M
manasse
Ziyaretçi
Ynt: Transit Ticaretin KDV Beyanı ve Muhasebe Kaydı Ne Şekilde Yapılacak???
Merhaba,
Sizin sorununuz , serbest bölgede olup beyanname vermek mecburiyetinde olan Türk mükelleflerle ilgili. Sağolsun maliyemiz Serbest bölge sistemini ne deve ne de kuş olan bir sisteme çevirdi. Tabii böyle problemler çıkıyor.
Yalnız yazınızda konuyu tam olarak anlatamamışsınız gibi geliyor.
1. Türkiyede kdv mükellefi firma satışlarını serbest bölgeye yapıyor ve ihracat olarak gösteriyor.
2. Serbest bölgedeki firma da yurt dışına satışı yapıyor.
3. Yurt içinde olup serbest bölgeye ihracat yapmış olan firma kdv iadesi istiyor.
4. Burada problem çıkıyor.
Ba-bs formlarına gelelim.
Sizin firmanız ihracat yaptığı zaman ihracat yaptığı firmanın ülkesi olarak serbest bölgeler kodunu yani 960 göstereceksiniz.
Firma kodu için ise Türkiyede mukim olmayanların kodunu girmeniz gerekir kanaatindeyim yani 22222222222
O zaman probleminiz hallolmuş olacaktır. diye düşünüyorum.
Buna rağmen yine de konu halledilmiyorsa, o zaman konuyu çok detaylı olarak anlatarak Maliye Bakanlığından özelge istemelisiniz.
bil_gin ' Alıntı:öncelikle 189 a fazla güvenmemeyi öneririm çünkü iki ayrı ikişiye aynı soruyu sorun çok farklı cevaplar alacaksınız. ayrıca transit ticaretin kısmi istisna kapsamına girdiğini de düşünmüyorum çünkü kısmî istisna kapsamındaki işlemler KDV indirim ve iade hakkı vermeyen fakat KDV hesaplanmaksızın yapılan işlemlerdir.3M_FS ' Alıntı:doğru arkadaşım sayende bi yanlış düzeldi tekrar araştırmak durumunda kaldım. transit tic. kdv kapsamına girmediği için gösterilmemesi gerektiğinden bende ilk bu işlem olduğunda beyannameye dahil etmemiştim. sonraki ayda çıkınca 189 aramıştım sanırım yanlış aktardımki bana kısmi istisnalar 235/ 16/1-c de gösterirseniz tutar dediler. bende matraha etkisi olmasada düzeltme vericem. sonradan beyannameye eklediklerim için.
ayrıca şundan eminimki ba bs yi etkilemiyor. ba bs nin konusu mal alım satımın bildirilmesi. fatura düzenlediyseniz. ba bs de gösterilmesi gerektiğini tekrar sordum ve teyitini aldım.
cetvel ' Alıntı:bende 189 aradım ancak kdv beyannamesinde gösterilmeyecek dendi. peki bu işlemler ba ve bs ye konu olacak mıdır.
Şimdi bu noktada farklı bir sorum olacak benim;
Bir şirketiniz var Türkiye'de kurulu ve bu şirketin serbest bölgede bir şubesi var. Bu şirket bütün satışlarını bu şubeden gerçekleştiriyor yani KDV'siz. Şirket Türkiye'de kurulu olduğu için KDV mükellefiyeti var ve her ay beyanname veriyor yalnız beyannamede serbest bölgeden yaptığı satışları hiçbir şekilde göstermemiş. Yeni yıldan itibaren uygulanan KDV iade sistemi dolayısıyla yapılan incelemelerde şirketin bs beyanında gözüken satış tutarı KDV beyannamesinde gözükmediği için satış yaptığımız firmalar bize geri dönüyor. Tabi idarede sağolsun bu şirketin beyanname vermediği noktasından hareket ediyor müşterilerimizdede bir panik havası koda girmemek için. bu durumu nasıl çözümleyebiliriz???
saygılar;
bil_gin
Merhaba,
Sizin sorununuz , serbest bölgede olup beyanname vermek mecburiyetinde olan Türk mükelleflerle ilgili. Sağolsun maliyemiz Serbest bölge sistemini ne deve ne de kuş olan bir sisteme çevirdi. Tabii böyle problemler çıkıyor.
Yalnız yazınızda konuyu tam olarak anlatamamışsınız gibi geliyor.
1. Türkiyede kdv mükellefi firma satışlarını serbest bölgeye yapıyor ve ihracat olarak gösteriyor.
2. Serbest bölgedeki firma da yurt dışına satışı yapıyor.
3. Yurt içinde olup serbest bölgeye ihracat yapmış olan firma kdv iadesi istiyor.
4. Burada problem çıkıyor.
Ba-bs formlarına gelelim.
Sizin firmanız ihracat yaptığı zaman ihracat yaptığı firmanın ülkesi olarak serbest bölgeler kodunu yani 960 göstereceksiniz.
Firma kodu için ise Türkiyede mukim olmayanların kodunu girmeniz gerekir kanaatindeyim yani 22222222222
O zaman probleminiz hallolmuş olacaktır. diye düşünüyorum.
Buna rağmen yine de konu halledilmiyorsa, o zaman konuyu çok detaylı olarak anlatarak Maliye Bakanlığından özelge istemelisiniz.