Temmuz 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

Ynt: Temmuz 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

mali analizdeki borç devir hızı sorusunda ben smm/ort. tic borç ya da net satışlar/ort tic borç alanların sonuçlarını kabul edecekelrini düşünüyorum. çünkü tesmerin kırmızı kaplı kitabında borç devir hızı hesaplanması için net satışların bölünmesi gerektiğini yazmışlar bende ona göre hesapladım sanırım ikisinide kabul edeceklerdir ama ortalama borçlar alınmadıysa,benimde yaptığım gibi, sonucu pek dikkate almazlar sanırım :)

arkadaşlar sız bu muhasebe uygulamasında işçi ücretleri için damga vergisi ve gelir vergisi hesapladınız mı. deha hesaplamamışş.

Vermemis ki neyi hesaplayacağız

bunları hesaplamak için bişi vermesıne gerek yokkı. oranlar sabıt..

Analizden borç devir hızı formul net alışlar/ort. tic. borçlar gelir tablosunu boşuna vermemişler Alışlar: stmm+dönem sonu stok(bilançodan)-Dönem başı stok olarak bulunacak sonuç ort. tic. borçlara bölünecekti. İçinizde böyle hesaplayan varmı

açamadım ben şimdi dehayı da nasıl yani ötv ye demi 27 temmuz demişler. mali tatilden etkilenmeyen vergiler arasında bsmv den sonra ötv geliyor. ama deha 27 temmuz yazdıysa öyle kabul edelim bari.

Mohican ' Alıntı:
Arkadaşlar deha da yayınlanan vergi dersi cevaplarına kafam takıldı. Özel Tüketim Vergisi Beyannamesinin mali tatil nedeniyle verilme süresini 27 temmuz olarak yazmışlar. Bence mali tatil nedeniyle verilme süresininde 15 temmuz olması gerekiyor. Bir yanlışlık var gibi geliyor. Ayrıca soruda vergi beyannamelerini soruyorlar oysa deha Bs formunuda yazmış cevaplar arasına. Bs bildiriminin vergi beyannamesiyle bir ilgisinin olduğunu düşünmüyorum. Bs yalnızca bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin aylık satışlarını bildirmesiyle ilgili bir konu.

Bu konuyla ilgili düşüncelerinizi merak ediyorum.

bende hesapladım hatta birileri silinir diyo neye siliniyormuş ya asıl hesaplamamak eksiklik. kdv yi tahakkuk edin diyormuda sınav kağıdında ozaman yazmadığı için kdv ödemesimi çıktı devrimi çıktı onuda yapmayalım.

albatros_e ' Alıntı:
arkadaşlar sız bu muhasebe uygulamasında işçi ücretleri için damga vergisi ve gelir vergisi hesapladınız mı. deha hesaplamamışş.

hesaplamamak uygulama açısından eksikliktir mutlaka ama ben o kadar sınav için monografi çalıştım en az üç ya da dört tane buna benzer madde vardı ve hiçbirinde stopaj hesaplaması yapılmamıştı.

Sabır, özgüven...

ben tereddut etmeden hesapladım.aklımın ucundan gecmedı hesaplamamak.hatta kusurlu sayı cıkınca bıraz guzel dıleklerde bulundum tesmere.bende gv. ve dv. verılmeyen uygulama gormedım..zaten bence bu sınavda uygulama dıger sınavlara gore zordu.

Ercan Beyazıtlı kitabından çalıştım ben açıkcası orada birkaç maddeyi gördüğümü gayet iyi hatırlıyorum hoş burada sadece fikrimizi beyan ediyoruz ;) yoksa sizin yaptığınız bence asıl olması gereken

yeterlilik ' Alıntı:
erayae ' Alıntı:
yeterlilik bence 60 alır geçersin

Allah razı olsun 50 istiyorum 60 ta wallahi gözüm yok :).İnşallah geçerim yaa.

yeterlilik seni anlayabiliyorum ben sınavlara ilk kasımda girdim ve o zamanki sözeller biliyosun çok zordu tek isteğim vergiden geçmekti ve ondan geçtim kurtuldum. gerçekten çalışması sıkıcı bir ders ağır.. ama o kadar katı değiller inan geçersin...

arkadaşlar eğer dehanın bahsedilen konularda hata yaptığında mutabıksak uyaralım o zaman kendilerini de cevaplarını düzeltsinler, sonra sınav komisyonu falan etkilenir cevaplardan bizim doğrularımızda boşa gider.

3M_FS ' Alıntı:
açamadım ben şimdi dehayı da nasıl yani ötv ye demi 27 temmuz demişler. mali tatilden etkilenmeyen vergiler arasında bsmv den sonra ötv geliyor. ama deha 27 temmuz yazdıysa öyle kabul edelim bari.

Mohican ' Alıntı:
Arkadaşlar deha da yayınlanan vergi dersi cevaplarına kafam takıldı. Özel Tüketim Vergisi Beyannamesinin mali tatil nedeniyle verilme süresini 27 temmuz olarak yazmışlar. Bence mali tatil nedeniyle verilme süresininde 15 temmuz olması gerekiyor. Bir yanlışlık var gibi geliyor. Ayrıca soruda vergi beyannamelerini soruyorlar oysa deha Bs formunuda yazmış cevaplar arasına. Bs bildiriminin vergi beyannamesiyle bir ilgisinin olduğunu düşünmüyorum. Bs yalnızca bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin aylık satışlarını bildirmesiyle ilgili bir konu.

Bu konuyla ilgili düşüncelerinizi merak ediyorum.

sınav ne zaman acıklanır acaba bu stres bitmeyecek yoksa ben şimdi 26 temmuz yazdım malı tatılı soru gittimi tuh beee

Analiz çok canımı sıkıyor moralim alt üst oldu 30 puanlık soru yaptım nakit akım ve çalışma sermayesine aklımdakileri yazdım 50 alabilirmiyim

cevap yok mu

Dehanın denetim 1/a cevabı İşletmenin çalışanlarına hediye ettiği elbise tutarlarının Gelir Vergisi Kanunu?na göre (61. madde) ücret tanımına girdiğinden bu tutarın brüte eklenerek üzerinden Gelir Vergisi Kanunu ( 94/1. madde) uyarınca gelir vergisi tevkifatı yapılması, ayrıca brüt tutarın gider olarak dikkate alınması gerekmektedir. Ayrıca Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde Kanunen Kabul Edilmeyen Giderinde düzeltilmesi gerekmektedir.

gvk. 61. madde
Ücretin Tarifi

(2361 sayılı Kanunun 43'üncü maddesiyle değişen madde) Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.

Bu kanunun uygulanmasında, aşağıda yazılı ödemeler de ücret sayılır:

1. 23'üncü maddenin 11 numaralı bendine göre istisna dışında kalan emeklilik, malüliyet, dul ve yetim aylıkları;

2. Evvelce yapılmış veya gelecekte yapılacak hizmetler karşılığında verilen para ve ayınlarla sağlanan diğer menfaatler;

3. Türkiye Büyük Millet Meclisi, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile özel kanunlarına veya idari kararlara göre kurulan daimi veya geçici bütün komisyonların üyelerine ve yukarıda sayılanlara benzeyen diğer kimselere bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;

4. Yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleriyle tasfiye memurlarına bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;

5. (3239 sayılı Kanunun 53'üncü maddesiyle değişen bent) Bilirkişilere, resmî arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine ve her türlü yarışma jürisi üyelerine ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;

6. Sporculara transfer ücreti veya sair adlarla yapılan ödemeler ve sağlanan menfaatler.

Dikkat ederseniz arkadaşlar hizmet karşılığı yapılan ödemeler diyor. Oysa soruda hediye olarak ifade edilmiş dehanın cevapları hep yanlış çıkıyor. (deha verdiği cevabı verdiği g.v.k. 61 maddeye göre çürütmüş)

stajer2007 analizden bende korkuyorum ve gerçekten canım çok sıkılıyor.benim o soru tamamen yanlış çünki ben gelir tablosunu hiç hesaba katmadan ticari alacaklar/ticari borçlar çıkan sonucuda 360 a böldüm yani sen o sorudan puan alabirsin bence en azından hesapladığın formül doğru ise ona puan verirler.bende 30 puanlık soruyu yorumladım ve nakit akım tablosunun tanımını yazdım ve bir iki madde yazdım.net çalışma sermayesininde tutarlarını hesapladım ama yüzdelerini hesaplamadan yorum yaptım nasıl olur bilmiyorum gerçekten moralimi bozuyor ???

stajer 2007 deha verilen hediyeyi prim ikramiye ve sair suretle diğerleri diyor..
bende katılıyorum fakat kanunda belirtilen tutarı aşarsa vergilendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

ama kafamı karıştıran bir olay var ücret karşılıgı yada diğer isimlerlede verse
vergılendırılır dıye dusundum ancak yemek gıdelerı gunkuk 2009 10tl gibi bir kanunı sınır şeklinde dusununce
ozaman bu hedıye sosyal yardım şeklınde olur bır sınır varsa o kısmı asan kısım vergılendırılıp brut ucret matrah eklenmelımısdır aşan kısmının k.k.e.g olmasıdı gerekmez mı
kafam karsıtı... ???

analizden tek umidim arkadaslar 1.yorum sorusu

ve nakıt akım tablosu ıle ılgılı ordada bilanco gelir tablosu kar dagıtım tbolus ve tanım vs.. yazdım ama bırde net çalışma sermayese hesapları yaptım yorumladım ama tam puan vermezler heralde

ve meshur ticarı bor odeme sorsı formul :365*ortalama tic borç/smm

ama işlemler yanlış vallahi ne olacak bilmiyorum

hele bir hatam var kı :-[ adamlar bu cocuk daha hesap sınıfı hesap grubunu bilmıyor dıyıp çizecekler vallahı kağıdı komle HESAP SINIFI DIYE SEN TUT HESAP GRUBU YAZ yada tam tersımıydı acaba ya ??? hala karıstırıyorum walla:D
KALDIM KESIN AHA BURAYA YAZIYORUM SIZDE ŞAHİT OLUN...