Aslında sayın Ferruh'un bahsettiği konu çok önemli..
Yeri gelmişken bu hususta birkaç şey söylemek isterim.Bu konuda serzenişlerim hatta önerilerim,yönetime değil forum üyelerine yöneliktir.Kimileri için bu yazacaklarım belki çok basite kaçacak, hatta "bu kadar ince düşünmeye gerek varmı?" dedirtecek türden olabilir.Yinede benim görüşlerim ve karşımdakinden de beklentim bu yöndedir.Aramıza yeni katılan arkadaşlar da belki bu konuda daha hassas davranırlar.
Maddeler halinde sıralayalım...
1- Öncelikle burası, soru-cevap tarzı çalışan bir yer değildir.Bazen selamsız sabahsız direk soru soruluyor.Önce usulüne uygun konuya girilip,akabinde sorunun sorulması en azından benim açımdan daha hoş bir sorma biçimi olur..
2- Buradaki üyeler,öyle ekran karşısında bekleyip "biri soru sorsa da cevaplasak" diye bekleyen insanlar değildir.Herkes iş güç sahibidir.Haliyle Sorunun hemen ardısıra, "acildir,cevap veren yok mu vb." tarzında yorumlar gelmemeli.Gerek yönetimde görev alanlar gerek üyeler,herhangi bir maddi çıkar sebebiyle burada değildir.Sanki her soruya cevap verilmek zorundaymış gibi bir yaklaşım içine girenler de olabilmektedir.Soruları bu bilinçle sormakta fayda vardır.
3- Sorular çok eksik sorulmaktadır.Haliyle cevaplarda buna paralel eksik verilmektedir."Soru sormayı bile bilmiyoruz" demek,evet belki biraz fazla iddialı bir cümle olacak ama maalesef durum böyle..Soru sormayı bile bilmiyoruz.Soruların yarısından fazlasında yapılan 1-2 yorumdan sonra aslından öğrenilmesi gereken şeyin,çok farklı olduğu ortaya çıkıyor."Aslında sorun şöyle" veya "bizim durumumuz daha farklı" şeklinde bir açıklama ile soru bambaşka bir şekle bürünüyor.Haliyle o an kadar Yapılan bütün yorumlar değerini kaybediyor.Bu da gereksiz zaman kaybı ve konu kirliliğinden başka birşey doğurmuyor.O nedenle soruları kısaca fakat karşı tarafından da yorumlayabileceği şekilde açıklıkla sormak gerekiyor.Unutulmamalı ki,soruya yorum yapacak kişi öncelikle soruda istenen nedir,onun yorumunu kendi kafasında yapıyor ve soruya o şekilde yorum yapıyor.Soru , ne kadar açık ve anlaşılır sorulursa cevaplarda o kadar anlaşılır ve soruya ilişkin şekilde gelecektir.
4- Muhasebesel kayıt sorularının yanısıra,kurumlardaki uygulamalar konusundaki sorularda "vergi dairesi,ticaret odası vb." soru sahibi,yorumlardan sonra konuyu sonuçlandırmıyor.Yaptığı uygulamanın olumlu veya olumsuz sonucunu konuya eklemiyor.Örneğin yakın tarihteki tasfiye ile ilgili sorularda beyanların nasıl verileceği şeklinde ki sorularda ben isterim ki,soru sahibi işlemi bitirince "arkadaşlar şöyle şöyle yaptım,şöyle oldu,veya,siz söylediniz ama onun aslı şöyle" tarzında konuyu sonuçlandıran hatta yanlış cevap vermişsekte bizi uyaran bir sonuçla konuya tekrar dönülmüyor.Ben genelde uygulamalı sorularda iş bitiminde sonucu yazmaya çalışıyorum.yani ben dışardan konuyu izleyen biri olsam şöyle düşünürüm.."Evet,soru sorulmuş,yorumlarda yapılmış,eee sonuç ne olmuş?..Yorumlar doğrumu yapılmış yanlış mı?Yani sonuçta konuda SONUÇ YOK...
5- Bazı sorularda yapılan yorumların akabinde genelde gelen bir diğer soruda şöyle.." Buna dayanak var mı?" Bunu okuyunca genelde sevgili NGUROY üstadın buna benzer bir soruya verdiği cevap aklıma geliyor.."Burası mahkememi ki dayanak istiyorsun" der.. Ne kadar güzel bir cevap..Her yazılan yorumun altına da kanun veya tebliğ maddesini de eklemek zorunda değiliz.Evet,yazabilsek ne güzel olurdu..Bu şekilde cevaplamayı yapabilen aramızda tek kişi gördüm..O kişi de Sayın Koraykarakaya'dır -ki onuda elimizden kaçırmak üzereyiz..Bu konuda iğneyi kendime de batırmak zorundayım açıkcası..Bende her yazdığım yorumu kanun,tebliğ veya madde numaraları vererek desteklemek isterdim ama herkesin yeteneği,her yiğidin yoğurt yiyişi farklı oluyor demek ki..
6- Son zamanlarda aramıza yeni katılan üyelerin bazıları, konu içerisine "paylaşım için teşekkürler" veya buna benzer cevaplar vermekteler.İşin ilginci bu cevap,sorulan soru için de yazılmaktadır.Ortada sadece sorulan bir soru var,henüz paylaşılan bir şey yok..Bu teşekkür ne içindir, onu anlayabilmiş değilim.ya da belli bir mesaj sayısını doldurana özel ödüller var da bizim mi habermiz yok? ...
7- Bir diğer dikkatimi çeken konuda şu..Bazen sorulan soruya yorum yazılmıyor,fakat ne hikmetse soruya cevaben yazılan yoruma ise onlarca eleştirel cevap yazılıyor."Yaa o cevabı eleştirecek kadar konuya hakimseniz neden direk soruyu cevaplamıyorsunuz" diye düşünmeden edemiyorum. Acaba bunun altına şöyle bir düşünce mi yatıyor? "ya ben aslında cevabı biliyorum ama eminde değilim,yazsam mı acaba,dur dur yazmiyim,önce başkaları yazsın,eğer aynı şeyi düşünüyorsak bende desteklerim.Eğer bildiğim cevaptan bambaşka birşey yazılmışsa,oh ne iyi yazmadığım iyi olmuş.."
Biraz espri kattık işin içine ama herhalde düşünülen bu şeklildedir diye tahmin ediyorum..yazın arkadaşlar yazın,bildiğiniz şey yanlışta olsa eminde olamasanız da yazın..Biz burda bilgi sınaması yapmıyoruz.Biz bu mesleği en güzel ve en doğru şekilde nasıl yerine getirebiliriz,bunun peşindeyiz.Paylaşmaktan çekinmeyin.
8- Son olarakta,burada bulunan gerek deneyimli,gerek deneyimsiz,bütün arkadaşlara söyleyeceğim şudur..Burada sarfedilen veya edilecek olan bütün kelimeler değerlidir.işinize yarasın veya yaramasın yapılan her yoruma,o yorumu yapan her kimse o kişiye saygı göstermek zorundayız.Buradaki herkes kendi isteğiyle buradadır. Buradaki hiçkimse maddi bir beklenti veya başka bir çıkar uğruna burada değildir.Üsluplarda hatalar olabilir.Fakat asla bu hatalar,hakaret boyutuna varmamalı.Gerektiğinde özürde dilenmelidir.Kabaca "aman canım sanal ortam salla gitsin" diye düşünenler varsa da lütfen aramızdan ayrılsınlar.
Birincil görevimiz,bu forumun seviye düzeyini korumak hatta arttırmaktır.Bilgi sonra gelir. bu bilinçle hareket edilmesini tüm forumdaşlardan rica ediyorum..
Anlattıklarımı ne kadar umursarsınız bilemiyorum,size kalmış..Ama ben gerçek hayatta nasılsam buradada böyle davranmaya çalışıyorum.Maske takıp buraya gelmiyorum.Aynı hassasiyetide açıkcası siz değerli üyelerden de şahsım adına bekliyorum.
Saygı ve iyi dileklerimle..