Varlık Barışı (Özel Bir Durum)

Üyelik
21 Kas 2009
Mesajlar
2
Selam arkadaşlar... Olay su şimdi türkiyede bircok banka arkadaşlık tarzı internet sitelerine sanal pos hizmeti vermemektedirler ama talep te cok fazla . Bizde 4 yıl önce almanyada şirket kurup sanal pos aldık ve bu tarz sitelere %10-%15 komisyon karsılıgında bu posumuzu kiraladık bu posa giren paralar almanyadaki banka aracılıgıyla ordaki şirketimizin hesabına girdi , ordan da benim hesabıma gönderildi haftalık olarak ayda ortalama 200 bin tl civarıydı bu rakam benim hesabıma gelen parayı da içinden bize düşen komisyonu keserek geriye kalan kısmı site sahiplerine yani hak sahiplerine gönderdik ancak su an cok rahatsızız bu konuda incelemeye alınmaktan hesapların denetlenmesinden cok cekiniyoruz bu giren paraları VARLIK BARIŞI kapsamına aldıra bilirmiyiz aldırısak tamamınım beyan etmeliyiz yoksa içinden sadece bize düşen kısmı mı gerisini bankayla hak sahiplerine göndermişiz çünkü şayet varlık barışına aldıra biliyorsak hangi deger üzerinden ödememiz gerekiyor %2 mi %5 mi bu konularda bana bilgi vere bilirseniz cok memnun olacagım teşekürler....
 
Ynt: Varlık Barışı (Özel Bir Durum)

Almanyadaki şirket hesabına geçen para, sizin buradaki TÜRKİYE hesabınıza girdiyse eğer, para Türkiye' ye girmiş demektir.
Yani varlık barışı kapsamında Türkiye' ye getirilmiş bir para söz konusu değil.
Yasal olup olmaması tartışılan bir ticari ilişki ile (Yani bu para transferleri arasında nasıl bir ticari ilişki kurdunuz/Faturalandırma yaptınızmı bilmiyorum) para Türkiye' ye gelmiş yani zaten.
Siz bu paranın için den de kendi hesabınız üzerinden hak sahiplerine para akışını devam ettirdiniz.
Hesabınıza yüklü bir para girişi ve çıkışı olmuş yani.

Bence burada söz konusu olan oran, Yurt içi Varlık Barışı oranı olan %5' dir.
Olayı açıklayabildiğiniz sürece (Tabi bunun yasallığı boyutunda başka yaptırımlar ve cezalar ile karşılaşabilirsiniz) Gelen para ile Giden para arasında farkı matrah kabul edip, bunun üzerinden %5 ödemeniz gerekir diye düşünüyorum.

Kolay gelsin.
 
Ynt: Varlık Barışı (Özel Bir Durum)

Peki Almanya da bu faaliyetten dolayı elde edilen gelir vergilendirilmiyor mu? Burada Türkiyeye gelen paranın kaynağı sorulacak,e kaynakta belli değil mi?Ortada kurulu bir şirket ve gelir var.Ben sadece bana ait olan payı Türkiye ye getirdim ve vergisini de y.dışında ödedim zaten (ödenmiş kabul ediyorum) neden varlık barışı yapayım ki.İllegal veya kaynağı belli olmayan bir parayı getirmedim ki.İlla yararlanayım diyorsanız oran %2 olması gerekmez mi? Para y.dışından gelmiş..
 
Ynt: Varlık Barışı (Özel Bir Durum)

Burada vergilendirme açısından en önemli kıstas;
* şirketin payına düşen komisyon tutarı için fatura düzenlenmişmidir?Gerekli vergilendirme işlemleri
yapılmışmıdır? yapılmış ise tedirgin olacak bir durum yoktur.Yapılmadı ise,korkun o zaman..(rakamlar büyük)

* Hesaptan sizin payınıza alınan tutar bellimidir?(Belli ise,sizin yıl içindeki gelir olarak beyan ettiğiniz tutarla bu
tutar aynı olmalıdır. )
* Hesaptan site sahiplerinin adına/hesaplarına giden tutarlar bellimidir?(açık ve net gözüküyormu)

* Bu yaptığınız işe ilgili yasal sizi koruyan bir sözleşmeniz varmı?
 
Ynt: Varlık Barışı (Özel Bir Durum)

yurtdışında ki firma bunun vergisini ödüyor daha sonra trye bana aktarılıyor para ben burdan hak sahiplerine dagıtıyorum kendi payımı düşerek dagıtma işlemini hep banka havalesiyle yaptım ve fatura kesilmedi banka dekontlarıyla yapılan ödemeler belli sadece
 
Ynt: Varlık Barışı (Özel Bir Durum)

Siz burada paranın dağıtımı konusunda aslında aracısınız galiba.Siz kendi payınızı alıp geri kalanı yine banka kanalı ile ilgili kişilere dağıtıyosunuz.Burada herkes kendi aldığı payı vergilendirmesi gerekir diye düşünüyorum.Burada şöyle düşünün basit ama aklıma ilk gelen örnek bu: Bir şirket var,kazancının vergisini veriyor,sonra kalan karı ortaklara dağıtıyor,ortaklarda kendi payları üzerinden gelir vergisi veriyor.tabi burada istisna haddi var.yani belli bir istisna düşülüp geri kalanı vergilendiriliyor.Siz de de böyle bir durum olabilir.İncelemede Sayın Serpil hanımın söyledikleri çok önemli.Bu belge ve kayıtlar ispat hükmünde olacaktır.Burada sorun kendi payınıza aldığınız tutarın vergilendirilmesidir.varlık barışı henüz 2008 ve 2009 u kapsamamaktadır.Beklenti vardır ama halen 2007 sonu geçerlidir.Araştırılması gereken bir konu.Saygılar.
 
Ynt: Varlık Barışı (Özel Bir Durum)

Ortada kar payı dağıtımı şeklinde bir uygulama yok yalnız.

Almanyadaki şirket, kar payı değil, buradaki internet sitelerinin alcağı parayı arkadaşın tr hesabına gönderiyor.
Düşünün buradaki internet sitesi 200.000 euroluk iş yapıyor, bunu en azından internet sitesine göndermesi gerekirken, bu arkadaşın hesabına gönderiyor.Arkadaşta internet sitesine gönderiyor, kendi payını aldıktan sonra.
Alman vergi kanunları açısından da burada bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum.Buna izin verilmemesi gerkirdi.
Hadi onu geçtik, para 4 yıldır geliyor, tek seferde 5811 çıktıktan sonra gelen bir para değil.Önceden beri gelen peyder pey bir para.
Bunu varlık barışı için getirdim diyemezsinizki.Para ne zaman gelmiş, kanun ne zaman çıkmış.
Onun için burada buna %2 uygulanması ne kadar doğru olur.
Bu yurt içindeki bir paradır artık.
Hesaplardaki para hareketini açıklayabildiğiniz sürece, yani paranın gelen ve giden kısmından sonraki kalan tutarın sizin payınız olduğunu ispatlayabildiğiniz sürece, aradaki fark sizin sorumluluğunuzdadır.Onun için de ilerideki incelemelerden mahsup edebilmek adına %5 varlık barışına gitmenizi tavsiye ederim.

Kolay gelsin.
 
Ynt: Varlık Barışı (Özel Bir Durum)

Soru sahibinden aldığım izinle konuyu biraz daha detaylandırayım.Belki daha net veya farklı yorumlar yapılabilir.

Şirket Hollanda da kurulu..Sanal pos ise Almanya'daki bir bankaya ait.Pos paraları önce Almanya daki hesaba aktarılıyor.Almanyadaki banka bu parayı Hollanda daki şirket hesabına gönderiyor.Hollanda daki şirket vergi vs.kesintileri düştükten sonra kalan tutarı Türkiyede ki (soru sahibine ait) birkaç bankaya parça parça gönderiyor.Soru sahibi bu bankalardan gelen paraları çekip tek kalemde kendi adına başka bir hesaba yatırıyor.Kendi payını düştükten sonra kalan parayıda bu hesaptan diğer site yöneticilerine veya ortaklara havale yoluyla gönderiyor.Burada şu sorulabilir.Hollandadaki şirket parayı neden ortaklara kendi göndermiyorda önce soru sahibine gönderip paylaştırmayı soru sahibine yaptırıyor.Cevabıda şöyle,Hollanda dan yapılan eft veya havalelerde hem eft ücreti olarak fazla bir kesinti yapılıyor hem de anında ulaşmayıp 2-3 gün paranın gelmesi zaman alıyor.Bu nedenle paralar tek kişide toplanıyor,eft ler Türkiyeden yapılıyor. Yapılan eftlerin gittiği yerlerde Türkiye de.Yani para diğer ortakların Türkiyedeki hesaplarına gönderiliyor.Yöneticilerden bir kaçı şu an incelenmeye alınmış.İncelenme sebebini bilmiyoruz, soru sahibininde her an incelenmeye alınma riski var.Paraları toplu olarak yatırdığı kendi hesabında giriş çıkış hareketleri çok yüksek olduğundan büyük ihtimalle incelenmeye alınacaktır.İşlemler ağırlıklı olarak 2008 yılı ve sonrasına ait.yani Varlık Barışı yapmak çokta fazla bir işe yaramayacak.(eğer kapsam yılı genişletilmezse tabi) . Asıl soru şu an bu durumda ne yapılmalıdır.2007 sonuna kadar olanlar için varlık barışı yaptık diyelim,2008 ve sonrası için ne yapılmalı? 2008 yılı ve sonrasına ait gelen paralardan (soru sahibinin payı kadar) gelir vergisi mi hesaplanmalı? bu arada Türkiyede mükellefiyet kaydı da yok.Mükellefiyet mi açılmalı?Bir başka soru da Hollanda daki şirket bu pos gelirlerini nasıl vergilendiriyor.Oradaki vergi sistemini bilmiyorum.Yıllık kazanç üzerinden mi vergilendiriliyor.Konu biraz karışık ama olay tam anlamıyla bu şekilde.

Saygılar.
 
Ynt: Varlık Barışı (Özel Bir Durum)

Mükellefiyet açılıp pişmanlık verilmelidir.
Bence bu geliler Türkiyede mutlak vergilenmesi gerekir. Maliye yakalarsa durum kötü. :-X
 
Ynt: Varlık Barışı (Özel Bir Durum)

Hollanda bildiğim kadarıyla çifte vergilendirme anlaşması yaptığımız bir ülke.orada ödenen bir vergi ayrıca Türkiye de de ödenmeli mi?uluslararası vergi mevzuatı konusuna çok hakim olmadığımdan olayı çözmekte zorlanıyorum :)
 
Ynt: Varlık Barışı (Özel Bir Durum)

Bunun olabilmesi için öncelikle mükellefiyetin oluşması lazım.
daha sonra orda ödenen vergilerin mahsubu talep edilebilir.
 

Benzer konular

Üst