personel maaş programı

Türmob Bağımsız Denetim merkezi kuruyor.!

Ynt: Türmob Bağımsız Denetim merkezi kuruyor.!

6 kasım benim ilk girişim olacak.Eğer öyleyse girmemin hiç bir anlamı yok ki ? bu muymuş şimdi adaletli sistem !!!

Arkadaşlar kimse ümitsizliğe kapılmasın kanımca bir an evel spk lisansını almaya bakın. Bu doğan iki başlılığı gidermek gerecek. Belki Türmob ve Spk Bağımsız lisansı sahibi olanlar bir çatı altında toplacaktır.

kemalkaya ' Alıntı:
Staja başlama sınavına girerken 2 yıl olan staj süresi 3 yıla çıkmıştı ve staja başlama sınavını kazandıklarında staj süresi 3 yıl olmuştu. Yani dosya açtırmış olmak staj süresini etkilemedi. Sadece o tarih itibariyle sınavı kazanmış adaylar 2 yıl olan staj süresinden yararlandılar. Dosya açtırıp sınava henüz girmeyenler yada başarılı olamayıp diğer sınav haklarında başarı gösterenler 3 yıl olarak staj yapmaya devam ediyorlar.

Bu durumdan da anlaşalıcağı üzere aynı uygulama olacağı kesindir. Tebliğ tarihi itibariyle lisans belgesi almış olanların veya almaya hak kazananların Türmobun yapacağı sınav ve eğitimden muaf olacağı bildirilmiştir. Dolayısıyla hafta sonu sınava girecek arkadaşlar pek ümitlenmesin. İnşallah aksisi olur. Başarılar dilerim.

bununla verdiğiniz örnek bir değil bence,dosya açtığınız zaman 5 kez sınava girme hakkınız doğmuş oluyor,kapsaması mantıklı olmazdı ,kaldı ki açıklama zaten yapılmış...Umarm yine de beklentimiz boşa çıkmaz

O zaman 6 kasımdan sonra sınava girecek olanlarada denklik belgesi verilmesi gerekmez mi?
Nasıl olsa onlarda kazanmış olacak.

Bence sorunu şu şekilde çözmeleri gerekirdi ; Tebliğ tarihi itibariyle sınavı kazanmış veya sınav başvurusu yapmış olanların Spk sınavını 2 yıl içinde vermeleri halinde Türbom tarafından Bağımsız Denetim Lisans belgesi almaya hak kazanırlar.

Buna fantazi tabi, yaşayıp göreceğiz. İnşallah herkes için hayırlısı olur.
Saygılar.

Neden fantazi olsunki, sm'likten smmm'liğe geçiş için böyle birşey yapılmadımı...

arkadaşlar,
bağımsız denetçi olmak için, işin en altından başlanıyor bildiğiniz gibi,
önce stajyer denetçi, sonra denetçi yard. , denetçi vs vs.,
bir sonraki ünvana geçiş de 2-3 yılı buluyor benim bildiğim. Yani esaslı bir denetçi olmak 10 yılını alıyor, şimdi bu uygulama kalktı mı, bu hiyerarşi yine devam edecek mi?

(tebliğin tamamını okumadım, turmob bişey yaparsa "herşey mümkün" olabildiğinden soruyorum.)

saygılar,
m.e.

Arkadaşlar henüz konu çok yeni biliyorum fakat yinede bir bilen olur diye soruyorum.

Türmobun Bağımsız Denetim Lisansı sınav yönetmeliği sizce ne kadar süre sonra yayınlanır.

(Acaba stajyerlere de bu sınava girme hakkı tanırlar mı?)
Zaman kaybetmek adına tıpkı spk sınavında olduğu gibi sınava başvuru için ruhsatı alma zorunluluğu olmadığı gibi.

Saygılar.

Arkadaşlar 6 kasımda yapılacak sınava tahminlerin üzerinde başvuru oldu ve bir çok yeni sınav merkezi açıldı.
Sınava başvuru süreside gizli gizli bir kaç gün uzatıldı.
Bence bu tebliğden haberi olanlar kapsam dışında kalmak için dostlarını aradılar ve sınavdan ve bağımsız denetimden haberi olmayanları sınav başvurusu yapmalarını istediler. Bence bırakın 6 kasımda sınavı vermeyi, veremiyenler dahi daha sonraki ek sınavlarla ruhsat sahibi olacaklar. :o

Arkadaşlar,

Bir hafta sonra birsürü insan sınava girecek. Bu şekilde yapılan düzenleme insanları sabote etmekten başka birşey değildir. Bu düzenleme sakattır. Derhal düzeltilmesi gerekli.

Sadece ortalamasını yükseltmek için sınava girecek olan arkadaşlar var. En azından sınav başvurusu yapmış olanlara sınavlarını vermeleri için bir geçiş süreci hakkı verilmelidir.

egemen27 ' Alıntı:
Arkadaşlar 6 kasımda yapılacak sınava tahminlerin üzerinde başvuru oldu ve bir çok yeni sınav merkezi açıldı.
Bence bu tebliğden haberi olanlar kapsam dışında kalmak için dostlarını aradılar ve sınavdan ve bağımsız denetimden haberi olmayanları sınav başvurusu yapmalarını istediler. Bence bırakın 6 kasımda sınavı vermeyi, veremiyenler dahi daha sonraki ek sınavlarla ruhsat sahibi olacaklar. :o

başvurularda meydana gelen artış spk lisansına sahip oladan denetim elemanlarının yılbaşı itibariyle denetim ekibinde olamayacaklarından dır. sizin bahsettiğiniz biraz uzak ihtimal diye görünüyor. Çalışmaya devam......

bugüne kadar olan hiç bir düzenlemede SPK Türmob'u tanımadı, tanıyacağını da sanmıyorum.
SPK'dan görüşülen bir yetkili, Türmob ve SPK ayrı kurumlar, şu an için TÜRMOB lisansını alanların SPK'dan muafiyeti gibi bir çalışma ve bilgi gelmedi bize demişler.

SPK'ya tabi şirketlerin denetiminde SPK lisans istemeye devam edecektir, en azından bir süre.

Bu arada 6 kasımda sınava girecek arkadaşların kafasının karışması yanlış, ortada girdiğiniz para yatırdığınız ve dersini verdiğiniz bir sınav varsa, bu hakkınız yenmez, kesinlikle bir şekilde yeni sisteme akredite edilirsiniz, o kadar da değil.

deeper_blue ' Alıntı:
egemen27 ' Alıntı:

başvurularda meydana gelen artış spk lisansına sahip oladan denetim elemanlarının yılbaşı itibariyle denetim ekibinde olamayacaklarından dır. sizin bahsettiğiniz biraz uzak ihtimal diye görünüyor. Çalışmaya devam......

Ayrıca sınav süresi bankadan kaynaklanan problemlerden dolayı uzatıldı. Ortada gizli yapılmış bir uzatma yok. Kommplo teorileril üretmek için fazla zorlamamak gerekiyor.

bence bağımsız denetim merkezi yönetim kurulunun teşekkülünde üst kurullardan ve ilgili bakanlıklardan birer temsilci göndererek oluşturulması denetim piyasasındaki çokbaşlılığı azaltır gibi... ::) hem bu süreç meslek mensuplarının kamuda sözleşmeli olarak hizmet vermesinin yolunu açar... ::)

SPK sınavlarından başarılı olunması ve TÜRMOB a kişinin üye olması durumunda BD lisansı alınabiliyordu.
Tebliğle beraber üyelik yeterli olmayacak sınavlar ve eğitimlerden geçerek TÜRMOB denetçi kütüğüne kaydolunacak.
Bu hafta sınava gireceklerin SPK açısından bi değişiklik yok gibi ancak TÜRMOB kütüğüne kayıt olmadan BD lisansı sahibi olabileceklermi burası açık değil.

bir arkadaşım, TÜRMOB dan yönetim kurulundan bir tanıdığıyla görüşmüş.
sanırım ,spk bundan sonra lisanslama sınavları yapamayacakmış. Arkadaşımın anlattığından anladığım ruhsat alanlar dışında bu hakkın genişletilmesine sıcak bakılmıyormuş. sınavlar yazılı olacağından vemerkezinde yeni oluşacağından sınav ve dosya ücretleride yüksek ücretli olacakmış Ayrıca spk lisansı olanlarında bir eğitime tabi tutulması zorunluluğu gelecekmiş. spk lisans sınavına başvurmamışım yapacak bir sey yok türmobun sınavına başvururum artık

zeyenpikanca ' Alıntı:
bir arkadaşım, TÜRMOB dan yönetim kurulundan bir tanıdığıyla görüşmüş.
sanırım ,spk bundan sonra lisanslama sınavları yapamayacakmış. Arkadaşımın anlattığından anladığım ruhsat alanlar dışında bu hakkın genişletilmesine sıcak bakılmıyormuş. sınavlar yazılı olacağından vemerkezinde yeni oluşacağından sınav ve dosya ücretleride yüksek ücretli olacakmış Ayrıca spk lisansı olanlarında bir eğitime tabi tutulması zorunluluğu gelecekmiş. spk lisans sınavına başvurmamışım yapacak bir sey yok türmobun sınavına başvururum artık

özetle SPK sınav başvurusu yapanlara (lisansı almasalar bile) muafiyet mi sağlanacak?

Ben SPK'nın Türmob'un lisansını kabul edeceğini sanmıyorum. Çünkü SPK'nın verdiği lisans Sermaye Piyasalarında Bağımsız Denetim Lisansı. Yani Türmob tebliğindeki C grubu uzmanlık konusu. Belki ileride C grubu Uzmanlık Lisanını kabul edebilirler ama SPK belli bir süre daha sınav yapmaya devam eder. SPK'nın yetki devri ancak kanunla olur. Kendine has kanunu olan bir kurumun sorumluluğu başka bir kuruma verme şansı olamaz.
Türmob'un denetim çalışması ise yeni TTK'ya göre uygulanması tahminden ibaret olan denetim mekanizması.
Ayrıca Türmobun kursunu bitirince ne olacak ? Denetçi yardımcısı mı, Denetçi mi, kıdemli denetçi mi ? tecrübe şartı olmayacak mı? Bunlar hep muamma ve bence bu tebliğ bir hayalden ibaret. Türmob SPK ile olan mahkemelerin hepsini kaybetti. Öyle bir tebligle çözülebilecek birşey olsaydı eğer SPK ile oturur anlaşırdı. Bu teblig de sınava gireceklerin kafasını karıştırmaktan ibaret. Çok gerekliyse 8 Kasım'da yani sınavdan sonra yayınlayıp bundan sonra SPK sınav yapmayacak biz yetki devrinde anlaştık. Artık sınavları biz yapıcaz bu sınavla birlikte lisans almaya hak kazananlar muaf tutuldu derlerdi. Sınava bir hafta kala yangından mal kaçırır gibi çıkan tebligin uygulanabilir olduğununa ihtimal dahi vermiyorum.

SPK nın TÜRMOB'u tanımaması söz konusu bile değil
SPK sınavını verilse bile tebliğle gelen TÜRMOB denetçi kütüğüne kayıt olmadan SPK bağımsız denetim lisansı alınamayacak.
Tebliğden önce SPK kişinin TÜRMOB üyesi oluğunu gördükten sonra lisansını veriyodu şimdi TÜRMOB diyorki tamam kişi üyem olabilir ama denetçi kütüğüme kaydolmadan SPK lisansını alamaz.
SPK TÜRMOB'un olurunu almadan lisansı eskidende veremiyordu.