye vb. adlarla verılenler ısletmeden cekılmıs sayılır ve kanunen kabul edılmeyen gıderdır ve yaptıgı ıslem dogrudur dedım olmadımı sımdı puan alamazmıyım yanı:(

deli oldum ben ya finansal tablolar analizini neden dügün sorular sormuolar anlamıorum..heycandan soruları bile zor anladım ..hayret bişe ya

hayır öyle deme otorite değilizki puan alamazsın diyelim. herkes bişiden alır yaptıklarımızı konuşuyoruz seninkide doğrudur. ama yangın sebebiyle mücbir sebep ilan edildi ise ve ispatlarsa indirilir Kdv onu ayrıca belirtiim sadece. hırsızlık mesela kesinlikle indirilemez. varsayımları yazdım bende. o olursa bu olur olmuş varsayarak doğrudur diye. sınav sırasında bi çok şey gelmiyo aklına insanın.

ahududu ' Alıntı:
arkadaslar ben o soruyu sadece 632 den 689 a attım ve sonucun donem karını etkılememekle bırlıkte genel uretım gıderlerının oldugundan fazla gorunmesıne olandısı gıder ve zararı oldugundan daha az gorunmesıne neden olur dedım sanırım ındırılecek kdv de hesaplanan kdv ye atmam gerekıyordu cunku vuk gore zayı olan mallara aıt kdv yı gıder olarak ındıremez ama emın olamadım yapmadım 3.sık ıcınse ısscılere hedıye vb. adlarla verılenler ısletmeden cekılmıs sayılır ve kanunen kabul edılmeyen gıderdır ve yaptıgı ıslem dogrudur dedım olmadımı sımdı puan alamazmıyım yanı:(

ya benımde aklıma kdv kanunu geldı onu yapmadım o yuzden 2.sık ıcınse borclarınada reeskont ayırması gerektıgını belırttım yanı uzun uzun yazmadım martta verdıklerı puanlar guzeldı ınsallah bunlarada ıyı puanlar verırler fınansal tab analız 1 soruyu ne yaptınız

ben finansala çalışmadım hiç sadece formulleri ezberlemiştim. epey bi sıkabildiğim bi sınav olduğu için güzel geçti.
1. soruya
-kvyk azalmış olabileceğinden çalışma sermayesi artmış olabilir. firma dön.varlığını uvyk dan ve öz kaynaktan karşılıyor demektir. bu belli orandan sonra ekonomik karı düşürür çünkü ortakların tatmini yabancı borçların maliyetinden daha yüksektir ilerde likidite sorununa yol açabilir dedim.
-duran varlık azaldığı için çalışma sermayesi artmış olabilir dedim. üretim işletmesi ise yatırım yapmadığı anlamına gelir dedim işletmenin sürekliliği tehlikeye girer dedim.
-dönen varlık artışından kaynaklanabilir dedim. buda fazla stok bulundurma maliyeti yaratır karlılığı düşürür likidite kısa vade sonra zorlaşabilir dedim.
birsürü bişi yazdım. ana hat buydu ama.

arkadaslar karsılık ayırmıs dedık te dava ıcra safasında oldugunu sayarsak zaten bız onu supelı tıc alacakalar hesabına attıkdan sonra karsılık ayırmıyormuyuz yanı once alacak sen ayırıyoruz bıde bu acıdan dusunmek lazım o soruyu sınavda hersey gelmıyor ınsanın aklına hele bıde yanlıs cevapların kagıdımızı degerlendırırken etkılı oldugunu dusununce dogru oldugunu dusunsende yazamıyorsun ben fın tab.analız 5.sorusunu sırf bu yuzden bıldıgım halde ya degılse ya yanlıssa dıye yapmadım kagıdın basındakı acıklama korkuttu benı

işte adam belki kafasına göre şüpheli alacak sayıp karşılık ayırdı keyfiyetten. buda gelir tablosu ilkesine ters zaten. o yüzden ben kendimce vurgu yapma gereği duydum.

ahududu ' Alıntı:
arkadaslar karsılık ayırmıs dedık te dava ıcra safasında oldugunu sayarsak zaten bız onu supelı tıc alacakalar hesabına attıkdan sonra karsılık ayırmıyormuyuz yanı once alacak sen ayırıyoruz bıde bu acıdan dusunmek lazım o soruyu sınavda hersey gelmıyor ınsanın aklına hele bıde yanlıs cevapların kagıdımızı degerlendırırken etkılı oldugunu dusununce dogru oldugunu dusunsende yazamıyorsun ben fın tab.analız 5.sorusunu sırf bu yuzden bıldıgım halde ya degılse ya yanlıssa dıye yapmadım kagıdın basındakı acıklama korkuttu benı

denetimde cvp sizinkilerle aynı 1 soruda arkadaşlarda kanun maddesi falan yazmadım azda olsa puan verirler herhalde o anda heyacandan aklıma gelmiyor insanın halbuki martta kanın maddesini yazmadığım için 13 puan vermediler ve 37 kaldık gececekken

ben asıl kanun maddesini hukukta yaptım. :):)
şu cümleye ben olsam 100 veririm :):) şimdi sıkı atışa bakın.

Kıdem tazminatı iş kanunun 14.maddesinde hükme alınmıştır. buna göre Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerle işyerinden ayrılırken işveren tarafından bu kanun uyarınca işçiye vermiş olduğu bir tazminat işçi içinde sağlayacağı menfaattir.
hizmet sözleşmesi işveren tarafından iş kanunu md.25 de yazılı bildirimsiz fesih nedenleri dolayısıyla fesh edilmiycek.
işçi iş yerinde en az 1 yıl kıdemli olması esastır bla bla blaa.......

haksızmıyım. Atılarak ancak bukadar özenir bi konu. hak etmiyormu 100ü ben bile aşık oldum sınav kağıdıma.

:D,Zaten dünkü sınavlardan geçebilceğim derslerden biri de bu,Denetim ve Aksilik olmazsa Vergi,Meslekten çakmışım 40 geliyor :( bugün ise finansal ile analiz iyiydi Maliyetten de kaldım.

arkadaşlar mali analizde 5 puanlık hesap sınıfları sorusunu herkes dönen varlık duran varlık kvyk uvyk özkaynaklar yapmış ama onlar hesap grupları hesap sınıfları 10 hazır değerler 11 menkul kıymetler vb. gibi olmalıydı diye düşünüyorum.