Forumdaslarim slm simdi sorunuma geliyorum.bir mukellef Şubat ayında ticari olarak mükellefiyet actirmıştır.martta ticari faaliyetini sona erdirmistir.tekrar haziran ayında ticari olarak kayidini tekrar tescil ettirmiştir.ilk mükellefiyette 10.000.00 tl kar elde etmiştir.ikinci mükellefiyetinde ise 5000.00 tl kar elde etmiştir.bu firma nasil gelir vergisi beyannamesi vermelidir hesap özetleri ekte nasıl belirtilmelidir.hesaplanan gecici vergiler nasil düşünmelidir.
Sevgili formdaslarim
Donemsellik geregi her donemin Gelir ve Giderleri ilgili yilda beyan edilmelidir.
Simdi adim adim gidelim:
A) 1.inci mukellefiyette Subat ayinda acilmis Mart ayinda ticari faalyetini kapatmis bu mukellefiyette de 10,000.00.-TL Kar edilmis.
Yukaridaki duruma gore faaliyetin kapanisinda Yilin sonunda ilgili yilin Yillik Gelir Vergisi veya sirket ise Kurum Beyannamesi ile bu Kar beyan edilip odenecekti. Yine yukaridaki duruma gore de, Gecici Vergiler verilecekti.
B) 2.inci mukellefiyette ise 5,000.00.-TL Kar etmis burada da firma kapanis vermedigi icin bu kazanctan olani beyan edecek. Yani ilgili yillarda Yillik Gelir sirket ise Kurum Beyannamelerini ve Gecici vergilerini beyan edecek.
Simdi gelelim 1.inci mukllefiyetteki Gelir Vergisine;
1- Buradaki Gelir Vergisini 2.inci mukellefiyetle birlestirip vermesinin bir manasi yok. Beyan etse bile 1. mukellefiyetteki Kar'i beyan etmemeyi kurtaramaz
2- Burada Gelirin toplanmasi diye bir durum soz konusu olmaz. Dikkat edilirse 2.inci mukkellefiyet Haziran ayinda yani Kapanistan 2 ay sonra.
Yapilmasi gereken;
Mart ayinda kapanista Yillik Gelir Vergisi verildi ise duzeltme verilecek. 10.000.-TL beyan edilecek. Vergi odenecek. Gecici Vergiye gerek yok.
2.inci mukellefiyette ise beyanlar normal verilecek.