Temmuz 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

Ynt: Temmuz 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

Arkadaşlar analizden herkesin yaptıkları aynı gibi 1. soru yorumlar farklı 2. soru az çok bişeyler yazılmış 3. soru borç devir hızı herkes yanlış yapmış. bilanço sınıfları doğru net çalışma sermayesi ve dikey yüzdeler hesaplanmış. Ya bu sınavdan kalıcağız yada 50 verecekler geçecegiz kısmet artık.

stajer VUK md.27 deki sayılan giyim ve techisatlar gv den muaf olup bu amaçlar dışında verilenler sanki bunlarmış gibi sair menfaatleri değişik adlarda verilenler ücret olma niteliğini değiştirmez demeye çalışmış deha ama
Vuk mdde 40 a göre gider yazabilir ama vuk md 27 deki demirbaş niteliği eşya dışında kaldığı için vuk 61 e göre ücrettir gv ye tabidir demeliydi bence daha açık olurdu.

ayrıca bi arkadaş dehayı uyaralım değiştirsinler demiş komiyondakiler etkilenmesin gibisindin. bence bu çok saçma bişi olur çünkü aylarca hazırlanan sorularla beraber cevap anahtarlarıda hazırlanıp mühürleniyordur. sınavımız o kadarda kalitesiz değil yapılma açısından tabi. ben ünv.te sınavımda görmemiştim bi kişinin gözetmenle gidip soruları alırken şahitlik yaptığını. o yüzden bence çokta hafife almayalım.

stajyer2007 ' Alıntı:
Dehanın denetim 1/a cevabı İşletmenin çalışanlarına hediye ettiği elbise tutarlarının Gelir Vergisi Kanunu?na göre (61. madde) ücret tanımına girdiğinden bu tutarın brüte eklenerek üzerinden Gelir Vergisi Kanunu ( 94/1. madde) uyarınca gelir vergisi tevkifatı yapılması, ayrıca brüt tutarın gider olarak dikkate alınması gerekmektedir. Ayrıca Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde Kanunen Kabul Edilmeyen Giderinde düzeltilmesi gerekmektedir.

gvk. 61. madde
Ücretin Tarifi

(2361 sayılı Kanunun 43'üncü maddesiyle değişen madde) Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.

Bu kanunun uygulanmasında, aşağıda yazılı ödemeler de ücret sayılır:

1. 23'üncü maddenin 11 numaralı bendine göre istisna dışında kalan emeklilik, malüliyet, dul ve yetim aylıkları;

2. Evvelce yapılmış veya gelecekte yapılacak hizmetler karşılığında verilen para ve ayınlarla sağlanan diğer menfaatler;

3. Türkiye Büyük Millet Meclisi, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile özel kanunlarına veya idari kararlara göre kurulan daimi veya geçici bütün komisyonların üyelerine ve yukarıda sayılanlara benzeyen diğer kimselere bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;

4. Yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleriyle tasfiye memurlarına bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;

5. (3239 sayılı Kanunun 53'üncü maddesiyle değişen bent) Bilirkişilere, resmî arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine ve her türlü yarışma jürisi üyelerine ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;

6. Sporculara transfer ücreti veya sair adlarla yapılan ödemeler ve sağlanan menfaatler.

Dikkat ederseniz arkadaşlar hizmet karşılığı yapılan ödemeler diyor. Oysa soruda hediye olarak ifade edilmiş dehanın cevapları hep yanlış çıkıyor. (deha verdiği cevabı verdiği g.v.k. 61 maddeye göre çürütmüş)

3M_FS vuk madde 40 değil g.v.k. madde 40 olacak ancak orda giyimle ilgili ücretlerden benim anladığım iş elbiseleri gibi giyim eşyalarıdır. en iyisi beklemek yapacak bişey yok.

ben de vuk 40 a bakınca niye göremedim diyordum :)

pardon yanlışlıkla VUK yazmışım gvk 40 olacak işte orda ticari kazançtan neleri indirebileceğin yazıyor. sonra gvk md 27 de de giyim derken nelerin gv den muaf olduğunu yazıyor
gvk md 71 dede ticari kazanctan indirilebilir yani demirbaş niteliğinde olup iş yerinde kalacak olan kıyafetler gider olarak indirilebilirken bu amaç dışında verilen her türlü isimdeki menfaatinde ücret olduğunu belirtiyor.

yani anlatmak istediğim 40. 27. ve 61. maddeler bizim yolumuzu çizecek olan. bunu takibende sonuç gvk md 94 e göre brüt ücrete eklenip tevkifat yapılmasıdır.
stajyer2007 ' Alıntı:
3M_FS vuk madde 40 değil g.v.k. madde 40 olacak ancak orda giyimle ilgili ücretlerden benim anladığım iş elbiseleri gibi giyim eşyalarıdır. en iyisi beklemek yapacak bişey yok.

bu konu uygulamada başıma geldiği için iyi biliyorum ve sınavdada çok sevindim çıkınca. mükellefim aramıştı çok fazla kar ve vergi çıkıyor yıl başında işçilere giyecek falan yada ramazan dolayısıyla yiyecek giyecek yardımı yaptım desem gider yazarmıyım demişti. bende onu engellemiştim. hayır demiştim. hem yapılan giyim ve yiyecek yardımının belli sınırları var hemde bunlar ücret olarak geçer bordroya gene vergi ödersiniz her halukarda demiştim. yangından kaçarken usulsüzlükle doluya tutulmanın anlamı yok demiştim.

Ayrıca da aynen soruda geçtiği şekilde yevmiye kayıtlarını incelerken tespit etmiştik. ve kaleme baktık büyük tutar değil hemde muhasebe departmanındakiler k.k.e.g yazmış kdv yide indirmemiş ,vergi kaybı yok diye düzeltmeye gerek görmemiştik.
ben bunların hepsini yazdım denetimde.

3M_FS Arkadaşım şimdi ücrete eklersek 100.000 tl giyim eşyasını dogal olarak vergi matrahımızdanda indirmek lazım yani ücret olarak brüt ücret ekleyip gider yazmamak olmaz gibi geliyor bana Ben sınavdada zaten hediye diye görünce direk kayıt doğrudur dedim. sonuçta hediye karşılıksız verilmiş eğer prim ikramiye v.b. gibi olsaydı o zaman hem ücrete hemde giderime eklerdim.

stajer arkadaşım ya aynı dili konuşuyoruz yada bi yerde birbirimizi kaçırıyoruz. anlamadım
şunuda söyleyim bu maddeye bende doğru dedim.
şimdi bu yapılan hediye giyim ücret tir bunda mutabıkmıyız.
ücretse brüt ücrete ekleyip bordroda muhtasarla beyan edicez dimi bundada mutabıkız.
ondan sonra brüt ücreti tahakkuk ettiricez dimi hepsini gider yazıcaz.
doğal olarak bu yapılan hediye giyimin vergisi ödendiğine ve ücret sayıldığına göre gider olarak indirilmesi kanunen tanınan bir haktır.

ama örnekte adam gv ödememiş ama giderde yazmamış. kdv de indirmemiş. ozaman bir vergi kaybı yok usule uymamış ama sonuçta bunu matrahına eklemişmi eklemiş. kdv yi indirmemişmi indirmemiş.

bende sınavda dedimki işte normalde bunu yapması gerekirdi ama yapmamış fakat diğer bir seçim hakkını kullanıp k.k.e.g. yazıp matrahına ekleyerek vergi ziyaına neden olmamış. denetim programına göre belirleyeceği önemlilik derecesine göre (şimdi hatırladım bu arada bunuda yazmıştım.) bu işlem hem kdv yi indirmemek le doğru bir işlem yapmış hemde k.k.e.g. yapark doğru bir yöntem izlemiştir dedim.
usul yönünden yukardaki gibi yapmalıydı ama yapmamış

stajyer2007 ' Alıntı:
3M_FS Arkadaşım şimdi ücrete eklersek 100.000 tl giyim eşyasını dogal olarak vergi matrahımızdanda indirmek lazım yani ücret olarak brüt ücret ekleyip gider yazmamak olmaz gibi geliyor bana Ben sınavdada zaten hediye diye görünce direk kayıt doğrudur dedim. sonuçta hediye karşılıksız verilmiş eğer prim ikramiye v.b. gibi olsaydı o zaman hem ücrete hemde giderime eklerdim.

ben asıl c şıkkında deha ile mutabık değilim. hiç alakası yok benim yazdığımla ama benimde eksiğim var sanırım cevabımı tamamen silerler. c şıkkında ne yazdığımı tam olarak soru kağıdına geçirmiştim kısa kısa.

dedimki. öncelikle şüpheli ticari alacak hesabında bir alacağın takip edilmesi için şu şu şartlar olmalı (işte dava safhası protesto falan. ve bu nedenler ışığında izlediği alacak tamamen tahsili imkansız hale geldiyse karşılık ayırabilir dedim. keyfiyetten ayrılan karşılıklar gelir tablosu ilkelerine terstir dedim.
bu nedenle işletmenin usulüne uygun olarak alacağını şüpheli alacaklarda izlediğini var sayarsak dedim. reeskont ayırması ihtiyaridir fakat bilanço ilkeleri gereği aktifteki bir alacak senedine reeskont ayırdıysa pasifteki borç senetlerinede ayırmalıdır dedim.
burda karşılığı gözümden kaçırmışım karşılık ayrılmış olarak reeskonta tabi tutulmaz ama sınav sırasında atladım sadece 128 süpheli tic. alacak olarak düşündüm. o cümleyi yazmadığım için karşılık ayrılmış alacak reeskonta tabi tutulmaz demediğim için bu maddemin silineceğini düşünüyorum. burdan puan gelmez.

3M_FS Aslında cevaplarımız benzer ben dedimki cevap olarak Tic. kazancın tespiti için gider yazılacak Mali kar için ise K.k.e.g. olarak vergi matrahına eklenecek dedim. doğrudur dedim yani.

dedim ya bi yerde kaçırıoruz bir birimizi aslında aynı dili konuşuyoruz diye. işte normalde uygulamada sahsen benim şirketim böyle yapıyor bakarız kalem önemlimi hayır adam doğruyu yapmışmı sonuçta vergi kaçırmamışmı. bidaha yapma kardeşim usulu bu deriz. sonra go on. ama yermi komisyon bilmem. sonuçta vergi dersi değil usul yönünden incelede dememiş soru. doğruluğunu tartışın demiş. bencede ticari kara eklemeli mali kardan düşmeli eğer tevkifat yapmadıysa.

stajyer2007 ' Alıntı:
3M_FS Aslında cevaplarımız benzer ben dedimki cevap olarak Tic. kazancın tespiti için gider yazılacak Mali kar için ise K.k.e.g. olarak vergi matrahına eklenecek dedim. doğrudur dedim yani.

herkese günaydın..
en sonda söyleyeceğimi baştan söylemek istiyorum. sınavım gayet güzel geçti temel hukukta dahil olmak üzere..tüm derslerden geçersem tabi ki de çok sevinicem fakat ihtimal dahilinde 2 ders, plase 3 dersten kalabilirim. fazlası gelirse sürpriz olur diye düşünüyorum.
uzun bir zaman oldu sinir stres hayaller içiçe girdi. En çok dikkatimi celbeden şeylerden biri sınav günü kampüs alanı kıyamet ten bir gün gibiydi. Herkes kendi telaşına düşmüş göz gözleri, güzel hatunları , oğlanları ( kızlar için empati yapıyorum ) görmüyordu. Klasik bir türkün son dakikacılığı ezberciliği plansızlığı burda çok net bir şekilde gözüküyor. Umarım sonrasında bu özelliklerimizi atarız üstümüzden.
Sınav kağıtlarını tabi ki taktir eden bir komisyon var. Kriterlerini bilmiyorum ama empati yapmak gerekirse kendi sınav kağıtlarımı topladığımda bir mali müşavire yakışan 7 cevap kağıdı veremedim.uygulama ile tekniği birleştirip söylediklerimi güzelce yazamadım. mesela şirket birleşmesini yazmışım sırf kendi ticaret sicil bilgilerimden fakat kağıtta bunu yazarken toparlayamıyorsunuz ve saçmalıyorsunuz. belki doğru şeyler var içinde fakat fazla sözden yanlışlarıda katıp saçmalıyoruz..

kıssadan hisse...
söz artık komisyonda...

arkadaşlar bu benim sınava 2. girişim ilk sınavda 5 dersten geçtim vergi ve maliyet muhasebesi kaldı. Geçmem için iki dersin toplamının 125 (50-75,60-65,55-70 gibi)olması gerekiyor. Maliyetten ilk sorum doğru ve ikinci sorunun a şıkkı doğru b şıkkına ise hizmet gider yerlerinden biri diğerine pay vermediği için hiç dokunmadım. Bu durumda maliyetten 70 alabilirmiyim sizce? Yaw kabus oldu bu sınavlar bir geçsek şunlardan uykularım kaçıyor walla :(

Sayın 3M_FS bende size yakın cevaplar verdim denetim sorusu için. Benim o soruda takıldığım nokta bir şirket tahsilinden şüpheye düştüğü bir alacağını şüpheli ticari alacakalr hesabına aktarabilir ama karşılık ayırabilmesi yani giderleştirebilmesi için sizin belirttiğiniz şartların oluşması gerekiyor bence o soruda karşılık ayıramaz şirket ve reeskont işlemi doğrudur ayrıca borç senetleri içinde reesknot yapmak mecburiyetindedir.

staj değerlendirme notunu neden almıyorsun ortalamaya?

Mohican ' Alıntı:
arkadaşlar bu benim sınava 2. girişim ilk sınavda 5 dersten geçtim vergi ve maliyet muhasebesi kaldı. Geçmem için iki dersin toplamının 125 (50-75,60-65,55-70 gibi)olması gerekiyor. Maliyetten ilk sorum doğru ve ikinci sorunun a şıkkı doğru b şıkkına ise hizmet gider yerlerinden biri diğerine pay vermediği için hiç dokunmadım. Bu durumda maliyetten 70 alabilirmiyim sizce? Yaw kabus oldu bu sınavlar bir geçsek şunlardan uykularım kaçıyor walla :(

denetim - vergi ikisi toplam 100 yetiyor. fazlasında gözüm yok.bu 90-10 olur 80-20 olur :D dermişim.
50 şer yeter komisyon üyelerine duyrulur.

bencede aşağıdada gene tahsili imkansız yazmışım bazen düşündüğümle yazdığım forumda faklı oluyor önce onu düzeltiyim tahsili şüpheli hale düştüğü alacağa karşılık ayırır.
Sayın bil_gin bende sizin gibi düşündüm işte ucu açık soru bilgileri vermediklerinden şu şekilde olursa ayırır dedim. öyle yaptığını var sayarsak reeskont ayırması ihtiyari normaldir ama borcada ayıracak dedim ama işte orda gözden kaçırdım karşılık ayrılana reeskont hesaplanmaz. karşılık ayırmasaydı hesaplanırdı şüpheli alacağına. onu söylemediğim için onu silerler diye düşünüyorum. daha önce deneyimim olmadığı için daha acımasızca kırıyorum kendimden puanları.
allahtan diğer tüm sorularım tam denetimden geçtim gözüyle bakıyorum.

bil_gin ' Alıntı:
Sayın 3M_FS bende size yakın cevaplar verdim denetim sorusu için. Benim o soruda takıldığım nokta bir şirket tahsilinden şüpheye düştüğü bir alacağını şüpheli ticari alacakalr hesabına aktarabilir ama karşılık ayırabilmesi yani giderleştirebilmesi için sizin belirttiğiniz şartların oluşması gerekiyor bence o soruda karşılık ayıramaz şirket ve reeskont işlemi doğrudur ayrıca borç senetleri içinde reesknot yapmak mecburiyetindedir.

staj notunu ortalamaya dahil ederek söylüyorum, ilk sınavdaki notlarım aşağıdaki gibi:

Finansal Muhasebe:50
Finansal Tablolar Analizi:60
Maliyet Muhasebesi:40
Vergi:34
Meslek Hukuku:50
Hukuk:50
Denetim:50

Staj değerlendirme:95

3M_FS ' Alıntı:
staj değerlendirme notunu neden almıyorsun ortalamaya?

Mohican ' Alıntı: